|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Arkadaşlar merhaba,geçmiş bayramınız kutlu olsun. bilgisayarım beni çıldırtmaya devam ediyor ve bu aralar çok az bi param olacak. Ama çok az,500$ taş çatlasa, Diyorum ki parçaları tek tek alsam neler yapabilirim. Bu konuda bana bilgi yada kaynak verirseniz sevinirim.(mesela cdrom almayı düşünmüyorum,32X creative im var. Ne bileyim 14" disk sürücüsüne yada hoparlöre ya da monitöre de para vermem eskilerini kullanırım!) Ya da Pt 200 mmx,32 mb sdram,2 mb ekran kartı olan bir sistem krtarılabilir mi,Nereye kadar?
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Istanbul/Türkiye
|
Şöyle bir konfigürasyon çıkardım.
Celeron 633 işlemci, Soyo ana kart, 8mb S3 ekran kartı, 64mb ram, 10.2gb sabit disk, 1.44 disket sürücü, Viewsonic 15¨ monitör, klavye, fare ve kasa... Fiyatı 505$. (Hem de 505... Uğurlu sayım!) Monitör ve disket sürücü almazsan 130$ elinde kalıyor. Bununla da daha iyi bir ana kart ile daha kaliteli bir ekran kartı satın alabilirsin. (Ve kullanım alanına göre belki ram...) Kullandığım kartları aklımdan geçirdiğimde S3'e katlanmanın ne kadar zor olduğu geliyor aklıma :) O yüzden bu 130$'ın bir kısmıyla ekran kartını mutlaka değiştirmelisin. Gerisi uzun bir süre gider diye düşünüyorum. İşlemci konusunda P3'lere imrenerek bakma. Celeron ile arasındaki tek ciddi farkın 'teoride' olduğunu çekinmeden söyleyebilirim. Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Sağolasın bende onu soracağım,pII ile PIII ne kadar farklı yada celeronlar.Yani p3 le yapabieceğim neyi celeronla yapamam? (celeronlar çok cazip)
Kullanım alanı herzamanki şeyler olacak. İnternet,film izleme vs..Belki photshop ve dw çalıştırabilirim. Benim esas öğrenmek istediğim. Bu iş tek tek alınarak yapılabilir mi. Sonuçta bunları nasıl birleştireceğim,ne gibi problemler çıkabilir. Ya da ne bileyim ne tür bi kasa almalıyım bunları sığdırmak için. Bir de param oldukça ekleme yapabileceğim bir şey olsun istiyorum. Ne bileyim mesela bir cdrw yada dvdrom u kaldırabilecek bir şey. Bunun için ana kartın ne gibi özellkleri olmalı? Birde uyum olayı var tabi,bilmediğimden soruyorum,mesela sıradan bir karta 256mb ram takılabilir mi? Bu arada bu fiata o 15" monitör dahil mi?
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
Donanım çakışması olabilir.Bu yüzden parçaları aldığınız yerden bunun teyidini isteyin.
Ekleme yapabilmen için anakartında PCI veya ISA kartlarının fazla olmaı lazım.Gerçi ISA destekli pek parça kalmadı ama ,herneyse.Benim taviyem en iyi anakartı alman.Yüksek voltajdan CD-Rom ve ses kartım göçtü ama diğer parçalar sapasağlam... Yeni çıkan anakartlar 133 mhz veriyolu kullanıyorlar.Sendeki ramlar 66 veya 100 mhz'se sorun olabilir.Tabi bu söylediklerim kesin değil... |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Istanbul/Türkiye
|
Donanım çakışması olacağını sanmıyorum. 100mhz ile 133mhz ram'leri aynı anda da sorunsuz kullanabiliyorsunuz.
Bu arada fiyata 15¨ monitör dahil. Fakat %17 KDV dahil değil. :) Onu da hesaba katarsan daha doğru sonuca ulaşabilirsin. "Yani p3 le yapabieceğim neyi celeronla yapamam?" demişsin. Öğrenmek isteyen, kulaktan dolma bilgilerle kesin karar vermeyen birisin. Bu bakımdan çok şanslı olduğunu söyleyebilirim. Her şeyden önce şunu söyleyeyim, 'Pentium 3 ile yapıp Celeron ile yapamayacağın bir şey yok!' :) Ve devam edelim... En çok işlemci gerektiren yazılımlardan biri 3D Studio'dur şüphesiz. Düşük hızda bir işlemci ve yetersiz ram (hafıza birimi), 3D Studio'yu size zehir edebilir. Dolayısıyla işlemci karşılaştırması konusunda baz alınması gereken başlıca program budur. Bizzat yaptığım testlerde, Celeron 600 ile P3 550 arasında anlaşılır bir fark olmadığını gördüm. Daha çok bu tür programlarla çalışıyorsanız, çift işlemci destekli ana kart ve iki Celeron 600-700 işlemci almanızı öneririm. Multimedya uygulamaları, oyunlar ve 2D çizim programlarıyla ilgileniyorsanız, Celeron 633'ü uzun süre keyifle kullanabilirsiniz. (Bir de not... Tamamı Türkçe ilk 3D Studio Max kitabının yazarı da çift Celeron işlemci kullanıyor ;) En doğru seçimi yapman dileğiyle... Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
pc donanımcısının el kitabı diye bir kitap vardı. (gerçi kitabı aldığımda pentium 100 veya mmx'den gelecek teknoloji diye bahsediyordu ama) çok faydasını gördüm.
böyle bir kitap edinmeni ve eğer elinde bir bilgisayar varsa (tercihan eski bir bilgisayar) söküp takmakla kurcalamakla pratik dahi yapabilirsin... heralde endişen bu konuda olsa gerek
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Arkadaşlar harikasınız çok sağolun.
En önemli endişem her şeyi aldığımda ve birleştirdikten sonra prizi takınca yanlış bir işlemden dolayı tüm sistemi yakmam. Böyle ihtimal var mı? Celeron alacak gibiyim. Ama anladığım ve okuduğum kadarıylaen önemlisi anakart. Mesela ram uyumu ile kastettiğiniz nedir? Başka başka ince ayrıntıları biliyorsanızda çok sevinirim. gerilimini, saat frekansını ve çarpanını ayarlamak da ne ola bu arada. Tamam tamam daha fazla sormayacağım söz.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
tüm sistemi yakmasanda anakart ve işlemciyi yakabilirsin jumper ayarlarını yanlış girersen.Bence sen hiç riske girme,parçaları aldığın firmaya birleştirt makineyi.yada asus p3bf gibi jumperfree(valla kutusunda öyle yazıyo) bir anakart alıcaksın.Jumperlarını ayarlamak çok kolay.
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!