|
|
#121 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?
Bülent'in sözlerinin amacını aştığını düşünüyorum (diğer forum yöneticileri gibi kendisinin de mesajlarını burada aktif üye olmadan önce takip ettim kendimce ve tutarlılığını az çok gözlemledim). Bu konu hakkında isterse kendisi bir açıklama yapar herhalde. Ama forumun ve yöneticilerinin fahri savunucusu değilim. Gördüklerimi ve hissettiklerimi yazdım. Bu yanlışsa bile ben yaşıyorum ve sanırım kimseye de bir zararı yok... Forumda eski değilim... geçen sene eylül ayında üye oldum (1 yıl boyunca ara ara girip forumun genel havasını gözlemledim) ve son üç dört aydır aktif katılımcıyım. Bana ikinci sınıf üye muamelesi yapıldığını hissetmedim / görmedim. Eh ortamda bir şeyler söylemek için önce bir yoklama yapmak iyidir diye düşündüm sanırım. Fikirlerimi paylaşmadan önce buranın nasıl yönetildiğini, kuralları ve uygulanış tarzını görmeden bir karara varmak istemedim. En son iki sayfayı okudum. Yorumlamakta zorlanmam benim problemim bunu bilememeniz normaldir. Açıklama inceliğini gösterecek biri olur da özelime yazabilirse memnun olurum. Ama yazdıklarınız hakkında özür dileyecektiyseniz yazmamanız iyi olurdu... Özür dilemek çözüm olmuyor her zaman.İnsanların neyi neden yazdıkları pek net değil. Bu bir gerçek. Net olsaydı fikir alışverişi niyeti tartışmaya dönüp körler sağırlar gibi gitmezdi değil mi? Ya da Bülent'in son mesajıyla önceki mesajları arasında niye çelişki olduğu... Cevap vermiş oldum sanırım. Bu cevabımla birlikte sizinle ikili tartışmaya girmeyeceğimi ifade etmeliyim. Niyetim fikirlerimi açıklamaktı ve açıkladım.
.: Dilinizden UTANMAYIN :. {"Tema"mı çalabilirsin ama ruhumu ASLA!} Mesaj heady tarafından 16.01.2004 (01:55) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#122 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Arkadaşlarım, söyledikleriniz çok güzel şeyler ve akıl sınır tanımamalı yapılamayacak bile olsa düşünmeliyiz, hayal kurmalıyız. İlk fikirde de osla son fikirde de olsa aynı noktadayım. Bunun web sitesiyle olması daha önce de bunu belirtmiştim. Bunu da lütfen elance gibi freelanceturkey gibi algılamayalım derim. Bu sadece basit bir organizasyon sitesi olsunn. iLk adımdan sonra tabiiki başka konulara gider. Daha sonra şirket mi olur dernek mi olur, portal mı olur. Ama bir tanımlama, bir sürü sitenin linkini sitelerimize koyuyoruz.
Fena mı olur ki ; sitenizin altına bu sitenin sahibi tasarımcı Türkiye freelance derneği ve ya organizasyon üyesidir demek. Böyle bir yapıya gönül vermiş bir insandır bu sitenin sahibi demek, web için internet için bağımsız çalışma ruhuna sahip insan demek, Şirket te düşünün portalde düşünün ama ilk olarak adım bunun bir sanal organizasyon biçimde hayat bulmasıdır. bir arkadaşımız 5 - 6 işten henüz para alamadığını yazmış çok üzüldüm, benimde başıma geldi ne yapacak bu adam yasal hakları neler, nerelere başvuracak. Nasıl sözleşme olmalı falan filan kim biliyor bunları koca sitede bir tane sözleşme örneği herkes duacı gönderen arkadaşa saolsun.. İşini tutturmuş arkadaşlar için kolay "efendim düzgün yapan kazanır iş mi yok şu bu gibi cümleler açılmış, ben paramı alıyorum, işimi tutturmuşum açıkçası ben de belki rahatım, sonuçta meslek olarak etik olarak düşünün aynı gemideyiz. Bunlar edebiyat gelen arkadaşlar konuşmaya devam edebilir. Ama dediğim gibi parasını 5-6 işten alamamış arkadaşı bir düşünün. Sonuçta o bizim meslektaşımız. Daha önceki yazım. bunu net olarak belirttim site yapalım ))))))))))))Şimdi son olarak şunu yazarak bu konuyla ilgili son fikrimi belirtmek istiyorum. İlk olarak bence bu olayı toplanarak yapalım. İstanbul sanırım bunun için uygun şehir olur. Bir yerlerde toplanalım. 5 kişi mi olur 10 kişimi bilmiyorum, ve bence ilk olarak arkadaşlar oturup neler olabileceğini görelim. Benim kişisel fikrim bunun bir web sitesiyle başlaması, atıyorum turklance gibi bir organizasyon. Türkiye 'de bu işi profesyonel yapan arkadaşlar olarak bunun bir web sitesini logosu yapalım (kalvinhobs bunu çok iyi yapar) ve bu logoyu sitelerimize eklesek. 10 kişi biraraya gelsek bu yinede yarar sağlar... Orda freelance mantığını ve manifestosu mu olur. Deklare edelim. Lütfen nasıl olmalı fikrinden cevap verelim.
|
|
|
#123 (permalink) |
|
|
İlk olarak bir sanal organizasyon çevresinde buluşmakla ilgili sorularım var. Yanlış anlaşılmasın ben bunun olabileceğinden eminim zaten ama bir de tersten bakmak lazım. Diyelim sanal bir organizasyon kurduk:
1. Bir pazarlama departmanı olmadan müşteri nasıl bulunacak? 2. Bu ortamda rekabet nasıl önlenecek?(bence taban fiyat uygulanmalı ve atıyorum 500 $ dan aşağı teklif verilememeli) 3. Müşterilerin bu sanal ortama proje göndermesi nasıl sağlanacak?(Post your project olayı iş görür mü?) 4. Böyle bir organizasyonun yatay bir hiyerarşik yapıya sahip olması gerekli bu nasıl sağlanacak? (Kimseye "sen yeni geldin iş alamazsın" demeyecek bir organizasyon) 5. Gelen işler ne şekilde dağıtılacak "bidding" yöntemiyle mi? 6. Yapılan işi zamanında teslim etmeyen üyelere karşı ne gibi yaptırımlar uygulanacak? 7. Yapılan iş nasıl faturalandırılacak? Vergi problemi ne olacak? 8. Bir üye ayda 10 iş alırken bir başkasının hiç iş alamamasının önüne nasıl geçilecek? (Bence bir kota koyulmalı ve bir kişi ayda atıyorum 5 işten fazla alamamalı taban fiyat 500 $'dan ayda 2500 dolar eder) 9.Organizasyonda her üyenin eşit haklara sahip olması sağlanacak mı? 10. Bütün bu süreçte üyelerin sitelerine organizasyon logosu koymak dışında ne avantajları olacak? İkinci olarak neden şirket kurulmalı ve şirket organizasyonu nasıl olmalı sorularına yanıt vermeye çalışacağım: 1. Bir pazarlama departmanı olacağından tasarımcı ya da programcıların iş peşinde koşmalarına gerek kalmayacak. 2. Her iş için ortak kafalardan çıkacak ortak projeler üretilip ciddi bir öneri olarak müşterilere sunulabilecek. (Bireysel olarak bir proje sunmanın zorluklarından bahsetmek istemiyorum.) 3. Fiyatlandırma, Faturalama ve yapılan işin vergi vs. problemleri ortadan kalkacak. 4. Fiziksel bir mekana sahip olan şirket (bir sekreter, pazarlamacılar-çünkü onlar ofis ortamında daha rahat hareket ederler-, bir call center) aynı zamanda bir toplantı yeri olma özelliği de kazanacak ve freelancerlar sadece birbirlerinin avatarlarını değil yüzlerini de görebilecekler (eğer isterlerse). 5. Her üye her ay belirli bir sabit gelire sahip olacak (atıyorum ayda 500 $ bu gelir şirketin gelirine göre ayarlanabilir ve zaman içinde artırılabilir ama azaltılamaz) ve eğer o ay iş alırlarsa bu geliri artırabilecekler. 6. Yapılacak işler herkese eşit olarak paylaştırılacak. Gerektiği durumlarda ekipler oluşturulacak. 7. Şirketin bir yönetim kurulu olacak ve bu kurul belli periyodlarla değiştirilecek. (Yine atıyorum yılda bir. Amma çok attım ha )8. Yönetim kurulu 10 kişiden oluşacak ve o yıl için şirket stratejisini (hangi sektörlere girilmeli, hangi firmalarla görüşülmeli, piyasada nasıl tavır alınamlı gibi konularda) üyelere de danışarak belirleyecek. (Anket vs. yaparak genel eğilim belirlenebilir.) 9. Her üyenin şirkete ait bir kartviziti olacak. Bu da müşteri bazında ciddiye alınmalarını sağlayacak. 10. İşini zamanında teslim etmeyen (gerçek mazeretler dışında) üyelere yaptırımlar uygulanacak (1-2-3 ay iş alamama gibi) 11. Oylamalarda her üyenin bir oy hakkı bulunacak. 12. Şirket sermayesi olarak her üye 1 milyar TL. koyacak. 13. Kazanılan para işi yapan ve işi getirenden başlayarak azalan oranlarda aşağı doğru dağıtılacak. 14. Her yıl sonunda ya da 6 ayda bir üyelere kar payı dağıtılacak. 15. İsteyen üyelerin şirket içi eğitim sürecinden geçerek eğitilmeleri ve profesyonelleşmeleri sağlanacak... Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Daha önce de söylediğim gibi bu işe belli bir standart getirecek her tür organizasyona varım ama benim gönlüm bir şirket kurulmasından yana... Zaten bu tür bir hazırlık içindeyim ama keşke hep birlikte yapabilsek bunları... Sevgiler...
|
|
|
#124 (permalink) |
|
|
Sanırım yanlış anlaşıldım ticari anlamda hiç bir şey olmayacak sitede. NE insanlara iş bulacak ne de iş paslıycak sadece ve sadece tanımlama olacak. reklam yazarları derneği gibi web sitesi anlamında www.rd.org.tr
İşin öbür tarafı çok sonraları olabilir... mesela rd deki linkler: Reklamcılar Derneği RD Üyeleri RD Standartları freelance çalışanları org. üyeleri fr standartları Fiyat politikaları iş standartları isimlendirme : banner, e shop, sayfa resim, güncelleme tanımlamaları bunların neler olduğu ayrıca şifreli alanlarda Anlaşma örnekleri, yasal mevzuat, paranızı alamadığınız şirket. isterseniz iş paslamalar, konuları paylaşın... Arkadaşlar bizim mesleğimiz bu illaki bunu bir daire tutup başına adam koyup dernek gibi yapmak zorunda değiliz bu sanal işin, internet işinin kalbi biziz elemanları biziz... artık yapılacağından da emin değilim, bir daha yazmak istemiyorum (((
|
|
|
#125 (permalink) |
|
|
En son freelance fiyat teklifim kurumsal bir şirket olmadığım için geri döndü. sorun çıktığında muhatap olabilecekleri birisini görmek istiyorlarmış karşılarında. 4 yıldır aynı telefon numarasını kullandığımı ve diğer hiç bir müşterimle bu şekilde bir sıkıntı yaşamadığımı anlattımsa da olmadı. Oysa ki tasarımsal anlamda yapmış olduğum ön sunum çalışmasını çok beğendiklerini ve benimle çalışmak istediklerini belirtmişlerdi.
Şimdi düşünüyorum da bu bir bahane miydi yoksa? Acaba gerçekten de tek neden bu muydu? Daha yüksek bir fiyata daha kötü bir tasarım yaptırmaya yetecek kadar geçerli bir neden mi sizce?
|
|
|
#126 (permalink) |
|
Yer: ISTANBUL
|
Uzunca bir süredir yoğunluğum sebebiyle forumu aktif takip edemiyorum o yüzden bu konuya ilk yorumum ve belkide son yorumum olacak..
Forumda uzun bir süre önce freelance ile ilgili çok konuya yorum ekledim.Çünki freelance çalışıyorum ve en fazla dertli olanlarınızdan biriyim.Daha önce fiyatlarla ilgili şöyle bir başlık açmıştım. Merak Ettiğim Fiyatlar... Ama gelde bunu müşteriye anlat..Bu site dışında bir web sayfasında freelance minumum değerlerin olması bile benim için önemli şu anda aşağıda bahsedeceğim.. Uzun uzadıya anlatmak istemiyorum başladığım noktadan bugüne gelene kadar asla etik ve ahlaki davranmaktan vazgeçmedim.Bana 100$'a yaptırırız yada amcamın oğlu bilmem neyimin neyi var çocuk 15 yaşında süper bir çocuk 50$'a site yapıyor diyenlerede rastladım.İstinasız hepsini konuşmalarımla ezdim ezdim yumak yapıp yere attım tekliflerini elimin tersiyle ittim.Çünki bana ve işime emeğime saygıları yoktu o insanların...Çoğu zaman parasız kaldım internet bağlantım olmadı vs.. İnanırmısınız bir defasında benim yanıma takılan bir çocuk vardı yaşı benden küçük ama yetenekleri ve azmi olan bir arkadaş..Beraber yukarı çıkıyoruz benim o dönem sıkıntıdan bunaldığım dönemler 3 aydır işsizim bana: "Abi benim sonumda senin gibi olacak galiba.." dediğinde gülümsedim benim şansım pek yoktur dedim sessizce..O arkadaş şu an bir teknik serviste teknik eleman olarak çalışıyor.O konuşma bana çok dokundu...Tüm bunlara rağmen asla taviz vermedim.Bu beni nasıl etkiledi? Psikolojik sorunlar yaşadım bir dönem nefret etmeye başladım en sevdiğim işten / Tasarımın başına oturduğumda kilitlenip dakikalarca boş boş baktığım zamanlar oldu / çok parasız kaldım / kız arkadaşım bunca sevmese dayanamazdı herhalde bana ama şu an ayrılmasakta beraber değiliz / Ve başka bir işe yöneldim internetle hiç ilgisi olmayan bir işe ortak oldum sonuçta şu an iyi para kazanıyorum + yine internet sektöründe bir başka arkadaşla tasarımın dışında iş yapıyoruz çok yakında başlayacağız.. Sonuç olarak şu an tasarımı bir süre ara verdikten sonra sevmeye çalışıyorum aslında tam net olmadı ama şöyle söylesem daha iyi olacak tutkumu kaybetmiştim belki şimdi tekrar onu kazanmaya çalışıyorum. Nasıl derseniz bir müşteri seçiyorum rahat ve yavaş bir çalışmayla kaliteli ve estetik mükemmeliyete yakın bir iş çıkarıyorum.Müşterilerde genelde tanıdık oluyor.Fiyat konusunda dediğim rakamlar olmuyorsa anında bırakıyorum işi.Eskiden içim acırdı şimdi para kazandığım başka bir iş olduğu için daha rahat hareket ediyorum. Yani pek değişen bir durum söz konusu değil.Zaten en son yaptığım iş 1 ay öncesinde yapmıştım.O günden sonrada uğraşmadım bundan sonrada bilmiyorum ne olur.Diğer işler için vaktim zaten daralıyor..O kadar mesajı üstünkörü okudum atladığım noktalar olmuş olabilir.Zaten çıkmam gerektiği için sayfaların printini aldım gittiğim yerde tek tek baştan okuyacağım. Bunlar konuyla alakalı değildi yine uzun oldu ama kısaca konuyla alakalı olarak bülent ince ve diğer bazı arkadaşlar gibi düşünüyorum ve şirket/dernek haricinde internet üzerinde iş paylaşımından da ziyade müşterilere minumum piyasa fiyatlarını deklare edebileceğimiz bir sitenin oluşumunda bende varım. Bunun bile şu an için çok fazla aciliyeti olan bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Diğer konularda da eğer toplanıp birşeyler yapıyorsanız her zaman içinde olsamda olmasamda sizinle olurum elimden gelenide yaparım.Sadece şu an Aydın'da olmam nedeniyle toplantı olayını yaparsanız katılamama olayım olabilir ama gelmeye bakacağım. nicki tasarcıktı galiba o ve onun gibi diğer arkadaşların şirket kurmasına birşey diyemem ama şu an için bunun mümkün olmasının zor olduğunu biliyorum.. Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#127 (permalink) |
|
|
Bir süredir takip edemiyordum ve bugün 2 saatimi ayırım takip ettigim süreçten sonraki tüm yazıları tek tek okudum.
Özellikle bir elance, ortak bildiri sayfası yaklaşımı dikkat çekici. Elance anlamında verilen örnek sitelerin tamamını bir süredir takip ediyorum. Yabancıların yaptıklarında işler yapılar göze çarpıyor ama Türklere göre değil pek. (işlerin çoğu lokasyon şartı aradığından veya tam üye olmadan (yani para vermeden) çoğu işi göremediğiniz için) türkiyedeki örnek ise tam anlamıyla içler acısı. Herkesin yakındığı insanlar haricinde de zaten ciddi insanlar yok pek. tebesir.com ilanı dikkatimi çekti en son. 300-400 dolar denmiş sanırım komple yenilemeye. Eh yani adamların sağ üstteki bannerlarından kazandıkları ile 10 defa yenileyebilecekleri teklifler Ciddi bir marka ise böyle teklifleri de ciddiye alacağına ihtimal vermiyorum.Kısaca bu tarz oluşumlar bizim yapımız gereği bize adapte edilmesi zor yapılar. Fakat illa bir elance olmak zorunda değil zaten öneren arkadaşların da söylediği gibi. Ben de merak ediyorum herkesin ortak sorunlarına cevap verebilecek yapının ne olabileceğini. Şahsen bunun bir şirket olmayacağını düşünüyorum. Zaten şirket kurulduğu anda freelance olmaktan da çıkıyorsunuz. Biz ise freelance sorunlarını tartışıyoruz. Bu durumda zaten tanımı gereği bir lokasyona bağlı olmayan, bir şirkete bağlı olmayan, mesai saatleri sabit olmayan insanların dertlerine çare arıyoruz. Yani şirket kavramı tanım gereği bu tartışmanın dışında olmalı. Bir sanal birlik fena fikir değil. Bu kavramı biraz açmak lazım. tasarcık güzel sorular sormuş bu kavram ile ilgili. Kısaca hak hukuk nasıl olur nasıl sağlanır diye. Ortada bir şirket olmasa bile bunun tanıtımı ve iş akışı nasıl sağlanır gibi sorular ortada duruyor. Yapılsın veya yapılmasın ben bu soruların cevaplarını merak ediyorum. Bu anlamda yapılacak beyin fırtınalarını da en kötü durumda herkes için bir beyin jimnastiği olur diyerek heyecan verici buluyorum. Bu yapılarda üyeler arası hiyerarşi de ayrıca düşünülmesi gereken birşey. Türk, duygusaldır. Bu sebeple genelin kabul ettiğine boynumu eğer razı olurum yaklaşımı pek tutmaz bizde. Derneklerdeki, vakıflardaki iktidar kavgaları, ayrılmalar, kavgalar gürültüler biraz da bundan sanırım. Bu bağlamda üretilecek fikirleri okumak, yeri geldiğinde katılmak güzel olacak. |
|
|
|
|
|
#129 (permalink) |
|
|
Sevgili ScottJr
Bu konuya yorum yazanlara baktığında kimin ne olduğunu çok rahatlıkla görebilirsin. Tek kızdığım nokta (imkansız olarak görüyorum,vakit harcamaya gerek yok,olması gerçekten zor) gibi laflar, ve bunu anlamakta zorluk çekiyorum... İşini yürüten herkes kendi işine baksıncılar, bir taraftan bu işte canı yananlar, meslek olarak görülmemesini eleştirenler, şirket kurulmasını isteyenler, şunlar bunlar vb.... konu olarak ortaya attığım şey kıçı kırık üç beş sayfa, belki bir logo, ve de kapsama alanımıza girecek başlıklar ve ne olduğu listesi , olabilirse alt taban fiyat listesi... Sadece bunlar az çok yapılabilinirdi, ve sadece bir referans bilgisi...Sonuçta Türkiye'deki internet'in bir yansıması bu konu iyi görenler için iyi,k ötü görenler için kötü... son bir şey... Yaratıcılık için temel nokta nasıl olmalı lafıdır. Nasıl olmamalı neden olmaz değil Nasıl olmalı ki.....................? Sevgiler Vedat
|
|
|
#130 (permalink) |
|
Yer: Horlanda
|
Hicbirsey olmaz demistim. Dedimde, arkadas biraz sinirlice bisey. Laflarinin igneli olmasina ozen gostermeye calismis.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!