|
|
#11 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Re: istanbul modern
Alıntı:
motivasyondan mı behsediyorduk biz? ah evet türkiyede new media (sanatı) dalında neden iyi işler çıkmıyor diyorduk değil mi? bu yüzden çıkmıyor olabilir mi sizce? 4 yıl dirsek çürüttüğünüz okulda ufkunuzu geliştirmek adına yaptığınız her deneme size bir etiket olarak geri dönüyor. david carsonmuş peh!. istediğim kadar agresif olma hakkına sahibim, çünkü yapılan bu "kişisel" değerlendirmenin öznelliği karşısında incinen üretim zevkim adına konuşuyorum ben. belki bu da cgencer'in neden iyi iş çıkmıyor sorusuna cevap olur. bir okuldaki 10 adamın işlerine bakıp 100lercesine "etiket" takan bir değerlendirmenin sonucunda çıkan bir teklifin içtenliğine inanmadığım gibi umarım yaratacağı tepki dalgasının bir işe yaradığını görebiliriz. david carson'u örnek almayan bünyem adına, ön yargılarından kurtulan ve samimiliğini kelimelerine yansıtan herkes'e açığım. diğerlerini ise engelle butonuna tıklamaya davet ediyorum.
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
|
senelerdir özellikle de bilgi ve sabancı'da yapılanları takip ederim, okulların yıl sonunda sunduğu sergiler, en iyilerini göstermek amacıyla yapılır ve burada gördüğüm işler benim ve adetleri azımsanmayacak işverenin ortak düşüncesinde benzer tarzlarda. toparlanılsa 5-10 farklı temel stil ortaya çıkartılabilir. sonuçlar ortada... farklı olan işleri ortaya koyar, hakikaten iyi olanlar zaten uluslararası sergilerde kendini ispat ediyor.
okuldayken bu 'okulculuk' anlayışına karşıydım, msü ile marmara öğrencilerinin kaynaşması için (bilgi ve sabancı gibi paralı özel okullar yoktu zaten( çeşitli etkinlikler düzenlenir, hem sanat, hem de tasarım icra edilirdi. ama okulu bitirdikten sonra, piyaadaki deneyimle de okulların verdiği eğitimin düzeyi ortaya çıkıyor. bakış açım da hep bu piyasada söylenilenler ve gördüklerim üzerine şekillendi. hakikaten görmek isterim, farklı çizgide birilerini. acaba türkiye'de kaç kişi tipografi konusunda yetkin? uluslararası ortamlarda beğenilen font tasarlayan kaç kişi var aramızda? almanya'da birkaç tasarımcı sitesini dolaştığımda, gayet büyük font library'lere font setleri tasarlayan insanlar da görebiliyorum, flash'ın dibine vurmuş insanlar da (ve yurdumuzda bu tür örnekler de pek bir beğenildiği için tırtıklanıyor, ne yazık ki). aslında belirli bir okula yönelik bir anlayışa asla sahip olmam, yeter ki bu dediklerimin tersini ispat etsinler bana. ama gördüklerim ne yazık ki bunu bana gösteremedi. ama "ufkunuzu geliştirmek" adna yapılan partileri, dönen dalavereleri, kılık-kıyafete ve yenilene gösterilen hassasiyeti göz ardı etsem dahi, yapılanlar aksini söyletemiyor bana.. her neyse... amacım kimseye sataşmak değil... ama despot bir yaklaşıma daha fazla vakit ayırmaktansa birz daha kod yazmayı tercih ederim açıkçası. fikirlerimi beğenenler olabilir, beğenmeyenler. ama bunlar benim fikirlerimdir ve saygı gösterene ben de saygı gösteririm. despot olanı kaale almam beklenmesin lütfen. new media üzerinde konuşabiliriz diye düşünmüştüm, ama bazıları başka meselelere vakit ayırmayı tercih ediyor. dün yazım üzerine La Haine ile özelden gayet de keyifli bir tartışma yürüttük ve işlerinin düşünsel temelini tekrar düşünebilmem için birtakım ipuçları verdi. Bu verimil bir tartışmadır, ama ephh, pöhh gibi ifade biçimleri benim için pek de verimli değildir. Kimsenin de vaktini harcamasını istemem... saygılar, sevgiler. cg |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
|
mert, neye tepki gösterdiğini anlamıyorum;
"memlekette birbirinden yaratıcı, birbirinden nitelikli işler yapan insanlar sayısız!" mı diyorsun?!.. kendi stili geliştirmiş ve baktığın da "aa bu onun işi" dediğin sayızsız adam var da, görmezden mi geliniyor?.. elbette, memleketin her alanında olduğu gibi bu alanda da; {öykünerek değil} benzeterek işler yapılıyor.. şu dergi tasarımlarına bir bak.. hepsi, yurt dışındaki tasarımların; birer kopyası.. etrafındaki binalara bak, hepsi katalogtan seçilmiş gibi, insanların giydikleri şeylere bir bak.. bunu daha önce de konuşmuştuk hatırlarsan; daha düne kadar, page background imajı'nı kim kullanıyodu? yine daha düne kadar, pixelate tarz herkesin "nufüs cüzdanında" yazan bir nitelikmiş gibiyken; ne oldu da şimdi herkes daha "gotik" işşer yapmaya başladı?.. bence sen biraz bu genel/berbat durumun, daha doğru bu alanın altında kalmaktan hareketle tepki duyuyorsun.. farklı ve kendi kişilikleri olan işlerin, ve bu işleri yapan kişilerin gereken ilgi ve yeri edinememeleri yine memleketin bir hali.. bir birini tekrar eden ve birbirine benzeyen şeyler daha fazla prim yapıyor; sen yaptığın şeylerle kendine bir yer edinemiyorsun.. ama bu genel durumu eleştirmememizi getirmez ki.. bilgi'yi "yemek" için söylemiyorum.. ama neden bilgi'de yapılan işlerin yüzde "sekseni" birbirine benziyor; bilgi, ekol olduğu için mi? bilgi ekolü'nden oldukları için mi? sanmıyorum.. yaratılan idoller ve "bu iyidir" denen/öğretilen şeyler aynı olduğu için, o kadar.. görüşmek üzere.. not; {bilgi'yi elle tutulur işler yaptıkları için söylüyorum; iki sene öncesine kadar kendi okulum olan bahçesşehir de, bu nitelikte işler görmediğim için, ya da yeditepe'dfe yapılan işleri göremediğim için, bilgi} |
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
|
lütfen birisi de çıksın da akrdeşim bilgi'yi ya da bu okulu haksız yargıladınız, bunlar işlerim, bunlar dergilerdeki işerim ve fikirlerim, yaratmış olduğum tarz da çeşitli insanlar tarafından beğenildi desin de dediklerimi seve seve geri alayım...
La Haine'in de dediği gibi, eğitim olarak size verilenleri niye bu kadar kolay kabul ediyorsunuz? Benim inandığım ideal/ütopik üniversite'de yeri geldiğinde öğrenci hocasını yaptığının arkasında durarak ezer, hocası da buna saygıyla yaklaşır (zaten amacı da budur, yoksa paralı bir kolejden farkı olmaz) ve örencisinin önünü açar da. |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
bu ve benzer sorularınızı ileteceğiniz e-mail adresi : vcd@bilgi.edu.tr'dir.
eğer konuyu ideolojilerinizin, kuyruk acılarınızın ve ya öngörülerinizin arkasından kısaca "bilgi/vcd" özel ismini ağzınıza almayarak ilerletmeyi düşünüyorsanız la haine'nin mesajına eklemek isteyeceğim bir şeyler var. hala bilgi/vcd'yi sorgulamak isterse birileri bira ve çerezleriniz benden.
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
ne ideoojisi, ne kuyruk acısından bahsediyorsun mert, yanıt vereceksen elle tutulur, bir şey söyle..
kaldı ki, açıklama da yaptım, bilgi değil derdim diye.. ne yapıyorsun, nedir derdin anlamış değilim.. {sana bir şeyler olmuş sanırım..} kaba üslübun karşında konuyla ilgili artı cümle kurmıcam.. kaldı ki, "bira muhabbeti" diyerek yaptığın benzetmenin daha çok, sen içindesin; şu dialoglarda, kendini tatmin eden biz miyiz, sen misin?.. not; neyi savunuyorsun, neye karşısın belli bile değil.. evrensel. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
samsun'dayım. Istanbul'da türkiye için önemli bir gelişme yaşanıyor. başta ntv olmak üzere türkiye'nin saygın basın kuruluşları özel bölümler ve yaptıkları röportajlarla bu konuya eğiliyor. yurtdışından sanat eleştirmenleri geliyor, değerlendiriyor. çoğunluğu Istanbul'da ikamet eden zoque forum üyeleri bu konuda ne düşünüyor diye konuya bakıyorum, gerçekten değer verdiğim mekan burası mı beni sorgulamaya itiyor.
@plush'un ilk mesajında sergilemiş olduğu tavır konunun amacı dışında ilerlemesinin temel sebebi. nasıl ki hepimiz tüm fikirkerimizi forum altında özgürce paylaşabiliyorsak, aynı zamanda gönderdiğimiz mesajın doğurabileceği sonuçları da düşünerek hareket etmeliyiz. bence eğer bilgi konusunda ki hassasiyetini en başında @cgencer'e özel mesaj yolu ile ulaştırsaydın konu farklı bir boyut almazdı. hiç uzlaşamadın, reputation diye birşey var. amacım kimseyi yargılamak değil, ancak artık birinin rahatsızlığını dile getirmesi gerekiyordu. @plush'un forumda ki mesajlarını beğenerek okuyordum. bu konunun bir istisna olması dileğiyle.. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!