Zoque.Forum
»
Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.
|
| Gündem Paylaşılmaya değer, reklam amacı gütmeyen; forum içinde yer verilen bölümlerle uyuşan haber, etkinlik, ürün tanıtımlarına... bu bölümde yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Article Tools |
|
|
|
|
Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.
Arkadaşlar kişisel web sitemde yorum yazılmadan önce kullanıcıların okuması için aşağıdaki yazıyı yazdım. Üç faydası oldu. Birincisi yorumlar artık çok okunur ve anlaşılır. İkincisi Türkçe duyarlılığı için kullanıcılar çok mutlu. Üçüncüsü ise dilimizi aşağı bir dilmiş gibi utanarak konuşmayan ve şekilden şekle sokan insanlar rahatladı. İngilizce bilmek iyi ama Türkçeyi değişken bir dil haline getirmek iyi değil.
Aşağıdaki gibi bir yazıyı kendi template sayfanızda diyelim Wordpress'te eklerseniz güzel dilimize katkıda bulunursunuz. Lütfen bu sessiz kampanyaya yardım edin. Ek olarak, ben dilbilimci değilim tüm çabama rağmen hatalı kullanımlarım varsa düzeltimlerinizden mutlu olurum. "Sitelerimize Ekleyelim, Yorum Yazmadan önce." YORUM YAZMADAN ÖNCE: * Türkçe yazanlar için hatırlatmalar; cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter. Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar. "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir. "Herkez" denmez "herkes" denir. "Yaaaa" çok laubali bir sözdür. "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar. "Yanlız" değil "Yalnız" denir. "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz. "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir. "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir. "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır. "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır. "v" yerine "w" yazılmaz... Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.
Portfolyo | Güneşin Tam İçinde | Reklam-im Mihrace.Net ! | 3d Gözlük | Ebu'l-iz | Kimin Eli? DeviantArt+ Kolayca Oku Mesaj ssonmez tarafından 24.04.2007 (13:52) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Re: Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.
Biz de ekledik, tabii bunu eklemek bana da bir takim sorumluluklar getiriyor. Artik cümle baslarinda büyük harf kullanmasini kendimi alistirmak zorundayim. Ayrica "ben de"nin ayri yazilmasi gerektigini, bu konu ile sonunda ben de ögrenmis oldum.
|
|
|
|
|
|
Peki sitelerinizde bu çeşit bir uyarı ekleyerek - illa ki aynısı olacak demiyorum, siz çok daha iyisini yazarsınız - böyle bir farkındalık oluşturma için özellikle blog yazarları, site sahipleri olarak katılır mısınız?
Meselenin diğer dilsel yönünü bir çok kez tartıştık. Ancak hiç birlikte harekete geçmedik. Dil politikası olarak bu şekilde düşünenlerin, bu akımı sitelerinde başlatmasını rica ediyorum. Bu bizim bir kaç kişiyle yapabileceğimiz bir şey değil çünkü.
|
|
|
|
|
|
Yer: Kocaeli & İstanbul
|
Umarım faydalı olur.. Teşekkürler ssonmez..
|
Zoque'a hoşgeldiniz!