Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Türkiyede bir E-lance olabilir mi ? [Freelance Piyasası Üzerine]

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Anket Sonuçlarını Göster: Türkiyede bir Freelance sitesi gerçekten iş yapar mı?
Yapmaz 12 37.50%
Yapar 19 59.38%
Fikrim yok / Aşağıda yazdım 1 3.13%
Katılımcı: 32. Bu ankete oy veremezsiniz

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 29.04.2003   #1 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Türkiyede bir E-lance olabilir mi ? [Freelance Piyasası Üzerine]

Elance [www.elance.com]
Kısaca freelance çalışan kişiler ile müşterileri buluşturan bir sistem.

Sizce Türkiyede şu an buna yeterli bir piyasa var mı ?
Yani freelance çalışma mantığı ne kadar oturdu ? Müşterinin bundan haberi var mı ?

Kısacası Türkiyedeki freelance sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Elance tadında bir kaç proje ortaya çıktı benim bildiklerim;
Projectrain - www.projectrain.net
Bu sitede benim yaşadığım en büyük sorun kullanılabilirlikti, Tam bir felaket nerede nasıl hiç bir şey anlamadım.

(Ben kullanmayalı sitenin şekli değişmiş belki şu an daha iyi bir haldedir)

Şu anki istatistikleri;
Alıntı:
Bireysel Hiz. Satıcı. Adedi 895
kurumsal Hiz. Satıcı. Adedi 130
Proje Profil Adedi 76
Seçilen Hiz. Satıcı Adedi 45
Teklif Adedi 165
45 satıcıya 76 profil mükemmel bir istatistik bence. Az ama çok dengeli ve ciddi bir piyasa izlenimi uyandırıyor.

Bir de tasarım nedense bana çok itici geliyor. Kısacası benim ısınamadığım bir site.

---
Özür dilerim ikinci siteyi 30dk. dır arıyorum ancak adını unuttum ve bulamıyorum. Google da gerekli anahtar kelimeler ile herşeyi bulup o siteyi bulmamak da herhalde bu tip bir sitenin ne kadar yanlış pazarkandığına veya yapıldığına güzel bir örnektir.

"project li bir şeydi sanırım bilen biri yazarsa sevineceğim deli oldum
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 29.04.2003   #2 (permalink)
marine

marine's Avatar

Yer: paris
türkiyedeki freelance piyasasini tanimiyorum, bu anlamda sorunuza "niye olmasin" tarzi bir yanit verecegim.
yalniz,

http://www.creabook.com/rubrique.cfm?rub=5

yukarida belirttigim site böyle bir isleve sahip gözüküyor, dili fransizca maalesef, ama bence kullanislilik açisindan iyi bir örnek.
"göz atmanizda yarar olabilir" diye düsündüm.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 30.04.2003   #3 (permalink)
ScottJr

ScottJr's Avatar

Yer: Istanbul-Turkey
ismail(blackinwhite) ile bir ara yapmayı düşünmüştük böyle bir şeyi, ancak zaman olmadı :/

Kesinlikle işe yarar, aslında bizim düşündüğümüz daha detaylı bir projeydi, müşterilerin siteden talep iletmesiyle beraber iş sahiplerinin(örn: program yazıp da tasarımcı arayan) de iş postlamasını sağlayacak, freelancerlar arasındaki iş ve kalite farkını belirleyecek işveren memnuniyet ve işgücü yüzdesi gibi kriterlerden oluşan bir altyapıyla oluşturmayı geçirdik aklımızdan, geçirdiğimizle kaldı.

Örnek olarak ben bir iş alıyorum(artık freelancer değilim), ancak benden programlama altyapısı da olan bir proje sonucu bekliyorlar, ben de başlıyorum deli gibi yazılımcı aramaya, yok yok yok yok. böyle bir site olsa, ilan versem, fiyatla beraber iş sürecini bana postlayanlar arasından seçsem, iş bittikten sonra da benimle çalışan kişiyi puanlasam mesela 10 üzerinden 8 gibi, sonra o kişi başka birine çözüm postladığında diğerleri arasından 8 puanıyla sıyrılıp göze batsa, iç rekabet ortamı da oluşsa ki bakkal sitesi yapanlara da mahal kalmasa...

Gibi derin şeylere girmişti kafam, şirketi kurduktan sonra havada kaldı, fikir ortada, aklından gerçekleştirmeyi geçiren olursa her türlü desteğe hazırım.

» Monofactor -Journal | Showcase | » DevArt Gallery
ScottJr şu an çevrimdışı  
Old 30.04.2003   #4 (permalink)
hakanaydin

hakanaydin's Avatar

Yer: Istanbul
Aslında Çoğu Müşteri Bilinçsiz. Kime Başvuracağını Bilmiyor. İyi Bir reklam Yapılırsa Elance Tutabilir Diye Düşünüyorum. Şu Tip Bir Konsept Yapılsa Mesela;
"Şirketinize , Firmanıza vb. En Uygun web Sitesini Biz Hazırlayalım" .. Nasıl Olsa freelance Çalışan Çok grafiker Var. Çoğu Üye Olur Bu Sisteme. ve En Güzel işi Çıkarmak için Uğraşabilirler.
hakanaydin şu an çevrimdışı  
Old 30.04.2003   #5 (permalink)
soul

soul's Avatar

Aslında tabi markette çok çeşitli yöntemler var mesela bir logo tasarımını küçük bir yarışma şeklinde düzenleyip isteyen herkese açan bir yapı da olabilir.
En iyi yapan parayı alır gibi.

Bu tip çalışan sitelerde var bu tip ufak projelerde bir opsyion olarak bunlarda sunulabilir.

reklam konusu kilittir, kendini tanıtmak, arkanda destek olmas benim de bu tip bir iş çook uzun süredir kafamda var ancak henüz bu sistemin çalışacağına inanmıyorum.

Çünkü yurtdışında bile sadece elance var ! Yani yurtdışında elancin bir eşi daha yok çünkü tüm piyasayı kapamış.
Diğer benzer sitlerin %90 çok ufak çalışıyor.

Bu da sanırım piyasanın tahmin edilenden kötü olduğunu gösteriyor.

@ScottJr sistemin içindeki o arama olayı da tabii ki güzel ancak ben gerçek dünyada bu işi düşününce bir tasarımcı vea programcı olarak bir çok arkadaşım var acaba bu tip bir siteye gidermiydim ? Ben sanmıyorum ama tabii ki gidenler olacaktır.

Burda zaten site iş sağlayan - iş yapan ilişkisini doğru kurduysa sorun yoktur, senin dediğin sisteme gelecekki belki de evet en büyük döngü bu tip olacaktır.

Çünkü henüz müşteri bu tip bir siteden gidip kendine freelance adam bulmaya hazır değil.

Puanlama sistemi kesinlikle gerekli dediğin gibi, zaten bu şu an tüm benzeri sitelerde adeta bir standart. Öyle de olması lazım. Hatta belki detaylı bi puanlama sistemi lazım.

Bende bu tip bir projeyi 1-1,5 seneden beri düşünüyorum ancak o gün buna hazır olmadğımıza inandığım gibi bugünde inanmıyorum gibi.

Bu tip bir şeyi hayata geçirmek için çok ciddi bir pazarlama var belki iyi bir pazarlamadan sonra bu yapılabilir.

Mesela turkticaret o şekilde veya bu şekilde insanlara b2b yi öğretti galiba.

Belki freelance iş gücünün faydaları, firmalara göre avantajları, homeofficelerin güzelliği, maliyet dülşüklükleri vs. de insanlara anlatılabilir.
Old 30.04.2003   #6 (permalink)
pixage

pixage's Avatar

Yer: istanbul
Görsel: 3
Aslında Türkiyenin bu tip bir e-lance sitesine ihtiyacı var diye düşünüyorum. Mevcut olanlardan daha kapsamlı, daha kullanılabilirliği yüksek, daha erişilebilir ve daha aktif bir uygulama olmalı.
Piyasa bilincinin oluşması, konu uzmanlarının bu piyasaya olan ilgililerinin bilinçli olarak gelişmesi ve kalite işler üretilmesi için böyle bir uygulama gerekli.

Ama işin, iş yaparlılığına gelince bu noktada bazı olumsuzluklar var kafamda, freelance piyasasının eş-dost-akraba-tanıdıklar yoluyla oluşturulmaya çalışıldığı bir ülkede yaşıyoruz, çoğu işveren freelance çalışanlara olan güvensizliğinden freelance lere işverme yoluna gitmiyor. Daha doğrusu freelance birisine iş veriliyorsa mutlaka çevredeki birinin biryerlerden tanıdığı v.s. olması gerekiyor. Bu bence türkiye'de freeelance bilincinin daha sağlam edinilmesi açısından atlatılması gereken bir sorun.
Bu bağlamda, bir e-lance sitesi ne derece iş yapar tartışılır (ki burada onu yapıyoruz )

Birde piyasanın hala netleşmemiş bir "verilen hizmeti yasallaştırma" sorunu var. Yani faturalandırma...
Ben bu konuda yaptığım araştırmalarda hep farklı farklı görüşler ve yorumlar aldım. Gözlemdiğim kadarı ile hala bir belirsizlik var.
Gerçi bir süredir bu konu üzerinde yoğunlaşmıyorum, belki bazı netleşmeler olmuş olabilir.

Ama şundan eminim ki eğer böyle bir proje sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmezse freelance sektörü daha uzuuuun yıllar boyunca eş-dost-akraba modunda işlemeye devam edecek, işverenlerin piyasa hakkındaki düşünceleri aynı bilinçsizlikle devam edecektir.
Bazen taşın altına elini sokmak gerek,
Ya taşı kaldırabilirsek.
pixage şu an çevrimdışı  
Old 30.04.2003   #7 (permalink)
soul

soul's Avatar

"Bazen taşın altına elini sokmak gerek,"
Bu gerçekten doğru sanırım, bir de konuyu bölmemek için
Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması şahıs firması olma hakkında
Old 30.04.2003   #8 (permalink)
emremer

emremer's Avatar

Yer: Viyana, İstanbul
yapilacak ise ihtiyaci olan sirketlerin böyle bir sitemi kullanacaklarini hic sanmiyorum
tasarimcilar,programcilar vb.. icin böyle bir sistem iyi olabilir ama talep olmadiktan sonra..
ancak su olabilir belki tasarimcilar,grafikerler ve programcilar arasinda bir pazar alani olusturulabilir
//for exp. ntv tray ikonu gibi calisacak bir program icin tasarimcilar böyle bir sey talep edebilir, kod yazan PHP ci ASP ciler de yaptigi programa ara yüz isteyebilir.. bu tutabilir..
ama mesela bir kuyumcunun böyle bir elance sitesine girip bana söyle söyle bir program ve site lazim demesi icin henuz erken oldugunu düsünüyorum
emremer şu an çevrimdışı  
Old 30.04.2003   #9 (permalink)
soul

soul's Avatar

Aslında bu marketin bence hitab ettiği diğer kesimde tasarım firmaları,

Tasarım firmaları yavaş yavaş daha çok freelance çalışanlarla çalışmaya başlıyor.

Bugüne kadar 7 kadar tasarım firması ile freelance çalıştım. Ben yapıyorum onları imzayı atıyor, Bence iki taraf içinde güzel ve gelecekte daha çok kullanılacak bir yöntem.
Old 30.04.2003   #10 (permalink)
pixage

pixage's Avatar

Yer: istanbul
Görsel: 3
Alıntı:
Gönderen: soul
Aslında bu marketin bence hitab ettiği diğer kesimde tasarım firmaları,
Tasarım firmaları yavaş yavaş daha çok freelance çalışanlarla çalışmaya başlıyor.
Bugüne kadar 7 kadar tasarım firması ile freelance çalıştım. Ben yapıyorum onları imzayı atıyor, Bence iki taraf içinde güzel ve gelecekte daha çok kullanılacak bir yöntem.
Bu açıdan pek düşünmemiştim ama, "Zamanın en karlı piyasası zaten TAŞERONLUK'tur." dersek yanlış olmaz sanırım ve ışığı gören herkes oraya gelir...
pixage şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
piyasasi , freelance , olabilir , elance , turkiyede

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form