Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Google » Google Adwords Tıklama Başı Maliyet

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 16.02.2007   #1 (permalink)

Yer: Denizli
Google Adwords Tıklama Başı Maliyet

Yaklaşık 15 gündür Adwords'de sitelerimin reklamını veriyorum. Tıklama Başı Maliyet (TBM) oranlarında çok garip rakamlar görüyorum. Örneğin 15 günde sadece 255 kere aratılan ve sadece bir kere tıklanan bir kelime için Maksimum TBM olarak 6 YTL istiyor. Başka bir reklamımda çok aratılan kelimelere ve tıklama oranı yüksek sayılabilecek kelimelere 0,10 YTL max/TBM verebiliyorum. Bu tıklama rakamlarının garip yükselişi nedeniyle bir çok kelime için reklam veremiyorum.
Bu işin mantığını tam olarak biliyor musunuz? Kelimelerin değerleri tam olarak hangi kriterlere göre ölçülüyor acaba.
Ayrıca Adwords için kelime ve reklam oluşturma da tavsiyeleriniz nelerdir? Hedef kitleye ulaşmayı sağlayacak etkili bir reklam nasıl olmalı konusunda görüşlerinizi merak ediyorum.
Creepy şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 16.02.2007   #2 (permalink)

Yer: londra
Re: Google Adwords Tıklama Başı Maliyet

Adwords hic kullanmadim ama kullanmayi dusunuyorum heryerde faydalarindan bahsediliyor. Bu baslik sayesinde bende Adwords sistemini kavramis olurum yardimlar icin tesekkurler diyeyim simdiden
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 16.02.2007   #3 (permalink)

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Kelimelerin değeri o kelime için reklam veren başkalarının olup olmamasına bağlı. Seçtiğiniz kelime için 5 YTL veren pek çok kişi sıraya dizilmiş bekliyorsa Google size 6 YTL vermenizi tavsiye eder çünkü diğer türlü sıranın size gelmesi mümkün değil. Aynı kelime için reklam veren birkaç kişi olduğunda en yüksek parayı veren kişinin reklamı çıkar. Diğer taraftan Google en yüksek sırada çıkması için tavsiye veriyor. Daha ucuza vermeyi deneyip daha alt sıralarda çıkıyor mu diye kendiniz deneyebilrsiniz.

Size tavsiyem iki kelimelik ifadeler bulmanız. Bunlardan çok sayıda bulabilirsiniz ve fiyatları ucuz olur. Google bunları tam olarak arka arkaya yazılmış mutlak ifadeler olarak anlıyor.

Örneğin "ucuza domain" olarak verdiyseniz mutlaka bu iki kelimeyi bu şekilde arka arkaya yazıp arama yapması lazım kişinin. domain konusunu örnek olarak alıp anahtar kelimeleir için birkaç örnek vereyim:

Şu çok kötü seçilmiş bir anahtar kelime. Hem Türkçe değil hem de çok pahalı olur:
domain

Bunlar daha iyi seçilmiş:
ucuz domain
ucuza domain
domain kaydı
alanadı
alan adı

Hedef kitleye ulaşmayı sağlayacak etkili reklam için bence iki farklı reklam vermek uygun olur. Ben ilk reklamı sadece Google aramaları için verirdim ve content network (Türkçe versyonunda Google nasıl çevirmiş bilmiyorum ama Google aramaları dışında reklamın çıktığı bütün siteler bu grubun içine giriyor) için kapalı tutardım. Yani sadece arama yapıldığında Google arama sonuçlarında sağ tarafta reklam çıkması lazım. Bu reklam kampanyası için çok ilginç şeyler yapabilirsiniz. Örneğin rakip sitelerin ismine reklam verebilirsiniz. Biri rakip sitenin ismini arattığında sizin reklamınız çıkar. Tek kelimelik pahalı ifadelerden kaçınmak lazım.
Burada örneği takip edersek şu şekilde bir liste olabilir:

isimtescil
isimtescil.com
türkticaret
turkticaret
turkticaret.com
ucuz domain
ucuza domain
domain kaydı
alanadı
alan adı

Yeni kampanya başlatırken keyword targeted ve site targeted şeklinde iki seçenek var. İkinci kampanya için bu sefer site odaklı olanı seçerdim. Burada dil seçimini yapıyorsunuz. Sonra ülke seçimi var. Ülke seçiminde bütün ülkeler seçebilirsiniz. Ardından reklamın başlığı url'si falan giriliyor. Ardından çıkan sayfada describe topic, yani konuyu tarif edin benzeri bir başlık olması lazım. Burada anahtar kelimeler girince uygun sitelerin listesi çıkıyor. O listede hedef kitlenin ziyaret edeceği siteleri seçebilirsiniz. Aklınızda belli siteler varsa zaten onları teker teker de sonradan ekleyebiliyorsunuz.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #4 (permalink)

BRONZE's Avatar

Yer: İstanbul

Adwords sistemi açık arttırma mantığıyla işliyor, en yüksek tutarı veren ilk sırayı alıyor ve tutarlara göre sıralama devam ediyor.

Şu tarz bir strateji izlemeyi tercih ediyorum: Genel ve çok aratılan kelimelerde düşük tbm, spesifik ve en önemli kelimelerde yüksek tbm. Örneğin havuz kelimesi için olabilecek en düşük tbm -ki her halükarda gösterime göre iyi bir tık alabilir- ama "süs havuzu" için ilk sırayı alabilecek gerekli tbm.
BRONZE şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #5 (permalink)

Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkürler. Bu uygulamaların çoğunu uygulayorum halen.
Şu an için asıl problemim kimsenin reklam vermediğini hatta teklif bile vermediğini bildiğim bir kelimenin ki bu benim firmamım adı 6 YTL tıklama başı maliyet istemesi. Buna benzer hiç reklam verilmeyen bir çok alakasız kelimeye de çok yüksek TBM istiyor Google bunun sebebi ne olabilir acaba?
Creepy şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #6 (permalink)

Yer: londra

Tesekkurler marcel ve bronze aciklamalariniz icin mantigi anladim sanirim.
Bir cok kaynak okudum gerci ama bu artirma olayini tam anliyamamistim ama simdi kafamda cok daha iyi sekillendi tekrar tesekkurler
Kolay gelsin
Old 16.02.2007   #7 (permalink)

sahip's Avatar

Yer: istanbul

hangi kelime olduğunu söylemende bir sakınca var mı?

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

adresinde kelimler ile ilgili bir çok arama yapılabiliyor.

aslında Adwords' de kelime seçimi ve bu kelimeye bağlı kelimeler çoğulları ve benzerleri şeklinde reklamınız çıkabilir diye anlatıyor. ancak ben başaramadım.

örnek: çiçek diyelim.

kelimenizi çiçek şeklinde yazarsanız üstte belirttiğim gibi, "çiçekler", "çiçek bahçesi" , "çiçekçilik" ve benzeri aramalarda da çkacaktır.

kelimenizi [çiçek] şeklinde yazarsanız sadece çiçek kelimesinde reklamınız çıkar.

gibi örnekler vermekteydi. ( belki yanlış anlamış olabilirim veya bütçe iyileştirici devrede olduğu için bende çalışmıyor yukarıda anlattığım. )

Gelelim tbm ' e ;
Ben gerekli olan kelimeleri seçiyorum. sonra Google ( bütçe iyileştirici çalıştığı için ) bazen bir süreliğine bazı kelimelerin fiyatı çok yükselirse onları "pasif" duruma geçiriyor. Bizim ya tbm lerimiz yükseltmemiz, ya kelimeyi silmemiz ya da hiçbirşey yapmamamız gerekiyor.
Ben birşey yapmıyorum. bir süre sonra kelimenin fiyatı düşebiliyor , böylece yeniden aktif oluyor.
sahip şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #8 (permalink)

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Söz konusu kelimeleri yazarsanız daha ayrıntılı yardımcı oluruz. Burada yazmak istemiyorsanız mesaj gönderebilirsiniz.

Sahip'in bahsettiği linkte o kelime için rekabet durumunu görebilirsiniz.

1. Aklınızdaki kelimelerin hepsini liste halinde her satıra bir ifade olacak şekilde buraya girin:
https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
2. Ülke ve dil olarak hepsini seçin.
3. Arama yaptırdığınızda yan tarafta iki veri belirecek. Bunlardan biri arama miktarı (yani o kelimeyi Google'da yazıp aratan kişi sayısı) diğeri ise rekabet (yani o kelimeyi reklam olarak verenlerin sayısı) ile ilgili.

Öncelikle şu seçimi yapmanız lazım:
A. Ben Google arama sonuçlarında reklamım çıksın istiyorum.
B. Ben Adsense üyesi sitelerde reklamım çıksın istiyorum.

A şıkkı için:
Eğer A şıkkını seçtiyseniz öncelikle arama yapan kişi sayısının yüksek olması önemli. Google arama sonucunda reklam çıkacaksa kimsenin aramadığı ifadeleri vermenin anlamı yok. Diyelim arama sayısı yüksek olan bir terim seçtiniz. Peki ya rekabet durumu ne olmalı? İşte burada rekabeti düşük ama araması fazla olan terimleri bulursanız az para ödersiniz. Rekabeti yüksek olursa onlardan kaçınmak lazım.
Bu seçeneğe uygun reklam vermek için baştan "keyword targeted" seçip sonra "content network" dışarıda bırakılmalı. Default olarak content network dahil oluyor. Mutlaka iptal edin.

B şıkkı için:
B şıkkı kendi içinde ikiye ayrılıyor.
B1: Siteleri kendiniz seçiyorsunuz. (baştan "site targeted", site odaklı" olarak giriş yapmış olmanız lazım)
B2: Sizin belirlediğiniz kelimelere göre siteleri Google seçiyor (baştan "keyword targeted","kelime odaklı" olarak giriş yapmış olmanız lazım)

B2 seçeneğini tercih etmek benim hiç tavsiye etmediğim bir durum. Çok alakasız sitelerde reklamınız çıkar. O nedenle B1 seçeneğine bakalım:

Baştan site targeted olarak giriş yaptıktan sonra ülke ve dil seçimleri var. Ülke olarak hepsi ve dil olarak Türkçe seçebilirsiniz. Ardından site seçimini nasıl yapacağınız soruluyor. Burada sunulan yöntemlerden birini seçip sonra istediğiniz siteleri belirliyorsunuz. Hedef kitlenin ziyaret edeceği bilinen siteleri seçmek daha mantıklı. O siteye reklam veren çok kişi varsa sizin reklamınıza sıra gelmesi için uygun fiyat vermeniz lazım.
Bu site seçimleri yapılıp reklam aktif olduktan sonra gidip site yerine sitenin belli bir sayfasını seçebiliyorsunuz. Yani sitenin tamamında değil ama şu url'de reklamım çıksın şeklinde seçim yapmak mümkün. reklam başladıktan sonra edit ile yapılıyor.

Mesaj erdinç tarafından 16.02.2007 (20:16) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #9 (permalink)

Örneğin Şu anda Google'ın TBM için 6 YTL max istediği kelimeler şunlar;
Bunlar tırnak içinde;
" xxxxx bilişim" (arama motorlarında indexlenmesin diye harfleri ayrı yazdım. Firma ismim bu)
"denizli web tasarım"
"fuar tanıtım"
"denizli interaktif cd"
ve bunlara benzer bir çok kelime grubu için 6 YTL istiyor.

Mesaj Creepy tarafından 05.04.2007 (01:25) yeniden düzenlendi..
Creepy şu an çevrimdışı  
Old 16.02.2007   #10 (permalink)

modela's Avatar

Yer: Istanbul
Görsel: 9

Eğer maliyetleri çok yüksek buluyorsanız şöyle bir yolu deneyebilirsiniz;
-Başlığa şirket ismi (Modela Spor Sahası)
-İlk satıra ilgi çekici bir metin (Estetik Sahamı Arıyorsunuz)
-İkinci satıra (İstanbul Tel 0212-555-55-55)
modela.spor.com

Bu yolla ilgili arayan tıklamak yerine telefonla size ulaşmayı deneyebilir. Biz bu yolla çok kar ettik. Eğer benim işim buna uygun değil diyorsanız, birde şu yolu deneyebilirsiniz;
-Başlığa şirket ismine anahtar kelime sıkıştırabilirsiniz. (Modela tenis kortu)
-İlk satıra; Size Yakın Tenis Kortu

umarım birşeyler anlatabildim
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

maliyet , basi , tiklama , adwords , google

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online oyun photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml <