Zoque.Forum
»
Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#51 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması
bağkur olmaya gerek yok olayını anlamadım ben burada; kimle konuştuysam bağkur zorunlu, sigorta olayına girmezsen sakata gelirsin diyor. bir de şu ederlerde son durum nedir, kaç para ödenir, %'ler nasıldır vergi verirken, limitleri / barajları var mı bu işin?
|
|
|
|
|
|
#52 (permalink) |
|
muhasebeci bi arkadasım ile bu konuyu görüştüm;
- kayıt işlemleri fln 140ytl civarı tutuyormuş - aylık yaklaşık 25-35ytl civarı ıvır zıvır için vergi ödeniyor - ek olarak kestigin faturanın KDV sini ödüyorsun - 3ayda bir stopaj vergisi ödeniyor muhasebe defterini tutmak çok kolaymışş..birdefa göstersem kendin tutabilirsin defteri muhasebeci tutmana gerek yok dedi.. yukardakilere ek olarak; verdiginiz adres kiralık bir ev ise,ve kontrat sizin adınızaysa; - kiranın 20% lik bi kısmını vergiden düşüyorlar - bağ-kur / ssk zorunluğu yokmuş.sonucta şahıs firması çalışanın yok kendi bağkur ssk kaydın sana kalmış bunlar sadece vergi dairesindeki işlemler..birde ticaret odasına kayıt işi var ki onlarla beraber yaklaşık 500-600 ytl civarında bi bütceyle şahıs firması olabiliyormuşuz..
|
|
|
|
#53 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
çok sağol, makbule geçti...
peki vergi olayında baremler, limitler ve bizim işler (web, yazılım, tasarım) için vergi %'leri nelerdir? kdv'yi bildiğim kadarıyla zaten fatura ederken xyz YTL + KDV diye müşteriden tahsil ediyoruz ve onu aynen vergiye yatırıyoruz, yanılmıyorum umarım. 3 ay da bir stopaj vergisi ne ödeniyor? yani kısacası ajx'in sorduğu gibi soracak olursam: - yıllık tüm masraflarım nedir? - 5000$ gelir sağladığımda ne kadar vergi vereceğim (gider vs olmadığını düşündüğümüzde)? |
|
|
|
|
|
#54 (permalink) |
|
- giderleri düşünce 25% (yaklaşık) gelir vergisi olarak ödeniyor
- stopaj olarak , kira ise konut 3 ayda bir kira kadar (kontrat üzerinden) stopaj ödeniyor bi hesap yaparsak; her ay 25-35ytl arası bir vergimiz var, 3 ayda bir,bir kira karşılıgı stopaj vergimiz var, kazancımızın da 25%(giderler düştükten sonra) i kadar bi gelir vergimiz var. bunlara karşılık olarak; - adımıza vergi bilgilerimizle kesilen ve işimizle alakalı olan her faturayı gider olarak gösterebiliyoruz - aynı şekilde adımıza olan elektrik,su , tlf faturalarımızı gider olarak gösterebiliyoruz - kira(kontrat adımıza ise) KDVsiz olarak gider olarak gösterebiliyoruz - 1 kişilk yemek faturamızı gider olarak gösterebiliyoruz eger ev bizimse,yani kira ödemiyorsak stopaj da ortadan kalkıyor.ama bunu yinede bir vergi dairesiyle görüşmelisin dedi arkadasım.vergi levhamız cıkar cıkmazda matbaaya gidip faturamızı bastırabiliyoruz ![]() not: ticari sicil ilk etapda şart degilmiş ama isteyebilirlermiş kayıt olmanı o zaman gidip ticari sicile de kayıt olman gerekiyormuş
|
|
|
|
#55 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
Şu an için aylık 60 ytl civarı her ay bağkur primi ödenmesi gerekiyormuş. Bu prim 2007 başında 170 YTL civarına çıkacakmış. oy oy oy şimdi dikkat ! işin komik tarafı şahıs firmasını açan emekli dahi olsa bu primleri yatırması gerekiyor. ancak kimsenin bu primleri ödemediğini de ekledi muhasebeci. Ne zaman devlet uyanıp getirin paraları derse o zaman mecburen faizi ile birlikte ödeyecekler gibi gözüküyor. |
|
|
|
|
|
|
#56 (permalink) |
|
|
10 senedir belki firma sahibiyim bağkurla ıvırla zıvırla uğraşmadım. Muhasebecim de uğraşmana gerek yok dedi her zaman. Kendi bile bağkurlu değilmiş muhasebe ofisi olduğu halde. Yani herşeyi kurallar içinde düşünmemek lazım.
Stopaja gelince genelde yapılan kira kontratlarına ek bir kontrat daha yapıp bulunduğunuz bölgenin rayicine göre bu rakamı düşük göstermek oluyor. Siz yapın diye söylemiyorum ama %99 böyle yapar. Kirası 500 ytl'dir ama muhasebe vasıtası devlete sunduğu kontrat 100 ytl'dir. Bir şirket açtığınızda ilk farkettiğiniz şey bu ufak giderlerin toplanıp aylık ciddi bir gider halini aldığıı oluyor. Hele de bizim işlerde kazancın kar hanesinin çok ta kabarık olmadığını düşünürseniz para kazanmak iyice zorlaşıyor. Şirket açarken gıkını çıkarmayan devlet vergisini sizden tıkır tıkır alıyor ama kapatacağınız zaman "yahu neden kapatıyorsun neye ihtiyacın var sorunun nedir?" demiyor. Bizde maliye demek "vergi toplarım" demek. Başka d birşey değil. Ticaret yapmak belki de bu yüzden Türkiye'de dünyanın en zor işlerinden biri. KDV olayında da sizin (bizim) işimiz %100 emek bir iş. Birikim işi. Ama sanmayın ki bu konuda da size saygı gösterilecek veya taktir edileceksiniz. Madem öyle kazancının %25 - %40'ına kadar benimdir denecek. Siz ne yapacaksınız mantıklı seviyelerde vergi vermek için, ayakta kalmak için eşiniz dostunuzuın aldığı bir takım cihazları bile kendinize fatura ettireceksiniz. Ben derim ki eğer işleriniz freelance olarak ta gayet iyi yürüyorsa böyle de devam edin. Artık insanlar sizin firma olup olmadığınızdan çok ne olduğunuzla ilgileniyorlar. O boyutta şekil için sadece fatura kesiyor olmanız hiç ama hiçbir şey ifade etmez. Onun için plazalarda ofis tutmalı ve pahalı ofis mobilyalarında onlarca insan çalıştırmalısınız. Bu olmuyorsa sırf fatura kesebiliyorsunuz diye müşteriler "hadi buna iş verelim" demezler. Kafamdakini tam anlatabildim mi bilmiyorum ama sanırım bir dönem aşırı vergiler altında ezilmiş kazandığının bu şekilde buharlaşmasındaki adaletsizliği görmüş , kendisi 10 lira vergi verirken yazıcıoğlu işhanının belki de en yoğun dükkanlarından birinin vergi levhasında 4 senedir Matrahsiz olduğuna dair yani vergi mergi vermediğini görmüş biri olarak biraz dertli olabilirim ![]() |
|
|
|
|
|
#57 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Merhaba arkadaşlar,
İnternette bu konuyu araştırırken şöyle bir dökümana rastladım: http://www.girisimciliknetwork.gen.t...etYapilari.pdf Yaptığım dört işleme göre şahıs işletmesi kurmak için aşağı yukarı 2250 ytl gerekiyor. Yaklaşık olarakta 30 iş günü alıyor. Tabi bu kurulması için. Bahsettiğiniz gibi aylık sabit giderlerle birlikte.. punisher999'un dediği gibi freelance devam.. |
|
|
|
|
|
#58 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Re: ufak bir bilgilendirme ve tavsiyede benden.
Alıntı:
1000$ fiyat verdiğiniz bir site için müşteri fatura isterse ; fiyat değişiyor 1000$ + %25 +kdv olayor . Tabiki bu size %1-10 arası bir eksi bakiye oluşturuyor , firmayada % 25 gibi bir fark . Devlete ödediğimiz vergide %46 gibi bir rakam ... |
|
|
|
|
|
|
#59 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Konunun bir yerinde gider pusulası geçmişti. Ben bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1-) Örneğin bir hosting satışı için gider pusulası kesilebilir mi? 2-) Gider pusulasında yalnızca %18 vergi uygulanması dışında başka stopaj vs.uygulanması söz konusu mu? 3-) Buna alternatif bir yol mevcut mu? Mesela ben vergi mükellefi olmadığım halde makbuz kesebilir miyim? |
|
|
|
|
|
#60 (permalink) | |
|
Yer: ankara
|
Alıntı:
Eğer iyi bir iş potansiyeliniz ve uzunbir süre ayakta tutacak paranız yoksa firma kurmaya girişmeyin derim ben. freelance en karlısı ve kolayı. Derdiniz faturaysa eğer,faturayı kadvsini öder tanıdığınınz bir yere kestirebilirsiniz. Çünkü herşeye fatura kesilmediği için açık kapatmak için birçok matbaanın fatura kesmeye ihtiyacı olabilir. Bunun için vergi mükellefi olup ağrımayan başınızı ağrıya sokmayın. İşi yapın paranızı alın. Faturaysa fatura kdv se kdv tabi +kdv ![]() İleride tekrar sahalara dönmek istiyorum bunun için birikim yaparak iyi bir ekip oluşturmam gerek. Sizede bunu tavsiye ederim.Çevreniz, paranız ve gerek insan bazında gerekse elektronik bazda teknik altyapınız yeyerli değilse birazdaha bekliyin... |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!