Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 13.01.2004   #101 (permalink)

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?

İşte sorun burada. Olayı tamamen para olarak algıladığımızda büyük yanılgıya düşeriz. Ekip çalışmaları fiyatı arttırmamalı. Aksine bu bir iş paylaşımı olmalıdır, fiyatı etkileyici bir unsur değil. Ben kendi adıma söylüyorum, eğer aktardığım projeye bir katkım olmayacaksa sadece bahsettiğim %10 komisyonu alırım ve olay biter. Yoksa yeme üşüşen kuş sürüsü gibi iş yapılmaz ve müşterinin midesi bulanıp gider, paşa paşa başkasına yaptırır işi. Amaç sopa atmak değil, ortak portföyden çıkarılabilecek optimum faydayı çıkarmak olmalı. Benim 50 tane müşterim olsa ne olur? Tek başına nasıl yetişilir ki herkese?? Müşteriyi bir kere kazıklarsınız (eğer psikolojik bir problemi yoksa). Bugün sırf flash diye yüksek fiyat verip gereksiz yere uyduruk flash tasarım yapanlar yarın bu fiyatları rüyalarında bile göremeyecekler.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 13.01.2004   #102 (permalink)

tasarcık's Avatar

Alıntı:
heady tarafından gönderilen mesaj:
@enemy, bu ülkede başka güzel şeyler de yapılıyordu. İnsanlar en azından bu derce kıl, paranoyak, bencil, vurdumduymaz değildi. Belirli bir konu üzerinde konuşurken bile fikirleri, düşünceleri hayata yaymayı becerebildiğimiz zaman gözümüz daha geniş bir perspektif algılayacaktır. Aksi taktirde detaylarda boğuluruz.

Kendinizi rahat bırakın Konunun özü hayatın kendisinde saklı zaten: Paylaşım. Önemli olan insanların bu yaklaşımı dürüstçe benimseyip benimsemeyecekleri. Her sistemde arıza olur. Yanlışlar yapılmazsa doğruları öğrenemeyiz. Sadece konuşarak da çözüme ulaşamayız. "Tamam yardımlaşıp, paylaşalım" diyip de herkes yine bildiğini okur yerinde oturursa başlanması umut edilen noktaya bile varılması hayal olur. Faaliyet alanımız eskisi gibi sadece Türkiye değil. Aynı sorun Türkiye dışında da var, yoksa daha önce bahsi geçen Türkiye dışındaki bu üzerinde yazışmaya çalıştığımız oluşumlar olmazdı değil mi? O yüzden "Türkiye gerçeği" gibi içinde bulunduğumuz kendi gerçeğimizde sıkışıp kalmayalım.

Ben az kazanmayı göze alarak 500 doların altında hiç bir işi kabul etmiyorum; referanssız bana gelen işleri almıyorum (bu benim seçimim); Bu rakam faturadaki rakam değil... üzerine kurumlar/gelirvergisini ekleyerek +KDV fiyatı veriyorum (çünkü ben tasarımdan 500dolar almayı hedeflemişim); iyi iş yaptığım değil müşteri beğenene kadar uğraşacağım garantisini veriyorum (müşteri beğenmezse gider -bu da diğer kişisel seçimim); referans sistemimin bir amacı pazarlık mekanizmasını yok etmekti ve yok oldu. Tuzum kuru falan değil, bu işe başlamadan önce 3 kriz üstüste geçirdim... ve ciddi bir para kaybettim. Zemini de gördüm, bulutu da. Aynı zamanda seçimlerimin geleceği oluşturduğunu da gördüm. Üçkağıtçı tipleri, emeğin üzerine yatmak isteyen aklıevveleri, emek üzerine pazarlık etmeyi mal alırken pazarlık etmekle aynı kefeye koyanları gördüm. Pazarlık payı bırakıp fiyatı kendi istediğim fiyata düşürüp müşterinin kendini iyi hissetmesini sağlayabilirdim. Yapmadım. Önemli olan benim kendimi iyi hissetmemdi, yoksa müşteriyi memnun etme sorunum başgösterebiliyordu. Ben süpper bir tasarımcı değilim ama yaptıklarımı beğenenler var; iyi yaptığım için değil, ufak hesaplar yapmadığım için. Madalya falan istemiyorum: tek istediğim insanlarla işin yanında iyi ilişkiler kurmak. Benim anahtarım da budur. Bu işi yapmaya karar verdiğimde arkadaşlarıma haber verdim "ben artık tasarım işi yapıyorum aklınızda bulunsun diye"... sırf portföy olabilsin diye bedava site yapma olayını göze aldım. Bu sıralarda bir sohbet ortamında o arkadaşlarımdan biri "bizim şirketin (genel müdürü olduğu şirketin) web sitesini sen yap o zaman" dedi (bedava)... sevindim. Ardından ekledi: "mail adresime referanslarını gönderebilir misin?"... Bir daha da ona konuyu açmadım ama kendime bir söz verdim bir gün mutlaka benden ikinci defa iş isteme şanssızlığına uğrayacaklar olacak, o zaman onlara yine aynı güvenceyi (beğenene kadar olayı) fakat olması gereken fiyatı söyleyecektim. Ve oldu. 2 yıl sonra aynı kişi bana "işler nasıl gidiyor" geyiğini sorduğunda sadece ve sadece bir referansımı söylemem bana 2 şirketin işini birden vermesine yetti. Bu sefer fiyat ve ödeme farklıydı (standart bir tanıtım sitesinden bahsediyorum). Sesini bile çıkarmadı. Bahsettiğim referansı ben tırmalayarak elde etmedim. Bana, sadece bir tane banner tasarımımı görünce tasarım teklifi getirdiler. Bu da Garanti Bankası'dır (öyle çok önemli bir şey yapmıyorum ama teklif etmeleri bana yeter, ben daha 2 yıllığım). Süper bir tasarımcı değilim ama şu anda yaptığım şeyi seviyorum. Beni aşan proje olduğunda sevdiğim, güvendiğim, arkamdan iş çevirmeyeceklerini bildiğim arkadaşlarım var, onlarla paylaşıyorum. Beraber kazanıyoruz. Zaten projede onlardan biri oluyorsa işin değeri artıyor. İlk başta yüksek fiyatlar çekemeyeceğimiz için dürüstçe şuna karar verdik: bir süre projede kaç kişi olursa olsun kazançta eşit bölüşüm yapacağız. İşler böyle böyle büyür. Zamanı geldiğinde bu durum herkesin lehine değişecek. Büyük paraları tek başınıza kazanamazsınız... 1+1=2 ...

İnsanın güvenebileceği, paylaşabileceği iş arkadaşlarının olması güzeldir; ve imkansız değil. Para hırsı olandan ne kendisine ne de çevresine hayır gelmez. Şu anda bu alanda Türkiye'de gözlemlediğim şu: "Deveye sormuşlar neden boynun eğri diye, nerem doğru ki demiş"... biz bunu şununla değiştirebiliriz: "Kurda sormuşlar neden ensen kalın? Kendi işimi kendim yaparım demiş"... Oturup konuşmanın yanında harekete geçmeyip eğri boyunlu, dayanıklı, kinci bir deve sürüsü mü yoksa ensesi kalın, işini görmek için harekete geçmiş, çok iyi saldırı stratejisi yapan bir kurt sürüsü mü olmak istiyoruz? Cevabı bizim elimizde. Ben bu tür bir oluşumu zaten başlatmış durumdayım... hızlı gitmeyecek ama sonunda olacak! Burada niye olmasın??? Bana geçerli bir sebep gösteren olursa derhal sesimi keseceğim. Bahane değil sebepler yönlendirmeli bizi.

heady sana bişey diyeyim mi ya sen benim hayatımı yaşıyosun ya da ben senin... Yazdıklarının tamamı benim yaşadıklarım ve yaptıklarım... Böyle bir oluşumu başlatmış olma kısmına kadar... Bu kadar olur yani.... Allah allah şaşırdım valla....
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 13.01.2004   #103 (permalink)

tasarcık's Avatar

Ha bir de eğer bu toplantı bir çay içme, gezme, tozma ve kafa çekme seansına dönüşecekse ben yokum...
Ben işini ciddiye alan ve gerçekten iş konuşmaya gelenlerle toplanmak istiyorum...
Çayı başka zaman içeriz, Riddim'e, Melek Life, Kemancı'ya Yaga'ya falan başka zaman takılırız...
Sabahlara kadar içer dans ederiz...Bunlara her zaman okey...
Ama önce iş sonra geyik....(bence)
Old 13.01.2004   #104 (permalink)

yunus::t's Avatar

Öncelikle, önceki toplantılar oldukça verimliydi ve istenen iş ve tecrübe paylaşımı da oldukça sağlıklı yapılabilmişti, bu nedenle olaya sadece sohbet muhabbet gözüyle bakmayın, bu sadece ortamı tarif etmek için verilmiş bir örnekti...

sonuçta burada bir iş toplantısı yapmayacağız, birbirinin yüzünü ilk defa görecek olan bir grup insan mekana gelip aranıp duracak önce bir... (bkz. Ağustos zoque toplantısı ) dolayısıyla önce bir geyik faslı olmazsa olay tutmaz....
---------
bir de lütfen foruma mesaj atarken biraz özen gösterelim,
birden fazla insana aynı mesajda cevap verilebilir, (@xxx, @xxx ...)
tekrar tekrar mesaj atmak sitenin kullanım alışkanlıklarının dışında bir davranış,

ve Reply edilen mesaja da dikkat etmek lazım, "qoute" mesajın 10 katı
yunus::t şu an çevrimdışı  
Old 13.01.2004   #105 (permalink)

gravity's Avatar

Yer: izmir
Görsel: 1

Mesaj formatı konusunda : @yunus::t+1

Toplantı konusunda : Çalışmak eğlencelidir ama şimdi eğlenmenin sırası değil (Zaten yine bir İstanbul'lu tasarımcılar toplantısı olacağından birşey diyemeyeceğim..)
Old 13.01.2004   #106 (permalink)

Yer: Istanbul

Ben bedava iş yaparak ucuz iş yaparak kazanan adam görmedim çoğu battı. Olan da kendilerine oldu. Bu kadar paraya bu kadar iş mantığıyla geldikleri nokta, hiç bir anlam taşımayan referanslar ve o kadar tasarımdan sonra ellerinde ki yeteneklerini kaybetmek oldu. Bu güne kadar çok kötü durumlarda da oldum borç harç içinde yine öle siteler yapmadım. Çünkü biliyorum ki ne olursa olsun büyük emek harcıyacağım. Ama bazen soruyorum aptallık mı? Sonuçta eğer bu işten ekmek yiyorsanız işinize saygınız varsa, etik ve ahlak olarak ta gereklerini yapmalısınız. yoksa eğer işinize ihanet ederseniz o da bir zaman size ihanet eder....
Old 13.01.2004   #107 (permalink)

heady's Avatar

Tabi şimdi gelecekler İstanbul'da olduğu için toplantı İstanbul'dakilerle olacak ama "İstanbullu tasarımcılar toplantısı" dersen beni üzersin ... öyle değil benim gözümde, kim ne derse desin. (Kabul edersen ben seni temsil ederim, yani fikir olarak değil belki ama orada olup ses çıkarmadığını varsayarak... sanki "du bakalım bi konuşsunlar da ben sonradan söylerim söyleyeceğimi" gibi)

Mesaj heady tarafından 13.01.2004 (15:44) yeniden düzenlendi.
heady şu an çevrimdışı  
Old 14.01.2004   #108 (permalink)

enemy's Avatar

Yer: Horlanda

Alıntı:
heady tarafından gönderilen mesaj:
@enemy, bu ülkede başka güzel şeyler de yapılıyordu. İnsanlar en azından bu derce kıl, paranoyak, bencil, vurdumduymaz değildi. Belirli bir konu üzerinde konuşurken bile fikirleri, düşünceleri hayata yaymayı becerebildiğimiz zaman gözümüz daha geniş bir perspektif algılayacaktır. Aksi taktirde detaylarda boğuluruz.
Ulkemizde baska guzel seylerin yapilmadigini iddia etmedim zaten. 94te internete giren(veya girmeye calisan) herkes bilir internetin nasil birsey oldugunu. Ayni sekilde, 97 yilinda girenlerde bilir. Bircok sey basic idi. Textbased'ten kurtulmus internet, gazete sablonu olarak degil, daha ozgun seyler cikarmaya yeni yeni baslamisti. O zamanlarin bu zamanlardan en buyuk farki, bilen insan azligiydi. Yaygin kullanim ve yaygin uretim yoktu.

Bu sebepledir ki, "iyi birseyler beklemek hayalcilik" olur demistim. Henuz 96 yilinda, bilgisayar atolyesindeki derste, hocaya "Bu HTML'i bize gostersene ogretmenim, canim benim." diyerek, 21 kisilik sinifimiz HTML denen onemli mevzuyu ogrenmistik. 1 sene sonrasina denk gelir ilk yaptigim is internet adina. Tablo falan kullanarak yapmistim, benimde cok hosuma gitmisti. Benden cok ote degildi bunlari yapanlar... Cunku yapacaginiz cok fazla birsey yoktu. Information sayfasi sadece... 3-5 resim ekleyebiliyorsaniz, ah ne ala, ne ala... Bilen insan azligi hep bu sonucu dogurmustur. Cok iyi hatirliyorum, $15.000 vermisti bir holding 96 yilinda. bilgisayar sorumlusu kisi, yakin tanidigim oldugu icin dudaklarimi ucuklatan bir rakam olmustu. Yaa, boyleydi iste o zamanlar.

Belki o zamanin iyi sayilacak isleride vardi insanlarin, ama ne kadar iyiydi? Dedigim gibi, is sadece tasarim ve indeksleme ile ilgili birseylerdi. Herhangi bir altyapi hazirligina girismeniz anlamsizdi. Tabi, bunu yaptiran kisiler bilmezdi. "internet mi? Aman aman, bir arkadas soyledi acayip zor birseymis." diye... Sadece, isinizin cok zor oldugunu bilirdi insanlar. Halbuki, o zamanlar bile HTML, programlamadan anlayan bir insan icin cokta zor birsey degildi.

Neden bunlar anlatilir ki? Anlatilmaz elbette ama, o gunlerden gelen bir kirginlik var aslinda muesseselerde. 2. kez sayfasini yenilememi isteyen firmalar "Vah efendim, biz zamaninda suna 2000$ verdiydik..." diyorlardi. Adamlarin sutten dilleri yanmis, yogurdu ufleyerek yiyorlar. 2000$ ne kelime? Niye versin ki adam? Nasil orta duzey bir is icin 2000$ isteyebilirsin ki artik? Sacma degil mi? Gereksiz ayrica... Etik denen birseylerden bahsediliyorsa, bunu istemek kotu degil mi?

internet cafelerin yayginlasmasi ile, bircok kisi aslinda bilgisayar ile tanisti. Tanistigida cok iyi oldu. Eksiklikler vardi, tamamlandi.. Fazla geldi demiyorum, cunku fazla olan birsey yok. Ama, "cok iyi" diye nitelenebilecek seyler hala az. Onemli eksiklik buradan kaynaklaniyor.

Ayrica, bakiniz, soyle onemli bir durum daha var. "Kazanamiyoruz..." diyenlerin bircogu, (lutfen yanlis algilanmasin) orta duzey isler yapmaya calisanlar. Cevremdeki bircok arkadasim, is konusunda herhangi bir sikinti cekmiyorlar. Gelir dustu mu? Evet dustu. Ama dolar yukari firladi mi? Firladi... 2-3 sene once aldiginizi soylediginiz 1500$ denen sey, devalue olmus bir memlekette 400-500 civarlarina denk geliyor. Yani, aslinda alim gucu dustugunden, bize boyle geliyor. Olsun, zarari yok. Yukarida herkes, "severek yapiyoruz" dedigine gore, vardir bunda bir hikmet. Biraz daha disi sikmak gerek...

Yine cok onemli mevzulardan birtanesi daha, yukarida bahsettigim "asmis" dedigim icin yanlis anlasildigim freelancer tipleri. Itiraf edeyim ki, yukarida da ustu kapali ima ettigim bir mevzudur, boyle insanlardan 3-4 tane taniyorum. Yiginla para kazaniyorlar. Sirf web sitesi olarak algilanmasin... Bu sektorde cidden cok tatli para kazanilabilecek ince noktalar var ama, kendi ekseninde bile donup dolasan yok. Varsa yoksa, web... Kotu olanda bu.

Hani, hayatin biraz esnek oldugunu hatirlattiniz bana ya yukarida, dogru... belkide sivri gibi gozukmemin sebebi bu. Belki benim cevremden kaynaklaniyordur ama, yakinan yok. "Is yapamiyorum, ac kaldim..." diyen yok. Adamlara dikkat ediyorum, hakikaten saglam tipler. Ve, cok dikkatimi ceken bir husus daha var ki; kolay kolay internete girip "aman suraya bakayim, surada gezeyim." demiyorlar. Kapali kutu insanlar. Isleri, ekstralari, aileleri ve sosyal hayatlari var. Baska birsey takmiyorlar.

Toplayacak olursam, is insanin kendinde bitiyor. Toplanti, moplanti bahane. Acayip sarar beni oyle toplanti havalari, yasit insanlarla, ortak oldugum konu cercevesinde konusmak falan. Fakat internete bakiyorumda; acayip fazla bilgi var. Gun 24 saatten fazla islemiyor ki, fikirlerimi toslayacagim insanlarla oturup cok yogun is geyikleri yapayim. 1 makaleyi, tam anlamiyla okumaya kalksam 30dkmi aliyor. Gunde 5-10 tane okumak istiyor insanin cani. Okuyorumda.. Ee, calismamda gerekiyor. Para aliyorum. Ogrenmem gerekiyor sonra... Evliyim, esimde var. Akrabalar, es, dost var... Sosyal hayat? Birbirine sikistirmak cok zor. Dolayisiyla, ayarlamayi perfect yapmaniz gerekiyor ki "ah sunu yapamadim..." yada "keske..." demeyesiniz... Waste bir organizasyon icin boylesi ummali dusuncelere gerek yok diyorum aslinda. Mesela,suna gitmismiydiniz? Bu ve ayni orbitteki bazi konularda cok buyuk fayda vardir insanin kendini gelistirmesi acisindan.. Varsa yakinlarda boyle birseyler, onlari yakalayip gidin. Daha faydali olacaktir.

Bu arada, yazdiklarim iyiden iyiye polemik konusu oluyor. Bana karsi cevaplar verilmesi cok hosuma gidiyor ancak; cozum yaratamayan bu sacma cevaplarim beni cidden rahatsiz ettiginden oturu, kendime kiziyorum. Bu sebeple, bundan sonra bu konuya herhangi bir cevap yazmayacagm. Ilgili arkadaslarla, dilerlerse ozel mesajdan daha etkilesimli olarak gorusup, tartisabiliriz.

--- -- -

Eger, mesai saatinizden calip bu toplantiya katilacaksaniz, is konusmalarinin dibine vurun. Ama davul gibi olmus kafayla, bir haftasonunuzu bu tip bir konusmayla Halic'e cevirmeyin. Hem bu konu gercekten cok ciddi. Bir organizasyondan bahsediliyor ve, "bunun temellerini atalim..." deniliyor. Kolay degil. Hemde hic kolay degil. Bunu yapamayacaginizi biliyorsunuz ama, "amacsiz insan, meyve vermeyen agaca benzer yani odundur" diyemi dusunuyorsunuz, bilmiyorum ama "yapalim" demekten geri kalmiyorsunuz. Sonunda da genelde "biz elimizden geleni yaptik, olmadi" olur.

Herseyin insanin kendisinde bittigine inanan bir kisi olarak, bu tip problemleride insan kendi icerisinde halletmelidir diye dusunuyorum. Bu forum, ve, bu directory'de yeralan bircok site, islemistir bu konuyu. Bu olmasada, bu tarz konulari. Arastirin isterseniz, bakin neler olmus. Hepsinin sonu "Eeee, ne zaman?" diyen hazin bir cumleyle bitmis. Insanlik halidir, isi cikar gelemez. Unutmustur. Gec kalir, utanir gelemez... Ozellikle programlama ile kafayi yemis insanlar vardir. Antisosyaldir. Topluluk icinde konusmayi pek sevmez, dikkatleri uzerine cekmekten nefret eder, dayanamaz, terler. Ben boyle biriyim. Cok insan olunca, afise oluyormusum hissi uyaniyor.Olur yani... Zaten internet, futursuzca herseyin paylasildigi siber bir dunya degil mi ki? Ama, hazir burada herkes cok saglam seyler paylasirken, konuyu buradan devam ettirmeye calisin. Insanlar tecrubelerini anlatsinlar ve arsiv olarak kalsin burada. Cay icip, hos bes sohbetler yapilacaksada, toplanilsin, eglenilsin. Bu eglencede sadece loyloyloy olmayacak ya. Yeni teknolojiler, teknikler illaki konusulacak. Onlar olmadan, bu tip insanlar biraraya gelmezler ki. Turkiye'de olsaydim, sablon ne olursa olsun kesinlikle gelirdim. Fakat gelisimdeki amac, boyle konulari konusmak olmazdi.

"Ne o, toplanmissiniz masa basinda. Ulkeyimi kurtariyorsunuz?" diye bir espri vardir yaygin olarak kullanilan. Dalga gecilmeye calisilir koyu sohbet eden kisilerle. Ulkeyi kurtarmaya calismak, pek moda oldugundan ve hep husranla bittiginden, herkes bu sekilde takilir birbirine. Aslinda, benim sevdigim seyde masa basinda ulke, politika, egitim gibi, fikri konulari konusmaktir. Soyleyeceginiz soz kisinin aklina takilir, baska bir arkadas gununde bahseder ve tabandan yayilir belkide. Seninle beraber ayni duygulari belkide 5-10 kisi daha paylasir hale gelir. Ancak, hakikaten gorus ve dusunce olarak gelismeyi bekleyen beyinlerimiz var. Ve, beyinler daha cok olgulasincaya kadar bu buyuk organizasyon akillarimizin bir kosesinde kalsin. Buna gerek bile kalmayacak zaten. Gelisen beyin, duzgun sinyal vermeye baslar. Sonrasinda da, hersey kendiliginden duzelir.

"forumun eski tadi kalmadi" diyenler vardir belki, "irc eskisi gibi degil..." diyenler oldugu gibi. Yada, "sozluk, eski sozluk degil. kalitesi dustu...", "Nerde eski bayramlar?", "Yilbasilari boylemi kutlanirdi eskiden?", "Karagoz-Hacivat'mi kaldi artik?" gibi bircok fikri huzunsel konular vardir. Bu sektorde kimileri icin kabak tadi vermeye baslamistir, normaldir.

Evet, bilgisayar sektoru eskisi gibi degil. 600$'lik bilgisayari, 1200$'a Escort'tan alan insanlar azaldi. Cunku, hic bilmese bilgisayari, soracagi 5-10 kisi oluyor. internet yayginlasti, bilgili insan artti, fahis fiyatlar dustu. Kotu mu oldu? Kotu olan teksey, halk pazarlarindaki pazarlik usulune kadar dusurduk(belkide dusmesine on ayak olduk is kapmak adina). Bizde zaten bundan sikayet ediyoruz... Ancak, bundan once saydigimiz seyler, gelecege atilan, iyi adimlardir.. Bilgili bir nesil yetisiyor demek ki.

Yahu herseyi bir kenara birakin, 1-2 senedir Turkiye'de MARKA HUKUKU tartisiliyor. Dusunsenize, ilim irfan sahibi insanlar is yapmaktan ote, MARKALASMA hesaplarindalar. Guzel seyler oluyor, evet katiliyorum sana @heady.

--- -- -

Bu konu basligina, bir daha mesaj yazmayacagim icin, herseyi maddelerde toplamak istiyorum son kez.

+ Is cikarma fiyatlari makul seviyelere indi. Devalue olmus bir ekonomi, dolarin artisi, bilgili kisilerin artmasi(hem arz eden hemde arzi karsilayan kesim) ile fiyatlar dusmustur.
+ Profesyonel is cevresine adim atabilmis ve, is surecinde belirli bir cizgide ilerlemenin onemini idrak eden kisi uzun vadede kazaniyor. Buda, bu cevredeki insanlarin is sikintisi cekmediklerini gosteriyor.
+ Ucuz diye nitelendirdiginiz isleri yapmamaniz, faydanizadir. Zira, bu birgun her tasarimci tarafindan algilanacaktir.
+ Gelecek, programlamadadir(masaustu, mobile). Ve, hicbir programlamaci ac kalamaz.
+ Fiyatlandirma sorunu yagmur bulutlari ile gelip, kafamiza dusmedi. Ayni sekilde, bu sorunu sorun olmaktan cikaran insanlarda zembille inen tipler degil.
+ site tasarlamayi bilmek yada site programlamasi ile ugrasmak, sizin bilgisayarin diger kollarina el atmaniza engel teskil etmemektedir. Zira, -amiyane tabirle- bilgisayara dokundugunda bile orgazm olan bir insan, ust seviye olabilmek icin bunu kendine yeterli bir sebep olarak gorur ve onun icin heran calisir, arastirir, bulur...
+ Is cevrenizle problemler yasiyorsaniz, ya yeni cevrelere el atmalisinizdir yada, kendinizi yenilemelisinizdir.
+ bilgisayar sektorunun cilkinin ciktigini dusunuyorsaniz ve baska bir meslekten bilgisayar sektorune gecis yaptiysaniz, bu sektoru birakip bir baska sektore gecmenizde herhangi bir sakinca yoktur.
+ Korkulacak birsey yok.. 176bin kayitli isyeri bulunan Istanbul'da, bilgisayara gecmemis, interneti tanimayan bircok firma oldugu gibi, mevcut altyapisi gunumuz ihtiyaclarini karsilayamayan ve heran yeni birseyler isteyecek olan binlerceside var. Sadece, koku alma duyularimizin biraz daha gelismesi gerekiyor.

Ben gwbasic'i cok seviyordum. Cok sert bir dil geliyordu bana. 10, 20, 30 diye line atardiniz. Sira cok onemliydi. Ara surecler falan pek enterese etmezdi gwbasic hazretlerini. Sonra qbasic'e gectim. Sonra Turbo Pascal. Ve sonrasi visual diller. Bir sirayi ister istemez bunyem takip etti.

Suanda da oyle. Sirayla gidiyoruz...

internet ile tanismis bir Turkiye. Futursuzca web kazigi yemeye baslayan bir Turkiye. Kazigi sindirmis, normal fiyatlara dusmus Turkiye. Is sikintisi ceken Turkiye. Meslegini sevenlerin ve bu meslege asik olan insanlarin sektorde kaldigi bir Turkiye. Sektordeki her bireyin mutlu oldugu bir Turkiye.
Old 14.01.2004   #109 (permalink)

Yer: Istanbul

cozum yaratamayan bu sacma cevaplarim beni cidden rahatsiz ettiginden oturu, kendime kiziyorum. demişsin ????

kesinlikle buna katılıyorum. Söylediklerin hepsi güzel ama bir şey ifade etmiyor )
Old 14.01.2004   #110 (permalink)

gravity's Avatar

Yer: izmir
Görsel: 1

@heady, saol abi kısmet olursa Zoque toplantısına katılcam zaten bir dahaki sefere artık ;]
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

olmali , nasil , fiyatlandirma , freelance

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi: