Zoque.Forum
»
Kişisel Fotoğraf Sitesi Nasıl Olmalı?
|
| Fotoğraf Fotoğraf çekim teknikleri, fotograf ekipmanları ve fotoğrafcılıkla ilgili merak ettiklerinizi ve öğrenmek istedikerinize bu bölümde yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Kişisel Fotoğraf Sitesi Nasıl Olmalı?
Merhaba.
Genelde kişisel fotoğraf siteleri üzerine çalışıyorum. Bu konuda çok sayıda site inceledim diyebilirim. Fakat ben bir fotoğrafçı ve tasarımcı gözüyle inceliyorum siteleri. Tasarımla çok ilgili olmayan, amacı sadece fotoğraf izlemek olan bir kullanıcı için fotoğraf sitesi nasıl olmalı ki siteye girildiğinde bir kaç fotoğrafa bakıp çıkmak yerine en azından %50'nin üzerinde bir izleme sağlanmalı. Benim kriterlerim şunlar üzerinde: -Sitenin flash ya da HTML olması izleyiciyi ne derece etkiler? -flash olması daha mı çekici olur yoksa itici gelebilir mi? -Fotoğrafları kategorilere ayırmak mı daha doğru, yoksa daha bütünleşik görünmesi amacıyla bir ya da iki bölümde mi sunmak daha etkili? -Özellikle flash çalışmalarda her fotoğrafın yüklenme için beklemesi izleyiciyi sıkıyor mu acaba? İlk başta -en azından her bir galeri için- tamamının yüklenmesi için beklemesi daha mı sıkıcı olur? Yoksa bu yöntemle bir defa bekleyip sonrasında rahat rahat fotoğraflar arasında dolaşması mı rahat olur? -HTML sayfalarda sayfanın komple yenilenmesi ve fotoğrafın da parça parça ekrana geliyor olması sanki hiç bekletmiyormuş gibi bir his bırakıyor mu? (Bende sanki öyle bir etki bırakıyor.) -Bunların haricinde özellikle şu olmalı dediğiniz başka ayrıntılar var mı? Bu konuda Zoque üyelerinin fikirleri gerçekten önemli olacaktır benim için. Selamlar. |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: Kişisel Fotoğraf Sitesi Nasıl Olmalı?
- Sitenin arkaplani gozu yormamali ve gereksiz grafiklerden kacinilmali, zaten fotograflarla yeterli bir gorsel etki olacaktir sitede
- Kategoriler arasinda gecisin kolay olmasi lazim. Portrelerde gezinirken, moda fotograflari linki icin geri gitmek ya da nerede bu diye bakinmamak gerekir. - En cok begendigim ozelliklerden birisi fotografin sag ve sol kenarlarini ileri geri navigasyonu olarak kullanabilmek. - Fotograflarin kucuk goruntuleri site tasarimini kalabaliklastirmayacaksa olabilir. Onun disinda bana gore tek islevi o kategoride kac fotografin oldugunu gostermesi. Bunu goruntulenen fotografin bir kenarinda 3/24 gibi 24 fotograftan 3. olani izliyorsunuz seklinde gostermek de ayni ise yarayabilir. Bunun disinda flash olan siteler daha etkileyici oluyor ozellikle fotograf sitelerinde. Kategorilere ayrilmis olmasi da bana gore olmazsa olmazlarindan. Yukleme konusuna gelince 1 - 2 - 3 diye gidiyor diyelim bir bolumdekiler. 1 goruntulenirken siradakilerin arkada yuklenmesi en mantikli olani. Hepsinin yuklenmesini beklemek cok iyi olmayacaktir bana kalirsa. Son olarak eger fotograflar yeterince ilgi cekici degilse tasarim tek basina kurtarmaz izleyiciyi sitede tutmak icin ![]()
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Arkaplan konusunda doubt'a katılıyorum.
Ek olarak, flash sitelerde bir bağlantıya/fotoğrafa orta tuşla tıklayıp yeni sekmede açamamak bence gezinme konusunda bir eksi ve her ne kadar etkileyici görünseler de belirttiğim gibi kullanılabilirliği düşürüyorlar. Yükleme konusundaki dezavantajları da cabası. Aslında açık söyleyeyim şu an çalışmakta olduğum şirketin fotoğrafla ilgili bir sitesi vardı ve orada önceden bulunan Flasj tabanlı gösterim sayfalarını hantal ve daha az kullanışlı oldukları için DHTML + JavaScript tabanına geçirmek gibi bir iş üstlendim. Hakkını vererek yaptığımı düşnüyorum bunu da ![]() Açıkçası bir kenarda, benden fazla alan çalmadan ister şerit ister farklı bir görünümde bir "küçük resimler" kısmı olması gezintiyi kolaylaştırıyor. Lightbox olmaması yine bence gezintiyi kolaylaştırıyor. Bir de bir fotoğraf sitesinde gezerken fotoğrafın çekim bilgileri benim için oldukça önemli oluyor. Bu bilgileri istediğim takdirde kolayca görebilmek ve bu bilgilerin fotoğrafın EXIF bilgilerinden direk çıkartılmış olması oldukça önemli bir özellik bence. Görsel efektler konusunda da JavaScript artık flash'ın yapabildiği bir çok şeyi yapabildiği için ben oyumu daha kullanışlı ve hızlı olduğunu düşündüğüm HTML tasarımdan yana veriyorum. |
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
artık her 3-4 kişisel fotoğraf sitesinden en az 1 inin yatay iframe içinde fotoğrafların yan yana sıralandığı biçimde olması, bana göre siteyi daha derli toplu gösterse de pek çok fotoğrafın arada kaynmasına sebebiyet veriyor. bu durumdan ne zamandır şikayetçiydim, denk düştü söyledim.
|
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: ordu
|
özellikle fotoğraf seyretmek için flash uygulamalar daha hoş ve gezinmesi daha kolay oluyor,bende kendi sitemde böyle bir modül kullanıyorum.ama çok kaliteli ve hızlı HTML sitelerde mevcut.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!