Zoque.Forum
»
Size Özel Dergi ve Web Ziyaretçi Analiziyle Müşteriye Yakınlaşmak
|
| Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Size Özel Dergi ve Web Ziyaretçi Analiziyle Müşteriye Yakınlaşmak
Üyesi olduğum bir kredi kartı bana Forbes dergisi gönderdi. Bu derginin kapağında kapakla birlikte entegre şekilde ismim vardı. Bu beni çok şaşırttı. Veritabanı ve baskı müthiş bir beceri ile birleştirilmişti.
Düşünüyorum da bizlerin isimsiz web ziyaretçilerini ismi bilinen birey haline getirmek gibi bir misyonumuz da yok mu? Siteye sadık, kimliğini ortaya koymuş müşteri sizin en çok üzerinde durmanız gereken okuyucunuzdur. Yorum yazan, makalelere oy veren webgezgini harika müşteridir. Bu şekilde düşünürsek bir kalem eşantiyon dağıtılırken kendi firmamız yerine müşterinin adı üzerinde olsa ne kadar farklı olur? Sizce daha çok akılda kalıcı olmaz mıyız? Siteyle bağlantı kuran ziyaretçiyi kazanmak da bu kadar önemlidir diye düşünüyorum. Böylece kendi sitemde bunun çalışmalarına başladım. Siteme gelenler nereden geliyorlar niçin geliyorlar neden gidiyorlar? Nereden ve neden geldiklerini bulmak en kolayıydı. Anahtar kelimeleri arıyorlardı. Öyleyse en çok arana okunan konuları süslemeli gübcel tutmalı onlara soru yazanlara cevap yazmalı. Link veren sitelere kardeşlik ilan etmeli vs. Peki siteden nereden ve neden gidiyorlar ?(Top EXIT) Google'dan gelen ziyaretçiler Google Analytics verilerine göre o sayfayı okuyor, bazen bir de anasayfaya tıklayıp gidiyorlardı. Düşünün, sürekli gelen müşteri ve su gibi akıyorlar. Ne kadar tekil ziyaretiniz varsa o kadar sayfa gösterimi. Son derece kötü bir durum. %85 Google ile gelen %15 ise çeşitli sitelerden gelen ziyaretçiler. Böylece ilk olarak her konu sonunda Google'dan gelen ziyaretçime sitede bir çok ilginç konu olduğunu gezmeye değebileceğini hatırlattım. Çok fazla işe yaramadı. Her konu altına son 25 konunun başlıklarını ekledim. İşe yaramadı. Bunun üzerine algılanma problemim olduğunu anlamaya başladım. Siteyi baştan tasarladım. Hazır bir tema üzerine kendime göre değiştirdim. Sonuç bir felaketti. Ziyaretçi sayısı yarıya inmişti. Telaşla eski haline getirdim. Bu sırada başka bir WP teması buldum. Hayatta en sevmediğim şey, bir temayı olduğu gibi kullanmak. Mutlaka değiştirir, kendime göre özelleştiririm. Ancak şaşılacak bir şey oldu. Bu tema patlama yaptı. Artık her ziyaretçi bir çok sayfayı gezmeden gitmiyordu. Overlapping Analizler her ziyaretçinin ortalama 2 sayfa okumaya başladığını gösteriyordu ki bu bence bir mucizeydi ![]() Böylece nedenini araştırdım. Sonunda sebebinin basit temiz okunur arabirim ve güçlü bir mavi ton background olduğunu çözdüm. Sağlamasını yapmak için bu tonu başka bir sitemde daha kullandım. Evet pozitifti. Degrade kullanılması etkin olmasına karşın temel renk değeri şu: #0099FF Psikolojiden anlayan arkadaşlarım bunun kendini ifade etme sorunları olanlar için çok çekici ve ifade edici bir renk olduğunu söyledi. Ne derece doğru bilmem. Kendi gözümden bakıldığında bu şiddette bir çekimi reklamcılık rengi de denen turuncu da düşünürdüm ama bu mavide şaşırtıcı oldu. Peki sonra ne yapmalıyım diye düşündüğümde sosyal imlemeleri eklemem gerektiğini farkettim . Digg gibi Türkiye'de limk gibi. Ayrıca bir arkadaşına gönder seçeneği iyi olacaktı. Bunları da ekledim. Böylece hem Google pagerank için hilesiz link ağı kurulacaktı hem de ziyaretçi akışı sağlanacaktı. Daha ötesi ne olabilirdi? Bir arkadaşımla Browser tarihçesi koklamayı düşündük. Browser historyden sitemize gelmeden önce ziyaret ettiği siteleri tespit edip onlarla ilgili anahtar cümleler veya sağa sola onların linklerini sanki kalıcı linkimizmiş gibi göstermek ve ortak yanımız var deyip sempatiklik yapmak gibi ![]() Pek dürüst bir yöntem olmadığı için halen tartışıyoruz. Diğer bir yöntem misafir yazar almak. Ey okuyucu site açamıyorsan ya da uğraşmak istemiyorsan gel burada yaz. Şimdi bu yazıyı yazmaktaki amacım sizlerin bir sürü yazıda yazdığınız okuduğunuz fikirlerinizi işitmek. Vereceğiniz cevaplar benim için gerçekten önemli. web ziyaretçilerinizi özel ve rahat hissettirmek için neler yapıyorsunuz?
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Size Özel Dergi ve Web Ziyaretçi Analiziyle Müşteriye Yakınlaşmak
Olmadı Süleyman olmadı
![]() Çok ince sırlarımızı ifşa etmişsin. ![]() şaka bir yana. ( çok şakacı oldum bu aralar ) Söylediklerinin bir çoğuna katılıyorum. renk konusu biraz garip geldi. yazıyı ben yazsaydım kendi sitemin yeşil rengi içinde böyle bir çıkarım yapmam gerekebilirdi. ama bence maharet renk de değil. blog veya sürekli içerik üretecek site sahiplerine feedburner' ı mutlaka kullanmalarını tavsiye ederim. feedburner' in hizmetlerini tek tek inceleyin belki hepsini değil ama işinize yarayacak olanları hemen kullanıma sokun. en önemli blog tüyomu senin şerefine veriyorum. en çok aranacak bir şey hakkında yazın. bakın aranacak yani gelecek zaman kullanıyorum. zaten çok aranmış, geçmiş zaman kullanıyorum şimdi de, şeyler için yazmayın. başkası çoktan sizden önce yazmıştır. ve ziyaretçiyi onlar götürür. yazdığınız yazı Google ilk sayfa da çıkmaz ise işe yaramayabilir. ( muallak konu ) yarayabilir de.bir blog' un en önemli özelliği elbette içeriği yani yazılmış yazılarıdır. insanların neler aradığını sürekli kontrol edin. bunlarla ilgili bir yazı yazabilecekseniz kaçırmayın. ancak sırf o konuda yazmak için yazarsanız geçici bir başarı olabilir. benim sitemde hepsi var , bazen olmadımı olmuyor. bazen de inanamıyoruz. niye insanlarlar böyle bir arama yapıyorlar diye.Bir de Google dan gelen ziyaretçiler göçer kaçar bir tavır sergiliyorlar gerçekten. bunda istedikleri içeriği elde edememelerinin nedeni olsa gerek. ama arama yapılan kelime veya cümle öyle garip ki normalde gelmemesi gereken ziyaretçi gelmiş bakmış. herhalde Google da çıkan ilk 10 sıraya da tıklamıştır diye düşünüyoruz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
tebrikler, web2.0'ın en temel, en can alıcı noktasını keşfetmişsin. sitene kullanıcı değil, ziyaretçi geldiğini, onlara değer verilmesinin önemini, onların görüşünün alınması ve davranış biçiminin incelenmesi gibi noktalar bence de çok önemli. bu şekilde detaylı bir çalışma yapıp siteni revize ettiğin, misafirlerini önemseyerek siteni geliştirdiğin için sonucu da olumlu olmuş haliyle...
web2.0 != ajax maymunlukları web2.0 != büyük fontlar, kocaman butonlar web2.0 != tasarımın süslemeci olması web2.0 = ziyaretçi odaklı siteler |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Güzel ipuçları vermişsin. Özellikle renk ve kullanıcıya "özel" hissettirme düşüncesi kullanıcılar ile site arasında bir bağ yaratmayı sağlıyor.
Özellikle yorum alanlarında ve makale içi imajlarda kullanılabilecek renk değerleri -ki ekte benim en başarılı deneyimlerimle kendime göre hazırladığım renk paletini veriyorum- hem katılımı artıracak hem de okunabilirliği yüksek tutacaktır. Asıl önemli olan navigasyonel alanların kullanımını ve site içi gezintiyi mümkün olduğunca anlaşılır tutmakta. Makale alanlarında kullanılan alanın -main- yan alan(lar)dan -sidebar- ayrı olarak belirgin kalması gerekli, bu da dikkat dağılımını engelleyecektir. Arama motorları üzerinden yoğun trafik alan yazılarda püf noktalara site içi alakalı yazıların linkleri koyulabilir ki bu şekilde iliişkili yazılar alanı daha kullanılabilir tutulmuş olunur. Bunun dışında belirli anahtar kelimelere de yine site içi linkler bağlanabilir. Mesaj Ceyhun Aksan tarafından 17.04.2007 (09:57) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Süleyman abi gene ufkumuzu açan bir yazı ile giriş yapmış. Ne öğrendiysem bu forumdan ve burada yazan değerli abilerimden öğrendim. Özellikle renk konusunda Ceyhun Aksan, SEO üzerine Cgencer, faydalı araçlar üzerinede sahip abiden çok şey öğrendim. Öğrenmeye devam ediyorum
Hepside konuya cevap yazınca teşekkür etmek istedim ![]() Bende web Analiz üzerine yakın zamanda ki bir deneyimimden bahsetmek isterim. Google Analytic ile şirketimizin sitesini bir ay evvel kullanmaya başladım. Aynı hizmet içerisinde Google Adwords takibide yapıldığından çok memnunum. Ziyaretçilerin ısrarla bizde olmayan bir ürünü aratıp sitemize geldiklerini gördüm. Bunu hemen Pazarlama Müdürüne bildirdim. Ardından ilgili ürünle şirket yetkilileri çalıştı ve fotoğraflarını sitemize koyarak satışa başladık. İlk sipariş bugün geldi. Ay sonunda da maaşıma prim gelecek inşallah. iyi çalışmalar.. |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| yakinlasmak , musteriye , analiziyle , ziyaretci , web , dergi , ozel , size |
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!