Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » multimedya emekçileri bildirgesi

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 09.03.2004   #11 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Yer: istanbul
Re: multimedya emekçileri bildirgesi

Alıntı:
La Haine tarafından gönderilen mesaj:
güzel,

bu yapılacak tanımlamaları cgencer'le birlikte {şu sıralar profesyonel anlamda tasarımla uğraşmasam da}
"ASP - flash - freehand bilen web tasarımcı" ilanlarına yollarız.. : )

görüşmek üzere,

Bu çok iyi bir fikir bence..
Ama firmalar bundan ne çıkarır bilinmez.. Onlar her zaman "tamam işte yaw, benim aradığım da buydu.. bunların hepsini yapan eleman arıyom.. Mümkünse hepsini bilsin.." kafa yapısındalar, ilanlardan da görüyoruz..
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 10.03.2004   #12 (permalink)
vain

vain's Avatar

Yer: İstanbul, Türkiye

selamlar,

ne zamandır foruma uğrayamıyordum. bu konu ilgimi çekti. bir mail grubunda da aynı konuyu tartıştık bir süre önce. aslında birkaç senedir hep tartışıyoruz bunu...

kısa kesmek istiyorum, çünkü uzun uzun yazmaktan yoruldum bu "kalitesiz iş, kalitesiz müşteri, kalitesiz işveren, kalitesiz tasarımcı(!)" konusunda. 7 senedir web, grafik vs. vs. sektöründeyim. önceki mesajlarda bahsedilen idealist insanlardan olduğumu söyleyebilirim belki ama yordu bu ülke beni. her işim güzel olsun, her işim farklı olsun aman aman ayıp dedim.

Forumda da çok konuştuk kalitesiz işleri, çalıntı işleri, kötü firmaları.. Sanıyorum hiçbir zaman biryerlere varamadık.

Bence çözüm "mecbur etmek". müşterileri iyi işlere mecbur etmek, firma yöneticilerini iyi işlere, iyi çalışanlara mecbur etmek lazım. bunu sağlamanın yolu mu? kaliteden ödün vermemek, iyiden ödün vermemek... kalite isteyenlerin sayısı artıyo, artmıyo değil. ama fiyatlar henüz çok hareket etmiyo, o da olacak bence. dediğim gibi, size yaptırmak zorunda kalırlarsa(ki kalabiliyolar) fiyatınızı da yükseltebilirsiniz. ayrıldığım firma tasarım işlerini freelance olarak bana yaptırmaya devam ediyosa, bir holdingin alt firması -bütün engellere rağmen- sitesini bana yaptırmayı seçiyosa bir şeyler değişiyo demektir.

bu bahsettiğim işlerden çok mu para kazanıyorum ? inanın hayır.. ama her aldığım yeni işte fiyatı 100-200 dolar yukarı çekebiliyorum en azından.

Farklı bi nokta var yalnız. Türkiye'de freelance çalışıp, -adam gibi- yaşayabilmek için peygamber sabrı, 10 kaplan gücü, Speedy Gonzalez hızı gerekiyo. Neden..? Şöyle özetleyeyim; yurtdışında yukarı aşağı 4-5 bin dolara yapabileceğiniz bir projeyi burda max 1-2 bin dolarlara yapıyosunuz. Tabi sonuca bakınca yaşamak için gerekli aylık kazancı karşılayabilmek için birkaç işi birlikte yürütmeniz gerekliliği çıkıyo ortaya. Bu da şu demek: susmayan telefonlar, aynı anda halledilmesi gereken işler, devamlı "mailin var kardeş" sesi, uykusuz geceler, pazar günleri çalışmacalar...

Ya da: UFAK bi şans yardımıyla sağlam bi reklam veya web ajansının işlerinin sizde kalması. Yok mu? Kasmaya devam.

Hep beraber birşeyler yapmak mı... Türkiye'de zor. Çünkü kimi mecburiyetten, kimi bilerek ve isteyerek "sallıyo başını, alıyo maaşını".

gene uzun yazdım gene uzun yazdım gene uzun yazdım. bu konu bütün sinirlerimi altüst ediyo

insanları iyiye mecbur edin

iyi çalışmalar herkese
rsin
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 11.03.2004   #13 (permalink)
La Haine

freelance çalışma olanaklarındaki(!) artış,
çok başka bir tartışma konusu olsa da, postmodern durum'un bir uzantısı..
"işveren lehi" bağlamından da öte bir nokta.. genel "çalışan" kesim üzerinde, geleceğe güvensiz bakmayı getiren; "bu işi aldım ama sonrası ne olacak" tereddütü yaratan bir düzlem..

ekip çalışması denen hadise'nin aslında, kişi'den maksimum faydalanma, ayrıca gerektiğinde hemen yerine başka birini bulma/bulabilme yöntemi olduğunu, iş yerindeki çalışma stilinin bir alışkanlığa dönüşmemesi için gelişen/geliştirilen bir yöntem olduğunu düşünülmeli..

freelance'in lojistik ve vergi artıları'nın, yine işveren lehine olduğunu da unutmadan.. ve yine, sosyal iş yaşantısı yerine tekil/yalnız çalışma'nın 21.yüzyıl'ın ezen/yapıştıran bir katmanı olduğunu da unutmadan..

40 yaşından sonra ne yapacağını bilen var mı?!
Old 11.03.2004   #14 (permalink)
demon

Yaw yeni dikkatimi cekti topic,

La Haine katIldIgIm cok nokta var.Guzel yaklasImlarda bulunmus.Fakat ben halen $eyi savunuyorum butun olay kendinizi satabilme savasI, markalasma, ben tutup dunku cocuklarla yarIsmIyorum haliyle musteri portfoyumde bu arayIs icinde olan insanlar degil.OlanlarI zaten ilk toplantIda siz egale ediyorsunuz.15K ya da proje yaptIm 2K yada.Bunun icinde hizmetim musterinin yapIlanmasIna gore de degisiyor haliyle...Ve o musteride inanIn sizi freelance is yapanla bir kefeye koymuyor koyamIyacagInI biliyor...

Piyasada evet bu isle ugrastIgInI soleyen cok fazla insan var...assagI yukarI bilgisayarla ugrasan oyun oynayan herkes kendince! web tasarImI yapIyor...ama iyi ama kotu...bu bence kotu bir seyde degil...bi heves olabilir, ileriye donuk bir yapIlanma olabilir...elimden geldigi kadar da destekliyorum bu yapIlanmayI...onlarInda hitap ettigi bir musteri portfoyu mutlaka olacaktIr ve olmalIdIr...

ha bide Eylul guzel bitirmis " biz sadece milli maclarda birlik olabiliyoruz "

Mesaj demon tarafından 11.03.2004 (09:52) yeniden düzenlendi..

Old 11.03.2004   #15 (permalink)
ScottJr

ScottJr's Avatar

Yer: Istanbul-Turkey

olay bireyde bitiyor güzel kardeşlerim. mevzu müşteri tarafında "iyiye mecburiyet" felsefesini yansıtmaksa maalesef şu anki koyun yapımız oturup bir communitydi, paylaşımdı, birlikte hareket etmekti falan bunlara izin vermiyor. bu yüzden bireysel olarak girişimlerde biriki önerim olacak:

- hadise müşteriye neyin iyi, güzel olduğundan çok neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını anlatmak. özellikle web tabanlı mevzularda "hadi bize site yap","ya da bizim de sitemiz olsun" bakış açısını, internet üzerindeki platformu doğru kullanırsan daha ucuza tvden daha efektif reklam getirisi elde edersin, hem maddi, hem prestij hem de sana ait somut bir kitle bazında. Çok büyük ve güçlü firmalar haricinde müşteri görmüyor bunu, internet sitesi olarak bakıyorlar olaya, işin online pazarlama kısmına da arama motorunda yukarıda çıkmak olarak bakıyorlar.

- $10 a yapmayın işinizi. aç kalın. yapmayın. kalitem $10lık diyorsanız o başka tabii. "tamam" ya da "olur"; müşteriye en son söyleyeceğiniz kelime olsun

- ajans bazında da, en iyi ajanslar dediğimiz şey aslında = müşterilerini en iyi yöneten ajanslar. büyük bir firma reklam ajansıyla anlaştığında, tüm görsel ve pazarlama kimliğini o ajansa teslim eder ve bunu yönetme hakkını çoğu zaman o ajansa verir. yarın öbür gün firma web sitesini başka bir firmaya yaptırdığında firmanın gözünden sitesinde kullanılan fontun kurumsal fontu olmadığı gözünden kaçsa da ajanstan kaçmaz, uyarır kaldırın onu der, kaldırtır firma da. web tabanında da bu ağırlığı koyabilmek lazım.

ne diyorsun sen kardeşim, ütopik şeylerden bahsediyorsun diyen olursa; danışmanlık bedava 1 sene önce bunlara uyandığımdan beri çok iyi toparladım.

» Monofactor -Journal | Showcase | » DevArt Gallery
ScottJr şu an çevrimdışı  
Old 11.03.2004   #16 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Birkaç gündür Diyarbakır'a gidişimden dolayı uzak kaldım foruma; ama döndüm ve tüm yazıları tek tek okudum. vain'in bahsettiği adım adım yükseltme fikri gayet makul; bir anda belki 2-3 bin$ yükseltmek mümkün olamaz. Ama her seferinde 250$ yükseltilerek birkaç ayda çıta daha makul bir çizgiye getirilebilir.

ScottJr'un bahsettiği 10$a yapmayın sözünü biraz daha genişletmek istiyorum: "Bedelinin yarısından altına yapmayın işinizi, aç kalmayı öğrenin. Cefa çekmeden sefa sürmek olmaz, önce cefasını çekin şu işin."

Ve yine ScottJr önemli bir konuya değinmiş... ajans ile multimedya şirketleri arasındaki en önemli fark müşteri yönetimidir. ben şaşırırdım gmk, fiyatları nasıl belirler, çok uçuk rakamlar, kim bunları uygular diye. ama büyük ajanslar bunları çatır çatır uygulayabiliyor ve müşterinin gıkı bile çıkmıyor. niye? ajanslarda müşteri ilişkileri en öncelikli konudur zira. multimedya şirketleri daha çok üretime değer verirken ajanslar müşteri ilişkilerindeki elemanlarına en çok değeri verir. çünkü işi bağlayan onlardır. bazen ajan s değil de müşteri ilişkilerini yürüten ablalar daha uyanık olunca ama, eleman değişikliğinde ajansın önemli müşterileri de ablayla beraber gidebiliyor. tabii freelance iş yürütünce ya da orta halli bir multimedya şirketinde çalışınca, böyle bir lüksümüz olamıyor. müşteriyi de gereğinde sen bağlıyorsun, dökümanları almaya da sen koşuyosun, işi de sen (hangi arada artık bilinmez) sen yapıyorsun.

işleri kategorize etmek pek mümkün değil. zira artık hybrid bir şekilde çalışıyoruz. Herkes diğerinin yaptığı işten biraz anlıyor, gerekirse üstleniyor. Açıkçası ben bu kategorize edilmenin dışında kalıyorum. Eminim multimedya'cı diğer arkadaşlar da bu şekilde düşünüyordur. Bu yüzden işi bu şekilde sınıflandırmak yanlış olacak, 'hybrid' çalışanları dışlayacaktır. Neden iki alanı da seçtim? Hem programlamayı çocukluğumdan beri severek ilgilendiğim bir alan olduğundan bırakamadığımdan, hem de tasarım eğitimi alıp tasarımı da çok sevdiğimden. Müşterilerin talepleri programlamaya olan ilgimi artırmadı, ama ekstra bir özellik CV'mde kötü olmuyor tabii ki. Hoş, iş bulabiliyor muyum tam da işverenlerin aradığı süpermen modunda biriyken? Hayır; zira uyanık işverenlerin 2-3 çalışanın işini bir kişiye yükleyelim taktiğine cevabım 2 kişilik maaşı talep etmek oluyor. Ha, sadece tasarımcı ya da programcı olarak benle çalışma istediğini belirtenler de oluyor. Öyle olunca tabii ki normal bir rakam talep ediyoruz (ve öyle işi de tercih ediyorum; kafa yormayacağından). Ama iş 10 kaplan gücünde adam olmakla da bulunmuyor, onu biliyorum. Nedir işveren terchihleri bu durumda? Bir süredir bunu kendime sormaktayım. İş başvurusuna gidiyorum, patron olan elemanlar benden 4-5 yaş küçük oluyor. İş başvurusunda gidiyorum, patron akla değil yaşa bakıyor. Yavaş yavaş kafama oturmaya başlıyor. İşveren bu işte uzmanlaşmış, olgunlaşmış kişiyi istemiyor. Neden? Rahatlıkla yönetiblsin ki ilerde sorun çıkarmasın, yok maaş artışı, yok sigorta, yok çalışan hukuku...

aptal, üzgünüm; sen patronun kafana dayatacağı çalışma şekil ve şartlarını kabul etmeye mahkumsun. eğer şartların iyi ise, elbet bir gün askere gidersin, geldiğinde bak bakalım o çalıştığın mutlu mes'ud işin yerinde ne esiyor. Eğer üzerinde çaba searfetmez, düşünmezsek La Haine'in dediği gibi "40 yaşında ne olacağını bilemeyen" bir avuç insan olarak ortalarda dolanırız. Ben herşeyi belirleyen, tespit eden ve sonuç gösteren kişi olmak istemediğim için bunu özellikle tartışmaya açtım, hepimiz fikirlerimizi ortaya koyalım ortak bir çizgi belirleyebiliriz belki diye. Tartışmaya pozitif birşey katmayacaksan hiç çaba sarfedip de klavyenin tuşlarına dokunma.
Old 11.03.2004   #17 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Bizim odaklandığımız konu bizim ve işveren arasındaki ilişki.. Ve bu noktada, ilanlarda görülen işlere başvurduğunuzda nelerle karşılacağınız açık ve ortada.. Yaşın tabi ki avantajı ya da dez avantajı olabilir. ne yazık ki kuralları her zaman patronlar koyar sen de kabul etmek ya da etmemekten bir şıkkı seçersin. ama olayı bu noktaya getirirsek yine içinden çıkılmaz bir hal alır. Sen kabul etmezsin ama adamın pek de bir kaybı yoktur, çünkü ortada binlerce işsiz vardır senin reddettiğin işi yapacak.. Bizim amacımız çıtayı bireysel olarak yükseltmek değil.. Tabi bu bir başlangıç ama bunu nasıl genelleştirebiliriz.. Sen programcı olabilirsin, yeteneğin vardır iyi tasarımcı da olabilirsin. Kaldı ki birbirinden tamamen bağımsız olması ancak kurumsal ölçekli şirketlerde mümkün sanıyorum. Yani sadece tasarımı yapıp "al arkadaşım" diye programcıya veren yoktur bizim sektörde..

Bizim amacımız daha önce de söylendiği gibi, " Programcı&tasarımcı, ASP,PHP,Frontpage, Photoshop, ve dremwaver.. bilen eleman aranıyor" ilanlarına.. Kişisel olarak tepkili olmaya devam ediyorum. Çünkü bütün bu işleri yapan kişiye bütün bu işlerin bedelleri verilmiyor.. Kaldı ki bu tip ilanlarla gerçekten tasarımda uzman, ya da gerçekten programcılığı seçip bu alanda kendini yetiştiren arkadaşlara biraz ayıp olmuyor mu?

Ya ikisini de bilecen kardeş ya da iş miş yok... olacak bu iş sonunda.. Kaldı ki şu an bile bunula yetinmeyip hem PHP de hem ASP de uzmanlaşmış olmanı istiyorlar..(bu sadece bir örnek)

Bence bu anlamda da yine sistemdeki hatalar ön plana çıkıyor. bir çok iş dalında olduğu gibi.. Biz bir alanda uzmanlaşmak yerine hepsinden az buçuk bilmeyi yeğliyouz. Çünkü bu yöne doğru ister istemez sürükleniyoruz.. Böyle olunca da çıkan işlerin kalitesi doğal olarak düşüyor. Oysa profesyonel bir tasarımcı ile işinin uzmanı bir programcıyı bir araya getirdiğinizde çıkacak işin kalitesinden kimsenin şüphesi olacağını düşünmüyorum. Böyle olunca da şimdi bizimyükseltmeye çalıştığımız fiyat çıtası otomatikman yüksek oluyor zaten..

ama bizde işten biraz anlayan, ben de yapıyorum edalarında..

Hangi ülke olduğunu şimdi anımsayamıyorum ama çoğunda böyledir zannediyorum.. Bir tanıdığım yurt dışında bir ülkede (İngiltere ya da almanya olabilir.)sadece Visual basic de menu yapıyor.. Adamlar sadece visual basic de iyi menü yapan eleman arıyorlar düşünün. Tek bir programda bile uzmanlık alanlarını paylaştırıyorlar..Sonuç : Ortaya mükemmel bir proje çıkıyor.. Tabi birbirlerinden tam bağımsız değiller. ama herkesin görevi belli ve tek ve herkes işininin hakkını vererek en iyisini yapıyor.. Bir Başka sonuç: adam bunca insanı çalıştırdığı, bunca emek harcanan projeyi hak ettiği fiyat üzerinden satıyor.. Elemanına gereken ücreti veriyor..

Bizdekiler de malum işte... Düzeltmemiz gereken de bu bence..

Mesaj eylul tarafından 11.03.2004 (13:02) yeniden düzenlendi..
eylul şu an çevrimdışı  
Old 11.03.2004   #18 (permalink)
sahip

sahip's Avatar

Alıntı:
La Haine tarafından gönderilen mesaj:

40 yaşından sonra ne yapacağını bilen var mı?!
Ben bu sektörlerden değilim, şuan 40 yaşındayım. Sektör ne olursa olsun, 40 yaşında ne olacağınız, tamamen neler öğreneceğiniz ile ilgili diye düşünüyorum.
Türkiye' de bir şey olmanın
+ ilk şartı insan tanımak
+sonrada konuya çok iyi vakıf olmak bence.
Herkese 40 yaşında en çok olmak istediği yer ve şekilde olmasını dilerim.
sahip şu an çevrimdışı  
Old 11.03.2004   #19 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul

40'a merdiven dayayan biri olarak @sahip'e katılıyorum... 40 yaş kabus değil merak etmeyin. Kendine güvenenin yaş korkusu olmaz. Kendinize yatırım yapın... bundan hiç vazgeçmeyin. Kendine yatırım yapanın sırtı yere gelmez.
Old 11.03.2004   #20 (permalink)
stNonStop

stNonStop's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 5

40 yaşında ne olmak istediğimiz konusuna dönemesin bence konumuz bunu başka bir yerde tartışabiliriz. Başka bir başlık altında.

Daha önce ki postum da bazı şeylere açıklık getirilmesi için (belki bir yerde yazılıdır ben bilmiyorumdur) Ünvanlarımızın ne anlama geldiğine dair bir görüş birliğine varmaktan bahsetmiştim. Fakat kimseden onaylama dışında pek bir yanıt gelmedi. Olmazsa bir dahaki postumda ben kendi kafama göre bir şeyler yazıp ama doğru ama yanlış bunu tartışmaya açmayı düşünüyorum açıkcası

Kalite konusuna gelince bir şekilde müşteriyi bilinçlendirmek belki en zor ama en kesin çözüm gibi geliyor. Vain dediği gibi müşteriyi bir şekilde bilinçlendirmek lazım. Çalıntı veya kötü tasarım üzerine bunu çalanla değil. Bu işleri yaptıran şirketle muhatap olup itibarlarının zedelendiğini haberdar etmek belkide iyi olur...

Aradığım adamda o da olsun buda olsun gibi ilanlara artık kimse önem vermiyor. Bu tür ilanlar bir aralar eleman elemesini kolaylaştırmak için veriliyordu iş sahibi tarafından. Şimdi ise Belkide şirketin hiç ihtiyacı olmayacak nitelikleri belirtiyorlar. Ben şahsen bu tür ilanlara bakıp bu işe vakıf olmayan birini verdiği ilan olarak görüp gülüp geçiyorum. Çünkü hiç bir zaman bir kişi kolay kolay hem programlama konusunda hemde grafik tasarımda uzman bir kişi olması pek ihtimal dahilinde görünmüyor. Yada ilanı veren şirketin bu tür bir kişi besleyecek ne ücret nede iş verebilecek bir kapasitesi olmuyor. Fakat şu da bir gerçek ki tasarımla programlamanın bir birine uyum sağlaya bilmesi için programcının yeterince tasarım, tasarımcınınsa yeterince programlama bilgisi olması gereklidir.

Bu arada o suyundan da koy ilanlarına en güzel öreği bir kaç yıl önce okumuştum sanırsam yıl 2002 idi. İş ilanından 5 yıllık office 2000 tecrübesi arıyorlardı acaba hala arıyorlarmı merak ediyorum.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Aziz DURMAZ
stNonStop şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
bildirgesi , emekcileri , multimedya

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freela