Zoque.Forum
»
Çin Halk Cumhuriyet'inde hayat
|
| Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Re: Çin Halk Cumhuriyet'inde hayat
Demissin ki siz olsaydiniz ne yapardiniz?
Ben muhtemelen Cin e giderdim. Gozonunde bulundurman bir kac sey var: - Yurtdisinda ciddi bir yakinin (kardes, kuzen, anne-baba ya da es) olmadan tek basina yasina cok zor bir sey, hele ki dilini bilmedigin bir ulkede ilk senen cehennem gibi gecebilir. Gene unutmadan belirtmek lazim yurt disinda Turkler ile tanissan da bunlarin bir cogu Turkiyede Turkler gibi olmayacaktir, dolayisiyla ayni iliskilerin orada olmasini beklememek lazim. - Ogretmenlik mesleginin avantajlari dezavantajlari var ancak sen kendine olsam mi olmasam mi sorusunu soruyorsan senin icin dezavantajlarin daha cok oldugunu sayiyorum, genelde tamamen idealist bir insan degilsen ogretmenlik yapmak bana mantikli gelmiyor, senin de anladigim kadariyla idealin ogretmen olmak degil. Dolayisiyla ogretmenlik te mali acidan limitler biraz daha belli ama bu Cin mevzusu onu cok daha acik. - Bu sekilde bir deneyim ele kolay gecmez ve madem biri seni mali sekilde destekleyecek o da guzel bir firsat. Gene belirtmek gerekir ki bunun muhtemelen zor yani bir sekilde bu isten cekilme sansinin zor olmasi yani 3 ay sonra ben sIkildim donuyorum diyemeyebilirsin. Bunlari da muhtemelen gitmeden konusman daha iyi olacaktir.
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Yer: Sakarya
|
@ugursamsa arkadaşım, bende bilgisayar öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Ama senin şuan ki durumunda olsaydım herhalde hiç düşünmeden giderdim Çin'e. Ama bunda benim uzakdoğu hayranlığım, 4 yılın ardından kendimi hala öğretmen olarak görememem ve özellikle NŞA yurt dışına gidebilmenin benim için utopik bir durum oluşu benim bu kararımı vermemde etkili olurdu.
Maddi dengesizliklerde var tabi, öğretmen maaşının ne kadar olduğunu biliyosundur zaten ama bir yandan da sevdiklerininden uzak kalmak var. Zor bir durum, umarım sonunda mutlu olacağın en doğru kararı verirsin. (Ha bu arada, sen gitmezsen ben gidebilirim yerine ) |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) | |
|
Yer: Ankara
|
Alıntı:
Bu nedenle hayiflanmak yerine hedefinizi iyi secim ve sizi hedefinize ulastiracak metotlari arastirin. |
|
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Benim risk gördüğüm olay birinin seni finansal açıdan destek olması, tabi buna muhalefet olanlar çıkacaktır.
Ben Çince biliyorum, temmuz ayı içinde pekine gideceğim uluslararası ticaret okuyacağım pekin üniversitesinde. Ben Çince öğrenirken beni finansman etmek isteyen bir çok şirket oldu ama şartları daima onlarla çalışmak gibi koşulları vardı. Hiç birine evet demedim ama hiç birine de hayır demedim... İstanbul Üniversitesinde öğrenciyim üniversitenin karşısında bir firmada çin ticareti üzerine çalışıyorum, her gün 1 - 2 tane çinde iş yapmak isteyen firmadan mail alıyorum. Bütün hepsi beni sömürmek üzere verilen teklifler...Çin'deki ortamı bilmediğimi sanıyorlar. Hepsinin sözleşmelere eklemek istedikleri madde ise sadece bizimle çalışacaksın (haklı olabilirler) Kabul ettiğimi varsayalım, bana şunu diyorlar, yeri gelecek başka ürünlerde getireceğiz (bunun açıklaması şu; sen başka firma ile çalışamazsın ama biz çalışırız) Senin pastandan da pay alırız, senin bilginide sömürürüz. Çince bilenler gerçekten ciddi paralar kazanıyorlar, Kanton fuarına geldiklerini varsayalım yılda 2 defa yapılır ve her bir fuar 15 gün sürer.. Fuarda bir hafta tercümanlığın ücreti 2.500 $ dır, hiç bir gelirin olmasa sadece o fuarda tercümanlık yapsan 10.000 $ para kazanırsın bir yılda, Çindeki okul ve yaşam masraflarının fazlasını kazanmış olursun (yıllık okul ve yaşam masrafı 8.000 $ dır ortalama) İş verenler bunları çok iyi biliyorlar ve size sundukları ücrette komik oluyor, ve sizi sadece kendilerine bağımlı hale getiriyorlar. Peki sadece tercümanlık mı yapacaksınız hayır.. Yeri gelecek ürün araştıracaksınız (buna hiç bir Türk iş adamı para vermek istemez, mecburlar vermeye), yeri gelecek çindeki fabrikalar hakkında istihbarat yapacaksınız, Türkiyeden sipariş verdiler siparişleri kontrol edeceksiniz, gümrük işlemlerini takip edeceksiniz. Bunların hepsi para ve ciddi paralar ediyor. Türk iş adamları bu masraflardan kurtulmak için yeni bir yöntem bulmuşlar Türkiyeden öğrenci yollayalım okutalım 6 ay sonra sömürmeye başlıyalım.. Bu vaatlerle çine giden arkadaşlar bir müddet sonra ayrılıyorlar firmalarından ama firmalar uzun vadeli sözleşme yapmaya çalışıyorlar. Bana 30 yaşına kadar bizle çalış dediler, bu çok büyük bir risk asla bu sözleşmenin altına imza atmadım. Ciddi paralar teklif ediyorlar ben Çin'e gidince onlar bağımsız çalışsam da yine o parayı onlardan alacağım hatta onların verdiklerinden daha çok kazanacağım. Bunu ben biliyorum beni çalıştırmak isteyenlerde biliyorlar. Sizi kullanarak dilinizden faydalanarak sizin sırtınızdan para kazanmaktır derim. Bu uğursamsa için geçerli olmaya bilir akrabasıdır v.s. Ben babama bile güvenmem ![]() |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
Durup dururken sığ fikirli olduk iyi mi? :=)
@kuduk; Benim ifade etmek istediğim şeyi doğru anladığınızı sanmıyorum. Maddi dengesizliği Yurt dışına çıkamama durumuna bağlamadım. Demek istediğm,Muhtemelen Çin'e gidince kazanacağı parayla Ülkemizde öğretmen olduğunda kazancağı ücretin arasında ufak bir uçurum olacağıydı. Dediğiniz gibi kendimi sınırlasaydım muhtemelen şuanki durumada gelemezdim. Hayıflandığım yok empati yaptım sadece. |
|
|
|
|
|
#16 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Soylediklerin sig fikirler konusundaki tezimi ispatliyor. Ogretmenligi niye illa ki Cemizkezek'te yapiyorsun ki. Git Marsilya'da kullanici arayuzlerinin verimliligi konusunda ders ver. Cinde calisani o zaman elde ettigin kazanc ile kiyasla. Ya da otobus duraginda supurge satan tuccar ile 657'ye tabii ogretmenin gelirini kiyasla. Gorulecegi uzere ucurum beyinlerde. |
|
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
|
benim dikkat cekmek istedigim konu ugursamsa nin almis oldugu lisans egitimi.
Universite mezunu arkadaslar en az 4 yilinizi bu konuda harcadiniz simdi lisans egitimi aldiginiz konuda niye profesyonellik kazanmak istemiyor olabilirsiniz? Bu konuda da pekala orta vadede esdeger bir getiri elde etmek mumkun. Yoksa degil mi? |
|
|
|
|
|
#18 (permalink) | |
|
|
Bu da hala kendimi tam olarak ifade edemediğimin ispatı sanırım.
Alıntı:
Bunların dışında güzel ülkemde olaylara bu kadar geniş bakabilen, ufku geniş insanların olması gerçekten çok sevindirici. Alıntı yaptığım bölümde de çok haklısınız ama öğretmenlik istisnai bir durm bana kalırsa. Peki madem böyle düşünüyosun neden bu bölümü okudunuz dersen, olay bambaşka boyutlara girer o yüzden hiç deyinmeyelim ve arkadaşın konusuda dağıtmayalım bence. |
|
|
|
|
|
|
#19 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
ancak vurgulamam gerekir ki ogretmenligin tecrubeye dayanan, egitim psikolojisi adinda tanimlanan calismalarla yonlendirilen ve gelistirilebilen bir meslek oldugunu biliyorum. ps:daha once de aktardigim gibi Dunya'da son 20 egitim ve saglik hizmetlerinden baska son kullanci fiyatlari surekli artis gosteren bir baska dal veya alan veya urun veya hizmet yok.buna petrol fiyatlari da dahildir. Arastirmak isterseniz internet taraması ile özel okul fiyatlarının her yıl %10-%20 seviyesinde arttığını görebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
1992'den beri o ya da bu şekilde hem özel sektörde, hem öğretmenlikte çalıştım. Son çalıştığım konumdayken özel bir okulun bilgi işlem bölüm yöneticisi ve bilgisayar öğretmeniydim. Birlikte çalıştığım öğretmen arkadaşlarla eşi benzeri olmayan bir bilgisayar müfredatı hazırladık bu 6 senede, ana sınıfından başlayıp 12. sınıfa uzanan.
Geçen seneler bana şunu öğretti: Öğretmenlik karşılıksız bir meslek. Hiçbir kazancı olmayan bir meslek. Maddi olarak aynı becerideki teknolojik işleri yapan arkadaşlarının 3'te biri gibi bir maaşı kabul etmek. Sürekli aynı şeyi anlatmak, sonsuz sabırlı olmak demek. En acısı öğrencilerinin sadece %10'unun seni tekrar araması demek. ![]() Yani öğretmenlik karşılıksız bir meslek. Sadece kendisinden vazgeçmiş ve sevgi için, o çocuklara bir parça daha vermek için kendisini boşvermiş insanın yapabileceği bir iş. Özel sektörde proje yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, satış, pazarlama, web tasarım hatta duvar boyacılığı ve akla gelmedik dünya kadar iş yaptım. Ancak hiçbirisinde bir 6. sınıf öğrencisinin yüzünde gördüğüm o sevinçle duygulandığım kadar duygulandığımı bilmem. Okullardan atılıp şiddete karışan öğrencilerin, sınıfımda değişmelerini başardığımda, sevinçle gökyüzüne bakıp hayata teşekkür etmeme değişmedim. Gelişmeleri için geceyarıları okuldan çıktığım, robot programlamayı öğrettiğim öğrencilerin başarabildiklerini gördüğümde aldığım hazzı hiçbirşeyden almadım. Öğretmenlik kıyas kabul etmez bir meslektir. Anne baba olmak gibidir. Hangi anne baba evladının ona getireceği karı hesaplar? Hangisi katlandığı sıkıntıları evladının başına kakar? Gerçek öğretmen tercih yapmaz, yapamaz. Sadece görevini yapar. Her sene daha dünyada duyulduğu hafta, en son teknolojiyi öğretir. Öğrencileri için araştırır. Öğretmenlikten maddi kazanç belki sertifika kursları ve Oracle gibi üst düzey bilgileri vererek elde edilebilir. Ancak kurslar ve özel okulların birçoğu sizin öylesine suyunuzu sıkar ki öğretmenlik mi yaptığınızı, yoksa herşeyi mi yaptığınızı bilemezsiniz.Üstelik ne fazla mesai alırsınız ne deiş güvenceniz vardır. Yılın sonunda yerinize daha az maaş isteyen birini bulup sizi kovabilirler bile. Ben Çin'e gider miydim? Ben gitmedim. ![]() En işsiz dönemimde bile hizmet etmek için kaldım. Kanada fırsatları vardı. Gitmedim. Burada kalıp savaşmam gereken cehalet duvarları vardı. Ben savaştım. Ne evim var, ne katım, ne yatım. Sadece işini yapmış birisinin huzuru.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script |