|
|
#11 (permalink) | ||||
|
Re: Fotoğraçılık (ve Küresel Yarış)
konunun başlığı hasebiyle, fotoşopta işlenmiş, kolaj yapılmış, incik boncuk eklenmiş fotografların olabilirliğine girmek istemiyorum. (ki bu sıralar sisteme uymaya başladım gibi). bunun dışında tayfun'un biraz yakınma içeren mesajına da ya motive yada öğüt anlamında yaklaşılabilir zaten. zira @StNonstop çok iyi bir şekilde olaydan bahsetmiş. Alıntı:
bu tür bir çelişki içine girsem, @schizophrenia'in tesbiti gibi fotograf çekme olgumu tartışırdım. Alıntı:
ve yine eğer, kendim için fotograf çekiyorsam, bu kez küresel yarış diye bir kavram direk olarak ortadan kalkar. ve bu konu da anlamını yitirir. bu sebeple daha çok maddi sebeplerden dolayı küresel yarışa dahil olunur yada olunmaz. bu yüzden @schizophrenia'nın sarfettiği Alıntı:
Alıntı:
|
|||||
|
|
|
|
|
#12 (permalink) | |
|
Yer: denizli
|
Alıntı:
efendim bahsettiğimiz tanıtım fotoğrafçılığıydı da ben mi bir şey atladım?. amatör fotorğafçıysanız yani bu işten ekmek yemiyorsanız sizden başka kimseyi ne ile fotoğraf çektiğiniz ilgilendirmez. bugün fotoğraf camiasında tartışılan konu fotoğrafın içeriğidir. yok hayır profeyonel fotoğrafçılıktan behsediyorsak eğer zaten bu işten iyi para kazanmalısınız ki lens ve makine parkınızı güncelleyebilesiniz. zira orta format ile çalıştığınızı varsayalım bu durumda ister film kullanın ister dijital arkalık bunun masraflarına katlanmak zorundasınız yoksa bu işi bırakır amatör olarak devam edersiniz ya da kendi çapınızda ticari işler üretirsiniz. işte bu noktada küresel yarışın ticari alanına dahil olursunuz ve biz de hakikaten şimdi elimizdeki 10mp dijital arkalıklar yetmiyor bakın adamlar 45mp arkalık çıkarmışlar geçen günde falanca şirketten en az şu boyutta imaj istediler sağlayamadık işi kaybettik oysa isveçte şu şirket büyük format makinede şunu şu fiyata sunuyor falan gibi konulara girebiliriz. dijital fotoğraf manipülasyonu da çok hassas bir konu ve kimse sınırlarını belirleyemiyor. şahsi kanaatim fotoğrafı baştan pc/Mac başında yaratıyorsanız o zaman fotoğraftan değil fotoğrafın kullanıldığı dijital işlerden bahsetmeye başlamış olduğumuzdur. fotoğrafa hiç mi müdahale yapılmaz tabii ki yapılır zira konvansiyonel fotoğraf ile uğraşanların dijtial karanlık oda işlerine burun kıvırmalarına aldanmamak lazım zira kimysallarla oynayarak zaten onlarda fotoğrafa müdahelede bulunuyorlardı. ha ne oluyordu o zaman onlar olaya kendileri hakimdi şimdi ise fotoğraflarını başkalarının ellerine bırakmak zorunda kalıyorlar. kaç tane eski kurt işlerini dijital karanlık odacıya teslim ediyor bilinmez. iyi derecede kimyasal karanlık oda işlerine hakim fotoğrafçı sayısı ise gün geçtikçe azalıyor ve üreticilerde yavaş yavaş dijitale kayıyorlar sebebi malum yüksek maliyetler. kimsenin renk düzeltmelerine fotoğrafa eklenen çerçevelere itirazı olduğunu sanmıyorum, yoktan varetmiyor veya varolanı yok etmiyorsanız bence problem yok.
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
hocam, sorun ve çözümler aynı. sadece aynı olmayan şey herzamanki gibi türkiyenin sorunu olan "tanımlar". küresel yarış için tanımların farklı olması, yorumları karmaşıklaştırıyor. bu durumda kendi adıma tanımını yapmam gerekli sanırım. benim küresel yarıştan anladığım, tamamen tanıtım fotografçılığı. eğer tanıtım fotografçılığı değilse, yani işin ucunda menfaatler (para, kariyer,..) yoksa, o zaman yarış ta olmamalı. her yarışın bir galibi ve her galibe verilen bir ödül vardır. şu anda fotografçılık anlamında küresel yarışın galibi kişiler var, ve bunlar yeteri kadar tatmin durumda. biz, amatör anlamda foograf çekiyorsak (kendi adıma ben öyleyim), küresel yarış diye bir olguyu sözkonusu etmem yanlış. çünkü bir yarış içerisinde değilim. belki sadece kendimle yarışıyorumdur. ancak küresel yarış diye bir zahiri yarışma ortaya atıyorsak bu amatörlükte değil, sadece profesyonellikte olmalıdır.
dijital fotoğraf manipülasyonu ise aşağıdaki konuda devam etmekte.. dijital fotoğraf - ve fotoğraf ? |
|
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
evet "küresel yarış" tanımı önemli:
küresel: global, dünyasal olan. Dünyada ülke sınırlarını kaldıran kavram... yarış: fenomen senin de tanımladığın gibi yarış. bu iki kelimeyi, "ve" bağlacı ile fotoğrafçılık kelimesi ile birleştirdim. Olay şöyle: fotoğrafçılık ucu profesyonelliğe dayanan bir yarış. Ben aldığım bilgiler, fotoğrafçılık isteğim ve kendimde gördüğüm yeteneğim, bu işi başaracağım içgüdüm ile profesyonel olmaya karar verdiğimde gövdem, objektifim, 1 YTL'lik büyüteçim, bit pazarından aldığım 5 YTL'lik flaşımla bir yere gidemedim, tıkandım. Hiç bir şeyden kaçtığım falan yok aslında... Daha iyisini alabilen varsa yapsın, geride kalan kendini avutmasın... Ben daha iyisini alana kadar SLR Analog çalışmayacağım...
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!