Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Diğer Bölümler » Az Ama Öz » Çin Halk Cumhuriyet'inde hayat

Az Ama Öz Internet, bilgisayar, kültür-sanat, tasarım, programlama gibi konularla ilgili ancak diger bölümlere cok da uymayacak mesajlara bu bölümde yer verebilirsiniz. Politik ve dini içerikli mesajlar forumdan silinecektir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 12.03.2008   #21 (permalink)
ugursamsa

ugursamsa's Avatar

Yer: İzmir
Görsel: 3
Re: Çin Halk Cumhuriyet'inde hayat

fleXin markayı daha sonra söylesem olur mu? Şu an her şey çok yeni.

Lexaria, evet tek olacağım ama iş durumuna göre yanımda çalışan birileri olabilir. Büyük ihtimal bu kişiler Türk olmayabilir

ceo, mesajın için teşekkürler. Öncelikle belirtmem gereken bir şey var. Sitendeki ilgimi çeken tüm yazıları dün gece okudum. Çince konusunda tecrübelerinle konuşuyorsun. Orada ilk 1-2 yıl çekeceğim zorlukları göze alabilirim. Mesela ilk zamanlar günün büyük bir bölümünü Çince karakterlerini yazmaya ayırmak gibi. Koku, peynir ve zeytin her yerde yazıyor. Çok merak ettim doğrusu şu kokuyu Mafya ya da o tarz olaylar nasıl acaba? Yani sonuçta ticaretin içinde olacağım için ve Türk olduğum için karışan eden olur mu? Okul ve iş dolayısıyla Shanghai'dan başka bir yerde yaşamam gerekmeyecek. İki için de Shanghai'da olacağım.

kuduk, geniş anlatımın için teşekkürler. Yapacağım işi tam olarak pazarlama diye adlandıramasam da söylediklerin benim için geçerli. Çinde aylık 50$' çalışan işçiler ve çok düşük miktarlarda para ile geçinebilmek beni şaşırtan durumlardan. Hayatın bu kadar ucuz olması beni biraz rahatlatmıyor değil. Çin'de yarattığım büyük birikimlerin Türkiye'de herhangi bir anlamı olmayabilir Onun için yapacağım birikimler Çin'de değil Türkiye'de değerli olmalı.

Sizin de söylediğiniz gibi eğitimimi kesinlikle bitireceğim. Ama gitme durumum kesinleşirse Kpss çalışmak yerine Çince kursuna ya da tekrar dış ticaret kursuna gitmeyi düşünüyorum. Sınırlı sabit ücreti kesinlikle şans kapısı olarak görmüyorum çünkü yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum.

soul, Çin'e gitmeyi senin de söylediğin gibi büyük fırsat olarak görüyorum. Öğretmenlik güzel meslek ama buna birazdan ssonmez'e yazdığım cevapta değineceğim. Dönme olayını şimdiden düşünmem hoş olmaz ama tüm koşulları da değerlendirmek gerekli. Olur da yapamazsam geri dönüşümde sorun olmayacaktır. Dediğim gibi bu fırsatı bana sunan herhangi bir şirket sahibinden çok benim akrabam. İki ağabeyimin de içinde bulunduğu bir şirketin sahibi. O yüzden bazı durumlarda esnek davranır.

Süleyman hocam söylediklerinizde haklısınız fakat yaptığım stajlar sonrasında öğretmenliğin anlatılanların çok dışına çıktığını gördüm. Özellikle de şu an devlette öğretmenlik yapanların durumuna baktıktan sonra. Ha onlar beni etkiler mi? Kesinlikle etkilememeli. Bunun haricinde öğrenciler de gözümü korkutuyor. Belki Anadolu'da bir yerlerde stajyer olsam durum böyle olmayacaktı ama büyükşehirdeki öğrenciler fazla şımarık. Bir şeyler anlatayım diye gözlerimin içine bakmıyorlar. Herkes kendi havasında. Derse ilgiyi toplamak çok zor. Söz dinlemiyorlar. Evet bunlarla savaşmak lazım ama bunu herkes yapamaz. Ben ne kadar yaparım bilemiyorum. Eğer öğretmen olacak olursam elimden geleni yapacağıma eminim ama yetecek mi? Ya da iş doyumuna ulaşabilecek miyim? Maddi anlamda bir doyuma ulaşmak öğretmenlik ile çok zor. Bunu siz de yaşamışsınızdır. Tabi öğretmenliğin yanında ek işler olabilir. Derse yeterli düzeyde hazırlanmak hatırı sayılır bir zamanımı alacaktır (Okul dışındaki zamanımdan). Bunun haricinde kalan zamanımı da ek iş yapmak için harcarsam bana zaman kalmaz. Bu durumda stresli ve asabi biri olur çıkarım herhalde. Dediğim gibi öğretmenlik güzel meslek ve yaşadığınız bazı (istisna da gelebilir buraya) durumlar sizi doyuma ulaştırabilir ama her zaman da böyle şeyler olacak diye bir garanti yok maalesef. Gerçek hayatta Gönül Yarası'ndaki Nazım öğretmen (Şener Şen) olmak çok zor ve beni en çok korkutan benim Nazım öğretmen gibi olamayacak olmam değil karşımdaki öğrencilerin Nazım öğretmenin öğrencileri gibi olamayacağı.

Değerli cevaplarınız için hepinize teşekkürler. Hala karar verebilmiş değilim
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 12.03.2008   #22 (permalink)
ceo

Yer: istanbul

Uygur mafyasını duydum büyük çaplı mafya varsa da sana karışacaklarını sanmıyorum o konuda hiç bir şey duymadım. Ama paranı alıp kaçabilirler, kazıklamaya çalışırlar, gasp yapabilirler. Shanghai bu konularda Istanbul gibidir. Çok insan olduğundan çok polis ve çok hırsız vardır

Benim yazdıklarımı ve daha fazlasını göze aldıysan Çin'e git derim ama kimseye bağlı olmadan Benim tek tavsiyem budur.

Bekliyorum Çin'e network genişler
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 13.03.2008   #23 (permalink)
Darksist

Darksist's Avatar

Yer: İstanbul

Ben, Tayvan ve Çin'den teknoloji ürünleri ithal eden bir firmada çalışıyorum ve Türkiye'den de işlerin rahat bir şekilde yürüyebileceğine şahit oluyorum. Senede birkaç fuar gezmeniz yeni ürünleri takip edebilmeniz için yeterli aslında, çünkü teknoloji trendleri öyle günlük değişen birşey değil. Tavsiyem Çin dışındaki olanakları değerlendirmenizdir.
Old 14.03.2008   #24 (permalink)
ugursamsa

ugursamsa's Avatar

Yer: İzmir
Görsel: 3

Darksist, durumumu değerlendirdiğimde Çin dışında sadece Türkiye'de kalma şansım var. Şu anda işler zaten Türkiye üzerinden çok rahat yürüyor. Şirket için önemli olan daha fazla ne yapabiliriz.

ceo, her şeyi göze aldım gibi. Bu yaşta böyle bir fırsatı yakalamışken tepmek olmaz. En azından şansımı denemeyi düşünüyorum. Orada görüşürüz
Old 15.03.2008   #25 (permalink)
ceo

Uğur yaptığım bir röpörtajdan bahsetmiştim daha önce yazdığım yazıların birinde o röpörtajı yaptığım abimiz, X bir anadolu lisesinde almanca öğretmeniydi. Sana güzel bir örnek

Çin üniversiteleri bu gün ve yarın istanbuldalar sen izmirdesin ama neyse ben blogumda yazarım sana link atarım okusun...

Sağlıcakla..
Old 18.03.2008   #26 (permalink)
ClavicuLa NoX

ClavicuLa NoX's Avatar

Yer: Bursa

Çin ekonomisi ve para politikaları konusunda bu ülkeye çok yabancıyım. Ama eski iş arkadaşlarımdan biri, Çin'e satış ofisi temsilcisi olarak gitmişti. Çincesi de yoktu ama İngilizcesi iyiydi. Halen orada olup olmadığını bilemiyorum, epeydir görüşmüyoruz. Ama tek bildiğim, Çinlilerin bizlerden bile iyi derecede İngilizce bildiği. Çince bilmenin gereklilik olduğunu sanmıyorum ama bir Avrupa dili gerekli ve yeterli olabilir.
Old 18.03.2008   #27 (permalink)
ceo

Bu ülkeye yabancı olduğun çok belli Geçen yaz çince kursundan arkadaşım Çin'de 1,5 ay okumaya gitti kendisinin ingilizcesi ve fransızcası var. Çinliler ingilizce biliyormu sorusuna verdiği cevap; " Fransızca bilenini de gördüm ama 3 cadde dışından başka bir yerde ingiizce konuşulmuyor

Bahsettiğiniz iş adamının ofisi shanghai'da dır orada yabancılar çok yani istanbulun beyazıt, eminönüsü gibi düşün kimse tam anlamıyla bilmez ama satış yapabilir. O şekilde ingilizceleri var. Tabi çok iyi olanlarda var.
Old 24.03.2008   #28 (permalink)
ClavicuLa NoX

ClavicuLa NoX's Avatar

Yer: Bursa

Çin'e yabancı olduğumu kabul ediyorum ama arkadaşım, Şangay'da değildi. Olsaydı hatırlardım. Ayrıca genelleme yapmanın hatalı olduğunu düşünüyorum. Lakin TRT2'de haftasonu yayınlanan bir belgeselde de özelikle Çinli mağaza çalışanlarının ingilizce konuştuğunu gördüm. Belli yerlerde yoğunlaşıp yoğunlaşmadığını bu sınırlı belgeselle veya birkaç akılda kalmış bilgiyle test etmem mümkün değil ama Çince bilmenin çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum.
Old 24.03.2008   #29 (permalink)
ceo

Bence Çince öğrenmeye neden başladım, ABD li iş adamlarının çocuklarına Çin'den dadı getirdiklerini duyduğum zaman. Acaba doğru mu diye bir araştırma yaptım ve bu sayının az olmadığını gördüğüm an bende Çince kursuna yazıldım.

Şuan da iş dünyasının dili Çince olmaya başladı ... Geçen sınıf arkadaşım bir SMMM bürosuna iş görüşmesine gitti, iş görüştükleri adam bırakın ingilizceyi Çince öğrenin demiş. Bunu söyleyen Serbest muhasebeci mali muşavir, Çin ile ne alakası olabilir ama artık Çince yavaş yavaş dünya ya hakim olmaya başlıyor.

Konfüçyüs enstitüleri ile Çince artık daha da yaygın hale gelecek, ülkemizde de 2. si kuruldu konfüçyüs enstitüsünün.

Ben Çince öğrenirken benimle şu şekilde dalga geçiyorlardı, "Çinde ingilizce bilenlerin sayısı, ABD nin nufusundan daha fazla" işte bunu Çini bilmeyen ama öyle tahmin eden, yada işine öyle gelen kişiler söylüyor. Bende onlara şöyle bir iddia da bulundum siz Çince bilin ama Çinde Türkiyenin nufusu kadar kişi ile anlaşamazsınız... Dilleri Çince ve siz Çince biliyorsunuz neden anlaşamıyacaksınız bunu da Çince öğrenmeye başladığınızda anlatıyorlar. Bu video da İrfan bey anlatıyor biraz... Bu da başka bir video

Çin hakkında herkes konuşuyor, bilen bilmeyen, gazetelerde yazılanlarda bile yanlışlar var.

Gelecekte Çincenin yeni dünya dili olacağını umuyorum....
Old 01.04.2008   #30 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ

itiraf.com da okuduğum bir parçayı senin için paylaşayım Uğur;

Bir süredir Çin'de yaşıyorum. Genel olarak izlenimlerim: 1- Havaalanında girdiğiniz kuyrukta yerinizi sıkı tutmaya bakın, dalgınlığınıza gelirse hemen birisi önünüze kaynayıverir. Aynı durum market kasası kuyrukları için de geçerli. 2- Taksi şoförleri "şak" diye sigara yakar ve tüttürmeye başlarsa şaşırmayın, kesinlikle "İçebilir miyim?" diye sormazlar. 3- Karınız yanınızdayken size "Karınız çok güzel." derlerse yumruk atmaya falan kalkmayın, onlar için bu bir onore etme yöntemi. 4- Sokakta yürürken birisi önünüze okkalıca bir tükürük sallarsa şaşırmayın, yapanın kadın olduğunu görürseniz daha da şaşırmayın. 5- Marketlerde, alışveriş merkezlerinin koridorlarında yerde bir ıslaklık görürseniz sakın basmayın, az önce bir anne ya da baba çocuğunun çişini yaptırmış olabilir. Diğerini gördüğünüzde zaten basmadan yanından geçmeyi öğreneceksiniz. 6- Etrafta poposu pantolonundan çıplak olarak görünen bebekler ve çocuklar görürseniz şok olmayın, merak etmeyin, onlar üşümüyorlar, bebek bezi çok pahalı onlar için, ne yapsınlar yani? 7- Bir markete girdiğinizde hemen yanınızda patlayan Çince "Hoşgeldiniz!" sesinden korkmayın, alışın, çıkışta da "Güle güle gidin, yine bekleriz." derlerken zıplamayın. 8- Evlerin balkonlarından sarkan bolca et, balık, ördek ve tavuk vücutlarından çekinmeyin, kafanıza düşmezler sadece kurutmak için asıyorlar. 9- Bir dükkanın önündeki ağaçta, çeşitli askılarda elbiseler görürseniz orası giyim mağazası değildir, sadece dükkan çalışanları yıkadıkları kıyafetlerini kurutuyorlardır. 10- Marketlerde göreceğiniz canlı kaplumbağa ve kurbağalar malesef evcil hayvan değildir. 11-Canınız balık yemek isterse restoranları tercih edin yoksa marketten bizzat kendiniz kepçeyle yakalayıp evinizde kendiniz temizlemelisiniz. 12- Restoranlarda hesabı isterken "bill" demeyin aksi takdirde fatura yerine "bira" gelebilir. 13- Biri size el hareketi yaparsa sakın kızmayın, Çinliler'de kötü anlama gelen herhangi bir el hareketi yoktur. 13- İş arkadaşlarınızla yemeğe gittiyseniz tabağınızdaki her şeyi silip süpürmeyin, aksi takdirde doymadığınızı zannedip sıkıntıya girebilirler. Gerçi otomatikman bir sürü şeyi yiyemeyeceksiniz o ayrı. Her şeye rağmen burası yaşanılası bir yer, insanları da genel olarak iyi niyetli.
Yanıt

Etiketler
cin , teknoloji , yasam

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql