|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
firmalara proje bazlı iş yapanlar...
Merhabalar, Günümüzde şirketlerin/şahısların web sayfalarına ve benzer dijital çözümlere ihtiyaçları gün geçtikçe artmakta. Buna paralel olarak digital ortama çözüm sunan (gerek içerik, gerekse yazılım) şirket sayısı da artmakta. Bunlardan bir kısmı bünyelerinde tam zamanlı tasarımcı/programcı çalıştırmakta, diğer şirketler ise projelerini proje bazlı/freelance çalışan insanlarala çalışarak maliyetlerini düşürme çabası içinde. Benim merak ettiğim konu projelerini proje bazlı/freelance insanlarla çalışan firmalarla ilgili. Bu tip işlerde çalışan arkadaşlar var mı? Bu sistem nasıl yürüyor? Anlaşmalar nasıl yapılıyor? Bu tip çalışmalar içinde yer alan arkadaşların kazancı nasıl oluyor? Örnek vermek gerekirse: Şirket A firması ile X liraya bir iş için anlaşıyor. Bu X liranın % kaçı freelancer'a gidiyor. Projeler nasıl planlıyor? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar forumda bunları bizlerele paylaşabilirler mi? Teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) | ||
|
Yer: Bursa - İstanbul
|
Re: firmalara proje bazlı iş yapanlar...
Alıntı:
Anlaşmalar karşılıklı güven doğrultusunda oluyor. Bunu sağlamak içinse referanslar (yapılan işler/Kişiler) devreye giriyor. Onun haricinde en azından firma ile bir kere çalışıyorsun işin sonunda değerlendirme yapıp onun sonucunda çalışıp çalışmayacağını kararlaştırıyorsun (En azından ben öyle yapıyorum :P) Alıntı:
Genellikle A firması senden proje için teklif/fiyat çıkartmanı istiyor, X projesinin müşteriye maliyeti için sonra bunu A firmasını maliyeti. yüzdelik olarak demek gerekirse %30 A firması %70 Tasarımcı ama bu bazı projelerde değişebiliyor.Örn: Büyük proje işlerinde A firması diyor ki Sen bu işi %40'a yap, düşünüyorsun yaptığın zaman sağlam bir referansın olucak ama işi ucuza yapmış olacaksın. Yapmadığında ise kaçırdığın referans için üzülüyorsun ki Referanslar free-lance çalışan bir tasarımcı için çok önemli. Firmanın izlediği köşeye sıkıştırma politikası yüzünden %'delik oran değişebiliyor. Planlama içinse çoğunlukla A firmasının müşteri temsilcileri ile günlerce toplantı yapıyorsun , A firması müşterinin isteklerini öğreniyor ona göre bir planlama yapıp sana geliyor sende o plandan kendi planını/Projeni çıkartıyorsun. Bazende müşteri ile görüşmelere sende gidiyorsun, Firmanın ekibinde yer alıyorsun işi projelendiriyorsun sonra eve gelip yapıyorsun tabi müşteri işin Anlaştığı firmanın atölyesinde değilde bir öğrencinin odasından çıktığını bilmiyor
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Yüzdeden ziyade ben fiyat veriyorum...Çünkü ajansın karşı firmaya verdiği fiyatı hiç bir zaman bilemedim
...Benimkiler biraz uyanık sanırım ...Ayrıca toplantıya falanda hiç gitmedim.Brief direk önüme geldi ve ne yapılması gerekiyorsa ona göre sanal kadro kurduk ya da tek başıma yaptım...Yani sadece ajasnla muhattab oldum...Piyasada zaten genel bir fiyat politikası yok, müşterinin isteğine göre hareket ediyosun.Bu durumdada freelance fiyatlandırma adına yıllardır bu forumda tartıştıgımız konu çıkıyor ortaya ...Ancak şu bir geçekki referanslar çok önemli...Sen direk ajans ile çalışacağın için bunun önemi dahada artıyor. Çünkü direk firmayla muhattab olsan sadece yaptıgın işleri göstermen yeterli fakat ajanslar bu durumda daha dikkatli hareket ediyorlar. Ne yazıkki piayasada bu konuda atıp tutan arkadaşlar çok oldugu için bir çok ajansın işide yarıda kalmış, ya deadline uzamış ya da iş iptal olmuş vs..Eğer ajansla çalışacaksan bu kıstasları iyi değerlendirmeni tavsiye ederim...Eğer yüzde bazında çalışırım diyosan ajansın karşı tarafa verdiği fiyatı sana söylerken çokta samimi olacağını pek düşünme ...Firmaya 3 lira diyip sana 1 lira diyebilir aklında olsun
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Freelance...
2004 yılı sonlarında MMTurk'de flash konusunda yardımcı olduğum bir arkadaşın söylemi üzerine Ankara'da resmi kurumlarla da çalışabilen hatrı sayılır bir ajansla görüşmeye gitmiştim. İçerde pek de tasarımcı olduklarını zannetmediğim iki beyden birisiyle konuşmaya başladık. Bir süre referanslarımı sorguladıktan ve internet üzerinde tek tek gezip web sitesi için anlaştıklarını (hatta imzaladıkları sözleşmeyi bile göstermişlerdi.) bana ise bu sözleşmedeki tutarın %25'ini verebileceklerini söylemişlerdi. Referansların tamamını gezdiklerinde %30'a çıkmıştı bu oran.
Elbette o gün kendilerine iyi çalışmalar diledim ve oradan ayrıldım. Bence böyle olaylarda insanın bir mantık sorgulaması yapması lazım. Belki de o jeotermal firması bana gelip bu rakamı teklif etseydi o sayfayı seve seve yapardım fakat insanların sırtından geçinmelerine müsade etmek kadar karaktersiz bir davranış düşünemiyorum. Günün birinde aç kalabilirim ama hiçkimse beni keriz yerine koyamaz. O bir jeotermal firması
Çocukken her sabah Tanrı'ya yeni bir bisiklet alması için dua ederdim.Ama sonunda insan Tanrı ilişkisinin böyle olmadığını anladım ve kendime yeni bir bisiklet çaldıktan sonra her sabah günahlarımın affedilmesi için O'na dua ettim. "Al Capone" flasher & eiNsteiN |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Freelance...
iyi yapmışsın, %30 ne demek. terbiyesizlik resmen bu; adamın gözünün içine bakıp biz seni**keceğiz demekten başka birşey değil. kalan %70 ile ne yapacaklarmış? cebe mi indirecekler senin yapacaklarını gösterip?
bu tip uyanık olduğunu sanan lavuk çok var piyasada; birilerinin bunları adamakıllı bir kazığa oturtması gerek aslında. olan işini gerçekten önemseyerek yapan tasarımcılara, yazılımcılara oluyor, işten soğutuluyorlar. ben de artık bu sektörü profesyonel olarak değil de keyfi takip etmeyi tercih edecek duruma geldim, profesyonel bir alternatif yaratabildiğim ilk fırsatta kaçarım, durmam. zira gelecek yok, ev geçindirecek para hiç yok bu sektörde. ama mesele de bu zaten, alternatif yaratabilecek durumda mıyız? ama hobi olarak keyfiyle takip edebilmekten vazgeçmek de istemem; onca öğrendiğimi silip atmak... ama bazen onu da belki yapmak gerekir, yeni bir ortam/hayat için. haa, edindiğim birkaç bilgi; asla işi kapmak için diğer meziyetlerinizi de ortaya çıkarmayın. ihtiyaç neyse onu sunun sadece. yapılan çalışma -genellikle- sanatsal bir çalışma değil, kapitalist sistemde bir ürün. öyle olunca da kendinizden gerektiğinden fazlasını ortaya koymanıza hiç gerek yok, çoğu sefer karşılığını da alamazsınız diğer meziyetlerinizin. size alternatif oalrak bütçesiz işler (ya da piyasa tabiriyle amcasının oğlunun ücreti) sunuluyorsa kaçarak uzaklaşın. hatta bu, kendiniz için biçtiğiniz rakamın %30'unu aşan işler olsa da geçerli. almak istediğinizi almadığınız sürece o işi yapmanın manası yok. tabii rakamlarınız belirli ölçülerde olmalı, ne çok aşırı ne de piyasa kıran hak ettiğinizi düşündüğünüz rakam olmalı. ajanslarda ajans komisyonu denen, vergi vs gibi masrafların dışında kalan %20'lik bir komisyon vardır, böyle dışarıya verilen işlerde. bu, tabii ajanstan ajansa bir miktar değişebilecek bir rakam. ama sizin yaptığınız iş üzerinden bundan fazlasını kazanmaya çalışmak, kılını kıpırdatmadan yapılan bir fırsatçılıktır; kendinizi kullandırtmayın. neyse... daha fazla da söze gerek yok, çalıştıkça bunlar oluşan prensiplerdir, deneyim her zaman sağlam bir öğretmendir. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Re: Freelance...
Bir web sitesinin tamamını ben yapıyorsam ve bana bu işi veren kişi sadece müşteri bulmak ve içeriği bana göndermek dışında pek te birşey yapmıyorsa en az %50-55'ini benim almam gerekir.
Bu arada bilginiz olsun, eğer siz "serbest çalışan" bir kişi iseniz ve müşteriyi siz bulduysanız, o müşteri sizden fatura beklemeden bu gideri resmi olarak gösterebiliyor ve siz fatura kesmek zorunda kalmıyorsunuz.
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Ben direk böyle bir sistemle çalışmadım daha fakat iki sene önce çıkan yasada serbest çalışan bilgisayar programcılarının (ki web tasarım kodlamadan dolaya bu alana da girebiliyor) yaptıkları işler firmalarca gider olarak gösterilebilecek gibiydi. Ama kesin böyledir demiyorum, benim bilgim bu yöndeydi.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
"gider pusulası" imzalayarak ve ücreti ödeyen şirket vergi yerine stopaj ödeyerek. eğer şirketi ikna edebiliyorsanız bu yöntem işler, ama genelde muhasebeciler pimpiriklidir ve böyle alternatif yöntemelri kullanmaktansa karşı tarafı faturaya zorlamaya gayret eder. ama bayağı büyük bir iş için ben bu yöntemi bundan 6 sene önce kullanmıştım ve ısrarım sonucu gider makbuzu kesilmesine ikna ettirdim, yasal oalrak sanatçı ve programcılara ödenen telif hakkı yasasında yegane olmak koşuluyla yapılan işe vergi kesilmemesi durumu var; ama bunu mutlaka aileniniz muhasebecisine danışın, müşterinizle de konuşun; son durum nedir bilemiyorum.
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Yer: Bursa - İstanbul
|
Alıntı:
zaten ajansın, bak bu işi 3000$ aldık ona göre fiyat ve demesini bekleyemezsin. Beklemen hata olur bence, 5-6 bin usdlik işi 3 bin usdye almış olabilir burda hata yaparsın bu yüzden benim izledipim bir yol var ajans projeyi getirir bende işin oluruna bakarım sonra derimki bu iş 2000$ yapılabilir oda gider müşterisine ona göre fiyat verir, Ben bunun daha sağlıklı bir yol olduğunu düşünüyorum. Tabi bir çoğu kendi fiyat politikasını uygular.
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!