|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Böyle Gitmemesi Gerek..
Genel olarak: "Kendi işin"den kasıt nedir ki? Biraz rahat olun ya Herkes istediği işi yapabilir. Üniversite okuduğunuzda hayatınızı ipotek ettirmiş olmuyorsunuz; yani eğitimini aldığınız mesleği yapmak Allahın emri falan değil.Mezun oldunuz ve piyasaya çıkınca duvara tosladınız (ki tek toslayan siz değilsiniz)... ve eğitimini aldığınız mesleğin size uygun olmadığını anladınız; Ne yapacaksınız yani, hayatınızın sonuna kadar işkence mi çekeceksiniz? Para için veya keyif için; sonuçta arayış içinde olmayı yargılamak bize düşmez. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. İşini düzgün yapan ve yaparken keyif alan devam eder. Kalitesiz iş çıkaranın zaten o işte ömrü uzun olmuyor... ya da aslında piyasada kalitesiz işe talep de var; o açığı birilerinin kapatması lazım. Bu açığı ister siz kapatırsınız, ister şikayet ettiğiniz "kalitesizler"; ama sonuçta ne iş yapıyor olursanız olun rekabet şartları heryerde eşittir...
|
|
|
#12 (permalink) |
|
|
Insanlarin okuduklari isi yapmalarindan bahsediyosun da programlama yapmak bilg. muh. isi degil ki.
Bunu gectim, eger kendini diger insanlardan daha iyi goruyosa bir kisi, o zaman bu farki ortaya koymali. Arada kayda deger bir fark oldugu zaman zaten isveren de iyi olani sececektir. Aksi takdirde zaten aradaki fark bir sey ifade etmiyor demektir; kisinin kendisini daha ustun gormesinin herhangi bir manasi yoktur. Hele ki websitesi isinde... Yani 21. yy.'in mutehatliginde, diyorsun ki isi insaat muhendislerine birakin. Mutehatin yaptigi iscilere goz kulak olmak; bundan daha onemli bir sey degilki. Ha proje cizmeye kalkiyorsa, o zaman bunu alici dusunmeli. Sen arandaki farki ortaya koy, zaten gerisi gelir. Ayni mantikla Apple'in CEO'su Steve Jobs olmamaliydi... Dedigin gibi sektor geriye giderse, zaten kendi kendini cevirir, bkz. ajax. Bu ise kafa yoracak adam, PHP'ye kafa yoracak adamdan daha azdir. Sen madem programlama mantigini kaptin, o zaman bunun avantajini kullan. Sahip oldugun avantaji da isverene gostermen lazim ki bu noktada presentable olmak giriyo isin icine. Bu noktada sorunun varsa, o zaman zaten bir firmaya girip onlarin is almasini bekleyebilirsin. Boylece konusma ve ikna kismini baskasi yapar, sense sahip oldugun ozelligi kullanir kod yazarsin. Okudugun isi yapmanin sagladigi en buyuk avantaj uzmanlasmaktir bence. Bu guzel sey tabii ki, boyle olmasi genelde daha iyidir. Fakat uzmanlasmaya gidildigi noktada senin ve arkadaslarinin yapmamasi gerekip de yaptigi bircok is var bunun da farkina varmaniz gerek. Misal freelance (tabi bu sekilde calisip calismadiginizi bilmiyorum ama ornek olarak veriyorum) degil firma olmak veya firmada gerekli is bolumleri saglamak gibi. Haliyle is geldikce olusacak bir duzen, yoksa ilk bastan 30 kisi almak sirkete batmaktan baska bir sey degil, bunun farkindayim. Amma velakin iste bu da ilerleme sureci. Bunun icin TR'de internet sektoru oldukca geride ve daha cok genc deniliyor. Ilerledikce yapilacak seyler bunlar ki soyledigin yonde emin adimlarla da ilerleniyor acikcasi. En azindan tasarimci ve programci kavramlari yavas yavas oturuyor... Buna bile cok sukur. |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
@fikret, Aslında ben kendi işimi de yapıyorum. Alternatif enerjili araçlar geliştiriyoruz ekibimiz içinde. 2007'deki yarışlarda Türkiye 3. lüğü elde ettik. Geçen sene ekibin her tür işini yapmıştık, bu sene ekipte yazılımcı olarak çalışıyorum, tüm araçlar ve sistemler yazılım arayüzü tarafından kontrol edilecek. (f1 deki pit alanı gibi; zaten yarışlar da f1 tarzında oluyor, adı da formula g ve hidromobil diye geçiyor.)
ayrıca şu an için bir firma için de bazı siteler hazırlıyorum, çünkü gelişmek gerekiyor. piyasanın durumunu biliyoruz zaten Fikret, hepimiz biliyoruz, 10 ytl ye logo vs bilimum şey yaptırmak isteyenleri de gördük. ama dediğim gibi örneğin avea gibi bir firma bunu yapar mı? yapmaz. O zaman amaç avea'ya kendi farklı olduğumuz noktayı gösterebilmektir
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Ben de diğer arkadaşlara katılıyorum Fikret.
İnsan okuduğu işi yapmak zorunda değildir. İnsan en iyi yaptığı işi yapmalıdır. Senin yaşın genç olabilir ama bizim dönemimizde web programcılığı diye bir bölüm yoktu zaten. Okulda da web teknolojilerine en ufak bir şekilde değinilmedi. Ben kendi kendime daha zevkli gördüğüm ve daha başarılı olacağımı düşündüğüm bu sektöre yöneldim ve internetten kendimi geliştirdim. Okulda ise bilgisayar porogramcılığı bölümünde okuyordum ve -belki de öğretmeninden dolayı- sevmediğim hatta nefret ettiğim elektronik derslerini de alımak zorundaydım. Okul bittiğinde öğretmenin anlattıklarıyla yetinen hiç kimse tek satır program dahi yazamıyordu. Programcılık hocamız bile zaten elektronik bölümü mezunuydu. Doğru düzgün program yazabilenler koca bölümde bir kaç kişiyi geçmiyordu. Büyük bir kısmı ise bilgisayarı açınca ne yapacağını bilmeden karşısında duran tipledi (mezun olmalarına rağmen) Ben o dönemlerde okulda öğrendikleriyle kalmayıp gerçekten program yazan bir kaç kişiden birisiyim. O kadar ki son dönemi okulu tamamen bıraktım. Fakat okul bitene kadar bir kaç kişinin dönem bitirme projelerini yapmama rağmen okul bittikten sonra -excel makrolarını saymazsak- tek satır program yazmadım. Sonuç olarak aradan 8-9 sene geçti ve ben şu an okulda öğrendiğim hiç bir şeyi hatırlamıyorum. Ne Delphi biliyorum artık ne de Visual Basic. Ancak bir çok yerde bir programlama dili olarak bile geçmeyen PHP programcılığının hakkını verdiğime inanıyorum. Bu yüzden huzurluyum. Eminim diğer arkadaşlar aynı olmasa da benzer şeyler yaşamışlardır ve onlar da gayet huzurludurlar. Programcılık matematiksel düşünmeyi gerektirir ama doğuştan gelen bir yetenek gerektirmez (bence). Tasarımcılık ise doğuştan gelen bir yetenektir ve iktisat öğrencisinin de tasarım yönü ağır basabilir. Okul bittiğinde işe girdiğinde bir anda "ben ne yapıyorum ya gidip bir şeyler çizeyim" vs.de diyebilir. Ayrıca web işi sürekli yenilenen bir teknoloji. Eğer gelişmeleri takip etmezseniz piyasanın gerisinde kalırsınız. İşini iyi yapanlar sürekli gelişmeleri de takip etmek zorundadır. İşini iyi yapamayanlardan ise korkmana gerek yok. İşini iyi yapamayanlar zaten işini iyi yapamayan firmaların eleman açığını kapatırlar. Eğer bir firma onca referansına rağmen seni değil de önceden yaptığı işlere bakmadan sadece diplomasına veya sertifikasına bakarak başka bir eleman alıyorsa sen zaten o firmaya göre değilsindir. Daha doğrusu senin piyasadaki konumun o firma ile aynı değil. Bu yüzden üzülmek yerine bir üst mertebedeki firmalarla haşır neşir olmanı öneririm. Saygılarımla.
|
|
|
#15 (permalink) | |
|
Yer: Ankara
|
Alıntı:
bilgisayar mühendisliği konsunda (lisans seviyesinde) alaylı olmama rağmen, bilgisayar mühendisliği bilimini ve (diğer tüm bilimleri) taktir ediyorum ve müfredatını inceleyerek bu konudaki eksikliklerimi gidermeye ve bilimsel çalışmalarımı (ticari olarak pratiklerimi de unutmayarak) sürdürmeye çalışıyorum. peki işlerimiz niye böyle gidiyor? çünkü halen endüstri devriminin (yaklaşık 100 yıl önce buhar makinesinin icadı ile üretim yeniden tanımlandı) öncesindeki mantık ile hareket ediyoruz. üzülerek yaşıyorum ki bu devrimin halen gerisindeyiz . mühendisliğe (her nerede konuda olursa olsun) değer vermiyoruz, bilime uzağız, ukalayız, ancak atölyenin sağladığı mekanik imkanlara sahibiz (aoe dan hatırlarsınız halen elma topluyoruz). bu nedenle kahve muhabbetlerindeki gibi 100 mühendisi cebimden çıkarırım, daha mala tutmayı bilmiyor psikolojisinden bir an önce uzaklaşmak gereklidir. üretim süreçlerimizi kara sabandan, makinelere, birlikte iş yapabilmeye yükseltmek zorundayız. Duygusal değil, akılıcı olmalıyız. Eksiklerimizi kabul etmeliyiz. Ülkemizde üniversite sınavlarının çarpıklığı gibi bir sorunu kendi kabuğumuza çekilip bilime ters düşerek, ukalalık ederek aşamayız. Kimse mouse yeniden keşfedemez. Zaten 30 yıl önce keşfedilmiştir. IBM bugün ne ile hangi metodoloji ile kod geliştiriyor ise ancak öyle kod geliştirir isek (ülkemiz pazarının kimseye yetmediğini görmek gerekli) Dünya pazarına gireriz. O nedenle hala okuma, okuduğunu anlama, anladığını paraya dönüştürme imkanı olan genç arkadaşlarıma bu işin bilimselliğini araştırmalarını ve kabuğuna çekildikçe değil öğrendikçe ve gerçeklerle yüzleştikçe mutlu olmayı bilmelerini önereceğim. |
|
|
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
Haklisin da, sanayi devrimi bir surecin sonunda gerceklesmis ve ayni sekilde baska bir sonuca da neden olmustur. Eger ulkede bunun gereksinimi yoksa hadi sanayi devrimi yapalim, daha ileri gideriz diye yola cikilabilecegini sanmiyorum. Zaten sorun burda. Firmalarin istedikleri internet sitesi hizmeti kendini tanitmak ve iletisim amacli. Bu iletisim de birakin internet uzerinden olmasini, telefon ve adres vermeye dayali. Bu nedenle HTML'le yapilmis herhangi bir site kobilere yetiyor. Bir devrim tamamen ihtiyactan dogmali ki kalici olsun. Yoksa Avaturk gibi hazin sonuclanir. Bunun da saglanmasi icin kullanicinin talep etmesi gerekli. Eger bir musteri "internet sitenize girdim, istediklerimi alamadim. Bakin boyle boyle olsa cok guzel olurdu." gibi bir onermede bulunsa, uzerinden gun gecmeden sirket bir firma bulur, yapilmasi gerekeni yaptirir.
Fikret'in de soyledigi noktaya ancak bu yolla varilir. Oraya erisebilmek icin once kasalarca elma toplamak lazim bence. "Sonuc boyle olacak nasilsa, hadi ordan baslayalim" dedigimiz zaman batakliga kurulmus gokdelenden farkimiz olmaz. Bunun da en iyi ornegi bence Hindistan. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) | ||
|
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
|
farklı bir iş modeli olarak türkiye'de kurulup esasen uluslararsı müşterileri hedefleyen ve daha sonra yurtdışına transfer (teknoloji anlamında) edilebilen bir firmanın olabileceği kanaatindeyim( sanırım böyle bir örnek şu an yok) . ebay in bir alışveriş sitesini satın almasını buna örnekleyemeyiz. aynı şekilde vodafonu da, biletix i de. halen satın alınan şirketler aynı şekilde çalışmaya devam etmekteler.
aksi taktirde dünyanın teknoloji üreten tüm firmaları türkiye'de türkler gibi, hindistanda hintliler gibi, almanya da almanlar gibi çalışmakta. (bkz. dünyanın yerel bankası ya da çeşitliliği kutlamak ve kültürler vasıtası ile ulaşmak). sanırım olması gereken de bu. bir nevi yerel değerlere önem veriyoruz modu. bazı büyük uluslararası şirketin ortadoğu - asya yöneticisinin bu türk olmasındaki etken de kişisel başarı kadar bu da olabilir. |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
|
Zaten senin onceki mesajindan yolacikarak elestiriyi yaptim.
Tabii ki Turkiye'den cikip yurtdisi firmalara calismak mumkun. Ancak bunun Turkiye'nin gelismesine ne kadar katkisi var orasi tartisilir. Yani amac bireysel (ya da kendi firmanin kazanimi) degil, sektorun ilerlemesiyse bunu saglayacak olan musteri talebidir diyorum zaten. Yalniz ikinci bir sorun da yurtdisina acilacak olan firmanin gelistirdigi sey. Yani burda baslanilan mutahitligi disarida da ilerleteceksek, bunun yine bireysel kazanimdan bir farki yok. Yurtdisi icin onlarda da olmayan seylere yonelmek gerekiyor. Bu noktada da yetistirilen bilg. muh.'ler bir miktar zayif kaliyor. Cunku beklenti bilg. muh'un teknisyen olmasi yonunde, kisi de universiteden ciktigi siralarda bunu epeyce kabulleniyor. Zaten varilabilecek maksimum nokta Tradesoft vs. gibi bir sirkette yazilim yapmak ki bunun otesi yalan. Kisacasi girisim gerekli. Girisim icin kendine guven. Insanlar da kendine guven bekledigi surece biraz zor bu isler. |
|
|
|
|
|
#20 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
ürününü veya teknolojinin yurtdışına nakledilmesi bireysel gelişmeden öte sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. bilgisayar mühendislerinin yetersizliğine genel anlamda katılmıyorum. eger bir sorun varsa aynı faktör inşaatçılar, endüstriciler için de geçerli. fakat çalıştıkları ortamda birikimlerine uygun rol atanmadığına çok şahit oldum. |
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!