Zoque.Forum
»
Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?
Açıkçası acısını bütün tasarım camiasının çektiği konu ile ilgili bir yazı yazmak istedim. freelance ve fiyat ayarlaması.
Bu konuda şahsen acayip zorluklar yaşadım. Ne fiyatı vereceğimiz nasıl vereceğimiz konusunda piyasa da olmama rağmen zorluk çekiyorum. Çünkü bir standartımız yok. Hoş freelance da standart olur mu demeyin. Reklamcılarda bu iş az çok çözülmüş durumda bir fiyat listeleri var ve onun ışığında çalışmalar yapılıyor yine isteyen istediği fiyatı veriyor ama müşterisine gittiği zaman hiç değilse bedeli bu diyebiliyor. İstersen yine ucuz yap Biz de böle bir şey yok, ucuz fiyat veren arkadaşları da kınamıyorum. Ben bile gittiğimde o kadar sektör içerisindeyim. NE fiyat vereceğimi uzun uzun düşünoyorum. benim bir önerim var bunu tartışmaya açabiliriz. Bir freelance standartı getirelim aslında standart demeyelim buna ...Bir çizelge oluşturalım herkesin mutlaka deneyimi vardır . NE yaptı nasıl yaptı. Sonuçta bir kaç done bile en azından bazı noktalarda işimizi görebilir. Sonuçta bilişim sektöründeyiz. Ve internet dünyasında 10 kişi bile bir araya gelsek bir noktada adım atsak, bu herkesin işine yarar. Sonuçta ucuz yapan yine yapsın ama desin ki benim ettğim değer aslında bu ama ben bunu veriyorum. Sonuçta hekes yaptığı işin hakkını almak ister. En azından teklif verirken bile bir düzgünlük sağlarsak bu herkesin işiene yarar...Anlaşma metinlerini bile paylaşırız... Anlaşma nasıl olur, ödeme yapılmazsa nasıl olur ...Fiyat çizelgeleri vs... fikirlerinizi bekliyorum
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Adana
|
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?
Kesinlikle yıkıcı yaklaşmak istemiyorum ama istediğiniz şekilde bir çalışmanın yapılmasını imkansız olarak görüyorum.Yurtdışındaki forumlarda ya da özel görüşmelerde benzer pek çok tartışmaya katıldım, ya da takip ettim ve hiçbir zaman bir sonuca varıldığını göremedim.
freelance yapılan bir işin değerini belirlemek için çok fazla değişken olduğunu düşünüyorum ve ortak bir noktanın bulunması da bana kolay görünmüyor. İnternet sağolsun, hepimize tüm kapıları açıyor.Herhangi bir yerden herhangi bir müşteriyle çalışabiliyorsunuz. Gün geliyor Amerika'da bir firmaya bir iş yapıyorsunuz, ertesi hafta Maraş'tan bir müşteriniz oluyor.Elimde şöyle bir liste var, ona göre hareket edeyim derseniz, bu noktada tıkanırsınız. Aynı iş, aynı zaman, aynı emek ama belki 5 katı para alacaksınız diğerinden.Onu da geçtik, Türkiye'de iki firmadan bile isteyeceğiniz para bambaşka olabiliyor. Diyelim ki iş bir afiş tasarlama işi, listemizde 200$ fiyat belirlenmiş, 2 aydır photoshopla oynayan bir tasarımcı ile 5 senedir baskı işleriyle uğraşan kişi aynı ücretimi alacak? Tamam belki ilki daha güzel bir iş çıkarabilir ama demek istediğim fiyatı kişinin kendi şartlarının belirleyeceğidir. Bence freelance çalışan her tasarımcı kendinden sorumlu olmalı.Herkesin kazanmak durumunda olduğu ya da o kadar kazanırsa mutlu olacağı bir rakam vardır.Kişi, ne sıklıkla iş alabildiğini tartar, giderlerini hesaplar ve günlük ne kadar kazanması gerektiğini düşünür.İş geldiği zamanda belli bir yanılma payıyla harcayacağı güne göre parasını ister.Bu noktada listenin hiç bir önemi kalmıyor.O parayı istediğinde alamıyorsa, zaten gerektiği kadar iyi değildir.Eğer alıyorsa da zaten problem yok, daha fazla daha fazla almalıydım diye tasalanmaya gerek yok.Bir dahaki işe daha fazla ister ve bir şekilde kendi sınırlarını bulur diye düşünüyorum.Zaman kişinin yeteneklerine ve eline gelen imkanlara göre zaten bir fiyat belirleyecektir onun için.Önemli olan ne sıklıkla iş aldığını, bu ileri almak için ne kadar zamanını çalışmadan geçirdiğini bilmek, aldığı işin ne kadar süreceğini önceden iyi hesaplayabilmek. Bir de şunu söyleyeyim; diyelim ki bir iş imkanı doğdu.Firmayla görüştünüz , adam 500$ para verebiliyor, ya da keyfi öyle istiyor, o kadar veriyor.Siz de harcayacağınız zamanı göz önüne alıp bakıyorsunuz ki, sizin için de bu rakam uygun."Hayır, listede 700$ yazıyor" mu diyeceksiniz.Sanmıyorum, işi alıp en kısa sürede tamamlayacaksınız, doğrusu da odur. Kısacası freelance çalışan birisinin listesi şudur; "İşi elden kaçırmadan alabileceği en yüksek rakam" Dediğim gibi bu noktayı da zamanla kendi buluyor insan.freelance çalışan hiç kimse kendi fiyatını başkalarının fiyatıyla kıyaslamamalı bence, kendisi için uygunsa tamamdır. Kimseyi bağlamayacak bir liste için bence vakit harcamaya gerek yok.Yine de herkes olumlu yaklaşırsa ben de fikir vermeye çalışırım. Umarım çok negatif yaklaşmamışımdır diyeceğim ama biraz öyle oldu sanırım ![]() |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
sanırım, yada benim anladığım kadarıyla, freelancer arkadaşların biraraya gelerek, ortaya çıkardıkları ürünün değerini diğer arkadaşlarla paylaşmaları, dolayısıyla freelancer hizmeti verenlere -en azından- ücretlendirme konusunda da bir fikir vermesinden bahsedilebilir.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
absconder çok iyi anlamışsın...Sonuçta tabii ki bir liste gibi bir şey olmaz ama fikir vermesi açısından güzel bir şey olur...
sanırım, yada benim anladığım kadarıyla, freelancer arkadaşların biraraya gelerek, ortaya çıkardıkları ürünün değerini diğer arkadaşlarla paylaşmaları, dolayısıyla freelancer hizmeti verenlere -en azından- ücretlendirme konusunda da bir fikir vermesinden bahsedilebilir. __________________ herkes kendi beyninin akım şiddeti ölçüsünde aydınlanır. http://www.sipidik.com
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Adana
|
Anlıyorum sizi ama ben hala bir kişi için geçerli olacak fiyatın diğer kişiler için geçerli olmayacağı kanaatindeyim.Tasarımcının kendi yaşam şartlarının bu fiyatı belirleyeceğini düşünüyorum. Yine de daha fazla oyunbozanlık yapmamak için bu kadarla kesiyorum.
İyi çalışmalar, |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
est. oyunbozanlık tabiki değil...Sonuçta bir şeyleri tartışmak lazım
))Sonuçta tabiki herkesin ayrı bir fiyatı vardır. Ama internet sektörü çok yeni olduğundan diğer sektörlerde ki gibi bir standart sözkonusu değil henüz. Bu gün reklamcılar derneğinin de bir standartı var. Standart değil belkide bir fiyat sınırı. En azından elinizde dediğim gibi bir fiyat yaklaşımı var. freelance çalışan reklamcı o listeyle gidip onun üzerinden fiyat veriyor ve ya kırıyor, ama benim hakkkettiğim bu diyebiliyor. Onun üstüne istediğini koy. Ama biz müşteriye gittiğiniz de falanca arkadaşımın oğlu dışardan bu işi 100 Dolara yapıyo dediğinde farkını anlatsanız bile anlamıyorlar haklı olarak. Özellikle sektörde yeni arkadaşlar bu zorluğu daha da yaşıyorlar hakkettiği paraları da alamıyorlar. Bu konuları açmak bile zor tabiiki ))Herkes gemisini bir şekilde yürütüyor, ama bir şekilde zararını görüyor az ve ya çok. Şu anda web tasarımı dediğiniz an da zaten gururla söyleyemiyorsunuz. Çünkü falancanın arkadaşı da bu işi yapıyor hemde 100 dolara ))
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
web sitelerinin freelance bir fiyat listesi olması gerçekten zor. Bir aralar konusu geçmişti forumda türkiyeden freelance is alabileceğiniz web siteleri. Bir iki defa gidip baktım ama hepimizin dediği gibi yine 100$-200$ lar arası fiyatlar donuyordu ortada. Ya insanlar ucuza is yapmaya meraklı ya da insanlar web sitesi tasarımı ve kodlamasının komsunun ogluna yaptırılabilecek bir is olarak gormeye devam ediyorlar. Sanırım cekebileceginiz fiyat aralığı biraz da musterinin niteliği ve duruma bakisiyla dogru orantılı. O nedenle cok fazla standarta oturtmanın mumkun olması zor gibi gornuyor.
Verol'un dediği gibi reklamcılar derneğinin bir standart listesi var ama standart olarak o listedeki fiyatları baz alırsanız freelance is almanız nerdeyse imkansız. Sanırım en mantıklısı ise kac gun ayırarak yapacagınızı tespit etmek arkasından gunlugunuzun ne kadar olduguna karar vermek. Otaya cıkan sonuc sizi tatmin etmiyorsa bir gununuz daha pahalı olmalı derim ![]() |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
absconder : Kısacası freelance çalışan birisinin listesi şudur; "İşi elden kaçırmadan alabileceği en yüksek rakam"
çok güzel bi analiz, tebrik ederim . Tabi alınmayacak kadar düşük ücret veren işler hariç.
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Reklamcılar Derneği'nin fiyat listesine üstünkörü baktığımda, tahmin ettiğim gibi şu cümleyle karşılaştım : "...x fiyatın altı ajans için bir ticari verimlilik sağlamadığını göstermektedir..."
Yani deniyor ki, ajansların onlarca kalem sabit giderine karşılık verebilecek fiyatlar şudur... Bu sabit giderler de en fazla birkaç değişkene bağlı olarak araştırılabilir ve tahmin edilebilir miktarlardır. freelance tasarımcı için sabit giderden bahsedemeyiz. En fazla olabilecek şey, tanıdık şirketten fatura sağlanması durumunda ödenecek vergi kesintileri olur. Bu durumda değişkenlik oldukça artıyor, bu tasarımcı hangi şehirde oturur, yaşam standartları ve alıştığı hayat nedir, hangi şehir veya ülkelere iş yapmaktadır? Ve en önemlisi, bu tasarımcının yetenek sınırı nedir? Yetenek sadece Photoshop veya PHP kurdu olmak değil, büyük projeler için koordinasyon yaratabilmek, konuşmayı ve hitap etmeyi bilmek vs.vs.vs. Demek istediğim bu kadar değişken koşullarda dernek fiyatları gibi bir fiyat aralığı ("standart fiyat" demedim) oturtmak, diğer arkadaşların dediği gibi zor. Katıldığım nokta ise komşunun oğlu geyiği. Bu komşunun oğlu yaptığı işin değerini bilse o fiyatlara yapmaz eminim, kaldı ki komşunun oğlunu freelancer statüsüne sokmak bize haksızlık olur. Sadece bu noltada çok standart ve sıklıkla yapılan site veya modüler web programları için bir alt limit tartışılabilir diye düşünüyorum. Kalvinhobs'un yorumuna şu noktada katılmıyorum : "500$ yetecekken listede 700 yazıyor diye 700'mü isteyecek..." Bu tabi ki bir standart olamaz ama "İşi elden kaçırmadan alabileceği en yüksek rakam" lafı ile zaten nasıl bir ayarlama yapılacağını yine özetlemiş oluyorsun ![]() |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!