Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Kültür ve Sanat » Fotoğraf » Dijital mi analog mu devam etmeli, zor karar.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 02.09.2004   #1 (permalink)

kalvinhobs's Avatar

Yer: Adana
Dijital mi analog mu devam etmeli, zor karar.

merhaba, fotokritik'te de açtığım bir konu, farklı fikirler geldikçe iki forum arasında fikir taşıyabilirim.

Şu an kendimi bir karar aşamasında görüyorum, eminim çoğunuz da aynı dertten muzdarip ya da muzdaripti.
Eos30 analog bir makinam var, uzun süre planladığım şekilde bir de dijital SLR alıp, ki Eos10D alırım diye düşünmüştüm, aynı objektif/lerle kullanırım ikisini diyordum.
Bir de evde karanlık odam var, oyalanıyorum orada.Siyah beyazları analog makina ile çeker karanlık odada basar, renklileri de dijitalle çekerim diye düşünüyordum.
Ama...
Bir süre sonra karanlık odadan pek de zevk almadığımı, PS ile çok daha rahat hareket ettiğim gördüm.Eğer karanlık odada olduğunuz anlardan özel bir keyif almıyorsunuz, PS'un faydası tartışılmaz sanırım. Bu noktada baskı kalitesi problemi çıktı ortaya.Doğrudan siyah/beyaz negatifleri taratıp, bunun üzerinde çalışıp, CD kayıttan baskı alıyorum, aldığım sonuç, negatiften direk baskıdan aldığım sonuca göre zayıf kalıyor.
Madem karanlık odadan vazgeçiyorum, o zaman analog makinayı tamamen bırakıp yeni dijital SLR makina ile devam etmek bir diğer alternatif.Yalnız internette gördüğüm pek çok dijital siyah beyaz fotoğrafda kendimce bir fark görüyorum.Film ile dijitalin aynı sonucu vermiyor, dijital yapay kalıyor gibi geliyor, bu tamamen benim yanılgım da olabilir, bunu da konuşalım lütfen bu başlık altında.
Genelde kırmızı filtre ile çalışmayı seviyorum, dijitalde bundan da mahrum olacağım.Grenli fotoğrafları seviyorum, ekstra gren için elimden geleni yapıyorum, bu da dijital de yapay kalacak.Hızlı filmle çalışmayı seviyorum, dijitalde bu aynı etkiyi verir mi onu da bilemiyorum vs. vs....

Lafı çok uzatıyorum ama iyiy bir tartışma olmasını ve aklımda bir şey kalmamasını umuyorum, kusura bakmayın.

Şimdi önümde iki alternatif var kendimce;

1-Analog makina ile devam edip, dijital makina almak yerine çok kaliteli bir film tarayıcı alıp, onunla devam etmek ve her geçen gün baskı kalitesinde bir iyileşme olacağı ummak, ki bunun olacağı aşikar, kısa bir geçiş dönemindeyiz diye düşünüyorum.Bu seçeneğin avantajı, müdahale etme gereği duymadığınız fotoğraflarda negatifin avantajını devam ettirebilmek, gerekirse de kaliteli bir tarama ile dijital makina seviyesinde dijital görüntü alabilmek.

2-Dijitalden alacağım sonucun da beni çok mahcup etmeyeceğine ikna olup, herşeye tek makina ile devam etmek.
Aslında şöyle bir konu da var, dijitalin kalitesinden ve çözünürlüğünden, yapaylığından şikayetçi oluyoruz ama PS müdahalesinde bulunduktan sonra, tarama ve kötü baskı neticesinde zaten acaip kaybımız oluyor negatiften, o yüzden çok büyük dezavantaj da sayılmaz. ( sanırım)

Benim gönlüm ilk seçenekten devam etmek ama hem destekleyici hem karşı çıkan tüm görüşleri bekliyorum, herbirimizdeki en ufak bilgi kırıntısı ve deneyim beraber iyi bir karar vermemize yardımcı olacaktır.

Selamlar, sevgiler.
kalvinhobs şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 03.09.2004   #2 (permalink)

Yer: istanbul
Re: Dijital mi analog mu devam etmeli, zor karar.

Bence her ikisininde tadı ayrı.Dijitale geç ama klasiktende vazgeçmek zorunda değilsin.Örneğin bende klasik Eos 300v olmasına rağmen birde dijital Nikon D70 var ve dijital baya bi ağırlıklı olmakla beraber klasiğide zaman zaman kullanıyorum.
atakan şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 03.09.2004   #3 (permalink)

plush's Avatar

bütük teknik yönlerini bir kenara bırakarak gayet fetish bir fotoğraf gözüyle bakmak istiyorum.
eğer elinizde bir Nikon f3, Canon ae-1, leica gibi bir makine yoksa. digital'e geçtiğiniz zaman zevk konusunda bir kırılma yaşamayacaksınız.

ama bu makinelerden 300d'ye geçiş. ağlayan çocuğa balon almaktan öteye geçemez bana göre.
megapixelmiş, baskı kaliteymiş ıvır zıvır geliyor bir süreden sonra. o makinenin boyunda asılı olması bile güç veriyor insana.

@schiz kızar belki böyle söylediğim için ama tamamen fetish yaklaştım konuya.
Old 03.09.2004   #4 (permalink)

gherkin's Avatar

Yer: İstanbul

Selam

Amatorce fotograf cekiyorum ve nacizane fikirlerimi paylasmak isterim..
Okudugum kadariyla sizin kadar konuya hakim degilim ama genel bir yorumda bulunabilirim..

Oncelikle fotografi neden cektiginiz onemli..
Bende Canon a80 dijital fotograf makinasi var ve iki sekilde faydalaniyorum.. Birincisi gundelik yasamimda benim isteklerimi karsilamakta.. ikincisi isimle ilgili web tasarinda kullanacagim objeleri cekip editleyebiliyorum..
Dijitalin bir cok noktada avantaji var ama resmin ruhunu oldurdugu konusunda hemfikirim.. Analog makinam ile cektigim resimler cok daha iyi sonuclar vermisti.. Her ne kadar ayarlari cok zor yapsam ve 1/10 oraninda basarili olsamda cektigim resimler tatmin ediciydi benim icin..
Benim icin dijitalin en buyuk dezavantajlarindan biri baski sirasinda olusmakta.. Analoglarda cozunurluk gibi bi kavram olmadigi icin istediginiz boyutta basabiliyorsunuz. 4.0 mb lik bir makina bile a4 e basarken renk buyuk oranda hissediliyor..
Sonucta SLR ler daha iyi sonuc verecektir ama dijitaller her zaman kisitlidir.. Bi noktadan sonraya gecemezler..

Maliyeti daha dusuk olsaydi ve daha cok zaman ayirabilseydim kesinlikle analog secerdim..
Yinede bir arkadasimin soyledigi gibi "Fotografi makina degil arkasindaki goz ceker"

Saygilar, sevgiler
Old 03.09.2004   #5 (permalink)

kalvinhobs's Avatar

Yer: Adana

İlginiz için teşekkürler,

Her ikisinin avantajından birden faydalanamam çünkü maddi imkanlarım en azından şimdilik bir yönde harcama yapmama müsade ediyor.Eos 10D'ye sadece nadiren renkli fotoğraf çekmek için o kadar parayı veremem.
Diğer forumda da tereddüt ettiğim noktalar belirtildi, siyah beyaz çalışmayı dijitalle sürdürmek pek mantıklı görünmüyor. Bu durumda en akıllıca olan dijital makinaya vereceğim paraya çok iyi, film taramada özelleşmiş bir tarayıcı almak.Çok daha da ucuza malolacaktır.
@plush söylediklerin ve fetiş yaklaşım konusunda haklısın ancak daha sıradan makinalarla bile filmin etkisi farklı olacaktır, burada biraz da dijitalin filmin özelliklerine ne derece yaklaşabileceği sorunu var.

Alacağım tarayıcı düşük kalitede tüm makarayı tek seferde tarama imkanı veren bir model olursa , banyoyu da kendim yaptığım için, uzun vadede giderlerim film parası ve seçilen karelerin baskısı düzeyine inecek, bunun da çok sorun yaratacağını sanmıyorum.

Pekiii, tarayıcı olarak öneriniz var mı? Mavi donanimda film tarama için Minolta'nın iki modeli var, fiyatlar biraz uçuk ve Minolta'nın sitesinde de modeller eskimiş görünüyor.Başka bilgisi olan var mı acaba?

http://www.mavidonanim.com/asp/show_...DimageScanDIII

Selamlar,
kalvinhobs şu an çevrimdışı  
Old 13.10.2004   #6 (permalink)

sevenos's Avatar

Yer: Istanbul

Dabiki dijital Yani benim hocam zorlamasa o ilkel görünümlü makineye para vericeme bir dijital daha alırdım ama analog... ıı ııhh.. , kasış oluyor. Böyle konuşuyorum lütfen kusura bakmayın, cahilliğime verin. Öğrenicekmişiz ama işte
S. Seven
Old 14.10.2004   #7 (permalink)

cgencer's Avatar

uzun zamandır ben de karar vermeye çalışıyordum; iyi bir dijital makina almalı mı falan diye. düşündüğüm makina Nikon d-70 idi; objektif değiş-tokuşu ve tanıdığımda olması sayesinde inceleme fırsatım olmasından. bugün okuduğum bu yazı üzerine düşündüm, enine boyuna. dijital makina ne mi sağlıyor? görüntü çöplüğü, fotoğrafın ucuzlaması ve sayıalrın extasisi... zaten bilgisayar ve cep telefonlarıyla daha daha daha yeni model, en yenisi, en güzeli en kalitelisi diye bir akım içerisinde sayıalrın başdöndürücülüğü içerisinde giderek hızlanan bir şekilde ilerliyoruz ve bunun sonu yok sanırım. ben, elimdeki Nikon fm2 makina ile uzun bir süre daha yetinmeye, onu daha verimli kullanmaya karar verdim. belki biraz para geçerse elime orta halli bir dijital makina alırım, o da tamamen anı fotoğrafları vb için. ama bunun dışındaki fotoğrafsal ilgim analog devam edecek.
isteyen istediği kadar dijitallleşmenin savunuculuğunu yapsın; benim kadar dijitalleşen bir insan yine de analoga bağlı kalabiliyor. onun tadı hep ayrı kalır, o keyif hiç gitmez. karanlık odanın, kendi film makaranı battaniyeler altında karanlıkta sarmanın verdiği zevki hiçbir dijital makina sağlayamaz. makinanın elektroniğine bağlı kalmadan düşüncenle 'nerdeyse' birebir hızda çekim yapabilirsin. deklanşöre bastığın anda o görüntü senindir, yok tft yok lcd teknolojisi yetersizmiş de basınca beklemen gerekirmiş de, vizör yerine ekrandan bakmak daha hoşmuş da... şimdilik uzak duracağım görüntü oluşturma alanında dijitallikten.
Old 14.10.2004   #8 (permalink)

schizophrenia's Avatar

Yer: denizli

merhabalar.

gerek dijital fotoğrafçılık olsun gerek kimyasal fotoğrafçılık olsun kendine has özellikleri ve tadları barındıran dallar. bu ikisinin birbiriyle kıyaslanmasını çok doğru bulmuyorum, rakip görmekten çok farklı teknikler olarak kavranmalı diye düşünüyorum. zira herhangi birisinin fanatikliğini yapmaktansa birisinde yoğunlaşıp iş çıkarmayı tercih ederim.
iki yolda fotoğraf çeken için araç konumdalar, kişi kendini nasıl daha rahat ifade edecekse o yönde yoğunlaşmalı.

Alıntı:
cgencer tarafından gönderilen mesaj:
dijital makina ne mi sağlıyor? görüntü çöplüğü, fotoğrafın ucuzlaması ve sayıalrın extasisi...
bu fikre katılmıyorum, konvansiyonel makinelerle çekilmiş milyonlarca gereksiz karenin olduğu gibi dijital makinelerle de çekilmiş karelerin çokluğu pek garip değil aksine normal.

Alıntı:
me&me tarafından gönderilen mesaj:
Dabiki dijital Yani benim hocam zorlamasa o ilkel görünümlü makineye para vericeme bir dijital daha alırdım ama analog... ıı ııhh.. , kasış oluyor.
bu fikrede katıldığımıda pek söyleyemem. slr makineler çıktıkları ilk senelerden beri ki 1905 senesine takabül ediyor dış görünüm olarak çok fazla değişikliğe uğramadılar. gümüzde üretilen elektroniğe boğulmuş plastik kaplamalı kasalar yerine takoz görünümlü manuel, motorsuz bir Nikon, Canon veya olympus'u tercih ettiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim.

Alıntı:
gherkin tarafından gönderilen mesaj:
Sonucta SLR ler daha iyi sonuc verecektir ama dijitaller her zaman kisitlidir.. Bi noktadan sonraya gecemezler..
bu konuda ısrarcı olmamak lazım, üreticiler için konvansiyonel makinelerde yapılacak çok fazla yenilik kalmadı gibi, yapılan yeniliklerde genelde elektronik yardım sistemleri eklemek konusunda vs. oluyor genelde.

dijital arkalıklar epey yol katettiler, zaten onların üreticileri de uzun yıllardır sektöre profesyonel anlamda tarayıcı sağlayan firmalar.
bugün mamiya zd, hasselblad h1d gibi dijital arkalıkların gövdeye bütünleştirilmiş hali olan orta format makinelerden ve sektördeki yerlerinden bahsediliyor.

Mesaj schizophrenia tarafından 14.10.2004 (10:44) yeniden düzenlendi.. Açıklama: eksik bilgi
schizophrenia şu an çevrimdışı  
Old 14.10.2004   #9 (permalink)

Dd_LynCh's Avatar

Yer: İstanbul - Ortaköy

dijital makinelerin henüz emekleme aşamasında olduğunu ve çok çok iyi gibi(!) gözüken pahalı aletlere yatırım yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Tabii bu büyük oranda parayla ilgili. SLR'nin tadını biraz da olsa dijitalle yaşamak isteyen ve parası olan herkes çıkarıp rahatlıkla verebilir 3 milyar para. Ama 3-4 sene sonra bu aletler teknoloji olarak çok çok gerilerde kalmış olacaklar. Yeni çıkacak dijitaller, analog makinelerle arayı kapatmış hatta onları geçmiş olacaklar. Bugün yapılan bu 3 milyarlık yatırım -ki fotoğraf makinesi almak bir yerde yatırımdır, olabildiğince uzun kullanabilmeyi hedeflemek gerekir- boşa gitmiş olacak.

Ben de şuan dijital kullanıyorum. Fiyatına göre iyi bir alet olduğunu düşündüğüm Sony DSC F717 aldım. Dijitalin kolaylığını ve zevkni yaşamak için bu tip bir prosumer alet çok çok uygun diye düşünüyorum. Ne zaman ki "Tamam dijitaller artık olayı bitirdi!" derim, o zaman gidip Nikon'un gücümün yettiği en iyi D-SLR'sini alırım. Ama şuan değil.
Dd_LynCh şu an çevrimdışı  
Old 14.10.2004   #10 (permalink)

schizophrenia's Avatar

Yer: denizli

Alıntı:
Dd_LynCh tarafından gönderilen mesaj:
Ne zaman ki "Tamam dijitaller artık olayı bitirdi!" derim, o zaman gidip Nikon'un gücümün yettiği en iyi D-SLR'sini alırım. Ama şuan değil.
böyle birşey hiç bir zaman olmayabilir ki korkarım olmayacakta.
eğer elimizdeki kısıt para kısıtıysa ki hepimizin sanırım en önemli kısıtı bu, giriş seviyesi dijital bir slr alıp onun tadını çıkarmak en doğrusu. beklemektense zamanında mevcut imkanı kullanmak daha rasyonel gibi geliyor.

kompakt sınıf dijital fotoğraf makinelerinin kişinin fotoğrafa adım atması için doğru yol olduğu fikrine bende katılıyorum fakat bu makinelerin yeterli olamadıkları ve kişinin elini kolunu bağladığı da malumunuz.
neredeyse hepsinin fiyatının 1000$ civarında olduğunu düşünürsek aynı paraya giriş seviyesi bir d-slr almak kişiyi bazı kısıtlardan kurtarır. bir lens parkı oluşturup ilerde gövde değiştirmek kompakt bir makineyi elden çıkarıp yenisi almaktan daha mantıklı geliyor.

stüdyoda katolog çekimleri vs. için profesyonel olarak kullanacaksanız para kısıtınız pek yoktur, gider orta format pentax, mamiya, hasselblad vs. alıp bir dijital arkalık takar tepe tepe kullanır 1 sene sonra orta sınıf bir araba fiyatına alınan o arkalığı gidip yeni modeliyle değiştirir teknolojiden geri kalmamış olursunuz.

malumunuz şuan canon eos 20d çılgınlığı yaşanıyor, eos 10d sahipleri 1000$ seviyesinde makinelerini elden çıkarıyorlar ki yanında kısa tele lensle satanlar bile var. bu fırsatı değerlendirip eos300d nin gövde fiyatına daha iyi bir makineye sahip olabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

karar , zor , etmeli , devam , analog , dijital

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql