Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Diğer Bölümler » Az Ama Öz » İstanbul

Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 03.07.2006   #1 (permalink)
doubt

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101
İstanbul

İstanbul'dan ayrılacağım şu günlerde trendsetter dergisi tarafından "Sizin Gözünüzle İstanbul Logosu Nasıl Olmalı" konulu bir çalışma istenildi.

Yeditepeli şehrin her tepesinde hayatın farklı bir renginin, Boğaz köPage Rankingüsü ile birbirine bağlandığı ve iç içe geçtiği, tarihinin güzelliğinin kız kulesi silüeti ile simgelendiği bir çalışma yaptım. Derginin son sayısında yer alan bu çalışma için bir de sizin yorumlarınızı almak isterim
Ekli Dosya(lar)
Dosya Uzantısı: jpg istanbul.jpg (31.9 KB, 72 defa görüntülendi)
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 03.07.2006   #2 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: İstanbul

şık olmuş gözükse de...
1. 7 tepe değil de 7 gökdelen desen? hoş Istanbul'un geldiği hal de 77 gökdelen olur yakında.
2. Istanbul'u sadece köPage Rankingü olgusu ve kız kulesi mi simgeliyor? galata'ya ya da sultanahmet silüeti Istanbul'dan değil mi?
3. içinden deniz geçen bu şehrin logosunda denize dair birşey olmalı derdim ben olsam.
4. Istanbul'un özellikle 2 kıtasını birleştiren imgesi de bence önemli; hatta köPage Rankingü'den daha da önemli. köPage Rankingü gider, kıtalar kalır.
5. tipografi renkli amblem kısmına göre çok silik ve ezik kalmış.

fikirsel kurgusu üzerine biraz daha odaklandım; sonuçta tekniğe diyecek çok birşeyim yok...
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 03.07.2006   #3 (permalink)
e-XPLoDeR

e-XPLoDeR's Avatar

Yer: Ankara

Aslında İstanbul, kaynak bakımından çok zengin. KöPage Rankingüler, kuleler, surlar, boğaz, camiler... Mesela İBB'nin logosunda bunlardan bir kaçını görebiliyoruz.

Yuıkarıdaki logo ise "çağdaşlaşma"nın yanında "gelenekçilik"i de temsil ediyor. Eski ile yeninin karışımı olmuş. Ama biraz daha kompleks bir şeyler olabilirdi tabiki. Ayrıca "Istanbul" yazısı çok sönük kalmış. Biraz daha şişman olabilirdi diye dünşünüyorum.
Old 03.07.2006   #4 (permalink)
mrtksn

mrtksn's Avatar

Yer: istanbul - ankara

Istanbul denince akla, trafikteki bitmeyen yolculuklar, birbirinin yüzüne bakmayan kalabalıklar, her güzelliğin içine etmeye hazır magandalar, pislki, gürültü ve tüm bunlarn ahrmanı Istanbul etiketli çarpık bir kültür geliyor aklıma. ünlü pahalı kalitesiz.

kız kulesiydi boğazdı köPage Rankingüydü gibi bir kaç ideal ile onmilyonluk bir şehrin simgelenmesine karşıyım. onlar bile kendine has olanı çoktan kaybetmişken bunları bütün bu insan ve bina yığınına mal edilmesine katlanamıyorum... hatta bunu ölüsevicilik olarak bile tanımlamayı uygun görüyorum. cesede hayran insanlar ve bu hayranlıklarını korumasını sağlayan şeyin hiç görmedikleri ihtişamlı geçmişi.

bu yüzden ben logoyu beğendim estetik açıdan, ama bunun yeni bir Istanbul propagandası olması fikri beni deli ediyor.
Old 03.07.2006   #5 (permalink)
La Haine

bulentcim,

boyle bir konuda, senin isinin de yer almasina cok sevindim..

{*}
temiz bir calisma olmus, ama biraz "sportif" kalmis.. Istanbul'u degil de, Istanbul'da yapilan bir aktivitenin logosu olmaya daha uygun gibi..

{*}
kiz kulesi de, alt-tarafi (pek belli) olmadigi icin; tam anlamiyla "kiz kulesi" dedirtmiyor..
cem'in "neden kiz kulesi?" dusuncesine de katiliyorum..

aslinda kiz kulesi istanbuldaki en "kisiliksiz" (a-politik) sembollerden biri bence.. ne camii, ne kilise.. (guzel, orasi ayri..) zaten simdi bir restoran orasi.. bir isletme.. (sen olsan neyi secerdin dersen; sanirim her hangi bir mimari/tarihi sembol secmezdim..)

{*}
yedi-renk esprisini kurarken, yarattigin formlarin anlamsal/kavramsal bir zemine oturmasi isi daha nitelikli yapacaktir..

{*}
tipografi anlaminda da, biraz daha sembolle iliski.lendirilmis bir secim yapilabilir ve bunun uzerine gidilebilirdi belki..

gorusmek uzere,
Old 04.07.2006   #6 (permalink)
cok_yasa_kamil

cok_yasa_kamil's Avatar

Yer: Antalya
Görsel: 1

Alıntı:
La Haine tarafından gönderilen mesaj:
{*}
temiz bir calisma olmus, ama biraz "sportif" kalmis.. Istanbul'u degil de, Istanbul'da yapilan bir aktivitenin logosu olmaya daha uygun gibi..
aynen ben de böyle düşündüm!
en basitinden -güncel- dünya kupalarında kullanılan logolar, benzeri olimpiyatlarda kullanılan semboller bu tarzda. ve sporu, aktiviteyi çağrıştırıyor.

ve bildiğim kadarıyla köklü bir tarihi olan şehirler çoğunlukla en bilindik eserleriyle sembolleşiyorlar. Istanbul için (bence) deniz kenarındaki cami görüntüsü.
internette çeşitli mecralarda karşılaşıyorum, güneşin batışında çekilmiş sarı tonlu bir camii görüntüsü. "hımm, Istanbul galib"a diyorum, ayrıntıya bakınca doğru çıkıyor...

bence böyle

çalışmanız gayet profosyonel olmuş. renklerin seçimi ve sıralanışı çok başarılı!
Old 04.07.2006   #7 (permalink)
La Haine

tekrar merhaba,

(bulent'in direkt bir camii koymayacagini tahmin etmem bir yana) ben, calismada camii gormedigime cok sevindim..

soyledigin dogru ama, bu daha cok algida secicilik gibi;
hep, Istanbul'u camii/lerle ozdeslestirme politikasi'nin bir sonucu..
(ayasofya'yi, belki bu soyledigimin disinda tutabiliriz; -ki, o da sadece camii degil..)

Istanbul, 1453 oncesi'nde de Istanbul, milat'tan once de.. (ansiklopedik ayrindi icin bakalim)
onun icin, sehri direkt/sadece islami bir figure baglamak bence (hic de) iyi bir fikir degil..

gorusmek uzere,

Mesaj La Haine tarafından 04.07.2006 (14:10) yeniden düzenlendi..
La Haine şu an çevrimdışı  
Old 04.07.2006   #8 (permalink)
Dhilgul

Dhilgul's Avatar

Yer: Kocaeli & İstanbul

Alıntı:
mrtksn tarafından gönderilen mesaj:
İstanbul denince akla, trafikteki bitmeyen yolculuklar, birbirinin yüzüne bakmayan kalabalıklar, her güzelliğin içine etmeye hazır magandalar, pislik, gürültü ve tüm bunların harmanı İstanbul etiketli çarpık bir kültür geliyor aklıma. Ünlü, pahalı, kalitesiz.
O kalabalıklardan İstanbul'da da var, Ankara'da da var, Muş'ta da var.. O kalabalıkların İstanbul ile bir alakası yok. O insanları alıp Malezya'ya da koysan yine somurtur yine somurtur.

Bunun dışında ben kan ter içinde koştururken yol sorduğum bi amcanın bana yolu tarif etmesi, üstüne bana bi de buz gibi bi soda ısmarlamasının üstünden daha sadece bi kaç gün geçti.. Kaldı ki Şişli'de başıma geldi bu olay..

Alıntı:
mrtksn tarafından gönderilen mesaj:
Kız kulesiydi, boğazdı, köPage Rankingüydü gibi bir kaç ideal ile on milyonluk bir şehrin simgelenmesine karşıyım. Onlar bile kendine has olanı çoktan kaybetmişken bunların bütün bu insan ve bina yığınına mal edilmesine katlanamıyorum... Hatta bunu ölüsevicilik olarak bile tanımlamayı uygun görüyorum. Cesede hayran insanlar ve bu hayranlıklarını korumasını sağlayan şeyin hiç görmedikleri ihtişamlı geçmişi.
17.000.000 kişinin yaşadığı Mexico City'nin adını duyunca aklına gelen bi yapı var mı? Londra'da Big Ben, Chicago'da Sears Tower, Ankara'da Anıtkabir vardır. Semboliktir bunlar ve bu kadar tepki göstermenizin sebebini gerçekten anlayamadım.

Bugün hiç bir metropol huzur içinde yaşayamaz. 5.000.000 insanı uyumlu ve huzurlu bi şekilde yaşamalarına imkan verecek bi belediye yok çünkü..

Bu insanların arasında sizin dediğiniz gibi olanı da vardır ki bu insanlar dediğim gibi her yerde somurtur, bi de diğer insanlar vardır ki İstanbul dışında bi yerde mutlu olamaz, gülümseyemez.

Bu bağımlılığı sağlayabilmiş kaç tane şehir var ki?
Dhilgul şu an çevrimdışı  
Old 04.07.2006   #9 (permalink)
mrtksn

mrtksn's Avatar

Yer: istanbul - ankara

Istanbul iyi mi kötü mü tartışması başlatmak istediğim için değil, istanbulun simgelerinin yapaylığını vurgulamak için yazdım bunları; siz ister camii ister kız kulesini, isterseniz boğaz köPage Rankingüsünü kullanın istanbulun simgesi olarak; ancak hangisini kullanırsanız kullanın istanbulu değil Istanbul rüyasını temsil edecektir, kesinliğikle istanbulu değil.

madem böyle ebattaki şehirlerde kalite sağlanamıyor, demekki metropoller iyi fikir değil, kaldı ki tüm büyük şehirlerin istanbuldan iyi olmadığını söylemek istanbulu iyi yapmaz, sadece diğerlerinin de kötü olduğunu vurgular

o yüzden bu logoda kız kulesi ve boğaz iyi bir seçim bence(kız kulesi var mavi şeridin üzerinde, devamında boğaz köPage Rankingüsünü çağrıştıran iki oval çizgi; bence çok çok güzel düşünülmüş); işletme olsun olmasın farketmez; boğaz da bir işletme? gerek geçen gemiler gerekse boğaz köPage Rankingüsü hepsi birer işletme zaten. ama kız kulesi çok ilginç iki kıta arasına bir restoran olması çok hoş ve istanbulu simgelemeye layik bu yüzden.

peki Istanbul insanı simgelenmeye çalışılsa? kesinlikle tanımlanamaz zaten; ortak bir kültür oluşamamış bukadar göçten sonra; 6 sene istanbulda yaşadım ve bir türlü benimseyemedim, ancak ankarayı bir kaç ayda benimseyebildim; ankaranın bir kültürü var mesela; memur şehri! evet memur şehri ama benim memur şehrim; bir okadar da öğrenci şehrim; insanlarının bir takım ortak paydası olan bir şehir, çirkin gri ama "bir" şehir.
Amasrada da çok etkilenmiştim, oranın da mesela kesinlikle bir kültürü var; Ama Istanbul ne yazıkki bir kimliğe sahip değil,veya bu kimlik olsa olsa akbilin üstünde yazan "ben istanbulluyum" yazısından ibaret. Belki bir kaç nesil sonra Istanbul kültüründen bahsedebiliriz.

bunlardan dolayıdır ki Istanbul olumlu bir şekilde simgelenecekse mimari yapıları ile simgelenebilir, tarihiyle simgelenebilir;

Alıntı:
Bunun dışında ben kan ter içinde koştururken yol sorduğum bi amcanın bana yolu tarif etmesi, üstüne bana bi de buz gibi bi soda ısmarlamasının üstünden daha sadece bi kaç gün geçti.. Kaldı ki Şişli'de başıma geldi bu olay..
haha, bana ankarada bi kaç kez oldu böyle, ama en unutulmazı bir kızın bana yol sorması üzerine tarif etmem ve bana sarılarak teşekkür etmesi; iş görüşmesinden çıkmış ve çok mutluydu, neşesini bana da bulaştırmıştı o gün. İstanbulda yorgun bıkkın insanlar görüyorum sürekli; İstiklalde insanlar sürekli birbirine çarpıyor ama birbirilerine bakmıyorlar bile; kadınlar çantalarına sıkıca sarılmış bir şekilde yürüyorlar. istanbulda sokaktaki hiç kimsenin başkasıyla ortak bi paydası yok ve herkes birbirinden korkuyor içten içe. geöenlerde bi travesti bana boş su şişesi fırlatmıştı durduk yere; magandalar her yerde zaten... trende tinerciler sıkıştırıp cüzdanımı çalmaya çalıştılar.

istanbulluların ortak sevinçleri, ortak zevkleri yok; ortak sorunları var sadece;
bundan dolayır ki simgelense simgelense bugüne kadar nasıl olduysa aşılanmış yapay istabul hayali simgelenebilir.
Yanıt

Etiketler
istanbul

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
ADnet Reklamları [ Siz de reklam verin  » ]
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.2 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0 RC5

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 00:27.