Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Tasarımcının Mutfağı » (Ç)alıntı İşler » Çalınan Tasarımım

(Ç)alıntı İşler Bölüme sadece screen shot'ı alınmış, konuya [img] komutlarıyla eklenmiş ya da link verilmiş mesajlar; ek bilgi içeren mesajlar kabul edilecektir. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 08.06.2008   #21 (permalink)
alperica

alperica's Avatar

Yer: istanbul
Re: Çalınan Tasarımım

Merhaba Fikret,

Öncelikle geçmiş olsun. Tasarımı tartışmak yerine kendi çapımda birkaç öneri sunabilirim sana. Yukarıda okuduğum kadarıyla güzel tavsiyelerde var. dijital imza'ya değinmişler. Bende katılıyorum. Ancak bu ne derece çözüm olur onu tartışmak gerekli.

Açık konuşmak gerekirse toplum için sanat değilde sanat için sanat yapmanı önerebilirim. Yani 3-4 günde piyasa tabiriyle "çak gitsin" işler yerine daha uzun soluklu, yaparken zevk aldığın, bitimindede sana huzur veren işler yapmalısın. İşe başlamadan önce de bir kapora almalısın. Kısa süreli işler her zaman tehlikeli olmuştur. Hem böylece yaptığın işler daha kaliteli olur ve daha çok para kazanabilirsin zamanla.

Tekrardan geçmiş olsun diyorum. Ancak birde olumlu yanından bakmanı tavsiye ederim. Her çalışmada bir tecrübe kazanıyor insan. Aslında bu çalışmanda da bir tecrübe kazanmış oldun.

Kolay gelsin
alperica şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 08.06.2008   #22 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul

Alıntı:
oky tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
... o taslaktan sitenin yeni haline aktarılan şey logoların alt alta sıralanmasından ibaret ve buna çalıntı dersek internetteki sitelerin %99'una çalıntı dememiz lazım. zoque da dahil.
Bariz bir şekilde kendilerine verilen imajdan siteyi yapmaya çalışıyorlar. Azımsamayı abartmasak? Dikdörtgen veya üçgen farketmez; menü dışında imajda ne kadar şekil varsa hepsi orada işte... Logoları da gönderilen imajdan keserek yerleştirmişler; ilk bakışta bile belli oluyor gönderilen imajdan kesip kullandıkları. Zaten olayı saklama gibi bir niyetleri de yok. Firmanın logosunun bulunduğu zemin de gönderilen imajdan alıntı. Hiç de %99'a giren bir durum değil bu. Kısaca adamlar ellerine taslak geçince para vermek istememişler. Çok basit. Bu sitede görünen düzenlemenin önemli bir bölümü, gönderilen taslak kullanılarak yapılmış.

Tamam, olayın hukuki boyuta gelmesi saçma olur ama sırf hukuki boyuta gelmeyecek diye de gözardı edilecek değil herhalde.

Ben buna çalıntı diyorum. Eğer gönderilen imajın kulanıldığı bu kadar barizken neye itiraz edildiği netleşirse ben de anlayacağım neye itiraz edildiğini. Ve özür dileyerek söylediğimi geri alacağım.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 08.06.2008   #23 (permalink)
nurkan

nurkan's Avatar

Yer: ankara

Müşteri Fikretakın ı çağırsa ve elimde böyle bir taslak var bir arkadaş yaptı sonra bırakıp gitti dese acaba Fikretakın o taslak üzerinden devam eder miydi?
nurkan şu an çevrimdışı  
Old 09.06.2008   #24 (permalink)
oky

oky's Avatar

Görsel: 12

Alıntı:
heady tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
menü dışında imajda ne kadar şekil varsa hepsi orada işte...
her defasında şüpheye düşüp tekrar tekrar bakıyorum imajlara ancak "menü dışında her şey orada"dan kasıt nedir bir türlü anlayamıyorum. böyle diyerek fikretakın isimli arkadaşa haksızlık etmiş oluyoruz çünkü onun taslağı gayet şık, anlaşılır ve belli bir plan doğrultusunda hazırlanmış.

