Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 15.01.2004   #111 (permalink)

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?

Dernek? Aslında olayı çok fazla abartmayalım. Dernek olayları uzun ve bürokratik işler... Hangi dernek iyi çalışabiliyor ki Türkiye'de? Valla dürüst olmam gerekirse aklımda hiç dernek, vakıf gibi resmi oluşumlar yok. Güvene dayalı, kuralları olan, müşteriyi ve freelancerları korumaya odaklı bir yapı ama resmi değil. Gerekli de değil. Ben insanların (müşterilerin yani) bu tarz oluşumlara artık alışmalarını istiyorum.

Bir müşteri adayım muhattabınında şirket olmasını istemişti hem de daha önceki tasarımları batmış olan bir şirket tarafından yapılmış ve tamamlanmadan adamlar ortadan kaybolmuştu. Sadece gülümsedim ve siz bilirsiniz diyip ayrıldım. Oldu beyefendi... sizin için bu kargaşada bir şirket kurarız vereceğiniz üç kuruşluk ve kısa vadeli iş için. Neyse ki sayıları fazla değil. Hala anlaşılamıyor şirketlere iş vermekle freelancerlara iş vermek arasındaki fark... Anlayacaklaar freelancerın batıp çıkanı olduğu kadar şirketlerin de var ama çıkarılan işin kalitesi farklı değil.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 15.01.2004   #112 (permalink)

tasarcık's Avatar

yok anlaşıldı buradan ne şirket çıkacak ne dernek ne de ortak hareket etme kararı ne bir fiyat tabanı ne de başka birşey... Bu kadar yazışmadan sonra ben şimdi şimdi anlıyorum ki sorun aslında fiyatlandırma ya da şu bu falan değil... sorun Türkiyeli olmakta...

Ben yarından iti baren her yere ilan vermeye başlıyorum... "BÜYÜK FIRSAT! 5 $'A web SİTESİ, 10 $'A flash ANİMASYONLARI, 1$'A BANNER, 15 $A logo, 20 $'A GAZETE, DERGİ, KATALOG, BROŞÜR NE VARSA İTİNAYLA TASARLANIR!"

Tabi ya yaşasın rekabet! Yaşasın bireysel egolar! Paylaşımı yiyim bana bişey olmasın!
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 15.01.2004   #113 (permalink)

tasarcık's Avatar

üye sayfama "üye üslubu genellikle rahatsız edici" diye moderatörlerden geldiğini sandığım bir mesaj (ya da uyarı mı diyeyim) gelmiş... Eğer üslubumdan rahatsız olan herhangi biri varsa kusura bakmasın. Bir konu tartışılırken arada bir tansiyonun yükselmesi kaçınılmazdır bana göre. Fakat hatırladığım kadarıyla Punisher'la yanlış anlamalardan kaynaklı tartışmamız dışında herhangi bir ters lafım olmamıştır... Zaten yazdıklarımın şaka olduğunun anlaşılması için yanına bir smiley ikonu koymam da bunun belirtisidir diye düşünüyorum.

Ha bunun dışında eğer üslubumdan rahatsız olan kimse yoksa moderatörlerin (ya da kimden geliyorsa bu mesajlar) yazdığım "hangi yazının" "hangi nedenle" rahatsız edici olduğunun açıklamalarını rica ediyorum.
Old 15.01.2004   #114 (permalink)

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101

Hala konusu freelance grafikerlik olan bir konuda sirket kuralim mantigini anlayabilmis degilim. Öncelikle amacimiz sirket mi kurmak yoksa freelance fiyatlandirma ve müsteri iliskilerinin olusturulmasi - gelistirilmesi mi karar vermek lazim. Sirket kurmak isteyen var ise bu bölüm altinda sirket kuralim tadinda bir konu basligi açar, altina vizyonu nasil olacak, müsteri iliskileri nerede baslayacak, nasil bir seyir izleyecek is bölümü sermaye koymak ve ileride olasi gelir giderlerin paylasimina dair fikirlerini ortaya koyar ve ilgilenenler de orada düsüncelerini belirtir.

Diğer bir konu ise dernek kuralım fikri. Birincisi bu konuda işini iyi yapıyor ya da yapmıyor ayrı ama Grafikerler Meslek Kuruluşu var. Tabi burada programcı arkadaşlar nasıl bir yerde duracak gibi bir soru çıkabilir karşımıza. Belki de benzer bir kuruluş vardır benim bilgimin olmadığı. Bunun dışında bir alternatif düşündüğümüzü farzedelim. Bu foruma bir kaç ay önce gelip hopbala dernek kurmaya gidelim, şirketleşip kurumsallaşalım demekle olacak birşey değil. Bu forum yıllardır Türkiye'de birşeyler yapmaya çalışıyor ve halen bu konuda bir çok arkadaşımız bunun için çaba gösteriyor. Sonuç olarak birşeyleri de başardığını düşünüyorum az ya da çok. Diğer yandan bir şeylerin henüz tartışılma aşamasında dahi "yok arkadaş buradan ne dernek çıkacak ne de şirket" bakış açısına sahip insanlarla zaten yola çıkılsa bile pek mesafe kaydedileceğinden kuşkuluyum. Bu konu ile ilgili yapılabilecek en mantıklı iş Ortax, Creative Moonlighter, Freelancer Network,FreelancerTurkey gibi bir freelancer sitesi kuralım mı? sorusunu sormak olabilir. Orada kendi kuralını koyar ve kimliğini sunabilirsin. Ancak dernek kurulsa bile bir müşterinin aaa bu dernek müşterisiymiş buna yaptıralım biz, boşverelim amcaoğlunu demekten vazgeçiremezsiniz. O yine gider yapacağı kişiye yaptırır. Kaldı ki daha önce de değişik arkadaşlar tarafından belirtildi, freelance bir iş için Ahmet ile Mehmet'in vereceği hizmet ve alacağı para aynı olmamalı. Teyzeoğlu 50 dolara yapar, bir başkası 5000 dolara yapar. Bu tamamen bu işi yapan kişinin kendisini sunması (yaptıkları işlerden, müşteri ile kurduğu ilişkilere değin) ile ilgili birşeydir.

Bazı mesajlar kendisini tekrar etmeye başladı.Bana göre şirket açmak isteyen ya da açalım diyenler bu konuyu pekala ilk paragrafta da belirttiğim gibi ayrı bir konu açıp dile getirebilir. freelance çalışma ile ilgili sorun ya da paylaşımları olacak arkadaşlar böylece bu konu altında konuşmaya devam edebiliriz.
Old 15.01.2004   #115 (permalink)

tasarcık's Avatar

Alıntı:
bülent ince tarafından gönderilen mesaj:
Sirket kurmak isteyen var ise bu bölüm altinda sirket kuralim tadinda bir konu basligi açar,
-----------
Bu foruma bir kaç ay önce gelip hopbala dernek kurmaya gidelim, şirketleşip kurumsallaşalım demekle olacak birşey değil. Bu forum yıllardır Türkiye'de birşeyler yapmaya çalışıyor ve halen bu konuda bir çok arkadaşımız bunun için çaba gösteriyor.
----------
Diğer yandan bir şeylerin henüz tartışılma aşamasında dahi "yok arkadaş buradan ne dernek çıkacak ne de şirket" bakış açısına sahip insanlarla zaten yola çıkılsa bile pek mesafe kaydedileceğinden kuşkuluyum.
----------
Bana göre şirket açmak isteyen ya da açalım diyenler bu konuyu pekala ilk paragrafta da belirttiğim gibi ayrı bir konu açıp dile getirebilir. freelance çalışma ile ilgili sorun ya da paylaşımları olacak arkadaşlar böylece bu konu altında konuşmaya devam edebiliriz.
Şimdi yazdığın her şey benim başından beri yazdıklarıma karşılık geldiği ve bu forumdaki "yeni"lerden biri olduğum için üzerime alınıyor ve yanıt veriyorum.

1. Bu konunun başından beri ortaya sunulan fikirler doğrultusunda nasıl şirket ya da dernek kurulması fikrine ulaşıldığı fikrini izlemiş olsaydın sanırım şirket ya da dernek kurmayla fiyatlandırma arasındaki bağı (bunun için biraz diyalektik tosmak gerekiyor) çok çabuk kavrayabilirdin sanırım... Bu konu altına ilk yazı yazdığımda henüz 3-5 mesaj vardı. Yani konuyu saptırmadım ya da saptırmadık...

2."Bir foruma ilk katılanlar konuşur sonradan gelenler haddini bilir susar oturur" mantığıyla hareket eden ilk forum moderatörü olduğun için seni kutlarım. "Süper Moderatör" dediğin de böyle olur zaten. Herkesi susturur oturduğu yerden "hiç bişey yapmayalım arkadaşlar" mealinde bir takım cümleler sarf ederek (ki bence bu tür cümleler gerçekten sarfiyat hanesine yazılır) ahkam keser.

Örneğin senin matığına göre ben de senden 7 yıl önce doğmuş olmakla yeryüzünde yaşama konuşma ve nefes alma hakkına senden fazla sahip olduğumu mu söylemeliyim?

Aynen senin yazdığın gibi bu forumun gerçekten bir şeyler yapmaya çalıştığı ve buradaki insanların samimi oldukları düşüncesinden hareketle bir şeyler yazmaya karar vermiştim oysa...

3. "Yok arkadaş buradan ne dernek çıkacak ne şirket" yazmamdaki maksat ise burada konuşulanların gerçekten havada kaldığı ve insanların bir araya gelerek bir şeyler yapmaya bu kadar gönülsüz oldukları bir ortamı hicvetmekti. Benimle yola çıkan hiç kimse bu güne kadar pişman olmadığı gibi bundan sonra da olmayacaktır. Ayrıca kendini kiminle yola çıkılacağının karar mercii olarak tayin etmek kimsenin haddi değildir. Eğer bir mesafe kaydedilebileceğini sanmıyorsan toplantıya gelmezsin olur biter.

4. Bu konu altına şu ana kadar üç ya da 4 mesaj yazdın ve bunların hemen tümünde toplantı yapılmamasını, bu forumda konuşulmasını, bu forumun çok şeyler başarmaya çalıştığını yazıp durdun. Şirket ya da dernek kurmak istemekle bu forumun ne alakası var anlayamadım... Bu forumun Türkiye'de başardığı ya da başarmak istediği şeylerle kimsenin bir zoru olduğunu sanmıyorum. Şirket ya da dernek kurmak isteyenleri başka bir konu başlığı açmaya davet etmen de garip geldi bana. Senin ilk mesajın yazıldığında tonlarca mesaj birikmişti zaten. Sen başka bir konu açabilirdin pekala (Öz freelance fiyatlandırma nasıl olmalı gibi)...

5. Biraz da kendimi öveyim. Sanırım bir portföy sayfam olmadığı ve "ben bunu yaptım nasıl olmuş" gibi şeyler söylemediğim için beni biraz hafife aldın. Bu konuda böyle düşünenlere bir tek tavsiyem olacak: Yapmayın utanırsınız...
Old 15.01.2004   #116 (permalink)

heady's Avatar

Artık bu konu fikir alışverişi olmaktan uzaklaşmaya başladı... Neye ve niye itiraz edildiği hakkında en ufak bir fikrim yok...
Old 15.01.2004   #117 (permalink)
EAN

EAN's Avatar

Yer: Somewhere, over the rainbow

Gelecek haftasonu düşünülseydi bende toplantıda olabilirdim.

Çünkü bu gerçekten çok önemli bir konu. Ama bu hafta toplanırsanız konuşulanların seyir defterini buraya yazmanızı merakla bekleyeceğim..
EAN şu an çevrimdışı  
Old 15.01.2004   #118 (permalink)

yunus::t's Avatar

Buradaki temel hata yeni arkadaşların olayı tamamen

Alıntı:
ben böyle demiştim, sen şöyle diyince ben böyle dedim, ama ben böyle dememiştim, ama bune ya olmadı şimdi, bak ben sana ne diyeceğim, ben böyle demiştim, sen şöyle diyince ben böyle dedim, ama ben böyle dememiştim, ama bune ya olmadı şimdi, ben böyle demiştim, sen şöyle diyince ben böyle dedim, ama ben böyle dememiştim, ama bune ya olmadı şimdi, ben böyle demiştim, sen şöyle diyince ben böyle dedim, ama ben böyle dememiştim, ama bune ya olmadı şimdi,...
şeklinde döndürmeye başlaması,

geriye doğru bütün thread i tarayınca gerçekten böyle olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz..

konu tartışılmaktan çıktı....

başta fikir üretiliyor hadi devam dedik ama ben çok yoruldum
oku oku bitmiyor ama olay hepten saptı artık...
yunus::t şu an çevrimdışı  
Old 16.01.2004   #119 (permalink)

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101

Bence bu kadar karamsar düşünmeye gerek yok. Başından beri freelance fiyatlandırma-çalışma için yapılacak en mantıklı adım bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi oluşturulacak bir portal olabilir. Burada kendi fiyat politikanı ve şartlarını belirler ve bunun üzerinden kendini sunabilirsin. Bununla ilgili 2 site var ama ne kadar burada istenilen doğrultuda tam olarak bilemiyorum.
Bir diğer olumlu sonuç da yakın bir zamanda organize edilebilecek toplantının iyi olacağı
Old 16.01.2004   #120 (permalink)

heady's Avatar

Budur. Karamsarlık insanı kısır döngüye sokar. Bu kadar kasmaya gerek yok... Mesajımı yazarken (biraz uzundu ) log off oldum ve tekrar geldiğimde Bülent'in mesajını gördüm Bazen anlatmak istediklerimi bir iki cümleye indirgeyemiyorum...

Benim de fikrim bir portal oluşturulmasıydı. O yüzden dernek, şirket uzun işler diye geveledim. Tüm Türkiye'de bir tane portal olacak diye bir kural yok... Öyle önemli bir yatırım da yapılmayacak. Bir sinerji elde edilebilirse portal üyeleri için iyi sonuç getirir. Hiç bir şey toz pembe değil. Böyle bir proje olursa onda da pürüzler çıkacak; önemli olan bu pürüzleri anında tespit edip ayıklamak. Bu forum bu güvenilirliğini bir günde mi kazandı yani? Ama benim gözlemlediğim çok önemli bir kural uygulanıyor burada: yöneticilerin davranışlarındaki istikrar ve inanç.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

olmali , nasil , fiyatlandirma , freelance

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter