Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Duyurular » Gündem » Engelli Kariyer

Comment

LinkBack Article Tools
Old 20.08.2007  

mirturk's Avatar

Yer: Rousse - İzmir
Engelli Kariyer

Onlar çevremizdeler ancak nedendir bilinmez hakettikleri kadar günlük yaşamda yerlerini alamıyorlar. Özürlü, engelli veya sakat diye nitelendiriyoruz onları.Hangi şekilde seslenirsek seslenelim onlara pek çoğumuz görmezden geliyoruz. Oysa onların da bizim gibi(bazen bizden daha iyi, bazen bizden biraz daha kötü) yapabildikleri işler var. Bu güç şartlarda sağlıklı düşünme yeteneğine ve uzuvlara sahip kişilerin dahi iş bulmakta zorluk çektiği günümüzde onların yaşadıkları iş bulma sıkıntıları hayal edin. Bu zorluklara rağmen 4857 Sayılı Yeni İş Kanunununa göre işverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde %6 oranında özürlü(sakat), eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma kararı alınmıştır. Bu oranın %3'lük kısmı özürlü(sakat) vatandaşlarımızı kapsamaktadır. Bu yasa aşağıda yer almaktadır.

Alıntı:
SAKAT (ÖZÜRLÜ) İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
04 Şubat 2005 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25717
Karar Sayısı : 2005/8413
İşverenlerin elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde çalıştırmaları gereken özürlü, eski hükümlü ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki terör mağduru çalıştırma oranlarının belirlenmesine ilişkin 8/3/2004 tarihli ve 2004/6976 sayılı Kararnamenin eki Kararın, 1/1/2005 - 31/12/2005 tarihleri arasında da uygulanması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 14/1/2005 tarihli ve 02311 sayılı yazısı üzerine, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 24/1/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER
CUMHURBAŞKANI
Bu anlatılanlardan sonra farklı bir noktaya ilginizi çekmek istiyorum. Özürlü arkadaşlarımızın en etkin olarak çalışabilecekleri alan olarak bilişim sektörünü söyleyebiliriz. Hele ki programlama, tasarım, teknik destek vb. konularda
yeterli bilgi ve birikime sahip kişilerin özürlü olmayan bir kişiden farkı olmadan bilişim sektöründe rahatlıkla hizmet verebilir.

Sıkıntılar bu aşamadan sonra başlıyor. İşverenler bünyelerinde çalıştırabilecekleri istedikleri özelliklere sahip özürlü eleman bulma sıkıntısı içerisindeler. Bu güçlüğü aşmak için sadece özürlülere yönelik hizmet vermek üzere pek de profesyonel olmayan bir girişim başlatmış arkadaşlarımızın sitesini tanıtmak istiyorum. Engelli Kariyer bu bahsettiğim çerçeveler içerisinde faaliyet göstermeyi hedefleyen yeni bir oluşum.

Nereden duyduğumu hatırlayamadığım bir sözü sizlerle paylaşmayı istiyorum son olarak : "Her sağlıklı insan bir özürlü adayıdır". Bu sözü paylaşmamdaki amaç yine onları görmezden gelmeyi önlemek için. Kimse 1 saniye sonra ne olacağını bilemiyor. Aynı duruma bizimde olmayacağımızı kim garanti edebilir.

Engelli Kariyer sitesi adresi : http://www.engellikariyer.net

Kaynak : Engelli Kariyer

Mesaj mirturk tarafından 20.08.2007 (13:54) yeniden düzenlendi.
mirturk şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 20.08.2007  

genom's Avatar

Yer: izmir
Re: Engelli Kariyer

Bilişim sektörü gerçekten engelli vatandaşlarımıza bir şekilde bir kapı açtı.Örnek vermem gerekirse bir yakınım yürüme engelli.Büyük çabalarla üniversiteyi bitirdikten sonra gerek türkiyedeki sokak ve kaldırımların hali gerekse diğer nedenlerden yıllarca iş bulamadı.3-4 sene önce kendisine freelance işlere başvurmasını önerdim daha sonra büyük bir iş portalında içerik yöneticisi olarak işe başladı şu anda ise yine tanınan bir ilan sitesinde editör olarak çalışıyor.Sonuç olarak bilişim sektörü bir şekilde yakınımı hayata bağladı.Yetişmiş akademik bir insanın meslek sahibi olmasını sağladı.

Ayrıca @mirturk arkadaşımada konuyu açtığı için cok tesekkur ederim.
genom şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 20.08.2007  

FikretAkın's Avatar

Yer: İstanbul

Öncelikle @Mirturk teşekkür ediyorum.
Bende bir engelli olarak bütün yaşananları bire bir yaşıyorum.

Evet şu an sektör de engelli işçi alımı var ancak başımdan geçen bir olayı anlatıyım.

Geçen bir banka özürlü işçi alıcak diye başvurdum, ilk önce bir seviye sınavına tabi tuttular, sonra da görüşmek üzere bankanın genel merekezine görüşmeye çagırdılar gittim ve görüştüm. Vericekleri iş bankanın şubelerin de opretor destek elemanı( Şube içi telefon akışını sağlamak, gerektigin de bilgi işlem görevlisi olma ) statusu, Ben yazılımcı olarak belki dedim bilgi işlem elemanı olarak girebilirim diye görüşmelere gittim. Ancak çıkan sonuç şu ki beni işe almadılar sebep te söylemediler.

Çevremden duyumlarıma göre engelli kişileri "meslegi olmayanlar" ağır şartlarda çalıştırabiliyorlar, ona kötü sözler söylenebiliyor, azarlanıyorlar.

Yakınlarım hep memur olarak bi yerlere gir diyorlar ama ben şiddetle karşı çıkıyorum. Elimde bir meslegim var ve durmadan sıkılmadan elimden geldigince yapıyorum işimi..
Old 20.08.2007  

meteryus's Avatar

Yer: feza
Görsel: 11

Alıntı:
Yakınlarım hep memur olarak bi yerlere gir diyorlar ama ben şiddetle karşı çıkıyorum. Elimde bir meslegim var ve durmadan sıkılmadan elimden geldigince yapıyorum işimi..
İradenizi taktir ettim.
Old 20.08.2007  

mirturk's Avatar

Yer: Rousse - İzmir

Yabancı büyük hosting ve domain şirketleri ile çalışanlar bilirler. Canlı destek için telefon numarası verirler. Bu departmanla irtibat kurabilmeniz için ingilizce bilmeniz gerekiyor. Bu departmanlarda görev yapan elemanlar şirkete bağlı olarak değilde genelde bu konuda bilgili olan kişilerce oluşturulmuş çağrı merkezi (call center) çalışanlarıdır. Ve bu şirketler genelde iş gücü maliyeti düşük ve iyi ingilizce bilen elemanlara sahip (Hindistan) fason şirketlerle çalışırlar. Size verilen telefonlar onlara yönlendirilmiş durumdadır. Bundan kısa bir süre önce okuduğum kadarı ile Türkiye artık bu pazarda tercih edilen ülkeler içerisindeymiş. Çağrı Merkezinde pekala bu vasıfları taşıyan özrülü vatandaşlarımız çalışabilir. Sektörde o kadar çok çalışma alanı var ki neden onları daha çok cemiyette göremediğimize isyan edesi geliyor. Onlar bu dışarı çıktıklarında kendilerine ait özel bir yol olmadığından, otobüslere binmek için sıkıntı yaşadıklarından (bazı yeni otobüslerde bu sistemi görmüş olsamda daha bu sistemle otobüse binen yürüme engelli bir vatandaşımızı otobüse binerken görmedim), çevredeki acayip bakışlardan ve daha pek çok nedenden dolayı kendilerini toplumdan soyutlanmış olarak görüyorlar. Devletimiz daha ilkokul çağındaki küçük insanlara bu konuda eğitim vermesi gerekir.
Old 21.08.2007  

Yer: bursa

Kesinlikle mirturk e katılıyorum. Hemen aklıma ne yazık ki vefat etmiş olan özürlü bir bayanın sabancı üniversitesinde sanırım web master olarak çalıştığı geliyor. Bu bayanın çok ciddi özürlü bir durumu olmasına rağmen bilişim mesleği sayesinde varlığını kanıtlamış ve iş yaşamında yer almayı başarmıştı.
Bu bayanın başarısı iyi bir örnek olabilir. Üstelik yatmak zorunda olmasına rağmen işini başarıyla yürütüyordu. Pek çok meslek alanında bunu yapması imkansızdı. Bu konuya değinen herkese duyarlılıklarından ötürü teşekkürler.
zeytin şu an çevrimdışı  
Old 27.10.2007  

siLgi's Avatar

Yer: İstanbul

Böyle önemli bir konuyu foruma taşıyıp bizlere hatırlattığın için çok teşekkür ederim. Gerçekten hiçbirimizin garantisi yok..
Old 07.02.2008  

Freezer's Avatar

Yer: Kastamonu
Görsel: 3

Konuyu gündeme getiren arkadaşıma teşekkür ederim. Ancak konu hakettiğinden az tartışılmış. Konuyu googleda araştırma yaparken farkettim. Bende bir engelliyim ve bir hayalim var oda Google şirketinde çalışmak ve kariyerimde ilerlemek. Fakat engelli olmayan çoğu normal vatandaşın bile hayali bu yönde olduğu için ve şahsımın yaşadığı yerden ayrılamaması nedeniyle bu hayalimin imkansız olduğu kanaatindeyim. Herneyse en azından içimi döküp rahatladım. Engelli bir arkadaşınızın hazırladığı siteyi görmek isterseniz profilimden bakabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Comment

Etiketler

ozurlu , kariyer , kanun , is kanunu , engelli kariyer , resmi gazete

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 04:48.