|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: BURSA
|
meslek liselilere haksızlık.
merhaba arkadaşlar. ben endüstri meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum. ve bu bölümü babamın tercihi ile okudum. ama hayatıma yön verecek yaşa geldiğimde lanet etmeye başladım.. ben neden üniversite sınavına girdiğimde 2-3 bölüm tercih edebiliyorum. neden alan dışı tercih yapamıyorum. neden ilgi alanlarımdan, yeteneklerimden uzaklaştırılıyorum. yeni sistemle birlikte meslek liselilerin önünü açacağız falan dendi. sonradan öğrendim ki; ben elektirk muhendisliğini tercih ettiğimde ek puan alamıyordum şimdi ise alabileceğim. ama yinee alan dışı tercih yapamayacağım. hep kendimi kandırıyorum. belkide ben yanlış anladım. belkide alan dışı tercih yapabiliyorumdur. sorduğum kişiler beni yanlış bilgilendirmiştir, yada söylediklerini ben yanlış anladım diye düşündüm. bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparsa bildiklerini paylaşırsa sevinirim. ayrıca benim istediğim bölüm psikoloji. ben bu bölüme girebilirmiyim. yoksa yinee kendi bölümünü tercih et boşuna vakit kaybetme mi diyeceksiniz. neden susuyoruz ki. internetende şikayetlerimizi belirtebiliriz. bir banner çalışmasını sitelerimizde yayınlayabiliriz. yada osym ye mail atıp şikayet lerimizi yazabiliriz. belkide sadece hayal, belkide gerçekleşir, ben alan dışı tercih yapmak istiyorum... > : ( bu konu hakkında yazmaya devam edersem nokta koyamayacağım ve hep aynı şeyleri yazacağım.. onun için pat diye noktayı koyuyorum ve düşüncelerinizi bekliyorum. teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Şöyle bir acıklama yapayım. meslek lisesi ogrencileri kendileri icin belirlenmiş yerlere diğer adaylardan daha fazla ek puan alarak girebiliyorlar. mesela;
104 yada 90 ek puan alabiliyor. Bizim bolumde okuyan bir arkadas okulun en yuksek puanını yapmısss 385 kusur. Bu puanı A.L. ogrenciler bilim alanında madalya veya tubitaktan derece almıs olsa bile alamz. Seninde haklı oldugun bir nokta var ki sadece kendi alanında bu puanı alabiliyordu. Meslek lisesi mezunları yanlıs bilmiyorsam MYO larına yuksek puanla gidebiliyor. Ama muhendislik fakultelerine bu puanla giremezler. Şimdi gelelim alandişi tercihe. Alan dışı tercih yapabilirsin ama alacagın ek puan ile yerlesme olasiligin cok az. Cunku alacagın ek puan cok az (yeni sistemde ne bilemiyecem) Bir takım formuller ile isediğin bölüme gecebilirsin ama bunlar zor yontemler. Bu yontemi biliyorsundur sanırım. dikey geciş yada universite icinde bolumden bolume geciş. Universitesinden universiteye değişebiliyor. Psikoloji konusunda yorum yapamıyacam. Son olarak sunları soyleyebilirim; Kemal Gürüz hicte siz arkadaslarımız gibi dusunmuyor. Bu sistemin adil oldugunu savunuyorlar. Zaten şimdiki hukemetin bu konuda bir gayretleri var ama buna bile karsılar. Gerekceleri İHL ler. Bu konuda ne kadar haklılar bilemiyecem ? |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
bende aynı konudan rahatsızım daha lise2 ve bende babamın isteğiyle bu okula girdim. sınıftayım ATL lisesinde.. ama durumlar düzelmezse çok kötü olacak. ihl yi düzeltmelerine bişey diyemem ama bizide unutmasınlar arada.. yani bana göre iğrenç ve utanılacak bi durum..
bencede bişeyler yapmalıyız artık, bizimde sesimiz çıkmalı.. syglar.. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
ilginiz için teşekkür ederim arkadaşlar. önümüzü kapatmalarının adil olduğunu düşünüyor olmaları çok saçma. ben 385 puan almak istemiyorum. ben elektrik bölümü okumak istemiyorum. zaten daha önce z.k.u meslek yuksek okulu elk. bölümü okudum. daha doğrusu 1. senemi tamamlamadan okulu bıraktım. ben elektrik bölümü okumaktan zevk almıyorum. ilgi alanım elektrik değil. bir çoğumuza önemsiz gibi görünebilir. ama hayatımızda çok büyük etkileri olan bir konu. kendimize bir çizgi belirliyoruz. kendimize hedefler, amaçlar ediniyoruz. ve hayatımız anlam kazanıyor. ben bu çizgiyi başkalarının belirlemesini istemiyorum. nasıl bir mantık bu. ülkemizde potansiyeli yuksek olan insanlar var. ama ülkemizin sunduğu imkanlar kısıtlı. verdiği değer, önem kısıtlı. ben ülkemi seviyorum diyemiyorum. gelişime açık bir toplum eğiliz. yada toplumun başındakiler cahil insanlar. bizleride kendileri benzetmeye çalışıyorlar..
yaa ben mi çok buyutuyorum acaba. bu çok büyük bir haksızlık değilmi. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
İŞTE BU ADALETSİZLİK!
Suat Mercan, endüstri meslek lisesi elektrik bölümü öğrencisi. ÖSS'de 188 ham puan aldı. Orta Öğretim Başarı Puanı 80 olan Mercan'a meslek lisesi öğrencisi olduğu için Y-ÖSS-Say Puanı 204.910 geldi. Şayet Suat Mercan meslek lisesi öğrencisi değil de düz liseden mezun olsaydı 228 puan gelecekti. Suat, şu an aldığı sayısal puan itibariyle Türkiye 30.su. Ek puanda ise 240 puanla Türkiye birincisi. Ama Suat, bu puanlara rağmen istediği bölüme giremiyor. Çünkü istediği bölümler alan dışı sayıldığı için OÖBP 0,2 ile çarpılıyor. Oysa OÖBP 0.5 ile çarpılsaydı çok daha farklı olacaktı. Türkiye derecesi yapan Suat Mercan, bu puanlarla iyi bir mühendisliğe bile giremiyor. En düşük puanlı tıp fakültelerine belki girebilecek. Suat'un bitirdiği bölüm Elektrik. Oysa İTÜ'nün Elektrik Mühendisliği geçen yıl en düşük 211 puanla öğrenci aldı. İşte Suat gibi on binlerce meslek liseli bu şekilde puan mağduriyeti ile karşı karşıya. İşte YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün getirdiği sınav sitmeninin adaleti(!) bu. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
sanırım yönetimde şöyle bir anlayış var: bu insanlar daha orta okulda, ileride hangi mesleği yapacaklarını biliyorlar ve dolayısıyla x meslek okulunu tercih ediyorlar. e biz neden bunların diğer bölümlere girmesini kolaylaştıralım ki? ne gerek var? ne de olsa hepsi bu mesleği severek yapacaklar.
fakat unutulan birşey, çocukların daha ortaokuldan ileride hangi mesleği yapmak isteyeceklerini tam olarak kesinlikle bilemiyecekleri. ve bazı ailelerin de "girsin meslek okusun ilerde işi hazır olur" gibi şeyler düşünerek buralara yönlenmeleri. sistem kesinlikle yanlış. ben de iletişim meslek lisesi mezunuyum. mezun olduğumda önüme sadece 2-3 bölüm sundular utanmadan bi de al seç beğen hangisini istersin dediler. lise zamanında çok başvurduk meb'e, dilekçeler verdik gittik kendimiz konuştuk ama nafile. yani webde birsürü sitede banner yayınlayarak bir sonuca ulaşılabileceğini sanmıyorum. her nekadar bu bölümleri isteyerek seçmemiş olsak da şuan için yapılabilecek birşey yok gibi görünüyor. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
bir ise yarayacağını sanmıyorum ama yapılacak her türlü eyleme bir matbaa meslek lisesi mezunu olarak destek veririm.
ben sınava öylesine girdim bu sene ama meslek lisesi mezunu olmasaydım kazanabileceğim pek çok bölümü kazanamamakla birlikte meslek lisesi mezunu olarak rahatlıkla hatta sınavsız kazanabileceğim bölümleri de okuldan mezun oluş tarihimin eski olması nedeniyle kazanamadım, |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
yaa arkadaşlar YÖK Başkanı Kemal Gürüz sanırım geri kafalı bi insan. ben bu sene sınava girmek istiyorum. ve tercih etmek istediğim bölüm psikoloji. dersaneye yazılmalımıyım yazılmamalımıyım kararsız kaldım.. yazılsam da paikoloji tercih edemiyorum. ne biçim iş yaa. aklıma geldikçe çıldırıcam. yaa kusura bakmayın ama şu kemal Gurbuzu bulsam dayaktan gebertirim adamı. böyle bi mantık olamaz. bu adamın telefon numarasını bulsak bende azıma geleni söylesem barii.
bu arada bugun bi arkadaşım dersane de öğretmenleri ile konuşmuş. ben elk. bölümüyüm dolayısı ile sayısal oluyorum. sayısal terrcih yapma hakkım varmış. dersanedeki hocaları sayısaldan tercih yapailir demişler. ea. ve söz. tercih yapamaz demişler. bu nekadar doğru bileniniz varmı.? hızır sen daha önce nasıl tarih bölümünü kazanmıştın. ozaman alan dışı tercih yapılabiliyormuydu.? |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Walla tamamen yarama parmak bastınız arkadaşlar. Bende ATL lisesi son sınıfım ve inanın bütün hayallerim değişmesini umduğum yeni sisteme bağlı. Ben elektronik bölümüyüm ve elektronikten nefret ediyorum, bana anlamsız geliyor (!) üniversite için ise bilgisayar müh. ya da bilgisayar prog. düşünüyorum ancak bu sistemle biraz zor gibi.
Uzun lafın kısası eğer derseniz ki sanal ortamda bu konuda bişeyler yapalım elimden geldiğince hatta kendimi aşaraktan sizinle beraberim. Bence artık IHL ya da EML hiç farketmez, daha adil bi eğitim sistemi ya da ortaokuldan daha iyi bir yönlendirmeye ihtiyacımız var!
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Webulent sana soyle kısadan izah edeyim.Benim bildiğim kadarı ile;
Ne olursan ol. İster sayısal ister sözel. istediğin alandan tercih yapma şansın var yani sayısalcı birisi sözel yada EA tercih yapabilir. Puanı yeterse girebilir. Ama durum su ki alacagı puana iyi bir yere girmesi zor.Ama tercih yapma hakkı var. Ayrıntılı bilgiye OSS kılavuzunda da ulaşabilirsiniz. Osym nin sitesinden son senenin kılavuzunu okuyun derim. Uyarı: bu sene sistemin farklı olacagı konusunda bir soylenti var.Genel yapısı değil de puanlama kısmında düzenleme olabilirmiş. Gerci su tarihe kadar bir acıklama gelmediğine göre bu soylenti yakın zamanda asparagaz olacak... |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!