sitenin çok kötü olan şu anki görünümünde ise renklerden başka bir benzerlik göremiyorum. ünlü markaların logolarının fikretakın'ın imajından kesilip yapıştırıldığını ben de görebiliyorum fakat ben buraya Google'ın logosunu koysam da Google images'ten Google'ın logosunu arayan biri buradakine ulaşıp alsa zoque'tan mı çaldı diyeceğiz?

ve şunun tekrar altını çizmek istiyorum, o beto store logosu eğer şirketin kendi logosu değilse bir tek ona çalıntı diyebiliriz ki o zaman bu konunun başlığı "çalınan logom" olmalıydı.
Old 09.06.2008   #25 (permalink)
Lautreamont

Lautreamont's Avatar

Yer: smyrna
Görsel: 2

Son zamanlarda hiç bu kadar kötü bir site görmemiştim, bu haliyle neden açmışlar ki?

Fikret, çok da üzüleceğin bir olay olmamalı bu, hazırladığın çalışma oldukça basit; çok da dert edilecek bir konu değil bence.
Old 09.06.2008   #26 (permalink)
heady

heady's Avatar

Alıntı:
oky tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
her defasında şüpheye düşüp tekrar tekrar bakıyorum imajlara ancak "menü dışında her şey orada"dan kasıt nedir bir türlü anlayamıyorum. böyle diyerek fikretakın isimli arkadaşa haksızlık etmiş oluyoruz çünkü onun taslağı gayet şık, anlaşılır ve belli bir plan doğrultusunda hazırlanmış.

sitenin çok kötü olan şu anki görünümünde ise renklerden başka bir benzerlik göremiyorum. ünlü markaların logolarının fikretakın'ın imajından kesilip yapıştırıldığını ben de görebiliyorum fakat ben buraya Google'ın logosunu koysam da Google images'ten Google'ın logosunu arayan biri buradakine ulaşıp alsa zoque'tan mı çaldı diyeceğiz?

ve şunun tekrar altını çizmek istiyorum, o beto store logosu eğer şirketin kendi logosu değilse bir tek ona çalıntı diyebiliriz ki o zaman bu konunun başlığı "çalınan logom" olmalıydı.
Çalmanın yönü olmaz. Benim gördüğüm, sitede şu an kullanılan görsellerin firmaya gönderilen imajla birebir örtüştüğüdür. Sen de "fikretakın'ın imajından kesilip yapıştırıldığını ben de görebiliyorum" diyorsun..?

Menü dışındakiler derken kasdettiğim: Kullanılan renklerin çoğu, logoların yerleşimi, tepedeki turuncu çizgi, logoların gönderilen imajdan kesildiğine dair bariz belirtiler. Yeterli değil mi? Zaten başka bir şey yok. Hadi diyelim ki renkler denk geldi (inandırıcı gelmiyor ama neyse); turuncu çizgi de mi denk geldi? Burada çıkış noktasının neresi olduğu belli; gayet de gönderilen imajdan kesip yerleştirme yapılmış. İlla santim santim ölçmeye gerek var mı? Ayrıca firma logosu bile gönderilen imajdan kesilerek siteye konmuş (her iki imajda da logo, üzerinde bulunduğu zeminin sol kenarına eşit uzaklıkta). Bu kadar üşenilmiş yeni bir şey yapmak için. İlk bakışta "ne kadar andırıyor" denemeyecek kadar benziyor bana göre.

Firma, para ödemediği için çok rahat bir şekilde kendisine gösterilen taslağı [bir şekilde] başka birine "al işte siteyi böyle yap" şeklinde vermiş ve siteyi yaparken bu taslaktan yola çıkılmış. Ben firmanın saygısızlık yaptığını düşünüyorum; altını çizmek istediğim nokta bu. Taslaktan esinlenmiş de denilebilir... ama niye ona gönderilen taslaktan esinlenilsin ki? İşte saygısızlık olarak düşündüğüm nokta bu. Neden internette esinlenebilecek milyonlarca örnek varken, siteni yaptıracağını söylediğin kişinin çalışmasını kullanıyorsun? Madem taslağı beğendin, niye yaptırmıyorsun? Bu durumda emek, zaman ve sonuç -öyle ya da böyle- çalınmış olmuyor mu? Daha evrensel bir yaklaşımdan bahsediyorum yani. Birine site yaptırmak istiyorsun, sana taslak veriliyor (para da vermemişsin, oh ne güzel ), alıyorsun o taslağı, başka birine diyorsun ki "al bunu kullan sitenin tasarımı olarak", o arkadaş da taslaktan yola çıkarak bir site yapmaya başlıyor... burada bir ahlaki çöküntü yok mu acaba? Renkti, logoydu ondan sonra gelsin.

Aslında daha da uzatmayayım ben, çünkü bu yazdıklarımın ötesinde başka bir düşüncem yok.
Old 09.06.2008   #27 (permalink)
heady

heady's Avatar

Alıntı:
Lautreamont tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Son zamanlarda hiç bu kadar kötü bir site görmemiştim, bu haliyle neden açmışlar ki?

Fikret, çok da üzüleceğin bir olay olmamalı bu, hazırladığın çalışma oldukça basit; çok da dert edilecek bir konu değil bence.
Kesinlikle haklısın. Hatta hiç üzülmeye değmez.

Ama bundan sonra müşteri için çalışmadan önce belli bir sistematik izlenmesi gerektiği bilinmeli. Müşteri henüz bir ödeme yapmamışsa sadece potansiyel bir müşteridir. Daha da önemlisi herkesin potansiyel müşterisidir
Old 09.06.2008   #28 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

buradan farklı bir nokta daha çıkıyor ortaya:

tasarımı şirket çalmayı kabul etmiş, bunu başka bir operatöre vermişler ve o da yapmış. demek ki suç ortağı olayı göze almış. bilincinde değilse de kendi yapmadığı tasarımı al bunu yap diye kabul etmesi onun hatası olmuş. bu duurmda tasarımcı olduğunu düşünenlerin kendilerine güvenip tasarımları kendilerinin geliştirmesi ve üretmesi gerektiği ortaya çıkıyor. ben şahsen önüme başkasının (hele de bilmediğim) kişinin tasarımını makaslamak ve kullanılır hale getirmek işi gelse reddederim. bir, nereden geldiğini bilmem gerekir, iki, yaptığım işin kendim üretmek şartımdır. haliyle, bilinci olmayan arkadaşların da bu noktada üç kuruş uğruna işin makascısı olmamaları için bazı noktalara dikakt etmeleri sağlıklı olabilir.

diğer noktalarda da taslak aşamasında bir işe müşterinin henüz potansiel müşteri olması konularına katılıyorum... sen taslak verirsen, müşterin de potansiyel müşteri olarak kalabilir elbette... bu bir risktir... riski azaltmak için de çeşitli yollar var, kullanılmazsa, herkesin kendine bir iş etiği geliştirmezse sonuçlar sadece tekrar edilir...
Old 09.06.2008   #29 (permalink)
Lautreamont

Lautreamont's Avatar

Yer: smyrna
Görsel: 2

Firmayı ve işi sonradan alan arkadaşı yeterince eleştirdik, biraz da çuvaldızı kendimize batıralım.

Öncelikle sevgili Fikret'in yapmış olduğu çalışmaya burada bazı arkadaşlar taslak ifadesinde bulundular; üzgünüm ama ben buna taslak bile diyemem. Ortaya çıkan çalışma oldukça özensiz, birçok konuda eksik ve en önemlisi bir taslaktan beklememiz gereken fikir verme yetisinden yoksun. "Ürünler Gelicek.." yazıp boş bırakılan yer sitenin en önemli alanı, yani içerik alanı. Buradaki yerleşim sitenin asıl görünümünü belirleyecek. Navigasyonda anlamı olmayan maddelerden tut, footer'ın hiç olmamasına kadar o kadar çok şey eksik ki.. Açıkçası benim önüme böyle çalışma gelse, kesinlikle kabul etmem.

Ancak ne enteresan ki firma bu tepkiyi vereceği yerde, tasarımı çalmış.

Bu konudan çıkarmamız gereken dersler var. Evet, işimize saygı duyuyorsak, ona sahip çıkalım; her türlü önlemi alalım, gerekirse firmayı burada teşhir edelim. Ancak yine aynı saygıdan ötürü, işimize özenelim; her yaptığımız işte daha iyisini yapmaya gayret edelim. Böylece kalite çıtasının yukarıya çıkmasına bizim de katkımız olsun.

Not: Fikret amacım kesinlikle seni eleştirmek değil, örnek üzerinden genel anlamda bir şeyler söylemeye çalıştım.
Old 09.06.2008   #30 (permalink)
heady

heady's Avatar

@Lautreamont'un yazdıklarına katılıyorum ve biraz da ben ekleme yapayım dedim...

İşin işleyişiyle ilgili müşteriye bir iş planı verilmesi gerekir diye düşünüyorum -ki müşteri de sorumluluğunu ve yapması gerekenleri bilsin. İşin işleyişiyle ilgili plan; potansiyel müşterinin, müşteri özelliğini kazanabilmesi için yapılması gerekenleri içermeli; ve müşterinin sorumluluğu nerede tasarımcının sorumluluğu nerede başlayıp bitiyor gibi bilgilerle birlikte işin niteliği, süresi, bedeli ve ödeme şartlarını içermeli. Bu tür bir iş planı kime sunulursa sunulsun yapılan işe gösterilen bu saygı, müşteriyle olan iletişime bire bir yansıyacaktır.

Talebinde ciddi olmayan (ya da art niyet taşıyan) bir müşterinin, bu tür -herşeyin belli olduğu, yapılacak işle ilgili net başlangıç ve bitiş tarihlerine sahip- bir iş planı karşısında geri adım attığını görüyorum çoğunlukla. Önemli olan bizim, sunduğumuz iş planına zamanlama, iş ile ilgili müşterinin vermesi gereken detaylar ve süreç anlamında sadık kalmamızdır. Aslında bunlar yapılması gereken standartlar; benim uydurduğum bir yöntem değil. Tabi süreci ve işleyişi gösteren bir iş planı daha düzenli ve özenli bir iş hakeder sanırım, öyle değil mi? Müşteriye taslak sunarken müşterinin sitenin bitmiş halini kafasında canlandırabileceğinden emin olmak gerekir bence. Bunun için de taslağın çok özenli olması gerekiyor -ki müşteri, sitenin bitmiş hali ile ilgili olumlu izlenime sahip olmalı ve taslağın bedelini ödeme konusunda içinde bir tereddüt olmamalı. Çünkü sonuçta müşteri açısından bakacak olursak sitesini açmadan parasını almaya başlıyoruz. O yüzden önce bizim işimizi ciddiyetle yapmamız lazım.

Sonuçta biz işimize ne kadar saygı gösterirsek karşımızdaki de en az bizim kadar saygı gösterecektir (saygı göstermeyecekse de bize zarar veremeyecektir).

Ama sonuçta insanla uğraştığımız için sistemin yanında kişiliğimizi geliştirme konusunda da kendimizi eğitmemiz gerektiğine inanıyorum. Sadece iş planı hazırlayıp müşteriye vermekle iş bitseydi çok kolay olurdu
Yanıt

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php