|
|
#32 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?
bi araya gelebilmeyi başarırsak heyecan falan kaybolmaz. çünkü nette yazışarak bu işlerin çözümü zor. uzun uzun konuşmak, tartışmak gerekiyor. ayrıca bu işi sadece iş paylaşımı olarak görmemek lazım. ortak projeler de geliştirilebilir.
|
|
|
#33 (permalink) |
|
|
HEADY'ye yanıt: e tabii cüsse de caydırıcı olabiliyo icabında
|
|
|
#34 (permalink) |
|
|
Güzel bir tartışma gelişmiş bu sebeple ben de bir iki fikir beyan etmek istedim
![]() Birincisi piyasa ve durumu üzerine... web tasarım - programlama konusu inanılmaz derecede derin bir konu olduğu halde, şaşırsak ta üzülsek te hakettiği saygıyı görmüyor. Bu durumun Frontpage v1.0'ın ilanını yabancı bir dergide gördüğüm gün böyle olacağını hissetmiştim kendi adıma. Görsel editörleri suçlamıyorum ama eğer bir iş sermayesiz yapılabilir bir seviyeye düşmüş ise herşey yerine oturmadan, o işten fazla da hayır beklememek gerekir mottosuna da inanırım. Benzeri durum bugün 3d animasyon gibi kompleks bir alanda da geçerlilik kazanmakta. Artık eskisi gibi binlerce dolarlık bilgisayarlar, binlerce dolarlık editing kartlarına gerek yok. Bu durumda elini Max'e değdiren animatörüm diyebiliyor ve zaten zorda olan bu işten ekmek yiyen insanları daha da zor durumlara sokabiliyor. Kendine saygı duyan insan işine de saygı duyar. İşine saygı duymayan insan 100 dolara web sitesi de yapar, 200 dolara SHREK'de yapar. Şaşırmam. Ama bu insanlardan zarar görüyorum diye de üzülmem. Bu işin gereği budur. Arz daha fazla ise fiyat ta düşecektir. Binlerce insanın olduğu bir alanda bir işe 10 farklı insan talipken ve 10 farklı fiyat sözkonusu iken müşteri neden bilinçli değil diye de kimse hayıflanamaz. Kendinizi müşterinin yerine koyun. O zaman durum değişecektir. Ticaretin öğrendiğim bir kuralı var ise SÖZ'ün artık bir senet olmadığıdır. O günler çok gerilerde kalmış. Belki biz daha ortada yokken geçerli imiş bu laf. Ama artık geçerli değil. Bu sebeple söze güvenerek iş yapılmaz. Yapılırsa da umulan sonuç elde edilemezse (ki %90 öyle olur) talihe lanet okunmaz. SÖZLEŞME. İşte anahtar kelime budur. Şartlar ne olursa olsun sözleşme yapılmalıdır. freelance için bu aslında biraz zor. Hukuki açıdan konumu açık olmayan (en azından müşterinin kafasında) bir insanın, hukuki taleplerde bulunması müşteride şüpheye yol açacaktır. Ama yine de bu konuda ısrarcı olmak lazım. Ama ciddi bir sözleşme. Bunun için forumda da ortaya güzel örnekler atılmıştı. Belediyelerin sözleşmelerini, ciddi şirketlerin sözleşmelerini falan toplayıp gayet güzel bir harmanlama yapmak ta mümkündür. Sonra ortada iş yokken para istemek konusu. Kimse buna kolay kolay yanaşmıyor. Peşinat kavramı, sonucun fiziksel olmadığı işlerde kolay kabul ettirilebilir bir kavram değil. Ama bence bunun da bir yolu var. Ben 10 lira isterim. Bunun %30'unu peşin isterim. (veya %40 ama yarısı demeyin bence. Amerikalı 100 dolarlık mala 99 dolar etiket basıyorsa bundan da ders alalım ) Tasarımını yaparım. Beğenirsen işe devam ederim. Beğenmezsen sözleşmeyi tek taraflı olarak fes etme hakkı tanırım. (beğendiğin anda bu hak yokolur) Tek taraflı bu fes olayında aldığım peşinatın yarısını fatura ederim kalan yarısını da sana geri öderim. Tüm bu süreçleri de sözleşmede belirtirim. Yani eğer benden memnun kalmazsan iş bedelinin sadece %15'i cebinden çıkmış olur ve bu benim harcadığım mesaiyi karşılarken senin de fazla bir risk almaman anlamını taşır. Bunu müşteri algılar ve hak vermemesi de zordur. Ben bu yöntemi çok sağlıklı buluyorum. Çok zamandır da uyguluyorum. Karışık değiniyorum aklıma geldikçe o yüzden affola. Komisyon konusuna gelince. Bunda sabit oran diye bir şey bence çok zor. Önemli olan rakamdır. Sırtımdan para kazandırmam diye bir kabulu yapanlar bile gün gelir bu sözleri ile çelişmek zorunda kalacakları durumlar yaşayabilirler. Örnek : Bir adam düşünün çok önemli bir çevresi var. İstediği anda size onlarca iş getirebilir. Yani çevreye sahip olması aslında bir değer arzeder. Çünkü bu işi başka bir yere de götürebilir. Siz 1000 dolar diyebilecekken bu adam hayır ben 5000 doları kabul ettirim demiş olsun. Siz %15 komisyon düşünüyorsunuz ama adam %50 istiyor. Şimdi durum biraz garipleşmedi mi? İşi getiren adam, fiyatı yükseğe çeken adam ama hala %15 diye direten siz? Olmaz. Daha önce 850 dolar kazanacakken şimdi %50 bile verseniz 2500 dolar kazanacaksınız. Yani toparlarsam komisyon sonrasında alacağınız paranın sizi tatmin edip etmeyeceğidir önemli olan. Pazarlama küçümsense bile bence büyük bir yetenektir ve bunu hakkı ile yapanın da mutfaktaki insan kadar iş üzerinde hakkı vardır. Birlik, dernek vb. konulara gelince ben de kalvinhobs gibi bu konularda kelamın bol icraatın az olacağını düşünüyorum. Konuşulsun tabiki ama bu tip şeyleri uygulamak hiçbir zaman kolay olmamıştır. Her yeni iş alanında da bunlar ilk konuşulan kavramlar olur. Reklamcıları da örnek vermemek lazım. Onların geçmişi 100 senedir. 100 senenin tecrübesi ile bugün yaptıkları işi büyük paralara satabilmeyi, sözü dinlenir olmayı, herkes ajans olamaz o iş o kadar kolay mı ? fikrini insanlara aşılamayı başarmışlardır. Büyük büyük şirketlerin, size yeğenim de halamın kızı da bu işi yapıyor diyenlerin o ajansın toplantısında sus pus el pençe oturduklarını görürsünüz de "yeğenim de Photoshop kullanıyor kuzenim de freehandde birşeyler yapıyor" dediklerini duyamazsınız asla. Bugünlere kolay gelmediler ve bulundukları konumu da gayet iyi koruyorlar. Dernek falan bahane bence sektörel tecrübe önemli hakların korunmasında ve insanların hakettikleri saygıyı görmesinde. web tabanlı işlerde de bu bir gün olacaktır, taşların yerine oturması da gayet doğal olarak zaman istemektedir. Sesli düşünür gibi yazdım umarım fikirlerimi söyleyebilmişimdir. Bu güzel tartışma için de katılan herkese teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#35 (permalink) | |
|
Yer: Adana
|
Alıntı:
Ama benim kastım, aynı çevreden, iş alan diğer arkadaşların bulacağı işlerdi.Yine de gayet açıklayıcı iyi bir örnek olmuş, çok doğru.
|
|
|
|
|
|
|
#36 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
tipten kaybediyorum!
bu işten para kazanan amcalara baktım da yaşı küçük bile olsa ceket giyiyor, gri siyah takılıyor, ellerinde içinde birşey olmasa bile evrak çantaları ve laptoplarla geziyorlar toplantı talebediyorlar vs...
ama bunların de ne olduğu belli değil çoğu sağdan soldan çalıp çırpıp iş yapıyorlar bir de eşitlik yok yaa erkekleri her zaman için daha ciddiye alıp daha çok para veriyorlar, hele evli barklıysa filan... Ben ne kadar ciddi giyinirsem giyineyim çocuk yüzlüyüm e bi de hatun olunca olmuyor abi olmuyor! kendime bir müşteri temsilcisi bulucam haa bir de unutmadan TAHSİLATÇI en pos bıyıklısından
|
|
|
|
|
|
#37 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Şimdi son olarak şunu yazarak bu konuyla ilgili son fikrimi belirtmek istiyorum. İlk olarak bence bu olayı toplanarak yapalım. İstanbul sanırım bunun için uygun şehir olur.
Bir yerlerde toplanalım. 5 kişi mi olur 10 kişimi bilmiyorum, ve bence ilk olarak arkadaşlar oturup neler olabileceğini görelim. Benim kişisel fikrim bunun bir web sitesiyle başlaması, atıyorum turklance gibi bir organizasyon. Türkiye 'de bu işi profesyonel yapan arkadaşlar olarak bunun bir web sitesini logosu yapalım (kalvinhobs bunu çok iyi yapar) ve bu logoyu sitelerimize eklesek. 10 kişi biraraya gelsek bu yinede yarar sağlar... Orda freelance mantığını ve manifestosu mu olur. Deklare edelim. Lütfen nasıl olmalı fikrinden cevap verelim.
|
|
|
#39 (permalink) |
|
|
bende kuyuya taşı atan ilk deli olarak gelirim. Herkese en yakın yer neresi. Ben Moda'dayım.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!