|
|
#1 (permalink) |
|
Su damlasından Hızlı Çekmek
Genelde fotoğraf makineleri ile hızlı çekmek için shutter, pozlama ayarlanır. Bir Nikon D80 ile 4000 shutter,f:4.5 ve ISO: 1600 denebilecek son sınırda çekim yapıyorum. Deli mi oldum ? Hayır. Amacım bir musluktan suyun damlayışını bilimsel amaçlarla görüntülemek. Bunun için seri çekim yapıyorum. Neden ISO 1600 de? Aslında grain / noise ürettiği için hiç hoşlanmıyorum bu durumdan. Ancak o kadar hızlı bir çekim ki pozlamaya ve ışığa zaman kalmıyor. ISOyu arttırmazsam hep kapkaranlık çıkıyor. Harici ışık kullandım mı? Evet. Musluğu, gözle bakamayacağım şiddette holojen bir lambayla aydınlatıyorum. Işık maksimumda. Bundan ötesi sanırım, ben de makine de tutuşuruz lamba ışığından. ![]() Bu çeşit çok aşırı süratli çekim yaptınız mı? Neler öneririrsiniz?
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: Su damlasından Hızlı Çekmek
Bir damlayı yakalamak için 1/4000 e gerek yok. 1/250 de gayet net yakalayabilirsiniz.
Işığı nasıl kullandığınıza bağlı ve mekanın aydınlığına bağlı bu durum. Eğer ışığı yanlardan kullanırsanız, arkaplana da ortamı aydınlatacak renk cümbüşü oluşturursanız, dediğim şekilde yakalayabilirsiniz. Makinenizi manuel olarak netlemeye ayarlayın, damlanın gittiği yeri netleyin, tripod ya da başka bir şekilde sabitleyin, ışıkları açın ve damlayı takip ederek çekimlerinizi yapın. Eğer mevcut ışık etmiyorsa flash patlatın. Ortam çok karanlıksa yetmeyebilir ışık. Ayrıca 1600 iso derdinden kurtulun, 100-200 isolarda tertemiz çalışın... |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Su damlasının kendisini elbette yakalıyorum. Asıl sorun şu. Suyun elastik bir davranış şekli var.
Bu şekilde damlarken aslında yırtılıyor. Çok enteresan bir şekilde kopan parça lastik bir parça gibi süratle geri dönüp, kendisini musluk ağzına fırlatıyor ve damla geri içeri çöküyor. Tıpkı bir halatla atlayanların önce geri yukarı süratle fırlaması ve tekrar düşmesi gibi. Söylediğiniz gibi 3 ayak tamam, ışığın yandan gelmesi tamam. Seri çekim tamam. Ama söylediğim detayı görmek için yani su damlasının elastik yırtılışını, daha hızlısını bir şekilde başarmalıyım.
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
O zaman geriye damlayı takip etmek ve tam o ana uygun zamanda deklanşöre basmak kalıyor.
Yani enstantane düşürerek değil de uygun anda deklanşöre basarak yakalamak gerekli. Bunun için, iyice konsantre olmanız ve damlayla birlikte damlamanız gerekli tabiri caizse ![]() Önce çekim yapmayın, eliniz deklanşörde damlayı takip edin, kaç saniyede bir damladığına, diğer damladan ne kadar süre içinde ayrıldığına iyice konsantre olun. 8-10 kere damlasın bu şekilde, sonrasında zaten ezberlemiş olacaksınız. Kolay gelsinn Sabır isteyen iştir. Saatlerce uğraşırsınız hiç yakalayamayabilirsiniz Ya da ilk basışta yakalayabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Bu çeşit çekim yapan fotoğrafçı bir arkadaşımız ( Bora Uçak ) aşağıdaki açıklamayı yaptı ki, bence çok güzel ek bir bilgi. Bu tarz çalışacakların işini kolaylaştıracaktır.
Alıntı:
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Suleyman bey,
Bugune kadar ben hic damla calismasi yapmadim ancak damla calismalarini ilgiyle izledigim Sevgi Akay hanim'in calismalarina bakmanizi oneririm. Bilhassa da su calismasinin altinda http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=108970yapmis oldugu aciklamalarin ilginizi cekecegi ve faydali olacagi kanatindeyim. |
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
@Avare ve @MGoktas cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Verilen öneri ve yazılar çok güzel.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yukarıda belirtilen flashlar bende yok. O nedenle yapabileceğim kadar yaptım. Ama daha istediğim ayarda değil. Uğraşıyorum. Bir yazı yazdım blog sitemde orada eh bir kaç örnek foto var.
http://www.gunesintamicinde.com/su-d...-hizli-cekmek/
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!