»
Ferruh'un Anti-Korsan adlı projesi hakkında
|
| Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Ferruh'un Anti-Korsan adlı projesi hakkında
Geçtiğimiz günlerde ferruh mavituna arkadaşımız "My Name is Ferruh, Anti-Piracy Project" adlı bir proje başlattı. Programlarından, mp3lerine, videolarından, oyunlarına kadar tüm korsan içeriğini kullanmayı bıraktığını açıkladı. Sitesinde yapılan yorumlarda da söylendiği gibi çok güzel bir proje. Bir kaç gün düşündükten sonra Ferruh gibi makinamdaki korsan içeriği imha etmeye başladım. Makinamda genel içerik olarak kullandığım bir programlar var birde mp3'ler. Şu anda programlardan olaya başladım. Kullandığım programlar ve değiştirdiklerimi aşağıda sıralıyorum. Windows Xp Home Edition : Lisanslı Ad-Aware Personal : Ücretsiz Adobe Reader 7 : Ücretsiz Book Collectorz : Lisanssız kullanıyorum. Kısa bir süre içinde standart paketini lisanslıyacağım. (25 Avro) Cute Ftp 8 : Lisanssızdı. Yerine açık kaynak kodlu Filezilla adlı programa geçtim. font Expert 2004 : Lisansızdı. Artık kullanmıyorum. Office Student and Teacher Edition 2003 : Lisanssız kullanıyordum. - Outlook 2003 yerine Thunderbird, - Word 2003 yerine Openoffice kurdum. Winrar : Lisanssız kullanıyordum. Zipgenius adlı ücretsiz programa geçtim. Şu anda lisanssız olarak Photoshop Cs dışında bir program kullanmıyorum. Mp3lerimide yakında düzene koyup korsanlarını imha edip az ama öz mantığı ile sadece dinlediklerimin orjinalini alarak saklamayı düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Bochum
|
Re: Ferruh'un Anti-Korsan adlı projesi hakkında
Gerçekten tebrik edilesi bir proje. Benim de içime sıkıntılar girmeye başlamıştı. Çok gerekli olan bir kaç programı satın aldım. Tüm müzikleri silip gerekli müzikleri iTunes üzerinden almaya başladım.
Fakat önümde duran en büyük sıkıntı -üzerinden para kazandığım- Fireworks programı. Düşünüyorum da ben o program üzerinden ekmeğimi kazanıyorum, ve onu korsan olarak kullanmaya hakkım olmadığını biliyorum. programı bir türlü kıramadım, hep test süresini kullanıyor, test süresi bitince de makineye format atıp tekrar yüklüyor ve -kendimi kandırıyorum-. Umarım o konuyu da kısa zaman içinde çözeceğim. İşte ilk defa o zaman programı kullanırken gerçekten zevk alacağım
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: bursa
|
bir süre önce ben de doğru olmadığını düşünerek bulabildiğim bütün müzikleri ve filmleri sildim. cdleri çizerek kullanılmayacak hale getirdim. belki 50-60 cd atmışımdır. bir gazeteye sarıp hepsini çöp tenekesine attım. iyi ki de çizmişim hepsini sanırım biri cdleri almış. şu anda bir şey dinlemiyorum izlemiyorum. hala ölmedim.
İnşallah programlara da yakın zamanda bir çözüm bulurum. zaten elimden geldiğince ücretsiz programları tercih ediyorum.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Bu tip bir hareketin bir yere kadar geçerliliğini koruyacagını düşünüyorum.
Evet cuteftp yerine smart ftp kullanabiliriz, office xp yerine openoffice de kullanabiliriz, hatta radikal bir karar alıp windows yerine linux da kullanabiliriz. Ama Adobe'nin bedava dağıttığı programlar dışında [Acrobat Reader,LightRoom gibi ] şu forumda eminim ki herkesin en az birini kullandığı Photoshop, Freehand, flash gibi programlara ne alternatif bulunacak ?Bulanamazsa bu programlara binlerce dolar verilecek mi ? Mp3ler, videolar Apple'ın yaptığı ataklarla lisanslı kullanılmaya teşvik ediliyor.Bu Limeware, Ares gibi programlardan bedava mp3 kullanılmaması, şarkıcının-şarkının mağdur olmaması için bir çözümdür.Aynı şekilde diğer ufak tefek programların alternatiflerinin çıkması da onları korsan kullanammak için bir çözümdür. Ama sektörün omurgası diyebilecegimiz programları -kendi adıma söylüyorum- lisanslı kullanabilmem imkansız.Aynı şekilde o programlardan aldıgım verimi başka programlardan almam da imkansız. Bu durumda yapılacak tek şey beklemek.Ya Adobe'ın lokomotif ürünlerine rakip çıkacak -ki en başta Photoshop geliyor- ya da Adobe buna dur diyebilmek için sattığı ürünlerin fiyatını makul bir seviyeye çekecek. Çok uzattım, toparlıyorum, Ferruh Mavituna'nun yaptığı iş yararlı bir iştir, ama çoğu insan için bilgisayarını tamamen " lisanslı " hale getirmek imkansızdır şu koşullarda. |
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Ama mesela Macromedia Dreamweaver sanırım şu an 700$ civarında. Normalde bir web tasarım işinden ortalama 500$ kazanıldığını düşünelim bu fiyat genelde çok düşmez ama çıkabilir. Her işten kenara 100$ atıldığı takdirde 7 ay içerisinde bir lisans alınabilir. Tabii ki mali durum vs. bu işler böyle yürümüyor ancak eğer bu bir zorunluluk - vergi yada donanım gibi - düşünülürse çokta güzel para ayırabiliyor. Şahsen bende henüz büyük yazılımları almadım bir kaçı zaten belli şekilde elimde vardı olmayanları da alacağım inşallah yava yavaş ![]() Bir de yazılım piyasası çok komik çok ucuz fiyatlara düşebiliyorlar. Dünya üzerindeki farklı sitelerde farklı fiyatlara satılabiliyorlar. Mesela bir firma farklı ülkelere farklı fiyatlar biçebiliyor. Bir diğer örnek mesela bazı dergiler full yazılım versiyonları veriyorlar ya da yazılımı alırken kupon kullanabiliyorsunuz %50 indirim veriyor vs. Ve bu kuponları sadece internette dolaşarak ya da Google dan arayarak bulma şansınız bile var. Sonuç olarak ne kadar zor gözükse de zamanla rahatça olabilir. Bir de mesela VS yu kurumsal olarak kullanmayacaksanız mesela MSDN üzerinden rahatça subscription ile ve uygun bir ücret ile (diğer bir dizi MS yazılımı da dahil olmak üzere) elde edebilirsiniz.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Programlar hakkında pek bir diyeceğim yok...
Ama mp3 ise mesele, o zaman sert bir muhalif kesiliyorum. Müzisyenlerin esas kazanç aracı albüm satmak olmamalıdır. Albüm, müzisyenin elindeki kazanç aracıdır, ancak kazanç amacı olmamalıdır. Albümü sayesinde vereceği konserlerinden, katılacağı tanıtımlardan, yapacağı filmden/diziden, sponsorlarından vs. kazanmalıdır. Kaldı ki, her ne kadar "emeğe saygı" sloganı ile bağırılıp çağırılsa da, kimse bir yabancı cdnin -ki içinde bilemediniz en fazla 18 şarkı olsun- 30 milyon ve yukarısına satılmasından ya da içinde sadece 2-3 şarkısı dinlemeye değer olan dandik Türkçe albümlerin 10 milyondan fazlaya satılmasından bahsetmiyor. Bir son kullanıcı olarak beni üretim aşamasındaki masraflar da doğal olarak enterese etmiyor. Zira son kullanıcı olarak daima kendi cebime bakmakla yükümlü olduğum açıktır. Hadi yine işi gücü olan hali vakti yerinde insanları da geçtim, öğrenci ya da zor durumda olan insan müzik dinlemesin mi? Ben mp3'ün sonuna kadar yanındayım, bedava müzik indirmenin ve dinlemenin de sonuna kadar arkasındayım. İndirilen müziklerin ticari olarak (örneğin tanıtımlarda) kullanılmasına karşıyım, zira telif bunun gibi kullanımları kapsamalıdır. Ancak bireysel kullanımın SONUNA KADAR savunucusuyum. Lisanssız yazılım bir sorun, katılıyorum. Ancak müzik konusunda, mp3 konusunda özgürlük taraftarıyım. Zaten dünya kabullenmekten başka çare bulamadı, mp3 çalarlar, iPod'lar daha mp3 satmak fikri sanatçıların ve yapımcıların aklına gelmemişken büyük firmalarca çıkarıldı. Madem bu kadar etikçi ve TELİFÇİ bir dünyada yaşıyoruz, neden SONY, NOKIA, AIWA, PHILIPS gibi markalar mp3 formatına böyle ateşli biçimde sarıldılar? Neden ETİK(!) duruş sergile(ye)mediler? Gerçekler : 1 milyona içinde 180 tane (hem de hiç bulamayacığımız arşivlik şarkılar ya da bir kaç albüm birarada) şarkı bulunan mp3 cdsi almak varken, ya da mp3 indirmek varken gidip dandik Türkçe albümlere 15 milyon, ya da yabancı albümlere 30 - 40 - 50 milyon sayalım? Bizi düşünmeyeni biz neden düşünelim??? Utanmadan (sanki dünyaca ünlüymüş gibi) biletini 25 - 35 milyona satan sanatçı / gruplara neden etik(!) yaklaşım sergileyelim? Sahneye 2 saat geç çıkıp, 1,5 saat dümdüz şarkı okuyup küfreder gibi sahneyi bırakıp giden adamların albümlerine neden para verelim? Kaldi ki, sahnede görmek için zaten 2 albüm parası bayıldığımız adamların albümüne neden avuçla para verelim? Ne yazık ki her zaman melekler doğru tarafta değiller... |
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Bu konuda UlgenKhan'a katılacağım. müzisyen, yaptığı sanatı paylaşmayı öncelik oalrak tutar; tüccar olanlar ise aldığı paraları ve telifleri... tabii ki yarattığı sanat eserinden kazanmalı. ama müzik sektöründe saatçının kazandığının 100 katını aradaki komisyoncular kazanıyor ve mp3 gibi formatları dışlamalarının en önemli sebebi zaten tekerlerine çomak sokulması. aynı şey film endüstrisi için de geçerli. yazılım endüstrisinde de aslında benzer bir durum var; programı lisanslı aldığınız iin gerçek programcısı mı bundan yararlanıyor sanıyorsunuz? hayır, o sadece çalıştığı şirketinde aldığı maaş ve primlerle hayatını sağlama almış oluyor. bu; kurallara karşı gelerek lisanssız takılacağım anlamına gelmez. önümüze dayatılan, birinci dünya ülkelerinin soframıza koydukları 'onlardan biri olma' reçeline bürünmüş kazıklara yapabielceğimiz çok da birşey yok. biri der ABye girmek için bunu bunu yapmalısınız, diğeri sizi ekonomiden siler, lisanslı alıp onun şirketlerini beslemezsek... bu böyle sürüp gider.
böyle bir durumda lisans savunuculuğu temelinde politik görüşlerle de birlikte düşünülmeli. verdiğim paranın yarısının sanatçıya ya da yazılımcıya gideceğini bilsem durmam, derhal orjinal cd'ler alırım. ama ortadaki araştırmalarda bir dvd'nin ücretinin ancak %3-4 gibi bir oranının sanatçıya gittiğini gösteriyor. yazar olanalrda da bu rakam 10'ları geçmiyor; o da kitabı en az 2-3 baskı yaparsa ancak. müzik cd'lerinde hala phillips gibi şirketlere telif ödeniyor? neden mi? cd'yi tasarlayan mühendis, mucit bunun telifini alacağı yerde, çalıştığı şirket hemen alıyor. telif ücretlerini gerçekten hak eden kişiler alıyor olsaydı dünya nasıl olurdu düşnüebiliyor musunuz? u2'dan bono, bob geldof gibi adamlar bu paralardan seve seve feragat eder ve 3. dünya ülkelerine destek olacaklarından sınıf farkı azalırdı. çoğu sanatçı da yazılımcı da yazar da çizer de aslında idealist ve insanların acı çekmelerini istemez. ama bu da şirketlerin karlarını ortadan kaldırırdı. sistemin gücü, gerçekten üretenleri açlığını kesecek, ama tam doyurup herkesi memnun etmekten kaçınacak kadar lokmalarla aslında üreteni değil bunun yardımıyla kendini beslemesinden geliyor. şu anda divx formatını, mp3 formtını legalleştirip kendi leyhlerine çevirmeye çalışıyorlar; çünkü bunlar o kadar hızlı yayıldı, paylaşıldı ki, maymunun gözü açılmaya başladı. bazı şeylerin yürümesi için o koca teliflerin ödenmesine gerek olmadığı görüldü. sanatçıların bir kısmı zaten bunu destekleyerek gönüllü oalrak mp3 oalrak kendi parçalarını yayınlıyorlar. acaba bir melodi besteleyen kişi, cep telefonuyla melodisi satıldıkça ne kadar para alabiliyor? basit bir sus payı mı yoksa melodiyi lisanslayıp satan şirketin kazandığı kadar mı? peki bu aracı, bu melodinin var olmasına ne kadar katkıda bulunuyor? ne kadar masraf ediyor? bir site açmak çok mu para sanki? ya da mobil operatöründen den bir numara alıp melodi gönderme servisi kurmak? orda bile operatör, kara ortak oluyor. ama sanatçı bu ortaklıkta yüzde oalrak ne alıyor? ortada bir innovasyon var, bir yaratım var. ama bu yaratımı yaratan değil, bunu satan kazanıyor. şunun farkına varın artık: yazılımcılar sizin sayenizde aç kalıyor, sanatçılar sizin yüzünüzden üretiyor martavalları duygu sömürüsü yaparak sizin ürünü daha da tüketmenizi sağlayan satış taktikleri! |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu |