Zoque.Forum
»
Telifli yazılar internete kaymaya başladı
|
| Edebiyat Şiir, kitap, okuma önerileri; kendinize ait çalışmalara da yer verip sevdiğiniz kısa hikayeler üzerinde tartışabilirsiniz. İmza günleri, online okuma kaynakları, rastlanılan güzel yazılara, kritikleri ile birlikte bu bölüm içinde yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Telifli yazılar internete kaymaya başladı
Cemal Şakar, edebiyat ve öykü ile ilgilenenlerin bildiği bir isim. Kitapları var, faal olarak edebiyat dünyasının içinde bulunan profesyonel bir yazar. Başka bir yerde yayınlanmamış telifli öyküsünü Edebistan.com'da yayınladı.
Telifli yazıların internete taşınmasıyla birlikte yayınevlerinin etekleri tutuşmaya başladı bence. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Rousse - İzmir
|
Re: Telifli yazılar internete kaymaya başladı
Kitaptan okumayı nedense daha fazla seviyorum. Gözlerimi bilgisayar ekranı kadar yormamasından mı yoksa bilinmez bir şekilde bana daha fazla haz yaşattığından mı bilmem hiç bir kitabı bilgisayar'dan okuyamadım şu ana değin. Gazeteyi internet'ten okumayı da sevmiyorum ama yurtdışında olduğumdan dolayı mecburiyetten internet üzerinden takip ediyorum Tabi farkı oluyor. Asla bana o lezzetti vermiyor. Düzenli okudğum yazarların hepsini bu nedenle takip edemiyorum. En başarılı web gazeteciliğini de bana kalırsa Sabah başarmış durumda. Az da olsa bana bu keyfimi yaşatmayı başarıyor.
egazete.sabah.com.tr Mesaj mirturk tarafından 19.09.2007 (16:58) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Aslında evet, benim için de aynı durum geçerli. Kitabın sayfalarını çevirmek gibi bir hissi hiçbir zaman mouse ile scroll yaparken duyamayacağız. Ne var ki, sistemin kendisinin doğal süreci daha hızlı, daha ekonomik, daha pratik olan yöne doğru kayıyor. Biletler biletixten, kitaplar ideefixten... böylece entegre oluyoruz tamamen.
Cemal Şakar örneği aslında çok somut bir adım. Eminim kendisi de eserlerinin kitap olarak faydalanılmasını tercih ediyordur sorarsak. "Durum bunu gerektiriyor" gibi bir yaklaşım da olabilir, kimbilir. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) | |
|
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Rousse - İzmir
|
Öneri için teşekkürler ama hala Sabah gazetesini daha pratik ve hızlı olduğunu düşünüyorum. Güzel hazırlanmış bir uygulama olmuş gerçekten Zaman gazetesinin uygulaması. Hürriyet gazetesinin de benzer bir uygulaması var ancak paralı olarak hizmet vereceğini duymuştum o nedenle de hiç başlamamayı uygun gördüm.
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
İnternet bilgi çöplüğü olma özelliğinden sıyrıldığı vakit artık öykü yazarlarının tercih ettiği mekân olacaktır. Yayıncı kaprisleri ile uğraşmak, basım maliyeti ile uğraşmak vs. birçok öykü yazarını bezdiriyor. E hâl böyle olunca onlar da çağımızın iletişim teknolojisi olan interneti tercih ediyor
![]() |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Bir dönem, online edebiyat sitelerinde şiir yarışmaları da düzenlenmişti hatırlayanlar var mı bilmiyorum. Kullanıcılar o an akıllarından geçen iki cümleyi yazıp şiir diye oylamaya sokarak inanılmaz bir şiir enflasyonu oluşturmuşlardı. Buna benzer olarak edebi nitelik taşımadan edebiyat adına yayında bulunan onlarca site, gerçek edebiyatı ve edebiyatçıyı bulmak isteyenleri samanlıkta iğne aramaya mecbur kıldılar. Bu nedenle profesyonel ve telifli eserlere yer vererek yola başlayan Edebistan.com ve benzer siteler edebiyat severleri ekran başından ayırmayan siteler haline dönüştüler.
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Bu yazı uzun süredir karar veremediğim bir kararı vermeme yol açtı.
Yazar ve şairlerle konuştum. Çoğu kişi ilk önce kendi kitabını para verip bastırıyor. Dağıtım kanallarına giremiyor. Zorlu bir süreç. Oysa artık nasıl Unkapanı müzik piyasası ölüp yerine müzisyenler tanıtımlarını webde myspace ile kendi siteleri youtube ile ve akla gelecek her web2.0 platformuna üyelikle yapıyorlarsa yazarlarda artık bandrol oyunları ile kandırılmaktan, korsan kopyalardan ve yayınevi aramaktan sıyrılmalı. Böylece riskli bir iş yapıp webden yayına başlıyorum. Yeni bir portfolyo sitesi hazırladım. Test aşamalarım sürüyor. Bitince şu anki flash sitemin yerine hemen koyacağım. eh tanınırsam birisi gel bunları basalım der. Yok tutmazsa da kendimi yayınevi kapılarında heba etmem ![]()
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Her iki yöne doğru da geçişler var... Sadece basılı eser yayınlayanlar telifli yazılarını internette de yayınlamaya başladılar, Cemal Şakar örneğinde olduğu gibi... Ve sadece internetteki seçkin sitelerde yayınladıklarını kitaplaştıranlar da var (Edebistan'ın yazarlarından Duran Çetin'in 6 kitabı var...)
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!