|
|
#1 (permalink) | |
|
Kürtçe Linux ve Radikal
Daha önce de duyurulmuştu, Ubuntu Linux dağıtımı Kürtçe linux çıkarmıştı. Haber ve yansımaları Radikal'e şu şekilde yanısmış: Alıntı:
Başka itirazlarım da var elbet ama daha önce de gördüğümüz gibi ne yeri burası ne de -hala- bazılarımız bunu kaldırabilecek bünyeye sahip değil. Selamlar. Tunca |
||
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: izmir
|
Re: Kürtçe Linux ve Radikal
Resmi dairelerde kullanılan herşeyde ortak bir dil olması gerekiyor.Olay bir kamu kuruluşunda geçtiğine göre yapılması gereken yasalarca belirlenen Ana dili kullanmaktır.Diğer taraftan kullanıcılar ve özel kuruluşlar kendi bilgisayarlarında istedikleri dildeki yazılımı kullanabilirler.Bir Kamu kuruluşunda devletin belirlediği kuralları uygulamamız hepimizin görevidir.
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
konuyu saptırmak istemiyorum ama gece gece bi ton iş beklerken genede tutamadım kendimi
neresinden tutsam elimde kalıyor kamu kurumunda farklı dilli işletim sistemi mi istersin başkasını hazırladığı ubuntuyu belediye başkanı hazırlatmış gibi geçen ajansmı istersin ajanstan gelen haberi lönk diye yayınlayan gazetemi istersin... ... niye dertlendim onuda söyliyim 1.5 sene önce falan çok basitte olsa bi "MSN activity" yazdım microsoftun bunlarla ilgili bi yarışması vardı başvurdum 3. oldum zaten bi kaç kellime bişey geçiyordu aç kapa ekle sil vs.. gibi bide bir iki cümle bi hakkında yazısı. Dedim artizlik olsun, biraz altavistadan biraz arkadaşlar biraz kendi bildiklerimden 7-8 dil ekledim aralarında kürtçede vardı gösterdiğim insanların pek çoğunun yaptığım işi unutup "niye kürtçe koydunki buna" ve benzeri tepkilerinden acaip canım sıkılmıştı o geldi aklıma... her yıl bazı diller yok oluyor yer yüzünden halen neyin kavgasını veriyoruz anlamıyorum bütün diller zaten yokolup gidecek... elim değmişken alakasız 2 şey daha söylemek istiyorum; * ödül olarak gönderilen visual studio 2005 ve msdn cd leri ihtalat sayıldı ve gümrükte takıldı... * insanların ilk konuştukları değilde ikinci konuştukları dil hangisi çok merak ediyorum hani bi dil nelerine yetmedide ikinciyi çıkardılar admine not : gece gece saçmalamış olabilirim forumun havasına ters bişey oluşmuşsa gönül rahatlığıyla silebilirsin. selamlar |
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
ben de gece-gece buna takildim (ne anlattigindan cok)..
* yazdigin butun de/da' lar ayri olacak.. * "bi kaç kellime bişey " bunlar da tam tersi olacak; birkaç / bir şey * -ki' ler de yanlis hep.. * mı/mi? leri bile birlesik yaziyorsun... * "basitte olsa" / "basit de olsa" olacak.. nasil olsa yok olacak diye, ozen gostermemek (ya da bilmemek) olmaz ki.. Mesaj La Haine tarafından 30.11.2006 (00:33) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
|
Niyetim polemik değil sadece yanlış anlaşılmak istemediğimden yazıyorum.
Alıntı:
bilmiyor olabilirim ( herkes her dili bilecek diye bi kural mı var ? ) veya "özen göstermiyor" olabilirim bunlar bunlar benim söylediklerimi/yazdıklarımı etkiler, Türkçeye bi zararı olmaz. benim her yıl bazı diller yok oluyor dememden "sallayın boşverin" anlamı çıkarma, sadece şunu söylemek istedim; hayatta dilden daha önemli şeyler de var, herşeyin içi boşalıyor neredeyse anlam kavramının bile anlamsızlaşmaya başladığı şu zamanda kurallara uyucağız derken şekilciliğe saplanmayalım karşımızdaki ne anlatmaya çalışıyor onu düşünelim. |
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
Kamu bilgisayarlarından en az 1000 tanesinde Türkçe olmayan işletim sistemi gösterebileceğime inanıyorum.
Sanal kamusal alan da mı çıkacak başımıza. Avusturya'da iki yıl kaldım. Çok çok basit bir { 'belgelerimdeki resimlerim" klasörüne bak } cümlesinin karşınızdakine hiç mana bir ifade etmemesin, ya da { eigene datein / bilder } 'in sizin için hiç manası olmasının, ilk okul çocuklarının bile okuduğu bir yazı karşısında sizin Zır Cahil donakalmanızın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. İngilizce ve Microsoft ürünü XP ile kürtçe ubuntu kıyaslamasına ise zaten girmeyeceğim. Bırakın insanlar anladıkları dilde konuşsun. Anladıkları / istedikleri dilde işletim sistemini kullansın. ----- Aynayı kendinmize tutup yarım yamalak anladığımız Özbek Türkçesi ile işletim sistemi kullanmak isteyip istemediğinizi sormak lazım. (ya da bir site'nin / script'in / programın vs.. Türkçe versiyonun olmasının bizim için ne kadar önemli olduğuna bakalım.) (bu konu açılmadan çok az süre geçmiş olan sıcak bir örnek) .
|
|
|
#10 (permalink) |
|
@tnc isimli arkadaşımız ile, forumun bir başka başlığı altında yine benzer bir mesele ile ilgili olarak karşı karşıya gelmiştik. Ve üzülerek görüyorum ki, aynı sorun devam etmekte : Bu kadar hassas siyasi meseleleri Zoque forum ortamına taşımakta provokatif bir inat gösteriyor. Bu inadın kendisine ve kendisi gibi düşünenlere ne kazandıracağını da anlayabilmiş değilim.
Konuyla ilgili olarak : @emremer, @0_derece, @tnc gibi arkadaşlarımızın anlamamakta ısrar ettikleri bir husus var : Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir anayasası mevcut ve bu anayasada dilimiz "Resmi dil Türkçe'dir" ifadesi ile açıkça hükme bağlanmıştır. Resmi dil demek, kamusal alanda kullanılacak objektif TEK DİLİN Türkçe olması demektir. Bireylerin özel hayatlarında hangi dili kullanacaklarını hükme bağlayan bir anayasa ya da kanun hükmü yoktur. Ancak herkes (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun olmasın), kamusal alanda objektif unsurlara ve kurallara uymak mecburiyetindedir. Konunun siyasi yönüyle ilgili olarak tek bir cümle sarfedeceğim : Ülkemiz üzerinde oynanan oyunların farkında olanlardan birisi olarak çok hassasım ve aynı hassasiyeti diğer VATANSEVERLERDEN de bekliyorum; zira yapılmak isteneni anlayamayacak kadar aptal, engelleyemeyecek kadar aciz, görmezden gelecek kadar onursuz değilim. NOT: @modela ve @genom +1 |
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!