Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Duyurular » Gündem » Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.

Gündem Paylaşılmaya değer, reklam amacı gütmeyen; forum içinde yer verilen bölümlerle uyuşan haber, etkinlik, ürün tanıtımlarına... bu bölümde yer verebilirsiniz.

Comment

LinkBack Article Tools
Old 24.04.2007  
ssonmez

ssonmez's Avatar

Yer: Şehr-i İstanbul - Kıtaların Busesi
Görsel: 104
Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.

Arkadaşlar kişisel web sitemde yorum yazılmadan önce kullanıcıların okuması için aşağıdaki yazıyı yazdım. Üç faydası oldu. Birincisi yorumlar artık çok okunur ve anlaşılır. İkincisi Türkçe duyarlılığı için kullanıcılar çok mutlu. Üçüncüsü ise dilimizi aşağı bir dilmiş gibi utanarak konuşmayan ve şekilden şekle sokan insanlar rahatladı. İngilizce bilmek iyi ama Türkçeyi değişken bir dil haline getirmek iyi değil.

Aşağıdaki gibi bir yazıyı kendi template sayfanızda diyelim Wordpress'te eklerseniz güzel dilimize katkıda bulunursunuz. Lütfen bu sessiz kampanyaya yardım edin. Ek olarak, ben dilbilimci değilim tüm çabama rağmen hatalı kullanımlarım varsa düzeltimlerinizden mutlu olurum.

"Sitelerimize Ekleyelim, Yorum Yazmadan önce."

YORUM YAZMADAN ÖNCE:
* Türkçe yazanlar için hatırlatmalar; cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter. Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar. "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir. "Herkez" denmez "herkes" denir. "Yaaaa" çok laubali bir sözdür. "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar. "Yanlız" değil "Yalnız" denir. "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz. "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir. "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir. "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır. "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır. "v" yerine "w" yazılmaz... Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.

Mesaj ssonmez tarafından 24.04.2007 (13:52) yeniden düzenlendi..
ssonmez şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 24.04.2007  
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169
Re: Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi'yle değil.

Biz de ekledik, tabii bunu eklemek bana da bir takim sorumluluklar getiriyor. Artik cümle baslarinda büyük harf kullanmasini kendimi alistirmak zorundayim. Ayrica "ben de"nin ayri yazilmasi gerektigini, bu konu ile sonunda ben de ögrenmis oldum.
cihangir şu an çevrimdışı  
del.icio.us'a kaydet!Technorati'ye kaydet!Furl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 24.04.2007  
hayalet

hayalet's Avatar

Yer: İstanbul

Aslında bu konu birçok yerde konuşuluna, benim de kafama takılan bir konu. Hatta yanılmıyorsam burada da bu konu ile ilgil tartışmalar olmuştu. Bir kelimenin Türkçe karşılığı olduğunu bildiğimiz halde, İngilizceden bozma kelimeleri kullanmak bana çok tuhaf geliyor. Farkında olmadan bende yapıyorum çoğu zaman ama yine de dikkat etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Teşekkürler ssonmez.
hayalet şu an çevrimdışı  
del.icio.us'a kaydet!Technorati'ye kaydet!Furl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 24.04.2007  
gemeaux

gemeaux's Avatar

Alıntı:
hayalet tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
... Bir kelimenin Türkçe karşılığı olduğunu bildiğimiz halde, İngilizceden bozma kelimeleri kullanmak bana çok tuhaf geliyor ...
Buna katılıyorum. Tamam, teknolojik gelişmeler sonucu dilimize yeni yeni yabancı teknik kelime ve terimler giriyor ama daha makul, anlaşılır bir karşılığı olan yerlerde de hemen yabancı olanını kullanıyoruz. Daha anlaşılır olacağımız yerde, hiç anlaşılmaz oluyoruz.
Old 24.04.2007  
modifiyeci

Yer: İstanbul Bursa arası

Evet haklısınız. Özelikle OK yazanlara çok kızıyorum. Messenger da olsun forumlarda olsun sms lerde olsun bu çok iğreti duruyor. TAMAM yazmak uzun geliyorsa bile en azından benim gibi TMM yazabilirler. İşi abartıp konuşma dilinde de bu kelimeyi kullananlar bile var. Madem bizim dilimiz yeterli gelmiyor, resmi dilimizi gavurca yapalım, ou konuşalım. Bakalım o zaman da insanlar "bak ben okey de diyebiliyorum" demek adına hangi dile sarkacaklar. Kendi dilini bizim kadar reddeden başka ulus var mı acaba...
Bu konudaki hassasiyetiniz için teşekkürler size.
modifiyeci şu an çevrimdışı  
Old 24.04.2007  
ssonmez

ssonmez's Avatar

Yer: Şehr-i İstanbul - Kıtaların Busesi
Görsel: 104

Peki sitelerinizde bu çeşit bir uyarı ekleyerek - illa ki aynısı olacak demiyorum, siz çok daha iyisini yazarsınız - böyle bir farkındalık oluşturma için özellikle blog yazarları, site sahipleri olarak katılır mısınız?
Meselenin diğer dilsel yönünü bir çok kez tartıştık. Ancak hiç birlikte harekete geçmedik. Dil politikası olarak bu şekilde düşünenlerin, bu akımı sitelerinde başlatmasını rica ediyorum. Bu bizim bir kaç kişiyle yapabileceğimiz bir şey değil çünkü.
ssonmez şu an çevrimdışı  
Old 24.04.2007  
modifiyeci

Yer: İstanbul Bursa arası

Doğru, herkesin yardım etmesi lazım. Ama bunun yanında şimdi bakıyorum, millet iki satır yazıyı okumaktan aciz. Site açtım geçenlerde, yorum yazma yönetici onayıyla oluyor. Yani adam yorumu yazıyor, yolluyor, güzel de bi ajax var... "Yorumunuz alındı, incelendikten sonra aktif olacak" diye yazı çıkıyor. Ama insanlar okuma özürlü ve her yorumdan en az 2 tane yolladıktan sonra anlıyorlar bunu.

Cem Yılmaz'ın da dediği gibi... Eğitim şart !

Mesaj modifiyeci tarafından 24.04.2007 (16:17) yeniden düzenlendi.. Açıklama: Geniş zaman eklerinin sonuna R ler eklendi :P
modifiyeci şu an çevrimdışı  
Old 24.04.2007  
Dhilgul

Dhilgul's Avatar

Yer: Kocaeli & İstanbul

Umarım faydalı olur.. Teşekkürler ssonmez..
Dhilgul şu an çevrimdışı  
Old 25.04.2007  
ajemix

ajemix's Avatar

Yer: Hollanda
Görsel: 7

Harika bir girisim olmus, sitemde ben de kullanacagim. Tesekkurler ssonmez.
ajemix şu an çevrimdışı  
Old 26.04.2007  
oky

oky's Avatar

Görsel: 12

uyarı yazısı çok uzun ve milyon tane kesme işareti içerdiği için curcunaya dönmüş. bU şEkiLDe yazan adam zaten o paragrafı okumadan geçer. bence sadeleştirilmeli.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Comment

Etiketler
turkcesiyle , msn , yazilir , turkce

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com Yenibiristihdam.com

Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css dijital div domain dosya eleman film flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online oyun photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script scripti server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows xml yapmak