Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Diğer Bölümler » Donanım/Hardware » Notebook'lar hakkında bilgi?

Donanım/Hardware Donanım ile ilgili her türlü soru ya da karşılaştığınız probleme bu bölümde yer verebilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 08.02.2005   #11 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Re: Notebook'lar hakkında bilgi?

Bugüne kadar 4 farklı notebook sahibi oldum. Bir çoklarını da inceledim. Bu önbilgi ışığında düşüncelerimi paylaşayım.

Eksiler :

- Disk hızı : malesef notebooklarda genelde 4200 rpm'dir bazı bazı da 5400 rpm görürsünüz. 7200 rpm notebook diski üreten zaten çok az ve bunları da Türkiye'de bulamazsınız. Ve bence bu notebookların performans isteyen işlerde birincil sorunlarıdır. Eğer dışardan notebook almak veya 7200 rpm bir disk (misal Hitachi'ninkini) getirme imkanınız yoksa başınız çok ağrıyacaktır 3d programlarında, grafik programlarında...

- Ekran çözünürlüğü : Büyük bir çoğunluk hala 1024x768 çözünürlük sunar. Ve evinizde 1280x1024 veya 1600x1200 gibi büyük çözünürlüklerle çalışmaya alıştıysanız misal bu düşük çözünürlükte Photoshop kullanmak bir eziyet halini alır. Ama önceden de 1024x768 kullanan bir kişi için doğal olarak böyle bir sorun yoktur yani tamamen alışma ile ilgili. Masada yemeye alışan birinin tekrar yer sofrasında yemesi zordur her zaman.
Ekran çözünürlüğü yükseldikçe fiyat ta yükselir.

Ekran Kartı : Yine büyük çoğunluk paylaşımlı ekran kartı sunar. Bu da kalite oyunları, sağlam ekran kartı isteyen yazılımları (örneğin 3d yazılımları) unutun demektir. Şöyle söyleyeyim notebookun FX5200'ü bile ancak iş görüyor. (prince of persia sand of time'da kasılıyor örneğin fx5200 masaüstünden farklı olarak notebook fx5200'ü)
Kısaca kaliteli bir ekran kartı demek yine fiyatın yükselmesi demek.

Genişleyebilirlik : Doğaldır ki desktopların imkanları notebookta yoktur. Alırsınız içindeki tüm ram slotları dolu gelir (%90 böyle) ve sadece 256 veya 512 mb'tır. Bunları satmanız gerekir bir de yenilerini almak, desktoplardaki fiyatlar sözkonusu olmadığından daha zordur. Yani aldığınız bileşenlerle bir süre yaşamaya alışmanız gerekir. Aslında desktoptan notebooka tam geçiş ciddi bir zihniyet değişimi gerektirir.

ARTILARI :

Eğer performansı tatmin edici ise, bir kere taşınabilirliğin ne kadar güzel birşey olduğunu farkedersiniz. Wireless'ı varsa bahçede oturup internete girmenin, yatakta sıkılınca açıp biraz surf yapmanın keyfi anlatılamaz.
Olmadık yerlerde film izleyebilirsiniz yine. (misal tuvalet )
Ev ile işyeri arasında uyum sorunu yaşamazsınız. Çalıştığınız cihaz her daim yanınızdadır.
Sunum yapacaksanız bir notebook gibisi yoktur. Yaptığınız işi en rahat bir notebook ile gösterebilirsiniz.
Aslında tüm bu saydıklarım mobil bir kullanımın artılarıdr. Kısaca hayal gücünüzle sınırlıdır.

Tavsiye konusuna gelince;

Birebir desktop gibi olsun derseniz bir kere 3000 USD gibi bir parayı yatırmayı düşünmeniz lazım. (tabi Türkiyeden aldığınızı varsayarsak) Toshiba'nın bir iki tane çok güçlü modeli var bu bağlamda. Yine Sony'nin bu segmentte çok güçlü bir notebooku var.

Ufak performans kaybına rağmen bence Dell'in 5150-5160 gibi modelleri fiyat/performans açısından en doğru en iyi seçimdir. İkinci el sitelerinde çok az kullanılmışlarına denk gelebilirsiniz. (eğer ikinci el düşünürseniz)

Bir detay olarak ta Tablet PC'leri inceleyin derim. LG'nin şu anda bir tablet pc'si var ve oldukça başarılı bir konfigurasyona sahip. Driverını kurduğunuzda elinizde bir de 256 level pressure desteği olan süper bir tabletiniz olur.
Tablet PC'lerin bazı konularda inanılmaz artıları var. (ebook okuma, çizim yapma vb.) Fiyatları biraz daha yüksek tabi. (LG'nin cihazı vatan'da vardı sanırım ama sarıp sarmalamışlar her notebook gibi... Görmek kullanmak imkanı yok. Kasaya bakıp notebook almak kadar da gerzekçe birşey yok. Tebrik ediyorum bu şahane! yaklaşımı dolayısı ile vatan bilgisayarı. )
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 09.02.2005   #12 (permalink)
Karanlık

Karanlık's Avatar

Yer: Neptün

Punisher999 yazdığın ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Acaba notebook ekranlarındaki görüntü sorunsali ile ilgili bir bilgin varmı? Yani bu görüntü probleminin olmadığı veya az olduğu modeller veya ekran türleri. Ben uzun bi
süredir Asus'un A2 serisinden bir notebook kullanıyorum ama Desktoptanda vazgeçebilmiş değilim. Tasarımlarıı desktopta yapıyorum kodlama işini ise notebook'ta. Tasarımı notebookta yapmak ölüm oluyor çünkü crt bi monitörde aynı tasarıma baktığınızda renkler arasında baya bi fark oluyor
Karanlık şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 09.02.2005   #13 (permalink)
Confused

Yer: Istanbul
Görsel: 25

Alıntı:
UnreaL tarafından gönderilen mesaj:
..Acaba notebook ekranlarındaki görüntü sorunsali ile ilgili bir bilgin varmı? Yani bu görüntü probleminin olmadığı veya az olduğu modeller veya ekran türleri.
XGA:
internet, email, kelime isleme programlari
XGA, XGA+ or SXGA+:
Temel fotograf duzenleme, powerpoint, tablolama ve basit oyunlar
SXGA+ or UXGA:
Tainabilir DVD player, gelismis fotograf duzenleme ve oyun. bilgisayar destekli cizim, grafik tasarim ve video duzenleme

* Bu kisaltmalarin basina W gelirse widescreen oldugu anlamina geliyor.

Ayrica XGA -> UXGA 'ya dogru kalite arttikca; pixel boyutu dusuyor ve desteklenen ekran cozunurlugu artiyor. Yatay ve dikey gorulebilirlik acisi genisliyor. [Kaynak dell.com]

Her dagitimi aynimidir bilmiyorum ama sizinde kullandiginiz A2 serisi Asus'un XGA ekrana sahip oldugu soyleniyor.
Old 09.02.2005   #14 (permalink)
ajemix

ajemix's Avatar

Yer: Hollanda
Görsel: 7

1 seneyi aşkın süredir Packard BELL E3256LE kullanıcısıyım..

+ Taşınabilirlik gerçektekten çok cezbedici bi özellik. Yatağında internette sörf yapmak çok eğlenceli.

- Packard Bell teknik servisimi aman ellerine düşmeyin. Aldığımda 1 ay geçmemişti batarya sorun çıkardı. Şarj olmuyordu. Servis ile bağlantı kurdum ve bana bir refresh cd si gönderildi. Nitekim bu cd işimi görmedi, uzun bir süre servise ulaşamadım. Telefonlar cevap vermiyordu. İnternet sitesindeki bize ulaşın linkleri hata veriyordu.
bu 6 ay sürdü böyle ve en sonunda mucizeyi başarıp onlarla tekrar bağlantı kurdum ama aldığım cevap şok geçirmeme neden oldu..
Batarya garanti süresinin ilk 6 ay olduğunu söylediler. Ama ben size ilk ay başvuru yaptım dediğimde bilgisayar kayıtlarında böyle kayda rastlanmadığını söylediler. Sonuçta 150 euro ödememi istediler yeni batarya için.. Aynı sorunu geçen ay harddiskimin bozulmasında yaşadım ve hala yaşıyorum.
Tavsiyem , bi laptop değil servis alacaksınız çok iyi araştırın derim ben..

Packard Bell' den nefret ediyorum..
ajemix şu an çevrimdışı  
Old 10.02.2005   #15 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

@Unreal:

Ekran konusunda eğer desktoptaki gibi renk istiyorsan Toshiba'nın yada Sony'nin üstuç modellerine bakman gerekir. Sanırım Sony'nin kullandığı teknolojinin adı X-Bright idi ya da öyle birşey. Toshiba'nın 1600x1200 ekranlı (-502 idi sonu modelin de başını hatırlamıyorum) modleinde renklerin kalitesine inanamamıştım yine.

Benim şu an kullandığım notebookun wide 1920x1200 çözünürlüğü var 15.4 inçte. (Dell Inspiron 8600) Çoğu insan nasıl gördüğüme şaşırıyor ama özellikle Visual Studio .NET'te inanılmaz rahat ediyorum bu çözünürlükle. (aynı ekranda kod ve tasarımı görebildiğim için ki yine Dreamweaverda aynı rahatlığı yaşıyorum)
Fakat renkler kafamı aşağı yukarı oynattığımda bile ton olarak oynuyor. Sözkonusu olan bir tasarımsa ve ofisteysem bu amaçla 2. monitor olarak bağladığım 19" samsung 959nf modeli bir monitörüm var ve görseli notebooktan buraya sürüklüyor veya photoshopta çalışıyorsam bir çalışma ekranı da oraya atıyorum sürekli görebilmek için

Görüntü kalitesi dersen sony ve toshiba bakmalısın yani.
Old 10.02.2005   #16 (permalink)
Bounce

Bounce's Avatar

Yer: ankara
Görsel: 2

derin araştırmalar sonucunda, fiyat + kalite + pil + satisfaction kriterlerini de hesaba katarak tavsiye edebileceğim bir ürün var. MSI MegaBook M510C Centrino 1.6GHz 512MB 60GB Combo Taşınabilir bilgisayar.

tabi ajemix'in yazısını hesaba katmamıştım bu araştırmaları yaparken. servis olayını hiç bilmiyorum ki çok çok önemli bir kriter.

aletin fiyatı KDV Dahil 2,210,447,980 TL'dir.
özelliklerini ben buraya yazmiyim siz burdan bakın.
Old 11.02.2005   #17 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

@Bounce: verdiğin notebook gerçekten de o fiyatı için çok çok iyi özellikler taşıyor. Bookmarkslarıma attım. Düşük fiyat, güçlü özellikler isteyen olduğunda önerebileceğim bir konfigürasyon olmuş.
Old 19.03.2005   #18 (permalink)
Equilibrium

Equilibrium's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 12

Tam bir sene olmuş ben Toshiba Laptop alalı. Ben de tıpkı senin gibi bir mazeretten almak durumunda kaldım, bu aleti. grafik tasarım amaçlı kullanacağım için centrino almadım, P4 mobile işlemcili olarak aldım. Nedeni çok açık Centrino işlemciler tamamen mobil destekli, pil süreleri çok uzun ama P4 performansını vermiyorlar. Hatta Celeron mobile performansına bile yaklaşmıyorlar. 2. önemli nokta RAM, bu işte Ram'lerin ne kadar önemli olduğunu bilirsin, o nedenle en az 2 GB destekli olmalı alacağın notebook. Benim tavsiye Powerbook G4 olacak sana, bu işlerde Mac olmadımı olmuyor anlayacağın. Kendi makinemden memnunum, taki 50x70 ebata kadar sonrası çok zor oluyor inan. Kısaca bence pil ömrünü pek gözönüne alma çünkü yüksek işlemcili bir makineye ihtiyacın var. Ben bir yıldır sürekli fiş takılı çalıştım, pil ömründe gözle görülür bir azalma olmadı. Kısaca tavsiyem Desktop PC'ni satmadan bir notebook sahibi olmanın yollarını araman...
Old 19.03.2005   #19 (permalink)
Salem

Yer: İzmir
Görsel: 3

Alıntı:
Equilibrium tarafından gönderilen mesaj:
... Hatta Celeron mobile performansına bile yaklaşmıyorlar. ...
Hiç olmadı bu şimdi. Centrino 1.6 (2mb cache) asus a3n kullanıyorum ve celeron'la alakam yok. çok rahat p4 2.0 -2.6 Ghz civarı hız elde edebiliyorum.
Old 19.03.2005   #20 (permalink)
Equilibrium

Equilibrium's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 12

Aslında biraz abartmış olabilirim. Ama Anthro'nun ihtiyacı olabilecek bir notebook centrino işlemcili olmamalı. web tasarımı için centrino çok yeterli bile olsa iş basılı malzeme tasarımı olduğunda durum biraz farklı. Ayrıca, isteyenler için Centrino - Celeron M ile ilgili karşılaştırma için linki aşağıda veriyorum...

P4 M Centrino vs Celeron M
Yanıt

Etiketler
bilgi , hakkinda , notebooklar

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik