Zoque.Forum
»
"telif hakkı" hakkında bir soru...?
|
| Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Zonguldak
|
"telif hakkı" hakkında bir soru...?
arkadaşlar sizlere danışmak istediğim bi nokta var... ben internet sektöründe hizmet veren bir site ve sistemi hakkında bir kitap yazmayı düşünüyorum... kitabın ismi ve içeriği varsayalım Google.com la alakalı olsun... kitabın adı da örneğin "kim korkar Google'dan" olsun... merak ettiğim şey, acaba ben böyle bi kitap yazıp yayınlamaya veya yayıncı şirketim yayınlamaya kalkarsa Google a herhangi bir telif hakkı ödenmesi gerekir mi??
birde mesela piyasada çeşitli programlarla ilgili kitaplar var... örneğin hotoshop, flash vs... bu kitapları yazanlar veya bu kitapları yayınlayan yayınevleri programların sahibi firmalara mesela Adobe veya macromedia ya telif hakkı için para ödemişler midir?konuyla ilgili ismini verip rencide etmek istemediğim bi kaç yayın evine mail attım ama hiçbiri ilgilenmedi... siz ilgilenirseniz sevinirim... kolay gelsin herkese..
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Re: "telif hakkı" hakkında bir soru...?
soru güzel ama cevap gelmiyo hiçbiyerden
acaba konuyu yanlış yere mi açtım? :hmmm
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Bence konu doğru ancak bu konuda pek bilgi sahibi olan yok sanırım. Çünkü konu biraz karışık... Tam olarak "doğru" bir cevap vermek bence zor. Bildiğim kadarı ile bu konu hakkında kesin bir şey söylemek ya da yapmak yerine senin yapman gereken kitabı yazacağın firma ile bağlantı kurmak olacaktır. "Belki bu konuda telif hakkı gerekmez" diye düşünürken birden 8-10 avukatla yüz yüze gelmek kabusların en kötüsü olsa gerek. Ya da sen bilmem ne kadar telif ücreti verdiğin halde ilgili firma buna hiç aldırış etmeyebilir ve verdiğin para boşa gitmiş olabilir. En mantıklısı kesin bir bilgi edinene kadar senin ilgili firma ile görüşmen olacaktır. Yayınevlerinin de bu konu hakkında pek bir bilgisi olduğunu sanmıyorum, sanırım bu yazar ile ilgili bir konu...
Kesin bir bilgi edindiğinde bizimle paylaşırsan mutlu oluruz. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
seneler önce bir arkadaşımla fifa 98 -veya 99 tam hatırlamıyorum- oynuyorduk. ben saha kenarındaki reklam tabelaları için EA sports'un iyi para kırdığını düşünürken, arkadaşımın söylediğine göre tam tersi EA sports reklamını yaptığı firmalara para ödüyormuş. sebep basit: neticede bu bir oyun ve gerçeklik katmak için gerçek reklamlar kullanılıyor. yani bunun firmalara olduğu kadar oyuna da katkısı var ve belki daha da fazla.
gerçi hala bu doğru mu değil mi bilmiyorum ama bu örnekten yola çıkarsak para ödemen gerekir gibi geliyor bana. çünkü aynı şekilde, sen o firmanın reklamını yaptığın kadar kendi kitabını da o firmanın ismi sayesinde satıp para kazanıyorsun. ben yazarla değil yayıneviyle alakası olduğunu düşünüyorum, belki firma ile yayınevi bir anlaşma yapıyordur ve sallıyorum kazancın %10 gibi bir payı firmaya gidiyordur. bilemiyorum. açıkcası ben de merak ettim şimdi, işin ehli biri çıkıp bizi aydınlatsa iyi olur. lütfen gerçekleri saklamayın bizden : ) benim kişisel fikrim ise para ödeniyorsa eğer bunun çok saçma olduğu yönünde. mesela ben Photoshop biliyorsam bir arkadaşıma anlatamaz mıyım? anlatabilirim. peki neden daha fazla kişiye anlatma girişimim için para ödemem gereksin? her şeyden öte bu bir bilgi paylaşımıdır, yüce bir şeydir, çok cicidir. ama dünyada yaşıyoruz tabi. |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
kitap olarak ne oluyor bilmiyorum ama çeşitli dergilerin hazırladığı "Photoshop öğreniyorum" tarzı cd'ler için hiç kimseye hiçbir sey ödenmedigini biliyorum. bu mantıktan hareketle bence herhangi bir para ödenmemeli. çünkü o kitabı alıp o programı ögrenmek isteyenler ilgili programı da satın almalılar. bu noktada üretici firmada bu sekilde para kazanıyor.
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: istanbul - ankara
|
sanırım eğer örneğin "kim korkar Google'dan" şeklinde bir kitapta, eğer Google'ın kendi logosununu kullanırsan telif hakkı söz konusu olabilir. dikkatinizi çektiyse örneğin bilgisayar firmalarının reklamlarında , bir köşede "x logosu x firmasına aittir, x firmasının izni olmadan kullanılamaz v.s v.s" yazar.
bir diğer nokta da şu: kim korkar yahoo dan. tanıdık geldi değil mi?" kim korkar x'den" şeklinde kitap formatı sahipleri de telif hakkı isteyebilir. hatırlatırım Lindows XP microsoftun dava açması üzerine isim değiştirmişti. yani eğer ticari bir temayı kullanacak veya gönderme yapacaksan telif hakkı yine sorun olabilir. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Yer: bursa
|
Alıntı:
)Bence sözgelimi Photoshop ile ilgili bir kitap yazıyor olsanız yayınlamadan önce Adobe size izin vermeli. ille de para ödenecek diye bir şey yok. çünkü bu kitabın yazarına sağladığından çok popularitesini arttırdığı Photoshop'a fayda sağlıyor.
. Mesaj mentor tarafından 02.08.2005 (00:26) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
|
arkadaşlar bugün pusula yayıncılıktan şöyle bi mail aldım...
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali |