|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: Istanbul-Turkey
|
aynen söylemediğiniz sürece işe yaramaz. patron oymuş havalarına girmesine izin vermek bir yere kadar doğru. Çizgi sizin profesyonel bakış açınıza dokundurmaya başlayacağı ana geldiğinde dizgini ele alıyorsunuz ve kısaca "ben sana fikrini sorsaydım, burada olmazdım; çünkü bu işi kendin yapıp berbat edebileceğin için beni çağırmazdın" diyorsunuz. Basit gibi aslında. Fiyat konusunda da, baştan bir anlaşma yapıp belirli bir ödeme almadan işe başlarsanırz size her şey haktır, kanuni olarak da yüzeysel olarak da yapılabilecek hiç bir şey yok. 1 haftalık iş 2 ayda müşterinin kırıtmalarından dolayı bitmek zorunda kalır ve olaydan 4 ay sonra da o minik meblanızı anca alırsanız; oturur hiç bir şey yapmasaydım ne kaybederdim diye düşünmeye başlarsınız
|
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Diyalog'dan özel olarak bir işin parasının alınmadığı ve benim bundan şikayet ettiğim anlamı çıkarılmasın. Bu sadece bir örnekti, bu örneği de vermemin sebebi, hala insanların fikir üretmenin ve birşeyler yaratmanın önemli ve değerli birşey olduğunu anlayamamasıdır.
Yurtdışında neden her yerde otomatik makineler, kiosk'lar vesaireler var? Teknoloji ve zenginliklerini göstermek amaçlı mı? Hayır, çünkü işin içine insan girdiği zaman emek gücü para ediyor ve iş sahipleri bundan kaçınmaya çalışıyor. "Diyalog" tam olarak birşey ifade etmedi ise aşağıdaki gerçek örneği vereyim: Şu an bir reklam firmasının sahibi eski bir üstad, freelance çalıştığı zamanlarda büyük bir firma için ilüstrasyon işi kapıyor. Eskiden freelance çalışmak şimdikinden daha zor olduğu için ve işe yeni başladığı için normalin çok altında bir fiyat veriyor. İşi alıyor ve (çalışmayı gördüm) manyak bir ilüstrasyon yapıyor, bilgisayarla bu kadar gerçekçi yapılamayacak birşey, günlerce harcanan gözler ve eller. Büyük patron işi çok beğeniyor, fiyata gelince yüzü birden ekşiyiveriyor. Adamın yaptığı işin karşılığı şu cümle oluyor: "Mürekkep ve şöller kağıdı bu kadar pahalı mıydı ya?" Yapılan tüm iş sadece bir kutu mürekkep ve 1 metrelik "şöller kağıdı" na indirgeniyor... Bu hikaye en az 15 yıllık. Kağıt-kalem yerini monitor klavyeye çoktan bırakıyor, insanlar, tasarımlar, beyinler değişiyor. Ama "büyük patron" kafasını bir türlü değiştiremiyor, anlayamıyor napsın... Ben paramı zaten aldım merak etmeyin, sorun işin yüzde kaçının alındığı, patrona nasıl davranılması gerektiği veya fiyat stratejileri veya o veya bu değil. sorun, ben esas değer eden şeyi, yani ürettiklerimin bedelini değil, müşterinin anladığı dilden zırvalıkları faturaya yazıp paramı alıyorum. Ve bu kafanın değişmemesine belki de bu şekilde katkıda bulunuyorum... |
|
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Daha neler var neler... anlatsam inanmazsınız... :P
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: Ank
|
Re: Tasarım mı, o da ne?...
halinden çok iyi anlayabiliyorum kardeşim.
valla ben de tasarımı yapıp daha sonra adama verirken harcadığım zamanı hesab edip fiyat söylemek isterim ama... bunu yüzünden 3 iş kaybettim. aslında 1 yani diğer ikisini yaptım, ama onları ben yaptım olarak görmüyorum ve para da istemedim artık yakınlarından bile geçmiyorum o iki firmanın (küçük firmalar değiller hata kendi sektöründe en öndeler gibi bişey. ama çok pimpirikliler düşünün 8-10 tane HTML için 7 ay uğraştım... ( )herneyse, diğer gelen iş ise çok iyi idi 1500$ alacaktım ancak fiyat konusunu kesinleştirmediğimden doalyı o işi kaybettim adamalr benle irtibatı kestiler. bu bana çok büyük ders oldu. şimdi sürekli script, tasarım multimedya fiyatlarını takip edip insanalra kilo kilo elma, domates satar gibi tasarım ve program satıryorum. çok ilginçtir ki türk insanı böyle insanalrı daha çok seviyor... ama picassonun bi tablosunu göstersek ve ne kadar eder desek hemen entellik yapıp "ya işte bunun manevi bir değeri var, PAHABİÇİLEMEZZ" derler. zaten en kısa sürede Türkiyeden gitmeyü düşünüyorum bunun gib etkenlerden dolayı.. ARKADAŞLAR : siz siz olun tasrım işlerinizde biraz kendini bilmiş davranıp, kesin fiyat verin; verirken de "ay işte önemli olan para dğeil" demeyin ve abartı gelen fiyatı söyleyin, "ister yaptırın ister yaptırmayın , siz kaybedersiniz"şeklinde davranın. Çünkü Türkiyede böyle gidiyo...
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!