|
|
|
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Superonline ve yen (css)i tasarımı
Süperonline tasarımını yenilemiş ve CSS bir yapıya kavuşmuş. Durup düşünüldüğünde mynet.com`un ardından CSS ile hazırlanmış bir yapıyı kullanmaya başlamaları olumlu bir gelişme ancak hala tasarımsal öğelerin kullanımı ve kullanılabilirlik konularımda çokça eksiklikleri var diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Re: Superonline ve yen (css)i tasarımı
mynet ve ekolay'a gore daha basarili olmus (en azindan hazir script kullanmamislar) ama yine de cok kotu durumda, ozellikle menu ve flashli haber kismi.. |
|
|
|
|
|
Yer: izmir
|
gerçekten, farkı nedir ? tablolu sitelerin biraz daha geç yüklendiğini duymuştum, belki bu süreyi kısaltmak istedikleri için CSS ağırlıklı siteler oluşturulmaya başlandı, belkide günümüzün yeni modası budur
|
|
|
|
|
|
|
|
Tablolu sitelerin tarihe karışmasının üstünden yıllar geçti aslında ama bu moda büyük sitelerde yeni oturmaya başladı. Tablolu sitelerin daha yavaş açıldığı aşikar. Ayrıca bildiğim ve kullandığım üzere CSS, xhtml tasarımlarında daha özgün ve sıradışı tasarımlar çıkabiliyor tablolu tasarımlara nazaran...
|
|
|
|
|
|
Tabloların zaten ilk çıktıklarında ki amaçları verileri listelemektir. Daha sonra işin tasarım kısmına girmeye başladılar ve henüz yeni yeni kurtulunuyor. Ayrıca 1 div tagi yerine tablo kullanmaya kalkarsak 3 tag gerekir (boyut meselesi). Sonra tarayıcılar divleri daha hızlı renderlar. Spacer felan (kullanıyorsanız) gerek kalmaz. vs vs..
Edit: Birşey farkettim sağdaki reklamın altındaki "KAPAT" tuşu başka bir elementi kapatıyor acaba bilerek mi yapılmış diye kendimi düşünmekten alamadım. Hem madem yeni modayı benimsemişler. flash kullanmaları gerekmeyen yerlerde kullanmışlar. Anlayamadım yani tam olarak bu olaya geçmelerini çünkü flash'de boyutu arttırır. Ayrıca footer'a dikkat ederseniz çok kalabalık büyük puntolarla yazılmış. Bilmiyorum pek beğenmedim ben bu tasarımı...
Mesaj Janberka tarafından 07.02.2007 (19:25) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Yer: istanbul
|
ben bu atılımı çok olumlu ve sağlıklı buluyorum; kaldı ki superonline'ın yaklaşımı, mynet'inkinden 10 kat daha iyi...
ama biraz daha düşünülerek HTML elemanlar daha planlı ve yerinde kullanılmalıydı sanki, böyle biraz körlemesine div fanatikliği olmuş gibi geldi bana. Mesaj cgencer tarafından 08.02.2007 (03:47) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Konunun başından beri açıp bakmamıştım ve merak edip bakayım dedim. Bu nasıl bir tasarımdır Allah aşkına? Aynı tasarımdan mı bahsediyoruz?
|
|
|
|
|
|
|
ahaha reklamlar girince işin içine, BİRAZ patlamışlar. ama reklamlar zaten her zaman var olan bir tasarımın içine ediyor, kaçarı yok. onlarsız değerlendirip temelinin HTML kod sisteminin revizyonu ve CSS odaklı olduğunu düşünürsen başlangıç için iyi, ama tabii hala eksis olan bir adam.
portallerimizin GÖREMEDİĞİ ya da GÖRMEK İSTEMEDİĞİ; bu tür işlerinin profesyonel ele alınması ve 3-5 grafikerle olamayacağı... bu bir yayındır, dergi gibi, televizyon gibi. bu sektörlerdeki tepedeki art director nasıl çalışır? yeni bir dergi tasarlaması istendiğinde nasıl yaklaşır meseleye? önce tüm ihtiyaçları detaylıca analiz etmesi, tasarlayacağı malzemenin olabilecek her şekliyle önüne serilmesi gerekir. bunun üzerine kendisi bir içerik sunma, düzen, tipografi gibi kurallar dizisi belirler. reklamların ne şekilde olabileceğini NET tanımlar. bir national geographic dergisine alınan reklamların içeriğine bile önem verildiğini, o kitleyi rahatsız edecek reklamların alınmadığını bilmem söylemem gerekir mi? haliyle tepedeki art director de bu reklamların ne derece maymunluk yapacağını belirlemesi gerekir. portallerimizde ve çeşitli sitelerde de reklamcıların borusu ötüyor. oysa kuralları belirleyen yayın organı olmalı, reklamcı değil. reklamcı, bu yayın organının kendisine vereceği çerçevelere göre reklamını uyarlar ve verir. bu mesele bazı sitelerde o kadar abartılıyor ki (ekşisözlük baş köşede), sitenin ruhu dahi reklamcıya veriliyor; 3-5 kuruş için. ama daha kendilerine uygunu seçebilen yayın ortamları da var (sosyomat'ın reklamları tag'ler şeklinde sunması). gerçek -kendisini öyle ilan etmemiş ve deneyim ve bilgiyle bu noktaya gelmiş- art director, bütün bu sistemi, kurallar grubunu oluşturduktan sonra çalıştığı ekibe gerekli bilgileri verir, gerekli düzeni planlar ve üretimin de belirlediği düzen çerçevesinde uygulanmasını denetler. bu yüzden dijital medyada art director olarak gözüken bir takım insanlar var; ama yaptıkları iş kesinlikle art director'lük değil, olsa olsa senior designer olabilir. aynı sebepten ötürü dergilerin, tv'lerin art director'leri HAKLI olarak ciddi rakamlar alırlar. çünkü onlar biraz da orkestra şefliği yaparlar... tabii dijital medyada böyle bir art director'lük ihtiyacı da genelde pek azdr. klasik anlamda kurumsal sitelerin hepsinin tasarımı iyi bir designer'dan rahatlıkla çıkabilir. görsel kimlik konusunda zaten şirketlerin belli bir çizgisi vardır, basılı işlerini yaptırdıkları ajanslar belirlemiştir kuruma ait görsel kimliği... iş dijital medya ajansına geldiğinde o, belirtilen tasarım kurallarına uygun olarak hareket ederek uygulama yapacak durumda olur. ama kuralları belirleyen, bir şirketin görsel kimliğini tasarlayan pek az dijital medya ajansı vardır; pek olamaz da. bu alandaki deneyimleri eksik -ya da dijital olanla sınırlıdır- sayılır çünkü. superonline, mynet gibi portaller de büyük birer yayın organı; tasarım süreci de 'genellikle' kod altyapısına bağımlı gelişen operatörlük/tasarımcılıktan öteye gitmemesi de bundan sanırım. ama yurtdışındaki çoğu örneğe bakarsak; bir gazetenin web sitesi yen teknolojileri uygun planlanması bile çok ciddi bir çalışma şeklinde yürütülür. bırakın reklamlarn kirliliğini falan, yazılardaki kolon sisteminin okumayı nasıl etkilediği, görsel ve reklam dağılımının nasıl olması gerekitiği falan iyice araştırılır. bizim en büyük hatamız belki de, CENGAVER oluşumuz. sorulduğunda yaparız abi diyerek işverenden puan toplamaya çalışmak... ama profesyonel bir tasarım, bunun endüstrisinde böyle işliyor. web de bir yayın ortamı ise, bunu kurallarına uygun yapmayı ne zaman öğreneceğiz, merak ediyorum... |
|
|
|
|
|
|
|
Yer: İstanbul
|
Sanırım Bazı yerlerinde ufak tefek hata var ama CSS tasarımlar çok kullanışlı olyor diye geçiş yapılıyor...
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!