|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
fla ve swf dosyalarını boyutlandırma
Herkese Silam; Arkadaşlar yaptığım site çok yavaş yükleniyor ve ben maalesef nasıl boyutlandıracağımı bilmiyorum.Bana yardımcı olursanız sevinirim. flash içindeki resimlerin boyutunu azalttım ama gene de yavaş yüklenmeye devam etti...Bu nedenle fla. ve SWF. lerin de boyutunu azaltmam gerektiğini düşünüyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkürler
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Gülünecek hiç bir şey yok. Bir çoğumuz deneme yanılmayla öğreniyoruz/öğrendik.
Yükleme hızında çok fazla bir problem görünmüyor. Ama yüklemenin ötesinde başka bir durum sözkonusu. flash ile site yapıyorsan herşey tek ekranda olup bitmeli ki flash'ın avantajlarından birini yakalamış olasın. Tasarıma baktığımda flashla yapılmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Boyutta bir sorun yok ama programı optimal kullanma konusunda henüz işin başındayız sanırım... flash'ın kullanılması konusunda belki daha önceki mesajlarda farketmişssindir: www.coolkey.net veya www.mehmetsaygin.com adreslerini bir inceleyebilirsin. İkisinde de farklı bir sayfaya yönlendirme yok. flash konusunda internette yerli/yabancı içerik açısından sağlam onlarca site var. Öncelikle orada bir takım temel işlevler nasıl sağlanıyor incelemeni öneririm. Anlamadığın konular olduğunda bizlerden (ya da kendi adıma söyleyeyim: benden) rahatlıkla yardım isteyebilirsin. Maalesef şu aşamada söylemem gereken bir sürü detay var ama her şeyden önce kendi başına programın temelini kullanıyor olman gerekiyor. Temel olarak ana hatlarıyla bir iki detay vermeye çalışayım: 1. flash'tan yine başka bir flash sayfaya link vermene gerek yok. 2. Kullandığın fontların okunaklı olmasına dikkat etmen gerekiyor, çünkü flash zaten düzgün olan fontlarda bile bulanıklık yaratıyor. 3. En üstte görünen (boya, izolasyon ... diye devam eden) kayan yazı efektini tweeningle yapmadığın kanısı uyandı bende. (Tabi bir şeyleri anlatabilmek için terminolojinin bilindiğinden de emin olmak gerekiyor) 4. Animated gif kullanımını çok gerekli olmadıkça flashta kullanmaya gerek yok. Aşağıda mail linki verdiğin SWF flash olmasa da olurdu mesela. 5. Boyutun en büyük düşmanı resimler/fotoğraflardır. Kullanıdığın imajların ebatlarını başka bir programda küçültmen o imajın boyutunu da küçülterek flasha aktarman demektir. flash içinde ebat küçülttüysen SWF boyutu imajın orijinal boyutunu taşır yine de. 6. flash tasarım yaparken HTML tasarım mantığını bırakmak gerekiyor. Elindeki projeye yardımcı olmak isterdim ama şu aşamada boyutu dışında daha farklı faktörler var. Fakat yine tekrar ediyorum boyut sorunu pek yok... Yalnız bir önyükleme ekranı oluşturursan browserın takılıp takılmadığı ya da sitenin yüklenmesine ne kadar kaldığı hakkında ziyaretçiyi aydınlatmış olursun. Önyükleme için www.flashkit.com veya www.flashokulu.com adreslerinden bilgi edinebilirsin. Hatta bu adreslerde herkesin kullanımına açık olan hazır modüller ve nasıl kullanılacakları hakkında her tür bilgi mevcut. (kendimi hiç yardımcı olmuş gibi hissetmedim)
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
ben de temelde heady'nin tavsiyelerini tekrar edeyim
![]() Herşeyden önce flash konusunda daha işin başında olduğunuz anlaşılıyor. Bu sebeple teknik tavsiyeler şu aşamada size karışık gelecektir. Full flash sitelerin esprisi bu sitelerin multimedia öğeleri ile zenginleştirilmiş olmalarıdır. Yani eğer site full flash ise bunun mutlaka flashlık bir mantığı olması gerekir. Sizin yaptığınız sitede ben de flashlık bir durum göremedim. Dosya boyutu sanırım oldukça büyük. Kabloda bile beni bekletti çünkü. Sorunuza cevap olması açısından; Ayrı flash dosyaları kullanmak ancak level veya MC leri bir targettan çağırırken kullanılır ve görece olarak belli bir organizasyonda flash projesini parçalara böldürerek ancak kullanıcı tıkladığında görmesi gereken şeyleri ayrı çalışmalar haline getirir ve boyutta optimizasyon sağlar. Bunun haricinde bir takım yazılımlar da var belli bir oranda extra sıkıştırma sağlayan ama şu aşamada sizin işinize yaramayacaklardır çünkü sorun zaten extra sıkıştırma gerektiren bir sorun değil. Her türlü sorunuzun cevabını da en iyi aslında Manualden alabilirsiniz. (macromedia.com dan download edebilirsiniz) İngilizce sorun ise benim tavsiyem flash MX Görsel Başlangıç Klavuzu gibi anlatımı rahat ve detaylı flash kitapları olacaktır. (çok fazla var piyasada, sistem ve alfa yayınlarınınkiler güvenle alınabilecek kitaplar) Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
teşekkürler
Öncelikle ayrıntılı ve ilgili cevaplarınız için teşekkür ederim.
Sitenin flashla yapılma amacı, benim flashı öğrenmek istememden kaynaklanıyor.. Yani basit bir şekilde HTML ile de aynı tarzda bir sayfa hazırlayabilirdim. Ancak benim için öğrenmenin en iyi yollarından biri bu şekilde üstelemekten ileri geliyor. Sanırım bunun için bana kızamazsınız .Bu şekilde daha iyi öğreneceğimi düşünüyorum. İkincisi bu site bir başlangıç sitesi, yani elbetteki son hali şimdi gördüğünüz biçimde olmayacak. Daha şimdiden üstünde birçok değişikliğe gittim. Sorunları aşarak ve öğrenerek daha da geliştireceğim. Siteyi yaptığım firmanın daha önceki sitesi basit HTML siteydi ve benim yaptığım siteden daha kullanışsız bir siteydi, görsel anlamda da daha fakirdi..Şimdi gayet memnun olduklarını söylüyorlar. Ancak şu var ki elbette ben aksaklıkları gidermek zorundayım. Onun dışında söylediğiniz sitelerin (flashkit ve flashokulu ) sürekli müdavimlerindenim. Okulum nedeniyle vakit ayıramamdan ötürü yavaş ilerliyorum ve bazen hiç ilerlemediğimi bile düşünüyorum. Herneyse...Sanırım sizlere soracağım daha çok soru olacaktır. Tweening konusunda şunu söylemek isterim. Daha önceden gelen bir alışkanlığım neticesinde kare kare yapıyorum animasyonları,ama bundan er geç vazgeçeceğimdir. Elimde de taaaaaa Flash4'ten kalma bir kitap var İngilizce sorunum da yok . Kısaca size cevap verdikten sonra sorumu sormak istiyorum. Anlayamadığım bir mesele :"flash ile site yapıyorsan herşey tek ekranda olup bitmeli ki flash'ın avantajlarından birini yakalamış olasın." demişsiniz. Bunu biraz açıklarsanız sevinirim. Mesela ben üsteki yazıyı ve aşağıdaki mail animasyonunu şablonun içinde yapmak istemiştim ama flash dosyanın içine diğer bir flash dosyayı çağırmak ancak loadmovie() şeklinde oluyor diye biliyorum. Bunu bana anlatabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Istanbul-Turkey
|
flash'in tek ekranda bitmek zorunda oldugu gibi bir goruse katilmiyorum, ustesinden gelinemeyen dinamik icerige sahip oldugunuzda mecburen dinamik kismi flash contentten ayirmaniz gerekecek, veya enformasyonel icerikten cok gorsel yogunlugu olan bir sitede parca parca SWF yukletmek yerine bu SWF icerigin bir kismini HTML olarak ayrimak komple flash yapmaktan her zaman daha iyi bir cozum.
SWF size da gordugum kadariyla buyutulecek bir boyutta degil, ancak yine de kuculmesi dilenirse publish settingsde jpeg sikistirma ve library icindeki materyallerin kalitesinin tekrar ayarlanmasiyla biraz daha byte kazanilabilir. Tek bir materyalde dusurulecek az bir kalite gorunurde 2k kazandirmis olabilecekse de, bunun gibi 7-8 tanesini ayarladigimizi varsayarsak en az 20k lik bir bant genisligi rahatlamasi mumkun. Diyorum ben
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
flashla yapılmış bir sitenin tabi ki tek ekranda bitmesi gerekmiyor. Ama çok zorunlu olmadıkça gerek yok. LaDy_D'nin projesinde hiç gerek yok. Tek tasarıma ayrı sayfa çağırma fonksiyonuyla halledilir.Flashta sayfa mantığı ayrı SWF dosyalarıdır. Sayfanın gelmesini istediğin frame'de actionscriptle hazırladığın başka bir sayfayı çağırabilir, anasayfaya döndüğünde ise unloadmovie komutuyla yüklenen sayfayı yok edebilirsin. Ya da anasayfa mantığını kullanmıyorsan her yeni SWF yüklemesinde zaten bir önceki SWF yok olur. Bu işlemi yapğmak için frame'e loadMovieNum("örnek.SWF", 0); scriptini uyarla. Ekran o frame'e geldiğinde ilgili SWF ekrana yüklenecektir. Ayrı bir SWF dosyası yaratmak için ana sayfanın boyutunda (diyelim ki 500x400 ebatında çalıştın) flash'ta başka bir sayfa açarsın, içeriği uygun yere yerleştirirsin ve publish edersin. Bu hazırladığın ve ana SWF'den çağıracağın sayfa sadece içeriği getirecektir (yani o dosyanın arkaplanı gelmez.) Örnek: anasayfa.SWF'de hazırladığın butonlardan birincisi 20. frame'e gidiyor. 20. frame'e atadığın loadMovieNum("örnek.SWF", 0); ve stop komutlarıyla hem ekranın o frame'de durmasını sağlarsın hem de çağırmak istediğin SWF gelmesi gereken yerde gelir. Çağıracağın SWF'nin içeriğinin anasayfada hazırladığın tasarımın üzerine gelmemesine dikkat etmelisin ki görüntüler üstüste gelmesin. Dolayısıyla aynı boyutta olmalarının sebebi budur. Aynı boyutta olurlarsa içeriği koyman gereken yere koymuş olursun. Her buton ayrı bir frame'e gittiğinde ayrı isimlerle kaydettiğin bu SWF'leri çağırarak sitenin navigasyonunu tek ekranda halletmiş olursun. Anlatabildim mi bilemiyorum. Bendeniz iflah olmaz bir anlatma fakiriyimdir. Bir ara bu konuyla ilgili örnek bir fla yapıp gönderirim. Aslında anlattığım kadar karışık değil. Tweening'i bildiğini ama uygulamadığını varsayıyorum. Not: üstteki bannerı olabildiğince küçültmen daha iyi olur gibi geliyor. Alta ise flash yerine HTML ile mail link vermen yeterli. font büyüklüklerini o kadar büyük kullanmana gerek yok. Artık insanlar hangi bilginin nerede olduğunu öğrendiler. Vurgulanması gereken standart bilgilerin büyük puntolarla yazılması çok eski bir yaklaşım.
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
Çok teşekkür ederim heady..bence gayet güsel anlatmışsın...eğer zor olmayacaksa örnek dosyanı bekliyorum...birsürü kaynak edindim onları kullanarak çalışıyorum. tam ekranı kaplayan bir ana sayfa için nasıl bir boyutlandırma yapmam gerekiyor? http://www.kinetic.com.sg deki gibi...
şimdiden teşkürlerrr
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!