Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » multimedya emekçileri bildirgesi

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 03.03.2004   #1 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
multimedya emekçileri bildirgesi

eğlenceli bir başlıkla beraber bu konuyu tartışmaya açıyorum...
uzun bir süredir çeşitli yapılar ve iletişim kanalları içerisinde bir tartışma süre gelmekte. bu da multimedya alanında çalışanları bir araya getirecek bir platform sayesinde ortak ölçütler belirleyip bunları uygulamak. bu gereksinim, piyasanın giderek kalitesinin düşmesiyle ucuzcu pazarına dönüşmesinden dolayı oluşmaya başladı. ekonominin senelerdir kötüye gitmesini fırsat bilen işveren, çalışma fiyatlarına dilediğince aşağıya çekti ve bizi mesleğimizden zevk almayan kişiler haline getirdi. yer yer yapılan muamele, herhangi bir vasıfsız insana yapılan muameleden daha aşağılayıcı oldu. bunca senelik eğitimlerimiz, konu hakkındaki fikirlerimiz ve vizyonumuz hiçe sayılarak tatsız diyaloglara hedef seçildik. işverenin 'ukalalığı' işimizi hakkıyla değil, müşterinin kaliteden yoksun beğenisi ve bu alanda kültürsüzlüğü ile yapmamıza, bize görsel dayatmalar zorunluluğuyla çalışmak durumunda kalmamıza kadar vardı.

bu gibi konular uzunca bir süredir ileri-geri tartışılmakta; lakin sonuç alınamamakta. bunun için illa bir dernek, kurum olsun demiyorum şu anda. ama en azından işin düşünsel kısmını gerçekleştirip böyle bir ortamda birtakım çizgiler belirleyebilirsek zamanla daha kaliteli bir noktaya gidebileceğimize inanıyorum.

düşündüğüm temel akış, gereken kıstasları, ölçütleri ve ihtiyaçları ortak bir tartışma sürecinde belirleyip bunları bu işe ayıracağımız bir web sitesinde derlemek ve bu manifestoya imzalarıyla katılanların bireyler olarak varlığıyla güçlendirmek. zamanla oluşacak bir beraberlik sayesinde bu mesleki isteklerimizi daha rahat duyurabiliriz. ama çalışıp düşünmeden, armudun ağaçtan düşmesini bekleyerek bunu asla gerçekleştiremeeceğimizi de bilmemiz gerekiyor.

tartışmayı burada açıyorum, yarışMacı arkadaşlara başarılar dilerim...

not: kısa bir yönlendirme yaparak sorunlara fazla takılmadan herkes böyle bir iş 'guideline'ından isteklerini dile getirsin. bunun üzerine adım adım tartışarak netlemeyi yapalım derim. ince detaylar en sona kalmalı.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 04.03.2004   #2 (permalink)
La Haine

Re: multimedya emekçileri bildirgesi

pardon!
öncelikle yazı'nın "eğlenceli" başlığı ne kadar önemli onu fark etmeliyiz, {...

emekçi tanımlaması zaten ruh halini de beraberinde getiriyor..
kaybedenler {"losers"} kulübü/durağı..

kimse üzerine almasın {ya da tamamen alsın} ama piyasa'da, tırmak içinde 500 Milyon+SSK 'ya çalışanları da bir kenara bırakırsak; ehvenişer*/idare eder şirketlerde çalışanların, bu yönde hiçbir ileriye götürücü gücü olacağını sanmıyorum..

bir düşünelim, bu manifesto'ya imza atıcak, hatta atmakla da kalmayacak, bu organize olmuş düşünceyi, iş yaşamına/prensiplerine taşıyacak, onları benimceyecek {designer/developer/ vb..} insanların kaçtanesi 3, 3.5 Milyar'a çalışan ajanslarda?!

{plush'ın tabiriyle}"mecidiyeköy tasarımcıları"nın değilse bile, "orta ölçekli şirket/ajanslar'ın çalışma standartları'nda 'iyileştirme' talebi"nden öteye gidecek bir şey midir bu çaba, yoksa bir sektör yarakmada geçkalmış bir atak mı?!

{kaderci anlamı dışında} keşke, böyle olmasaydı.. " sayfası 10 dolar'a! " tasarım(!) yapılmasaydı..
gerçi bu durumun koşullarını ne yarattı, bu da ayrı bir tartışma konusu..

"Adam öğrenci ve frontpage98 kullanmasını birliyor; neden harçlığını çıkartmasın?!" denebilir.. denilmeli de! sorun bu değil, sorun, beğeni eşiği düşük / "köylü" tüccar, patronumsu, işverenler ve onların müşterimeler, yine beğeni eşiği düşük / "köylü" tüccar, patronumsu, diğer işverenler..

bu zaten, memleket'in her alanında böyle değil mi?! diziler'e bakın, hangi biri elle tutulur, sağlam işler.. popüler politikacılar'a bakın, şarkıcıları'na bakın, komedyenleri'ne bakın, memurları'na bakın, medyası'na bakın.. {belki sadece bilim ve kalasik sanat anlamında bu kadar dejenere olmamış, yozlaşmamış bir "hava" var.. yine de bu genel dejenerasyon'u temize çıkaracak bir çoklukta hiç değil..}

reklam ajansları'nın web departmanları ve birkaç {ama gerçekten iki, bilemediniz üç'ü geçmeyecek sayıda ajansın} dışında; görece "iyi" bir yerde çalıştığını kim söyleyebilir..

orada çalışanlar'da halinden zaten oldukça memnun, hoşnut.. onun içindir ki, bu organizasyon "orta direk" tasarımcıların/designer etki alanı zayıf bir "çıkışı" olarak kalacaktır..

"NE YAPMALIYIZ?!" sorusuna verecek yanıt; çıkış noktasını yine "tekelleşme" üzerine oturtmalıdır..

yine de, bu organize olma dinamiği'nin değerli olduğunu düşünüyorum. tartışmalı, akıl yürütmeliyiz..
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 04.03.2004   #3 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

bu kadar negatif bakış açısının tararlı olmadığını düşünüyorum. kabul, sistemde bozuk giden birçok şey var; sistem başlı başına saçma bir durumda. ama buna izin verenler de o sistemi yaşatanlarla aynı. eğer biz söz konusu işleri var ediyorsak, bir miktar otokontrol ile zaman içerisinde bu sapmayı yavaş yavaş eğip daha sağlıklı bir hale getirebiliriz. tabii buna gerçekten inanırsak. dernek olamamanın zaten problemi burada; dernek yapısı sadece işverenleri değil, iş üretenleri de kapsar ve fiyat dengelemesini yaptırımlar yardımıyla bir çizgiye oturtur. dernek yapısı olmayınca iş gerçekten inanca kalıyor. yaptığımız işe, meslek alanımıza ne kadar inanıyoruz? meslekdaşlarımıza ne kadar saygılı durabiliyoruz. evet, burada sormak gerekir; yaptığımız işi alternaıifi olabilen, önümüze konan, şartlarını da sadece patronların belirlediği alelade bir iş olarak mı görüyoruz yoksa ideallerimizin bir yansıması olarak mı? eğer kendinizi alelade bir çalışan olarak görüyorsanız zaten inancınız yok bile mesleğinize. diğer tarafta da, bu inancın yaşatılması zor, korunması gereken hassas bir ideal olduğunu da biliyorum, her gün bunu deneyimliyorum. Ama hala bu alanda devam etmeye kararlıysam ve ortamdan yakınıyorsam da birşeyleri değiştirmem gerekir. Ya bu deveyi güt, ya bu diyardan git demişler eskiler. Deveyi gütmek işverenlerin her dediğine 'aman efendim, yaman efendim, yalarım efendim, yutarım efendim' demekle olmaz. Eğer hayır diyemiyorsak bazı şeylere ne bu mesleğin bir anlamı var, ne de bu ülkenin geleceğinin. Bırakalım Uzan efendiler yönetsin, paraları da cukka edip purolarına ve şaralarına yatırsın.

ufak bir başlık esprisi düşüncelerimizi ve mesleğimizle ilgili olması gerekenleri engelliyorsa bu meslekte devam etmeyi tekrar düşünün derim. ben kendimi loser olarak görmedim hiç; gereğinde reddettiğim işler oldu, gereğinde (hiç saymadıysam onlarca defa) karşımdakine bu işin nasıl yapılması gerektiğini öğretmeye çaba gösterdiğim de oldu. 45 gün deneme süresini yarı maaşla çalışacaksın dediklerinde o süre bittiğinde alacağım maaş her ne kadar iyi bir rakam olmuş olsa da reddettim; niye? 45 günde işveren yaptırmak istediğini yaptırır, sonra da hadi yallah diyebilir olduğundan. neyse, çok özele de girmeyelim.

gelelim piyasanın durumuna; belki 2-3 ajansta sağlam yerlerde oturuyor bazıları ve mecidiyeköy piyasası da alacağını aldı, var olan 'daha ucuz' elemanlarla işini görmesini bildi. piyasayı bu kadar sığ görmemek de sizin elinizde. peki nasıl oluyor da her sene şirketler yeni tasarımları yeni kişierle yaptırıyorlar? sadece küçükler değil, büyük şirketler bile belirli bir miktarda tasarım tüketiyorlar. bunlara kimler servis veriyor, şayet piyasada 3-5 ajans ve 5-10 şirket varsa? hepsini onlar mı almış? yapmayın allahaşkına. 'ortadirek'den söz edebilmek için ortadirek olmak gerek. ama ülkede ortadirek denen birşey artık yok ki... ekonomik tabloya bakarsanız bunu net görebilirsiniz. oturduğu yerden tuzu kuru bir şekilde freelance olarak şirketlerin işini yapmak kolay da iş mesleğini savunmak olunca zor mu?

tekelleşmenin konumuzla hiç ilgisi yok; tekelleşme söz konusu olsaydı bunca tasarımcı (piyasanın üçte ikisi freelance -yani gerçek anlamıyla işsiz ve günü kurtarmaya bakıyor) yaptıkları işleri üretmezler, işler ihaleyle bir kurumdan diğer kuruma verilir ve arada bizim gibi olanlar ya bir yere girer ya da bu diyardan gider idi.

Ayrıca... meselemiz patronlara birşeyler dayatmaktan önce kendi ilkelerimizi belirlemek, çalışma şeklimizi, hele hele fiyatları belrilemek belki en sona. Sadece alınan paraları eleştirmek gibi ucuz bir söyleme eğilmek istemiyorum; aksine önce etiğini oluşturmalıyız, pratiğini de kapsayarak yer yer.

Akıl yürütmek yapıcı birtakım fikirler ortaya atmakla başlar...
Old 04.03.2004   #4 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND

Yaklaşık 2-2,5 sene "designersatwork" veya benzeri bir isimle tasarımcıların i dünyası üzerine bir site yapmayı planlıyordum, komiktir aradan 2,5 sene geçti ve hala bu tip bir site yok. Hatta @zoque kısa bir konuşması geçmişti de hemen yap birileri yapar demişti... Neyse ben gerek kendi iş tanımımı değiştirmemden dolayı, farklı alanlara kaymamdan dolayı bu işi es geçtim, unuttum. Bir diğer noktada tasarımdan soğumamın birinci nedeni bu tip ticari tasarım olayları vs. dir. Yani burada tartıştığımız konular.

Diyeceğim şu ki bu akımlar zaten çok geç kalmış ama ben bu konuda daha gerilla düşünen bir adamım yani patronu eğitmek zor iş, onlar geçmiş adamlar bizim gerilla yetiştirmemiz lazım ve gerilla taktikleri üretmemiz lazım. Tabii ki normal patrona bir bildiri verdiğin şekilde alttanda bak bu firma milyarı kaldırıyor ama şu tasarımcılara bu kadar veriyor diye de gazlamak gereki belki de.

Aynı şekilde tasarımcıların patronlarına bazı şeyleri anlatmaya başlaması gerektiği tabi bir yandan da mantıksal yaklaşımlarla bunların dikte edilmesi, yazıların yayınlanaıp bu kişilere bir şekilde bildirilmesi falan da güzel konular.

Bir de maalesef şu çok doğru;
Alıntı:
orada çalışanlar'da halinden zaten oldukça memnun, hoşnut.. onun içindir ki, bu organizasyon "orta direk" tasarımcıların/designer etki alanı zayıf bir "çıkışı" olarak kalacaktır..
ASlında tam olarak doğru değil çünkü size 3.000$ da maaş alıyor olsanız bile eğer patronunuz kardeş şuraya bir kırmıza at bakalım nasıl oluyor diyorsa, bu olayın daha geniş bir perspektifi var demektir.

Tabii burda benim gibi bencil insanlar çok önemli Yukarıdaki örnekjte belirttiğim gibi artık ticari anlamda tasarım sektöründe olmadığımdan dolayı basitçe "banane" deyip bu projeyi unutmuştum bile. Dolayısıyla tuzu kuru kişilerin buna yanaşması için gerçek idealistler olması gerekir bu adımda da gene kısıtlı bir kitle ortada kalacaktır sanırım. Ama hatırı sayılır bir orta direk tasarımcı kitlemiz olduğu da kesin.
Old 06.03.2004   #5 (permalink)
La Haine

Alıntı:
soul tarafından gönderilen mesaj:
../..
ASlında tam olarak doğru değil çünkü size 3.000$ da maaş alıyor olsanız bile eğer patronunuz kardeş şuraya bir kırmıza at bakalım nasıl oluyor diyorsa, bu olayın daha geniş bir perspektifi var demektir.
./..
sevgili soul,
3000$ maaş veren bir ajansta patron bu işe /işlere karışmaz.
karışsa karışsa creative director karışır -ki o da "kardeş şuraya bir kırmıza at bakalım nasıl oluyor" demez.. : )
Old 08.03.2004   #6 (permalink)
aptal

Yer: İstanbul
losers club

cgencer dalga geçiyor olmalısın.. kendi oturduğun yerden bütün sistemi kendine uydurmaya çalışıyor gibisin.. aslında gereksiz yazıyorum hain gayet iyi demiş..

tartışmayı, paylaşmayı destekliyorum ama böyle saçma hareketlerle komik olmayalım..
aptal şu an çevrimdışı  
Old 08.03.2004   #7 (permalink)
La Haine

Alıntı:
aptal tarafından gönderilen mesaj:
Title:losers clup
"losers clup" benzetmesi'ni, bu anlamda {cgencer'i "yemek" için} kullanmamıştım.. içi boşaltılmasın dilerim..

ayrıca,
bu "organize olma dinamiği" olarak dile getirdiğim çıkış noktasını değerli bulduğumu belirtmiştim..
elbette, 'akıl yürütmeliyiz'.. pasivize olmayı tercih edecek/önerecek değilim..

sadece,
bu tür bir yapılanmanın, {dikkat ederseniz tırnak içinde} 'orta direkt' ve oldukça kalabalık bir çalışan topluluğunun çalışma ve iş yapma koşullarının iyileştirilmesine yönelik, "DİLEK VE TEMENNİLER" olarak kalacağını düşünüyorum.. yoksa, türkiye'de 'orta-direkt sınıf' diye bir şey var mı yok mu tartışmasına girmek değil niyetim..

bu organizasyonun; çok net bir şekilde neyi ve neleri belirleyeceğini / belirleyebileceğini sanıyoruz?!

birakalım "multimedia emekçileri"ni, onlarca işçi sendikası bir şey yapamıyorken {ya da 30 milyon liralık maaş artışlarına, "ok. çekerken"..} sözünü ettiğin yapı/lanma neyi belirleyecek/tir?! anlaşılacağı üzere, bir şeyi belirleyemeyeceğini düşündüğümden, sözünü ettiğin manifeto'ya ya da maddeler'e imza atılsa ne olur, atılmasa ne olur diyorum..

'mecidiyeköy' piyasası ve 'iki, bilemedin üç ajans'la tarif etmeye çalıştığım bir grubu da bir kenara bırakınca; geriye kocaman bir {bu sefer} 'orta ölçekli' {diyeyim} şirket ve çalışanları kalıyor.. buradaki 'çalışan dolaşımı' da, sözkonusu yapılanmadan ne umabilir, ne bekliyebilir. /tersi; bu yapılanma sözkoknusu kalabalığa ne verebilir, ne vaad edebilir..

somut'tan yola çıkarsak, olumlamak ya da değillemek daha nesnel kriterlere dayanır diye düşünüyorum..

edit/her zamanki gibi, yazım hatası..
Old 08.03.2004   #8 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Ufak bir örnek ile başlamak istiyorum.. İnternetten müracaat eden bir ASP uzmanının 300 küsür Milyon ücret talep ettiğine şahit oldum.. Hani şu iş başvuru formlarında talep ettiğiniz ücret kutucuğunun karşılığına..

Kimenasıl ulaşırız bilmiyorum, neyi nasıl düzeltriz onu hiç bilmiyorum. Kim web developer, kim web master, kim tasarımcı, kim designer biz bunu kendi içimizde netleştirememişken daha...

Bizim işimiz de biraz keyif işi.. kafamız rahat olacak ki elimiz işlesin.. Çizsin, çevirsin döndürsün... kafamız rahat olacak ki kod yazsın, döngü kursun.. Maddi sıkıntılar, dayatmalar, haksızlıklar, yatsınamayacak gerçekler tüm diğer sektörlerde olduğu gibi .. Ama bizimkinde biraz da suyu çıktı.." Benim oğlum da anlıyor bu işlerden çok güzel yapıyor" diyenlerin sayısı gün geçtikçe artmakta.. Oğlu daha ortaokula giderken.. Profesyonellikten uzaklaştığımız, ucuza kaçtığımız da bir gerçek.. Ama herşey arz talep meselesi değil mi? kimi bit pazarından giyinir kimi vakkodan.. Ama her ikisi de arasındaki farkı bilir.. Bizde acı olan bit pazarından giyinenin ısrarla vakkoya çamur atmasıdır.. "Hangi programla yapıyorsunuz Frontpage mi? ben de frontpage kullanıyorum" lar.. vs.. vs.. Daha ne dersin ki adama..

Daldan dala atladım biraz ama...Bu durumu düzeltmek ne kadar mümkün bilmiyorum. Hele hele şirketlere böyle başvurular geldikten sonra..Sizin tabirinizle her multimedia emekçisine nasıl ulaşıp nasıl paylaşacağız ortaya çıkan düşünceleri.... Denemeye değer belki ama ben biliyorum ki biz sadece milli maçlarda birlik olabiliyoruz..

Mesaj eylul tarafından 08.03.2004 (14:27) yeniden düzenlendi..
eylul şu an çevrimdışı  
Old 08.03.2004   #9 (permalink)
stNonStop

stNonStop's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 5

Hakikaten yaw şu ünvanların bir adını koyalım acaba herkes böylemi düşüüyor. Bu konuya sebep veren başka bir tartışmada baya kavram kargaşası daha doğrusu ünvan kargaşaşı yaşamıştık. Uçmadan önce emekliyelim şimdiden uçmaya kalkışırsan yere çakılırız o kesin.

İnsanlar ünvanınında web geçen herkes web sayfası yapıyor biliyor. web tasarımcısını ,programcısını, grafikerini, coderını masterını birbirine karıştırıyor. Görev ve sorumluluk kargaşası yaşanmakta e azından kafalarda. İlk önce bunu bir aşalım. Kendi içimizde bence...

Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Aziz DURMAZ
stNonStop şu an çevrimdışı  
Old 08.03.2004   #10 (permalink)
La Haine

güzel,

bu yapılacak tanımlamaları cgencer'le birlikte {şu sıralar profesyonel anlamda tasarımla uğraşmasam da}
"ASP - flash - freehand bilen web tasarımcı" ilanlarına yollarız.. : )

görüşmek üzere,
Yanıt

Etiketler
bildirgesi , emekcileri , multimedya

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili