Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Şirket paylaşım ortaklık hedefler bill gates vs :)

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 02.11.2003   #1 (permalink)

Yer: ISTANBUL
Şirket paylaşım ortaklık hedefler bill gates vs :)

Selam herkese

Son bir aydır resmi bir şirket kurmayı planlıyorum.Birlikte çalışmak istediğim 4 arkadaşım daha var.Kafa kafaya verip birşeyler başarmayı hedefliyoruz.Bende paylaşmaktan yanayım bu şekilde sorumluluklarda paylaşılmış olacak.Beni korkutan kazancın paylaşılması sözkonusu olduğunda haksızlık olmaması yada bu yüzden arkadaşlıkların bozulmaması.Hep söylenir billy gates hisse vermiş şu şirket çalışanlarına hisse vererek paylaşıma gitmiş felan diye....
Biz yeni başlıyoruz bu hisse olayı sanırım borsa'ya girmeden de birşey ifade etmez

Birde bu arkadaşların içinde herkesin seviyesi becerileri aynı değil.
Mesela içimizde bu şirketin içinde sadece pazarlama kısmında olacak arkadaşta var.Hiç tecrübesi olmayan arkadaşta var.
Bunu yeni yapılanan paylaşmayı esas olarak düşünen sermayesi öyle holdingler gibi "olmayan" bir yapılanma gibi düşünün.
Ortakları 3 olur 5 olur 20 olur nasıl bir yol izlenebilir? Tecrübesi olan yada birşeyler düşünen ben olsam diyen yada büyük şirketlerin somut örneklerini okumuş bize bilgi verecek yol gösterecek herkese soruyorum.

Tabi işin hukuki kısımları etik kısımlarıda önemli..

Evet yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar teşekkürler.Ve herkese merhaba yeni üyenizden
MASTER şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 03.11.2003   #2 (permalink)

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Bence;

Beceri seviyeleri aynı veya değil, bir iş yapıldığında "senin katkın şu kadar oldu, o yüzden bu işten ancak şu kadar pay alabilirsin" demek doğru değil. Bunun en mantıklı yolu eğer 4 kişilik bir ortaklık olacaksa en başından ortaklık payını açık açık belirlemek ve işin getireceği karı buna göre paylaşmaktır.

Bir diğer yöntem ise projeye katılım oranına göre paylaşmak. Bu oranlama ise projeden projeye ve katılımın yoğunluğuna göre değişeceğinden detaylı anlatmak anlamsız olacak.

Üçüncü bir yöntem daha aklıma geliyor ama ilk iki yönteme ulaşmak ve nasıl uygulamak konusunda yol gösterici bir seçenek olabilir. Oluşumun tamamlanmasından sonra belirli bir süre eşit paylaşım yapılarak motivasyona ilk ivme sağlanır ve bu ivme sağlanırken aynı zamanda kimlerin ne kadar katkısı olduğu yaşanarak görülür.

Bütün bu konuların en baştan açık açık konuşulması olmazsa olmaz bir durum. İş başkadır, arkadaşlık başka. Sonradan üzülecek olmaktansa en baştan tartışırsınız, bırakan en başta bırakır.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 03.11.2003   #3 (permalink)

Punisher999's Avatar

3-4 rakamlı ortaklıklar bir kötü gün durumunda en hızlı kutuplaşmaların olduğu ortaklıklardır. Bu sebeple bu tarz ortaklıklarda daha baştan çok detaylı (arkadaşlığı bir kenara bırakarak) her ihtimal konuşulmalı ve mutlaka resmiyete dökülmelidir. Eğer LTD veya A.Ş. olmayacak ve adi ortaklık şeklinde olacaksa ortaklık sözleşmesinde ortaklık payları, ayrılma durumunda geçerli hükümler vb. belirtilebilir. Bunu en iyi şirket açılışını yapacak olan muhasebeciniz (veya muhasebeci adayınız ) bilecektir ve size resmi konularda yol gösterir.

Ayrıca bir konuya değinmeden de edemeyeceğim. Pazarlama yani satış bence bir şirketin en önemli faliyetidir. Eğer satamazsanız altın üretiyor olun değeri yoktur. Bu sebeple bu işi üstüne alacak olan arkadaşın payını hesap ederken bunları aklınızda tutarsanız sizin faydanıza olur. Pazarlama demek müşteri ile ben konuşuyorum demek. Bu konuda mutsuz bir pazarlama sorumlusu sadece mutsuz değil gelecekte risk barındıran da bir pazarlama sorumlusu olur. Tabiki arkadaşlık vb. gayet güzel şeylerdir bir işe başlarken ama kendi tecrübelerimden söyleyeyim ki bu mantıkta ne zaman hareket etmişsem daima zararlı çıkmışımdır. Ortaklık evlilikten bile hassas bir oluşumdur bu sebeple zor iştir. Hele hele ticari etik kurallarını oturtamamış bizim toplumumuzda.

Kolay gelsin diyorum.
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Old 27.01.2005   #4 (permalink)

maver's Avatar

Yer: Istanbul
Görsel: 3
Re: Şirket paylaşım ortaklık hedefler bill gates vs :)

bill gates avea’nın katkılarıyla türkiye’ye geliyormuş.

sormak istenen soruları avea hatlı telefonunuzdan "ad soyad ve sorunuzu yazarak" 2023’e mesaj ile gönderebilirsiniz. en iyi üç sorunun sahipleri laptop bilgisayar hediye edilecekmiş.
Old 28.01.2005   #5 (permalink)

Yer: Bursa

nşa da ortaklı bir şirkette olması gereken, tüm ortakların yapabildikleri ve yetenekleri oranında maaş alması ve bunun haricinde belirlenen zamanlarda kârı bölüşmeleridir, eğer maaş uygulaması olmadan sadece net kârı bölüşürseniz, birincisi (varsa) işin yükünü çeken ortağınızın hakkını yemiş olursunuz, ikincisi kısa bir zaman içinde "ben çalışıyorum sen yattığın yerden para kazanıyorsun" şeklinde tartışmaların ortasında bulursunuz kendinizi, herkes kaabiliyeti ölçüsünde maaş alır ve kalan kâr paylaşılırsa, olası tartışmaların önüne geçmiş olursunuz
Old 28.01.2005   #6 (permalink)

Yer: İstanbul

Ortaklık konusunda bence öncelikle zaman durumuna bakılmalı. Özellikle ilk aşamalarda görevler gereği herkes işe aynı zamanı harcamaz. Bir ortak kendi payını yapabilmek için bütün zamanını şirkete harcıyorsa, ancak diğer bir ortak günde birkaç saatte işini bitirip başka projelerde de görev alabiliyorsa bu kazanç oranlarını etkilemelidir.

Bence hangi şirket olursa olsun kazancı bölüşmek şirkete baştan büyük bir darbe indirmek olur, o yüzden ne kadar kazanılırsa kazanılsın maaşa bağlanmak daha mantıklı bir çözüm. Uzun vadeli pay hesapları yaparken de bence yine iki konu vardır. Zamandan sonra, ilk etken işin kurulmasında kimin ne kadar payı vardır olmalı. İkinci etken ise, uzun vadede kişilerin çalışmalarının ne kadar orijinal olduğudur. Şirket büyüyüp 3 ortağın yaptığı işleri yapacak çalışanlar alındığında, 4. ortağın işinin özelliği nedeniyle yine kendi çalışıyor yeri doldurulamıyorsa, bu ortağın şirketin temelinde daha fazla rol oynadığı kesindir.

Son olarak ne de olsa herkes arkadaş olduğundan şirkete yönelik fedakarlık düşünülebilir. Örneğin işi olmayan bir ortak bu şirkete girmesiyle, mevcut 5 yıllık işini bırakıp bu şirkete gelen bir ortağın yaptığı fedakarlıklar farklıdır. Bu da hesaba katılabilir.

Herşey bir yan tek kesin bir şey var, eğer baştan herşey yazılı anlaşmaya dökülmezse, "arkadaşlık ve iş aynı cümlede geçmez" lafı üzücü bir şekilde gerçekleşecektir diye düşünüyorum.
maestro şu an çevrimdışı  
Old 29.01.2005   #7 (permalink)

Bathory's Avatar

Bizde 2 kişilik bir şirket kurma yolundayız. Şuan tasarım programlama işlerini ben bulduğumuz müşterilerle aramızdaki bağı sağlayanda arkadaşım olacak diye planladık. Sürekli %50 paylaşımdan bahsetmekte ama benim kafamı kuracalayan ise %50'nin uygun olmaması. Evet müşteri bulan yada çalışamaya ikna edende çaba gösterir, haklıdırda ama işi yapanın ondan daha fazla iş yaptığı ortadadır diye düşünüyorum. Misal çok büyük bir dergi tasarımı yada portal programlamasının karşılığı sadece telefon ile iş bağlayıp yada görüşme yapan ile eşit değildir. Aslına bakarsanız aklımdaki bu kararsızlık için sizinde fikirlerinizi almak isterim, hemen hemen konuyla aynı bir sorun sanırım 2 kişilik bir firmadaki, müşteri ilişkileri ve tasarım&programlamacının kar pay bölüşümü ne olmalıdır?
Bathory şu an çevrimdışı  
Old 29.01.2005   #8 (permalink)

maver's Avatar

Görsel: 3

Alıntı:
frozenthrone tarafından gönderilen mesaj:
Bizde 2 kişilik bir şirket kurma yolundayız. Şuan tasarım programlama işlerini ben bulduğumuz müşterilerle aramızdaki bağı sağlayanda arkadaşım olacak diye planladık. Sürekli %50 paylaşımdan bahsetmekte ama benim kafamı kuracalayan ise %50'nin uygun olmaması. Evet müşteri bulan yada çalışamaya ikna edende çaba gösterir, haklıdırda ama işi yapanın ondan daha fazla iş yaptığı ortadadır diye düşünüyorum. Misal çok büyük bir dergi tasarımı yada portal programlamasının karşılığı sadece telefon ile iş bağlayıp yada görüşme yapan ile eşit değildir. Aslına bakarsanız aklımdaki bu kararsızlık için sizinde fikirlerinizi almak isterim, hemen hemen konuyla aynı bir sorun sanırım 2 kişilik bir firmadaki, müşteri ilişkileri ve tasarım&programlamacının kar pay bölüşümü ne olmalıdır?
biz aynı problemi ajans için iş getiren böyle bir elemanda yaşamıştık.
şunu söylemek isterim ki öyle bir zaman gelecek ki karşınızdaki insan sizden 4-5 kat para kazanabilir duruma gelecek çünkü sizin yapamıyacağınız çeşit çeşit işler yaptırabileceği insanlar arayacaktır.
%30'dan fazla parayı hak etmediğini söyleyebilirim.
Old 29.01.2005   #9 (permalink)

neo_neuro's Avatar

Yer: Ankara

@frozenthrone: Aynı durumu birebir yasadim.. 2 ortaklı bir sirketin %50 ortagı olup senin dediğin gibi teknik ve pazarlama diye ikiye ayirmistik sirketi.. Ancak para paylasimini %50 bolmek cok akillica olmuyor. Duruma dışarıdan bakıldığında bir telefonla büyük bir portal işi bağlamak ta bir meziyettir belki ama sonuçta işin teknik kısmının daha fazla parayı hakkettiğini düşünüyorum. Kazanılması zor ve uzun çalışmayı gerektiren yetenkler ucuza harcanmamalı. Eğer iki ortaklı bir şirket kuracaksanız yanına teknik anlamda destek olması için çalışan bir kişi daha almanı öneririm. En azından gece uyursun ve verdiğin maaşa değer
neo_neuro şu an çevrimdışı  
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

gates , bill , hedefler , ortaklik , paylasim , s irket

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 05:05.