Zoque.Forum
»
Zoque dili Kayboluyor
|
| Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
Zoque dili Kayboluyor
İki dost küsünce bir dil yok oldu
İki ihtiyar Meksikalı arkadaş kavga edip küsünce, yalnızca ikisinin konuştuğu yerli dili konuşulmaz oldu. Meksika’nın güneydoğusundaki Tabasco eyaletinde yaşayan iki ihtiyar, Zoque halkının dilini hatırlayan son iki kişi. Olmeca’lardan gelen Zoque’ler, Meksika’da Chiapas, Oaxaca ve Tabasco eyaletlerine dağılmış ve nüfusu çok küçülmüş bir yerli etnik grup. Monterrey kentindeki Meksika Yerli Dilleri Enstitüsü Başkanı Fernando Nava, bunun, Meksika’da konuşulan 364 yerli dilinin karşı karşıya olduğu tehditlerin dramatik bir örneği olduğunu söyledi. Nava, Meksika’da konuşulan 364 yerli dilinden yirmiyi aşkınının şu anda tamamen yokolma tehlikesiyle yüzyüze olduğunu söyledi kaynak: Hürriyet.com.tr |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Zoque dili Kayboluyor
Bu haberi yayınlamak için girdiğimde Nurkan'ın daha önce yayınladığını gördüm. Meksika'daki Zoque konuşanlar yok olabilir ama ben şu an Zoque konuşan 6256 kişi biliyorum
![]()
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Zoque dili Kayboluyor
|
|
|