|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Open CMS ve Getirdikleri
İlk önce şunu belirteyim bu yazıyı tamamen kişşisel olarak yazıyorum ve konuyu tartışmaya açma istegi duydum. PHP ASP ile kıyaslandığında çok üstündür. Ama ASP.net ile kıyaslandığında ise bazı konularda üstünlük sahibi degildir. Bundan birkaç sene evvel biz lisede iken ASP ve PHP kapışması vardı ve tabiki PHP diyorduk çünkü ASP veritabanında access vardı ve bir zamanlar fso ve SQL injection ile veritabanına erişim saglana biliyordu. PHP' de ise MySQL ile rahatça sıfırdan daha güzel ve daha saglam siteler yapabiliyorduk. Şimdi ise geldigimiz nokta Open CMS sistemleri ile yaşı 10-12 olan ufaklıklar bir iki tıklama ile site yapabilir hale geldiler. Bu şekilde hem piyasanın degerini düşürdüler hem de piyasada Open CMS ile site yapan bir çok firma var. İşin en kötü yanı ise bu Open CMS ile yapılan birçok sitede Standartlar yok ve bir çok tarayıcı ile uyumlu çalışmamaları dır. Geçenlerde bir müşteri geldi dedi ki XXX firması XXX sistemi ile çok güzel siteler yapıyor ve fiyatı da çok ucuz. Sen de yapsan çok para kazanırsın dedi. Ben hiçbir zaman fazla para düşümem, ama benim için önemli olan portfoy dür. Uzun lafın kısası : " Open CMS ler var oldugu sürece biz ekmegimiz den olacağız" Sizce Open CMS ler işimize engel mi? Sabırla okudugunuz için teşekkürler.
Fikret AKIN @ Manyak Yazılımcı =) Mesaj FikretAkın tarafından 05.07.2007 (11:45) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: Open CMS ve Getirdikleri
Fikret, öncelikle 1-2 tıklama ile site yapanların senin işini engelleyebileceğini düşünmüyorum. Çünkü 1-2 tıklama ile kaliteli siteler yapılamaz. Kaliteli bir web sitesi yaptırmak isteyen bir kişi seni yani kaliteli iş yapanı o veya bu şekilde bulacaktır. Tam tersini düşünürsek ; kalite önemli değil önemli olan ucuz olması diyen birisi ise sana hayatta site yaptırmaz zaten
O bakımdan için rahat olsun. Naçizane düşüncem. |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Bunun gibi tarışmalar daha önceden de olmuştu, özetle şunu söyleyeyim: "Neden herkes sıfırdan program yazdırsın ki?" Elbetteki özgün ve yeni uygulamara ihtiyaç duyan bir çok firma ya da proje olacaktır ama bazı sayfalar pekala tema ve hazır programlarla kotarılabilir. Sormamız gereken soru şu; "Bu projenin ihtiyaçları neler? En çok verimi hangi yazılım ile alabiliriz? vs". Hemen haydi beklenti belli ben buna yeni program yazayım demek anlamsız.
Ayrıca piyasa değerinin düşürüldüğünden bahsetmişsiniz, kesinlikle katılmıyorum, olsa olsa zaten hak ettiğinin üstünde olan bir piyasayı normal seyrine çeker, kaliteli işler gene hak ettikleri değeri alıyorlar. Sadece yeni yetme ve uyanık programcılar bakın, iki üç script yazıp CMS diye millete pazarlayamıyorlar, çünkü insanlar daha kalitelilerini ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak görebiliyorlar. Bu işten para kazanmak isteyenler de daha kalitelisini ve iyisini yapmak için gayret gösteriyor, o zaman da demin dediğim gibi hak ettiklerini alıyorlar. Dersen ki gerçekten programcıya, yeni uygulamalara ihtiyaçları olanlar gidip hazır yazılımlarla iş yapıyorlar, o zaman da onlar kaybediyorlar. |
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
@tuncau ve @ugursamsa Öncelikle teşekkür ederim değerli düşüncelerinizi paylaştığınız için.
@tuncau "Ayrıca piyasa değerinin düşürüldüğünden bahsetmişsiniz, kesinlikle katılmıyorum, olsa olsa zaten hak ettiğinin üstünde olan bir piyasayı normal seyrine çeker, kaliteli işler gene hak ettikleri değeri alıyorlar." Full flash site şu an 600$ a kadar düştü, yakında da 250$ a kadar düşebilir. Oysa full flash site yapan birçok tanıdığım var onlar en az 1200$ a yapıyorlar. Bide şu var hazır yapılmış fash ları çekip editleyip kullananlar var, o siteyi yapan kişi veya firma gününe gün katıp emek harcıyor, Dışardan kendini bilmez birisi gelip onu kırıp başka sitede kullanıyor. Aynı bu örnek web siteleri, Kodlama, program için de geçerli. Piyasa düşmesi bundan ibaret.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: İstanbul<->Ankara
|
Arkadaşlar sitenin ne ile yapıldığı (PHP,ASP vs) ya da ne üzerine (CMS vs) pek de öenmli değil, evet ucuza iş yapılır ama ucuz işin yahnisinin de tadını yiyenler bilir.
10-20 Sayfalık bir statik site yapılır, 200-300$ a, sonra her güncellemede alınan ücretle, 6 ay bilemediniz 1 yılda dinamik site fiyatı kadar maliyet ortaya çıkmıştır. CMS alınır, standard görünüm üzerinde ufak değişiklikler yapılır, dinamik site yapıldı diye pazarlanır. Hatta neler gördüm dinamik site yaptım diye statik HTML dosyalarının uzantısının PHP yapılmışını mı phpMyAdmin in yönetim paneli diye yutturulmaya çalışıldığını mı. Sonuçta yapılan işin kalitesi yazılan dilden veya üzerinde kodlandığı sistemden değil, yazan kişinin gerçekten kendine (başkasına ya da müşterisine değil) gerçekten iyi iş oldu diyebilmesindedir. Yaptığı işi kendine yakıştırabilendedir. Bunlar dışında kalanların sonu gelecektir, merak etmeyin...
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
bence bu ücretsiz yazılım hakkında biraz yanlış düşünüyorsunuz. özelleşmemiş yazılımlar, yani temel ihtiyaçları karşılayan temel ve genel yazılımlar (web sitesi, blog, forum, işletim sistemi, güvenlik, muhasabe ve benzeri yazılımlar) elbette ücretsiz veya çok cüzzi bir ücrete tabi olmalı ve kesin olarak açık kaynak kodlu olmalı.
ücretsiz yazılım - tok yazılımcı dengesi, kaynağı açan ve ücretsiz sağlayan yazılımcılara/tasarımcılara ün, kariyer ve bunların etkisinde daha çok para kazanma olanağı sağladığı için bozulmadan devam ediyor, çoğu zaman da o yazılımın ilerlemesine güç katıyor. şimdi durum böyleyken, birisi joomlayı alıp üzerine beğendiği şablonu geçirip site olarak sunabilir, eğer kendisi bilmiyorsa bilen birinden ücret karşılığı yardım alabilir. bu ücrette haliyle 100-200$ bir şey olacaktır. bu gayet normal olması gereken bir durum. eğer kişi joomlaya bir eklenti yapılmasını istiyorsa veya joomlanın özellikleri kendi istediği tarzda değilse veya ihtiyaçları bu yönde değilse, elbette kendine özelleşmiş bir yazılım yaptırıp parasını ödemek zorunda. "abi al site yaptım kendim yaptım" deyip kandırmak başka tabiiki. belirli bir bilinç oluştuğunda yani insanlar "aa bu site diğer şirketin sitesinin aynısı" deyipte şirkete kötü gözle yaklaştıkları zaman, ne kadar cahil de olsalar işin ucunda müşteri = para olduğu için şirketler artık tasarımlarını şablonlardan seçemezler. fakat yazılım sektöründe arz talep dengesi pek yok, şu an için sadece arz var sonra talep oluyor. yani atıyorum biz bir otobüs firmasına, o anda yolda olan otobüsleri harita üzerinde detayları ile web sitesinden gösterebilen bir yazılım yapsak çok sükseli olur insanlar takip ederler diğerlerinden de bunu beklerler, fakat kimsenin bu yönde bir talebi dillendirdiğini duyamazsınız. Yazılımı özelleştirirsiniz, yazılıma göre ihtiyaçları belirlemez, ihtiyaçlara göre yazılımı belirlersiniz ve karşılığını alırsınız. siz, tabii ki ben de, aslında yapılan işe değil, işin müşteriye sunuluş şekline kızıyoruz. halbuki açık kaynak kodlu bir sistem kullanıldığı, bunun ne demek olduğu müşteriye anlatılmış olursa bir itirazımız olamaz.
#siberarena.com | tournament.online Mesaj mow tarafından 14.07.2007 (03:34) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul<->Ankara
|
Alıntı:
|