Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 16.03.2004   #31 (permalink)
0 derece

Re: Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması

Merhaba
konuyu saptırmak istemem ama zaten konu baya dağılmış
şimdi merak ettiğim olay
freelance dediğimizden türkiye bt işi yapanlar olarak evden ve bağımsız çalışma yı anlıyoruz
sanırım bunda bir osrun yok ama freelance lafı bildiğim kadarı ile ilk olarak şu hiç bir gazeteye bağlı olmayan
paparazzi tabir edilen ve genelde tek bir ünlüyü takip edip bundan çektiği fotolar yaptığı haberler vs ile geçinen kişiler için kullanılmış.
Ve bence nacizane 3 yıllık tecrübem (zaman zaman firmalarda zaman zaman freelance ) ve bu kadar mesajdan sonra
bence en iyisi - tabi bir miktar birikim yapana dek - bir firma ile anlaşp projeler geliştirmek en iyisi ve en temizi yani asıl müşteri ile değil firma ile muhatap olmak çok daha rahatlık getirir insana ama firma ile şartlar çok açık konuşulmalı ve anlaşmak çok kolay eğer makul fiyat verilirse çünkü firma
bu şekilde ssk - yemek - sabit maaş -vs gibi pek çok masraftan kurtulmuş olur
yani temiz çalışıyorsanız iyi iş çıkartıyorsanız ve kısmetinizde de bir sorun yoksa
neden olmasın ki ?
yani çok kasmayın bence ve iyi proje yakalayıp günde 10 bin tekili olan bir siteye sahip olmaya çalışsın
işte kendi işiniz!!!

Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 17.03.2004   #32 (permalink)
David Wenham

David Wenham's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 1

Alıntı:
doganli tarafından gönderilen mesaj:
..yani çok kasmayın bence ve iyi proje yakalayıp günde 10 bin tekili olan bir siteye sahip olmaya çalışsın
işte kendi işiniz!!!
Kesinlikle aynı kanıdayım.
David Wenham şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 17.03.2004   #33 (permalink)
Visual

Visual's Avatar

Yer: İstanbul

Eğer fatura için düşünenler var ise tanıdıgı bir İnternet Kafe vs. ile anlaşıp isime bir kaç ekleme getirip (tahminen 50-100 milyon arasındadır) o isim altında çalışabilir. Ayrıca bazı arkadaşlar kestiği faturaya vergi veriliyo felam demişler. Faturalar üstünüzde ise su, elektrik vs. faturalarının bir kısmını vergilerden düşebiliyosunuz sanırım. Bunuda unutmamak gerekir.

Ayrıca bazı arkadaşlar evden ve firmada çalışma arasında soz etmişler kesinlikle firmadaki çalışma evdeki çalışmanın yerini tutmuyor. 2. katta kalıyorum ve 6. katta firmamız var eger firmada olursam her şey daha düzenli ve verimli oluyor.
Visual şu an çevrimdışı  
Old 26.06.2005   #34 (permalink)
aJx

aJx's Avatar

Yer: Bursa

yaw..
uzun zamandır yazılmamış bişeyler ama..

yazıları baştan sona okudum..
@ferruh bey gibi ben de freelance sistem mantığı ile boş zamanlarımda yaptığım bir hobi olarak bu işi sürdürmek istiyorum.. Yani devamlı bir bağlılığım olmamalı.. Yani sadece ortada bir iş yapıldığında bunu resmileştirmenin yolunu arıyordum baya bi zamandır..

gider makbuzu olayı hoşuma gitti açıkçası.. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar olabilirliğini ve deneyimlerini yazarsa çok memnun olurum...

Şimdiden teşekkürler..
Old 26.06.2005   #35 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

gider pusulası için

1- alıcıyı ikna edebilmek önemli; %20 stopajı onlar ödeyecek zira. bunu farklı ek bir ödeme sanıyorlar, ama faturada da %18'lik kdv'yi de ödüyorlar aslında. tabii gider pusulası olmalı alıcı şirketin ki, size bu bedeli gider pusulası olarakkesebilsinler, siz de imzalayın.
2- bedelin belli limitleri aşmaması gerekiyor ve aynı şekilde yıllık gider pusulası imzalama limitini de aşmamak gerek.
3- başka bir vergi türünün kapsadığı ticari çalışmalara gider pusulası kesilemiyor sanırım; daha çok film çekimi, nakliye falan gibi bir defaya mahsus işlerde kullanılıyor gider pusulası genellikle.
Old 22.08.2005   #36 (permalink)
aJx

aJx's Avatar

bu konuda ciddi bir boşluk var..
ve işin kötüsü türkiyenin en iyi webmaster forumlarından birinde bile bu konuyla ilgili detaylı bir bilgi bulamıyorum..

ben parayla web sitesi satmaya başlamak üzereyim.. hatta şimdi bilgisayarın başından kalktığımda mali müşavir'lere danışmaya gidiyorum..

lütfen konu hakkında bilgi sahibi insanlar burada bildiklerini bizimle paylaşsınlar..
Old 22.08.2005   #37 (permalink)
Taci TIRSAK

sanırım yazdıklarım mevzuyu biraz daha karıştıracak ama, ilgilenen olursa detaylı bilgi verebilirim.

1. sigortalı çalışırken şahıs firması açılışı yaptım, ama sigortam devam ediyor çalıştığım şirkette
2. ev adresinizi iş adresi olarak gösterebiliyorsunuz ancak telefon hariç ev giderlerini gider olarak gösteremiyorsunuz (kira, elk, su vs), telefon da adınıza kayıtlı olması şartı ile
3. sabit bir vergi yok deniliyor ama, her ay hiç fatura kesmemiş olsanız bile 12 ytl ekp ödüyorsunuz, eğer kesmiş olduğunuz fatura varsa buna ilave ediliyor. her ayın 25 inde
4. 3 ayda bir geçici peşin vergi ödüyorsunuz, ödenen vergi 3 aylık net karın %20 si oluyor, hiç fatura kesmez yada gider faturası ile gelir sıfırlansa dahi yine 19 ytl ekp alınıyor.
5. 3 ayda bir stopaj ödeniyor, bu da şahıs şirketi açılışı yaparken ev/büro kira kontratı üzerinden oluyor, ama eğer iş adresi olarak evinizi göstermişseniz bunun da verilen kontratın %30 u üzerinden alınıyor
6. + muhasebe ücreti
7. sigortalı değilseniz bağkur ücreti, sigortanız varsa bunu ödemiyorsunuz

şimdi bunlar işin teorik kısımları, işin pratik tarafına gelirsek, sanırım 4 ay önce şahıs firması açılışı yaptım, bu zamana kadar ödediğim max vergi 30 ytl,son iki aydır 12 ytl den devam ediyorum, şu an için bir sorun yok gibi, ancak ben şimdilik sadece reklampark için fatura kestim, yaptığım free işlerde çok ısrar etmezlerse fatura dan bahsetmiyorum bile, çünkü freelance olarak çalışıyorsanız ve adres olarak evinizi gösterdiyseniz, gider olarak hemen hiçbir şeyi gösteremiyorsunuz, sadece telefon faturanızı kabul ediyorlar, ki ben mesai saatlerinde farklı bir iş yerinde çalıştığım için onuda gösteremiyorum.

Konu ile alakalı benim bildiklerim bunlar, başka sorunuz olursa, cevaplamaya çalışırım.

@aJx konu ile alakalı bilgi almak istersen eğer, benim şu an çalıştığım muhasebecinin telefonunu verebilirim, konu ile alakalı daha doyurucu bilgiler vereceğine eminim.

ekp = eğitime katkı payı

Mesaj Taci TIRSAK tarafından 22.08.2005 (17:18) yeniden düzenlendi..
Taci TIRSAK şu an çevrimdışı  
Old 22.08.2005   #38 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

çok net biraçıklama olmuş, sağol.... bildiğim kadaıyla şahısşirketlerinde ilk 12 ayda muhasebe defterini kendiniz tutarsanız -kiizin var buna diye de öğrendim, ama noolur noolmaz bir sorun- bu aylarda muhasebeci ücreti de ödemezsiniz.
Old 22.08.2005   #39 (permalink)
Taci TIRSAK

işin o kısmı ile alakalı pek bilgim yok, gerçi ben halihazırda biryerde çalıştığım için muhasebeci olmadan olması mümkün değildi, gerçi eksik olmasın ahmet bey pek teknolojik, kestiğim faturaları kendisine scan edip yolluyorum, vergi ödeme zamanlarında mail atarak haber veriyor, parayı eft yapıyorum, kendisi ödüyor, ödendi makbuzunu yine jpeg olarak alıyorum

şartları bilemiyorum tabii ki ama tamamen free çalışılsa bile bence risk almaya değmez, şahıs şirketleri için aldıkları rakam çok fazla değil
Old 22.08.2005   #40 (permalink)
aJx

aJx's Avatar

şimdi şöyle bir şey var..
ben bir çeşit toplu site satışı yapmayı düşünüyorum.. internet üzerinden..

ve 3 ay içinde yaptığım sitede giren kişi sayısı 3000-4000 tekil sayısına ulaşacak.. (şimdilik 800-900)
KDV dahil 600$ ücrete her sene ortalama 20 site satarım diye düşünüyorum ve duruma bakılırsa hosting'i de amerikadan aldığıma göre ben hiç gider gösteremeyeceğim.. telefon hariç

sizce kısa bir hesap yapmak gerekirse 1 yılda KDV dahil 600$'dan 10 site satışı olsa ben toplam kaç para devlete para ödemem gerekir?

@Taci TIRSAK aslında tam bunu düşünüyorum.. şahıs şirketi..
şahıs şirketinde bağkurum olmak zorunda mı?
bi de eğer burada çözüm bulamazsam senin muhasebecin ile görüşmem iyi olacak
Yanıt

Etiketler
aciklamasi , kanun , calismada , freelance , olma , firmasi , s ahis

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet