Zoque.Forum
»
Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması
Bugün freelance piyasada kanunen bir bilinmezlik söz konusu.
Bende şu an bir şahıs firması kurmak üzereyim, Bunun için bir muhsabeci ile görüştüm şöyle ki; Şahıs firması kurğunuzda bağkur ve iş yeri kirasını %10 gibi bir bedel harici sabit hiç bir masrafınız yok. Sabit vergi yok.. Bağkur en düşük seviyeden başlatıldığında aylık 60-70 milyon. Ev kirası tuhaf bir durum. İş yeri göstermek durumundasınız. Ancak bir çok kişi evinden çalışıyor bunun için evi işyeri gösterebilirsiniz ancak bu durumda sorun oluşabiliyormuş.. Bu konuda bana tavsiye edilen rahmetli Özal' ı anmaya sebep oldu. Bizim memurumuz işini biliyor biz de onları seviyoruz. Bu şekilde evinizden de çalışabiliyorsunuz. Bu daha rahat ta olabilir henüz bunu netleştiremedim. Bu şekilde bir firma olduğunuzda aylık size 100-150 mil. a patlıyor. Tabii ki fatura kestiğiniz her işin KDV' si de var. Eğer bir sorun çıkmaz ve önümüzdeki 3-4 ay içerisinde bu iş ile ilgilienip son noktaya gelirsem kanuni prosedürleri yaşamış biri olarak detaylı bir rehber sunmaya çalışacağım. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: BURSA
|
bende geçen sene biraz araştırdım ama.. yeterli bilgiyi edinemedim.. şunu söyleyebilirim.. evde bu işi yapacaksan telefonları evdekilerin firma ismi ile açması gerekecek. ayrıca müşteriler pek firma ziyaretine gelmez ama büyük firmalar da çalışacakları firmayı görmek tanımak isterler.. bence evden bu işi şirket gibi görünerek yapmak çok çok zor. ben bunu daha önce çok düşündüm..
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
ben de creathane'yi bu amaçla hayata soktum aslında.. ama ev arkadaşımın araştırmalarına göre fatura kesimlerinde kazancın % 55'ini devlete vermek zorunda kalıyorsun... ayrıca kazansan da kazanmasan da bir sabit vergi olayı varmış ... mış diyorum çünkü kimse bu konuda stabil bilgi veremiyor...
freelance iş yapınca fiyat kırmak zorunda kalıosunuz... ve kurumsal hizmet veremeiyorsunuz.. sürümden kazanılıo açıkca.. ama şirketleşince de kdv, vergi, ödemeler..v.s derken kazancın nerdeyse % 70'i gidiyor... ama daha kurumsal hizmet verip daha iyi firmalar yakalayabiliosunuz... iki ucu b.klu değnek açıkcası... şimdiki geçeceğim firmada dikiş tutturamazsam sanırım creathane'yi kurumsallaştırma gibi bi düşüncem olucak benim de... soul... rakip olcaz be adamım ![]()
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Oh oh herkez şirket kuruyo ne güzel
![]() Hepimiz patron olacağız ha. ![]() Açıkçası bizim kuracağımız şirket evden yürütülmeyecek bariz bir biçimde ofis kiralıyoruz yok yerleri kaplayalım yok masa sandelye filan falan. Web tasarımında şimdiye kadar küçük ölçekli işletmeler hiç çalıştığım mekana gelmedi ama büyük ölçekli firmalar ve internetle az da olsa haşır neşir olan insanlar böyle bir işin nerede ve nasıl yapıldığını merak ettiklerinden iş yerine gelirler. Bizim ikileme düştüğümüz nokta kişisel şirketmi açmak yoksa tamamiyle kurumsal olup ltd. mi açmak. Ltd nin masrafları fazla ama çalıştığımız firmalarda şahıs şirketlerine pek sıcak bakacaklarını sanmıyorum. Kala kaldık yani ![]()
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Yalnız sanıyorum ki ben durumu pek ifade edemedim şu kesin;
- Sabit vergi gideri yok ! - Kiradan %10 civarı ödüyorsunuz (tabii ki kontrat üzerinden) - Faturanın KDV sini sadece gider olarak ödüyorsun o da normal zaten müşteri fatura istediğinde bunu müşterinden kesmen gerekiyor. İkinci nokta @webulent hocam zaten ben firmadan bahsetmiyorum Freelance çalışmaktan bahsediyorum yani bir yerin işin yapacağını söylediğinde onlara şunu demen gerekiyor. "Bak kardeş ben serbest/freelance çalışıyorum, sabahları çubuklu pijamamı giyip evde senin siteni yaparım, Eğer bu kurumsal imajını zedeliyorsa git kendine godoman ve patronu püro içen bir firma bul" Tabii ki bu diyalogtan sonra o işi unutmanızı öneririm ![]() Demek istediğim anlaşıldı sanırım, Freelance - Homeoffice - Telecommuting - Serbest Çalışmadır, evindendir zaten konsepti budur. Yani evden şirket gibi görünmek değil evden freelance olmak. @deathpool un olayı ayrı tabii ki, ancak bence faça sağlam olduktan sonra ltd olmaya gerek yok. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Bursa
|
bir aralar şahıs şirketim vardı. 3 ayda bir kira bedelinin %12 sini stopaj vergisi olarak ödersiniz. kdv zaten vardır. ayrıca sabit vergiler de vardır. gelir vergisi de ödersiniz. üstelik şahıs şirketi olunca kazansanız da batsanızda o vergiyi ödemek zorundasınızdır. freelance iseniz bir ajansın şemsiyesi altına girip oranın resmiyeti ile çalışmanızı tavsiye ederim. şirket olmak için aylık ciddi manada bir iş potansiyeliniz olması lazım. ileriyi görmeden KESİNLİKLE şirketleşmeyin. tecrübeyle sabittir ağzınız yanar. MUTLAKA belli bir potansiyel, bir iş dönüşü olmak zorunda yoksa o vergi günlerinin 3 aylık vergilerin zamanının nasıl geldiğini anlamıyorsunuz bile iş arar dururken...
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: İstanbul***Antalya
|
Tamıtamına 1 sene oldu...
Ve dün gece uzun uzun düşündükten sonra şirketi kapatıp İstanbulda bir şirkete girmeye karar verdim.Sanırım biraz para biriktireceğim ve kendimi geliştiriceğim Şirketi idare etmek gerçekten çok zor arkadaşlar.Özellikle sağlam paranız ve sağlam elemanlarınız yoksa.İlk başta herşeykolay geliyor fakat sonra evdeki hesap çarşıyı tutmuyor.Ben şirketi açmak için bilgisayarımı satdım ve bir arkadaşdan bilgisayarını ödünç aldım.Fakat şöyle bir sorun vardı ; görüşmelere sen gidiyorsun siteyi sen yapıyorsun ofisboy veya secreter aldıysan idare etmeye çalışıyorsun ve doğal olarak çok vakit kaybediyorsun geçbiten sitenin parasıda geçgeliyor... Webmaster çalıştırmak için ise oturması gereken bir bilgisayar olması gerekiyor .Freelance çalışan eleman da çok sallıyor ve daha önemlisi antalyada doğru düzgün webmaster sayısı az. Ama çok iyi tecrübe edindim.Ve şimdi İstanbulda bir şirkete girmek istiyorum.Evim orada olduğu için kira gibi bir sorunumda yok ilgili arkadaşların dikkatine ![]() |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: İstanbul***Antalya
|
Bu arada şahıs şirketi için ödeyeceğiniz paralar ve bazı taktikler:
*3 ayda bir ödenen spotaj vergisi kiranın %35iydi sanırım (bu mevlayı minimuma indirmek için muhasebeciniz size hikayeden bir kontrat yapıyor ve oraya kirayı düşük yazıyor örneğin :60milyon) *Her ay ödenen bağkur.En alt basamak 115milyon (ailenizde veya çevrenizde güvenebileceğiniz bir emekli varsa bu işlem iptal oluyor.Çoğu vergiden mahrum oluyorsunuz ayrıca yıl sonu vergisinde de ödeyeceğiniz vergiden emekli kişinin 1 sene boyunca aldığı emeklilik maaşına eşit parayıda düşüyorsunuz.Tabi zarar gösterirseniz başka )*Her ay ödenen K.D.V 5.milyon *3 ayda bir ödenen Geçici vergi 8milyon *İlk açılışda ve hersene 1 kere öddenen Defter Tasdik 35milyon tabi bu ücretler muhasebecinizin populiterisine göre değişir ![]() Umarım kafanızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
bayagı aydınlatıcı bilgiler olmuş arkadaslar tesekkurler..
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Yer: Horlanda
|
ufak bir bilgilendirme ve tavsiyede benden.
Alıntı:
merak ediyorum, yasallıktan bahsediliyorda; freelance iş yapan kaç kişi bu zamana kadar 2 el parmak sayısını geçen miktarda fatura kesti. yada, tek elinin parmak sayısını geçecek kadar? bana, en mantıklı gelen yol; herhangi bir sektörde faal olarak firması bulunan akrabanız, eşiniz, dostunuz varsa, firma kimliğine birde web ile ilgili(yani bilgisayar) yetkisinide eklettirin, o firma üzerinden işinizi yapın. çok zorda kalırda, fatura kesmek icap ederse, bu firma üzerinde işleminizi yapar, kişiyede gerekli k.d.v. matrahını verirsiniz. burda, firma açılışından bahsediyorum. yani, freelance olupta belirli bir ücret ödemek garip geliyor bana. en azından, bir firma ile ortaklaşa çalışırsınız, kişiye keseceği fatura için, gerekli miktarı teslim edersiniz, falan yani. eğer, "hayır efendim, faturada adım gözüksün, cibilliyetim belli olsun" deniyorsa, bilemem tabi. ![]()
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!