|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Re: Protesto Çağrısı - İnternette Sansüre Hayır
arkadaşlar aynı konuyu ceviz forumlarında da tartışmaktayız. dün yeterli katılımı sağlayamadığımız için tarihi 1 Şubat'a alıyoruz. katılmak isteyen arkadaşlara duyrulur. Katılamayacak olan ama desteklemek isteyen arkadaşlar da lütfen çevrelerine haber salsınlar (: İlgili konu; http://forum.ceviz.net/protesto-cagr...ir-t52526.html |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) | |
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Bildigim kadariyla zoque forumda uzun suredir uyesiniz, dolayiysla bu forumda birseyleri duyurup kacmadigimizi, konulari tartistigimizi da biliyorsunuzdur. Ben bu tip bir seyi desteklemiyorum, ben de sansuru sevmiyorum. Videoyu kaldirmayi devlette istiyor ama maalesef höt dedigin de videolar kalkmiyor. Diger ulkelerde bizdeki gibi sansur yok, dolayisiyla bir cok ulkede insanlari ne soyledikleri, ne okuduklari veya ne dusunduklerine gore hapse atamaz, yargilayamazsin. Bu bazi ulkelerde var, bunlardan biri de Turkiye. Dolayisiyla her site her devletin sansurune ayak uydursa dunyada global sansurle karsilasiriz. Bu adamlarin ozgurluk anlayisina ters. Birileri baska bir forumda veya burada ticari videolarin firmalar tarafindan nasil kaldirilabildiginden bahsetmis. Yukaridaki cumlelerim neden ticari videolar ile bu tip videolar arasinda daglar kadar fark oldugunu ifade etmeye yeterlidir sanirim. Sonuca gelirsek, yapilmasi gereken iki model olarbilir : * Sansurun yanlis oldugunu vurgulamak * Internett Cinin buyuk firewall u gibi icerik tabanli sansurlemeye gitmek Ikinci secenekte ilgili video TR den gozukmezken diger youtube videolari calisiyor olacak. Ozetle Sansuru tutup olaya gercekci bir cozum getirmeden Internette sansure hayir demek ne kadar verimli olur bilmiyorum.
|
|
|
|
#14 (permalink) | ||
|
|
@soul, söylediklerimde bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Tabii ki istediğiniz konuya dilediğiniz gibi yorum yapmakta özgürsünüz. Aslında sizin anladığınız şekilde bir kasıt yoktu mesajımda.
Ben de, sizin sansüre karşı olduğunuzu düşündüğüm için öyle bir mesaj yazma gereki hissetmiştim kendimde. Yanlış anlaşılma için özür dilerim. Alıntı:
Eğer zararlı içeriği kaldırtamıyorlarsa bırakacaklar o halde. Yani bize karşı buna sansür koymanın bir manası yok. Çünkü biz hariç, herkes ulaşabiliyor o içeriğe. Burada bence bir rant sağlama çabası var gibi geliyor. İnternette onca zararlı site varken böyle bir sitenin ki nicelerini gördük (Wordpress vb.) kapatılması pekte hoş karşılanacak bir durum değil. Şu anda internetin en çok kullanılan web sitelerinden biri olan wikipedia da bile zararlı olabilecek yalan yanlış bilgiler içeren bir çok yazı bulunmakta. O halde önümüze gelen her siteyi engelletelim öyle değil mi? Alıntı:
Evet "sansüre hayır" belki aceleye gelmiş bir girişim fakat şu anda destek görmeye başladık diyebiliriz. Ceviz forumlarında da bu konuyu tartışmaktayız. 1 Şubat olarak bir tarih belirledik bile. Bu zaman dilimi içerisinde protestomuzu duyurabildiğimiz kadar çok insana duyurup katılım sağlamaya çalışacağız. Ayrıca yazılı medya ile irtibata geçmeye çalışıp desteklemelerini isteyeceğiz. |
||
|
|
|
|
|
#15 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Komiktir ama ben bu sekilde hic dusunmemistim olayi, o sekilde bakinca ozellikle buradaki ornekte hakikaten durum daha komik bir hale geliyor.
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Atatürk sofrasında peygamberlerle ilgili tek küçültücü fıkraya izin vermemiş. Bir keresinde"Bbir peygamberle dalga geçmek, sadece dalga geçen kişiyi küçültür" demiş.
İzmir kurtarıldığında Yunan bayrağını bir ulusu temsil ettiği için çiğnetmemiş. Biz bu nedenle saygıya ve onura düşkün bir toplumuz. Ancak sözkonusu olan sanal bir savaş olunca özellikle Yunanlı ve Türk hackerlarla aşırı milliyetçiler oldukça sert şekilde sanal ortamda karşılaşıyorlar. Youtube videoları ağza alınmayacak Türkçe ve İngilizce küfürlerle dolu. Bir süre sonra toplumu idare edenler yalanın gerçeğin yerini almasından, "acaba doğru mu?"ların dedikodu kanallarıyla yayılmasından korkuyorlar. Bu ülkede Tanzimat döneminde beri, sansür de var, gizli kuruluşlar ve çalışmalar da var. Sansürün olmasının nedeni ülke genelinde fanatizmin aniden parlama konusunda hangi din, hangi görüş olursa olsun çok hızlı olması. Türkiye tarihinde bile sayısız irili ufaklı ayaklanma ve birbirini hatta kardeşini öldürmekten çekinmemiş insanlar var. Biz değil ama bizden bir kuşak öncesi tamamen düşünce özgürlüğünde neredeyse iç savaştan döndüler. Kısacası toplum demokrasiyi ve tartışmayı bilmiyor. Böylece ülkemizde herhangi bir akım güçlendiğinde diğerini yok edecek bir unsura dönüşüyor. Elbette ülkeyi yönetenler ve memurlar da birleştirici unsurların yıpratılmasından kaygı duyuyorlar. Buraya kadar güzel. Ancak karar mercilerinde teknoloji bilgisi yetersiz kişiler olunca ve bilirkişiler bunları raporlarında yansıtmayınca ülke çok ama çok ciddi zarar görüyor. Youtube kapatılınca nasıl zarar görüyoruz? 1) Ülkemiz demokratik olmayan Çin gibi İran gibi Kuzey Kore gibi bir kaç ülkeyle birlikte anılıyor ve bu ülkelerle aslına bakılırsa ülkemiz arasında dağlar kadar fark var. 2) Youtube sitesi sadece Türkiye'ye kapatılıyor. Atatürk'ü hayatlarında ilk kez duyanlar, neden kapatıldı bu site hangi video diyerek Atatürk'le ilgili ilk bilgilerini korkunç bir karalama kampanyasından alıyorlar. 3) Büyük firmalar Türkiye pazarını riskli buluyorlar. Bundan sadece dev internet kuruluşlarını kastettiğim çıkmasın. Yatırım yapacak herkes ürküyor. Ya bir kanun çıkıp faaliyetler zorlaştırılırsa ya aniden bir çalışan yanlışlıkla bir kuralı ihlal edilir ve aşırı milliyetçiler boykot kampanyası başlatırsa. Ya bir şekilde savunma hakları bile olmadan kapatılırlarsa... 4) Youtube'da bulunan milyonlarca sitenin tamamı hakaret değildir. Aksine büyük çoğunluğu bilgi ve içerik yüklüdür. Youtube tüm videoları moderasyondan geçiremez. Tüm yorumları okutamaz. Her gün milyonlarca içeriğin eklendiği bir sitede bu sadece reklam gelirleriyle başarılacak bir iş değildir. 5) OPENDNS gibi sitelerden girilen sitenin IP adresiyle tamamen kapatılmasında düşünülmesi gereken çok ciddi korkular vardır. Bir ülke vatandaşının bilgi alma hakkını engellemek anlamına gelir. Bunun anlamı dışarıya kapatılmak istenen bir toplum yaratmak olabilir. İran'a bir bakın dünyadan ne kadar kopuk. 6) Kapatılan Wordpress gibi sitelerde içeriği bulunan kişiler bu içeriği görüntüleyememekten dolayı kapatma kararına itiraz edebilirler. Adını hepimizin bildiği şahsın wordpressi kapattırması ile sitede bulunan 2 milyon alt site de engellenmiştir. Bu sitelerden birisine sahipseniz, teknik olarak mahkeme kararının tüm wordpressi değil sadece konu edilen sub domainleri içermesi istenebilir. 7) Acilen bir teknoloji bakanlığı kurulmalı ve dünya devleriyle düzenli toplantılar yapılarak ülkenin kırmızı çizgileri nedenleri anlatılmalı ve bu işler bizi rezil etmeden soğukkanlılıkla halledilmelidr. Son bir alıntı. Amerikalı bir bayanın bu kapatmalardan sonra Wordpress'te yazdığı bir yazı. "Bu kapatmayı duyduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde doğduğum için çok mutlu hissettim kendimi. İfade özgürlüğünün olmamasını düşünemiyorum bile." Büyük not: Atatürk sevgisi için neredeyse kimsenin birşey söylemeye cesaret edemediği bu politik korku zamanlarında, blog sitesinde dahi Atatürk bölümü açmış, 300 binden fazla insana Atatürk videoları izletmiş birisi olarak lütfen ama lütfen, bana, "youtube Atatürk'e hakaret etti ama" demeyin. Mustafa Kemal'in o aziz ve büyük hatırası youtube'a konan iki videoyla incinmeyecek kadar asil ve bir ömre sığmayacak kadar büyüktür.
|
|
|
|
#17 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Peki Wordpress olayindaki gibi durumlarda ne olacak?
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Dünyanın her yerinde basın yoluyla hakaret için dava açılabilir. Yani eleştiri yazısı yazmak elbette basının görevidir. Ancak bu kişisel olarak hakarete giriyorsa ilgili köşe yazarı dava edilir. Kazanılan dava sonuçlarının ilgili siteyi etkileyebilmesi için özellikle böyle bir bakanlık kurulmalı.
Eğer Wordpress'te olduğu gibi kurucu kişi farklı ülkedeyse ortada yasa farklılıkları ve uygulama farklılıkları var. Ama sonuç olarak ifade özgürlüğü sadece yazanla hakkında yazılan arasında bir sorun olmaktan çıkabiliyor. Bakın gazetelerde tekzip sayfaları göreceksiniz. Bir köşe yazarı bir kişi hakkında haksız suçlama yaparsa ve kişi dava açıp kazanırsa aynı köşede kişinin avukatıyla gönderdiği tekzip yazısı yaynlanıyor. Açıkçası Amerikan hukukundaki işleyiş konusunu aşırı detaylı bilmiyorum bu konuda yanıltıcı olmak istemem. Bununla birlikte genel prensip diyelim bir gazetenin suçlu bulunması ile tamamen kapatılması yerine tekzibe gitmesidir. Arap ülkelerinde tamamen kapatılıyor ve bazı uzakdoğu ülkelerinde de, ya bizde hiç sormayın ![]() Ayrıca Amerika'da bile kimse El-Kaide'yi savunmaya cesaret edemez. Tekziple olmasa da finansal olarak o basın kuruluşu iflas ettirilir ve o gazeteciler köşede Hot dog satmaktan başka iş bulamaz. Yani aslında sansür her yerde var. Ama bunun uygulanış şekilleri farklı. Zaten bizi deli eden de bu. Tüm sitenin bloke edilmesi.
|
|
|
|
#19 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Hakaret davasinda da haklisin, ama burada sorun varkit, yani dava acma ve sonuclanma vakit - mekan yuzunden cok uzun bir surec. Dolayisiyla su anki devletin yaptigi olay bir an once boklamayi yapmak, sonradan olayi cozum surecine tasimak. Bu arada youtube sanirim su an acilmis, benim merak ettigim acilmasinin nedeni ne? video kalkti diye mi actilar yoksa video var da baska bir seyden dolayi mi?
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
|
@ssonmez, açıklayıcı yorumların için teşekkür ederim.
@soul, evet youtube şu anda açık (sesimizi mi duydular ne )ve neden açıldığı konusu hakkında henüz bir bilgi bulamadım. öğleden sonra belki bir yazan çıkar (:amma velakin protestodan hala vazgeçmedik. 1 Şubat inşallah amacımızı gerçekleştireceğiz. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul |