Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Neden Programlama da bilen tasarımcı aranır? - Cevaplar

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 04.11.2003   #1 (permalink)
ScottJr

ScottJr's Avatar

Yer: Istanbul-Turkey
Neden Programlama da bilen tasarımcı aranır? - Cevaplar

Tasarımcılara yönelik iş ilanlarında çoğunlukla;

* ileri seviyede Photoshop, flash Dreamweaver bilgisine sahip

ile başlayıp gene çoğunlukla

* TERCİHEN AŞAĞIDAKİ PROGRAMLAMA DİLLERİNDEN BİRİNE HAKİM
ASP - PHP

diye devam eden ibareler görüyoruz.

Aslında büyük interaktif ajanslar bunu istemek zorundalar. Nedenini aşağıda vereceğim. Ancak ondan evvel bunu neden isteyemezler kısaca ona inelim (ki zaten hepimiz biliyoruz aslında) :

// biz tasarımcılar aklımızdaki bedeli yaptığımız işe karşılık olarak tamı tamına göremediğimizde şımarığız, tembeliz ve asiyiz. Eminim ki tasarımcı/programcı bir arada eleman arayıp da buna karşılık aylık $3000 verecek olan bir firma için oturur programlama da öğrenirsiniz. Şahsen ben de öğrenirim varsa öyle bir ilan.

Ama hem patron psikolojisini idare edip, verilen yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmeye çalışalım, hem de karşılığında her aysonunda daha da bizden alınan bir şeyler görelim.

Bu yüzden kızılıyor bu tür ilanlara.

Peki, ikisini birden en azından ikinci kısımdan (program - tasarım) biraz anlayan da olsa neden tercih sebebi?

Siz yatırımcı / iş sahibi olsanız, oluşturduğunuz veya müşterinize sunduğunuz projenin hem tasarımı hem de program altyapısıyla bir bütün şıklık içinde olmasını istemez misiniz? Onlar da aynısını istiyor.

Sürekli güncellenen dinamik içeriği olan bir sitenin aynı zamanda şık bir tasarımla bütünleşik olduğu örnekler çok fazla yok.

ÇÜNKÜ :

// Tasarımcıyla programcı iyi geçinemezse (çoğu zaman iki taraf ta çamuru birbirine atar)

// Guestbook haline getirilecek sayfada guestbook.psd yi program içine koyacağım diye programcı psdnin canına okursa

// Guestbook haline getirilecek sayfada guestbook.ASP içine tasarımı dahil edeceğim diye tasarımcı kodları patlatırsa

İş uzar.. Çok uzar hem de. Kimse de mutlu olmaz.

Büyük firmaların iş ilanlarında sürekli gördüğümüz

* TERCİHEN AŞAĞIDAKİ PROGRAMLAMA DİLLERİNDEN BİRİNE HAKİM
* TERCİHEN AŞAĞIDAKİ tasarim PROGRAMLARINA HAKİM

kriterlerinden uzmanlığı dışında ikisinden birine de yatkın olan birinin başvurup alındığını düşünelim. Sonuç şu olur:

// tasarımcı tarafından PSD yapılır, HTML dökecek kişiye(programcı) verilir, tasarımdan, en azından photoshoptan biraz anlayan programcı psdyi slicelara bölüp kod ortamına tertemiz bir şekilde atar.

veya tam tersi; ki ilk opsiyon daha hızlı sonuç verir, neden bilemiyorum.

Yanisi, tasarımcı arayıp da ASP de bilsin isteyen iş ilanlarına nefret kusmadan önce detaylarla ilgili bilgi edinmekte fayda var, zira tek bir emaille firmanın sizi adamdan kar etmek için mi, yoksa daha verimli (dikkatinizi çekiyorum: daha çok değil) daha verimli proje gücü elde etmek için mi ekiplerinde görmek istediklerini anlayabilirsiniz.

Kızmayın o kadar

» Monofactor -Journal | Showcase | » DevArt Gallery
ScottJr şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 04.11.2003   #2 (permalink)
gameover

gameover's Avatar

Yer: Istanbul
Ancak unutulmaması gereken birşey var -ki benim de kızdığım kişiler bunlar- şirketine hem tasarımı hem de kodlamayı yutmuş çalışan arayanlar. onların amaçları tabiki de belli:

Alıntı:
bi adam hepsini halleder bende 2 adama vereceğim -atıyorum- 2000$ ın 1250$'ını buna veririm, 750$ cepte ooh
Yoksa tabiki de dediğin gibi bir tasarımcının/kod yazarının, takım arkadaşının yaptığı işi az çok bilmesi çok faideli birşey

ek: ellerine sağlık, güzel yazmışsın.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 04.11.2003   #3 (permalink)
erdemugur

Yer: Ankara
Selam herkese,
tamda bu konuda biraz dertli olduğum bir dönemde bu konuya rastlayınca dayanamadım birkaç satır birşeyler yazayım dedim.işte bu konuyla ilgili yaşadığım bir durum ve konuyla ilgili nacizane düşüncelerim.
Geçenlerde gazetede rastladığım bir iş ilanı için görüşmeye gittim,ilan aynen şöyleydi " ASP ve PHP bilen web programcılar ve web Tasarımcılar"
web programcı ve ASP kelimelerini bir arada görünce atladım hemen,ASP becerime güvendiğim için, ve PHP'yi hiç önemsemedim çünkü web programcılar diyodu,yani ikisinide bir kişiden istemezler diye düşündüm.Neyse bir form doldurdum, ön görüşme için eleman alımından sorumlu kişiyle görüştüm, ve görüşme sırasında gördümki adamlar "web programcı" adı altında web adına herşeyden acayip anlayan adam arıyolar.Tamam bu konuyla ilgilenen kişi kendine bir çok konuda belirli bir birikim yapmalı, ama web teknolojilerinin yani programlama dilleri ve grafik programlarının hepsi aynı koltuğa sığacak karpuzlar değil bence.
Bir insanın her şeyi mükemmel bilmesi diye bir şey olamaz, biliyorum diyen kendini kandırır, aslında hiçbirşey bilmiyordur, bildiğini sandığı birçok şeyde yarım yamalakdır.İş böyle olunca ASP ve PHP gibi iki web programlama dilinide delilercesine bilen birisini aramak bu konulardan herhangi birisine sahip ve gerçekten becerikli kişilere yapılan en büyük haksızlıkdır.Bir kişi sadece bir konuda uzman olabilir,uzmanlık konusu dışındaki herşey kişi için artı birikimdir ve gerçekte uzmanlık konusu kadar derin ve değerli değildir.
Bu durumla ilgili ScottJr'un dediği koordineli çalışma ve verim meselesine gelince, iş verimini arttırmak düşüncesiyle böyle bir tercih yapmaya gitmek bence web programcı ve web tasarımcısı ve hatta grafiker kişilerin bilgi ve becerilerini bir potada eritemeyen yani bunlar arasındaki koordinasyonu sağlayamayan veya sağlamaktan, yani asli görevinden, kaçınan yöneticinin yanlış tercihinin sonucudur.Umarım insanlar bundan vazgeçerler.
Birde ben bu bir kişiden "bin" kişilik iş ve yetenek isteme olayının ülkemiz koşullarında daha çok gameover'ın dediği gibi maddi bir tercih olduğunu düşünüyorum.

saygılar.
erdemugur şu an çevrimdışı  
Old 05.11.2003   #4 (permalink)
juniorart

juniorart's Avatar

Yer: çorlu
aslında işverenlerin bu işlerden vazgeçmemesinin asıl sebebi ben süper tasarım yaparım abi. yanında acayipte program yazarım cılıktır. yapanlarda yokmudur ,,var hani. saygı duyarım. ama bu tür işlerin sonucu maalesef. çok ta fazla yol katedmez.
bana göre tasarımcı yaptığı işi en iyi şekilde yansıtabilmeli binevi programcını yaptığı işi yüzeysel olarakta bilmelidir. programcıda. onun ne yapmak istediğine yanıt verebilmelidir.arada sağlam bi anlaşma olmak zorunda. yoksa bu memlekette ne bize tasarımcı diye hakettiğinizi verirler nede programcı olarak.
juniorart şu an çevrimdışı  
Old 05.11.2003   #5 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Hem programcı hem tasarımcı olmak aslında teorik olarak mümkün olsa da pratikte bence çok zordur. Genelde bizde bir taraf ağır basar diğer tarafa da azıcık kafa basar Bu da zaten Türkiye şartlarında yeterlidir. Tasarımı ele alalım sadece program bazında bile baksak yalanıp yutulması gereken o kadar çok şey var ki... Programlardan da önemlisi tasarım bir yetenektir ve herkesin harcı da değildir. Programlamayı ele alalım bir programcı için seçtiği alanda uzmanlaşmak çok ama çok yorucu ve uzun bir süreçtir. Sadece ASP bile bir deryadır. Veya sadece PHP. Wrox'un yol haritalarına bakarsanız bizde Beginning ..... diye başlayan kitabı okuyan programcıyım derken (veya hakkı öcal kitapçığını ki bunlar ayrı bir komedi) bu yol haritasına göre önünüzde soğurulması gereken binlerce sayfa kitaplar vardır. Ki yine de bunları okusanız bile tecrübe katılmadan bir programcı sayılmazsınız. Algoritmik düşünmeyi bilmeyen, (daha bir sayının tek mi çift mi olduğunu nasıl kontrol edeceğini bile bilmeyen hatta) insanların programcıyım demesi bana " Ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar az şey bildiğinizi farkedersiniz" sözünü bu tarz insanların hiç duymadığını düşündürür.

Malesef Türkiye şartlarında her şeye bulaşmak zorunda kalıyoruz ve bu da ortaya güdük tasarımcılar, güdük programcılar çıkarıyor. Tatminsiz beyinlere ortam hazırlayıyor ülke şartları. Ben bu sebeple de her ikisini de bilen diye ilanlara gülerek bakıyorum. Çünkü imamın ayıbına cemaatin cevabı açıktır ve imam düzelmedikçe cemaatten hayır beklemek zordur.

Bizleri uzmanlaşmaktan alıkoyan bu şartlara üzülerek bakmaktan başka birşey yapamıyorum kendi adıma.

Karışık oldu ama can acıtıcı bir noktaya parmak basılmış ki insan düşüncelerini toparlamakta zorlanıyor.
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Old 05.11.2003   #6 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Aslında dreamteam in en ufak boyutu 3 kişi olmalıdır derim.

Tasarımcı > Coder > Programcı

Coder diye tabir ettiğim kişiler HTML Kodundan gerçekten anlayan, PSD, PNG vs. kaynak resim kodlarını slicelara bölebilecek standart tasarımcılar gibi export resimden Export etmeyecek, HTML ile yüz tane tabloyu içiçe koymadan layout çıkarabilecek kişi portresidir.

Bu kişi kilittir bence server-Side mantığını bilmesi gereklidir. ASP ve PHP vs. değil server-Side mantığını bilmesi gereklidir.

Onun Response.Write bilmesi iş için bir şe ifade etmez ancak ki sayfa ne zaman işlenir, bu döngüde nasıl çıkar birleşir, Kodlama yapan bunu buraya koyabilir mi koyamaz mı detaylarını bilirse işe yarar.

Kısaca bence aradaki bu sorunu çözecek kişi bu Coder (veya HTML Coder, veya Kodçu ) dır.

Memleketime gelince durum o kadar komik ki;
Zaten bir web tasarım firması 400-1000$ a iş yaparken nasıl olur da 3 kişiyi bu şekilde senkronize çalıştırabilir, imkanı yok.

Hatta o kadar ki freelance çalışanların bir çoğu ajanslara, firmalara göre daha yüksek fiyatlar vermeye başladı. Bu tip bir pazarda sanırım ki bu dediğimiz en ufak dreamteam lerden dahi bahsedemeyiz.

Haliyle bu tip ilanları da saygıyla karşılamak durumunda kalıyoruz.
Old 05.11.2003   #7 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Bu ülkede neyi ne kadar bilmenin önemi fazla yok. Bu tip bir ilanı önemsemek ve kendini istenilen nitelikte yoğurmaya çalışmak yorgunluk yaratır. Emeğe saygı duyulmayan bir yer yaşıyoruz. Bu olgu yokmuş gibi davranmak yazıktır.

Bir çok resim işleme programını; ASP, PHP, c+ kıl tüy yün gibi programları (ya da her neyse); flash (e bunu da bilmiyorsa yuh yani); DW (ne gerek olacaksa diğerlerini biliyorken) ileri düzeyde bilmesi tercih sebebidir. ... Niye? ... Böyle olması gerektiği için mi? (Bilenlere diyecek hiç bir sözü olamaz kimsenin. Adam biliyor işte. Allah vergisi bir durum.Ben o kadar zeki değilim.) Evet böyle olması gerekiyor. "Kardeşim her ayrıntı (!) için bir adam alırsak biz ne kazanacaz?" Çoğunu bir adam yapsın yeter işte. Zaten nedir ki ASP, PHP? Çocuklar bile kendilerine ASP ile site yapıyorlar... İngilizce bilmenin gerekliliği gibi bir şey bu.

Tabi bu tip ilanlarda aranan kritere uyan bir eleman bulunabiliyor mu bilemem ama bildiğim bi şey var ki bu durum başka bazı sektörlerde de aynıdır Kızmak yerine orada "arzu" edilen niteliklerden birine/birkaçına sahipseniz başvurun. Kaç kişi var bu kadar özelliği barındıran bilmiyorum ama benim, tasarım kalitesini beğendiğim fazla bir şirket yok. Bu işler öyle ya da böyle yapılacak. İster "o" adam bulunsuuun, ister bulunmasın. Kızıp da ilana sırtınızı dönmeyin. İsteyenin bir yüzü kara, vermeyen zenci!

- Elimden gelen budur kardeşim. Ben tasarım (ya da kodlama) konusunda uzmanım. Ve de iyiyim. Aha bu da telefon numaram. Eleman bulamazsanız beni arayın ... Size diğer konuda da yardımcı olacak kişiler bulabilirim. Boşverin tek adama bağlanmaya. Risklidir. O gitti mi napıcaksınız? Dımdızlak kalıverirsiniz valla ortada. Hem müşterileirinizi falan da çalmaya kalkışır, kendi adına işler felan yapar maazallah

YA, BU ÜLKE GERÇEKTEN GÜZEL
Old 05.11.2003   #8 (permalink)
MuTReFT

MuTReFT's Avatar

Yer: Bursa - İstanbul
Tasarımcı - Programcı ilişkisi hakkında yorum yapıcam :P
kendimizden örnek vereyim şimdi çalıştığım şirkette Bir projeyi 3 kısma bölüyoruz "Tasarım | Programlama | Uygulama" ben uygulamacı oluyorum genelikle :P Tasarımcı arkadaş tasarımı yapar .psd veye .png (genellikle) bana yollar. Programcı arkadaşta projede kullanılacak olan kod ları ayrı bir sayfada derler kullanıma hazır hale getirir bana yollar bende tasarımla kodları birleştirim bazen kodları tasarımın içerisine gömerken patlattığım oluyor (genellikle Repeat Region dögüleri yüzünden) burda programcı arkadaş ile ufak tefek atışmalarımız oluyor Şayet biraz daha dikkatli olursam bunu yaşamacağımı biliyorum
Demem oki düzen yerine oturtulduğu zaman Tasarımcı - Programcı - Uygulamacı türünde bir yapıyı hayata geçirmiş olursanız sorunsuz veya minumum sorunla iş yaparsınız

Mesaj MuTReFT tarafından 05.11.2003 (13:32) yeniden düzenlendi..
MuTReFT şu an çevrimdışı  
Old 06.11.2003   #9 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
burada değineceklerim kişisel görüşlerim; 10 senelik bir multimedyacı olarak zaman içerisinde gördüklerimin sonucu... kimse de katılmak zorunda değil.

bu konudaki yorumum aslında hepimizin bildiği bazı gerçekler üzerine kurulu. artık sadece programcı, sadece tasarımcı diye birşey yok. nedeni şirketlerin talepleri değil; yazılımların hybrid bir yapıda olmaları. hemen hemen her tasarım programı artık scriptable. CSS gibi altyapılar sayesinde de programlama, tasarımla paralel yürümekte. zaten internet ve globalizmin getirdiği birşey bu, hybridism. bunla kastım, artık net sınırların kalmadığı, herşeyin birbirine kaynamaya başladığı bir dönemdeyiz. bu kadar genel görmek gerekmeyebilir belki; ama multimedya geliştiricisinden bahsediyorsak hem tasarımı hem programcılığı (en azından styling/scripting dillerini =markup language) bilmeleri gerekiyor. sebebi de en optimum çözümü ancak bu şekilde sağlanabilmesi.
ajansta art director, sadece tasarımı değil, bunun matbaasal çözümünü (uygulama) de bilmek durumunda ki baskıda renkler doğru çıksın, kağıdı doğru hesaplasın vs. multimedyaya bunu uygularsak burda da programlama dilleriyle ne yapabileceğini bilirse tasarımını en uygun halde yapabilir. bu, illa programlamayı kendisinin yapmasını gerektirmez, ama bilirse ilgili kişiye nasıl iletebileceğini, ne talep etmesi gerektiğini bilir.

lakin şirketler tabii ki bunu sömürür; 2 kişi yerine bir kişi çalıştırılması mantığına karşıyım. ama multimedyacı olarak biz, teknolojiyi, gelişmeleri takip etmek, ortamın ne yöne doğru gideceğini görebilmemiz açıısndan şart.
Old 06.11.2003   #10 (permalink)
malina

malina's Avatar

Yer: istanbul
cgencer'a katılıyorum... İyi sonuç alabilmek için yapmasak da diğer alanın mantığını bilmek gerekiyor... Benim iyi bir tasarımcı olamamam bundan kaynaklanıyor. Çünkü ne ile neler yapılacağını bilmiyorum, çevremde yapacak insanlar olmasına ragmen ne isteyeceğimi bilmiyorum.. Bu yüzden aynı kısır döngü içindeyim..

Sonuçta bu benim emekli günlerimi geçirdiğim bir hobi... Ama sizler özellikle tasarımcılar programlama yapmasanız bile mantığını bilmek zorundasınız... Yani ideal olan 3 kişilik ekip bir arada olsanız bile bilmek zorundasınız.

Ama programlayı da sizin yapmanızı isteyen işverene ....
Yanıt

Etiketler
cevaplar , aranir , tasarimci , bilen , programlama , neden

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain