»
Web sitesi, fiyat ?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Web sitesi, fiyat ?
Aslında ben konuyu okuduğumda fiyat tartışıldığını düşünmedim. @cgencer'in de dediği gibi fiyatlandırma politikası ve yaklaşımı hakkında fikir alışverişi yapıyoruz. İşin doğrusu emeğin fiyatlaması kişinin piyasa koşullarını da gözönüne alarak kendine/emeğine biçtiği değerdir. Ama @cgencer, patron dediğin uyanık olur Firma sahibiysen çoğunlukla keser hep sana doğru yontmalı. Sebebi çok basit: Firma kurarak bütün riskleri üzerine alman. Bu düşüncem makul ölçüler için geçerli.Bir müşteri için yazılan kodun başka müşteri için kullanılmamasına katılıyorum ama ne derece uygulanabilir bilmiyorum. Bir müşteri için yapılan kod başka bir müşteri için revize edilmiyor mu gerçekten? (kullanmıyorum diyenler için)...
|
|
|
#22 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
revize edilmesi başka, libary şeklinde hazırlanan gerneric kodları kullanmak başka, aynı yapıyı hiç değişiklik yapmadan başka müşterilere satmak başka. buradan çok kapsamlı yazılmış CMS'lere, paketlere karşı olduğum düşünülmesin... ama bir kiosk ile finans sektörü sitesi bir değildir, aynı yapı kullanılamaz. müşteriye yönelik çözüm geliştirmek biraz işimizin parçası bence. kalkıp da şablon bir yapıyı herkese uygulamak 'sağlıklı' olmayacaktır. daha sağlıklı çözüm getiren birisi -muhtemelen o müşteriye yönelik kodlar, araçlar ve yöntemler geliştirerek- şablon yapısı uygulayan bir kişiden daha avantajlı olacaktır. haliyle bu şekilde yaklaşan patron da tabii avantajlı olacaktır. programcıya ilk yaım ücreti dışında prim, ödül vb vermek de tabii ki patronun inisiyatifinde, ama yaparsa hem etik olarak daha doğru, hem de işini uzun vadede daha sağlıklı götürmesine, gerektiğinde programcıdan ufak tefek istekler yapabilmesine olanak sağlar.
bu anlamda phpnuke gibi opensource CMS'leri modifiye ederek müşteriye satanların hepsi sadece kısa vadeli para kazanma fderdi olan; müşteriyle sağlıklı bir iş yapmaktansa -bu tür CMS'lerin ne kadar çok açıkları ve dertleri olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz- vur-kaç tekniğinde çalışmış olur ve ben çevremde bu tür 'uyanık geçinen sözde web tasarımcısı istemiyorum; 'uyanık geçinen' patronlardan istemediğim gibi. aynı şekilde de ortamdaki fiyat kriterlerinin belirli bir çizgide olması uzun vadede hepimizin menfaatine olacaktır; işverenler fiyat farkına göre değil, kalite farkına göre eldeki opsiyonları değerlendirebileceklerdir. önemli olan da ortamda işine belli bir düzeyin üstünde bakabilen kaliiteli insanların kalması, salak suluk harçlık uğruna bu piyasayı piç edenlerin elenmesi... tabii ki esas konudan biraz saptık -haylice hatta. ama insanların fikrini temellerini gösterek savunması yazıılı lisanda o kadar kolay olmuyor haliyle. ufak bir yanlış algılama bile çok rahat tartışma konusu olabiliyor burada. umarım bu son mesajımla düşüncelerimi daha iyi yansıtabildim. yukardaki projeye dönersek; bir aydan kısa bir sürede bu işi yönetim paneliyle yapılması gerçekten sıkı bir çalışma olur. ve bunun 2500$a yapılması da fiyat olarak güzel olur. bunu yapabilecek kişiye önerim hiç vakit kaybetmeden oturup yapması. zira bu nitelikte bir yapıyı var olan güzel teknolojileri de -object oriented php5, smarty gibi template engine, temiz düzenlenmiş CSS'lerle- bugsız çalışabilecek şekilde yaparsa böyle bir CMS'yi adedi 500$dan hazır bir paket olarak en az 40-50 tane satabilir web üzerinde. Ödenmez vb olayından da çekinmesin zira çok sağlıklı yöntemler var artık. programın içine CallHome rutini koyabilir registration kontrol eden, kodu compile edip paket leyebilir vs vs vs.... |
|
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
|
Merhaba
cgencer kardeş mesajın hep "patron olsam hesabımı şöyle yaparım..." dan aşağısına çalışmışsın ama beni yanlış anlamışsın ben bir projeyi alıp aynen başka yere satmaya çalışan adama patron falan demem. hele PHP nukeyi falan değiştirip satmaya çalışmak bence kumar oynamaktan başka bişey değil .Ama bi firmada bi programcı firması için kod yazmışsa artık onun sahibi o firmadır bence bunda ahlak dışı hiç bişey yok (eğer işe başlarken ayrı bişey konuşulmamışsa) ve firma kodu istediği gibi kullanabilir open source olarak dağıtır isterse çoğaltıp satar. Eğer bi firmanın bunları yapma hakkı yoksa o artık firma falan değildir yazılım komisyoncusudur yazılımcı ile müştereyi buluşturur ve bi komisyoncu programcıdan habersiz kopya satarsa veya başka şekilde faydalanırsa o zaman ahlaksız olur. kullandığım yazılım olayında tamamen haklısın elimden geldiği kadar bedava yazılımlar kullanmaya çalışıyorum, ötekiler için bir sürü "mantıklı" bahaneler bulabilirim ama ahlak dışı olanın bahanesi olmaz. yani demek istediğim beni biraz yanlış anlamışsın sanırım |
|
|
|
#24 (permalink) |
|
Yer: Istanbul-Turkey
|
doğanlı kardeş bahsi geçen proje bu sene altın örümcek alan bir projedir ve gerçektir.
freelance fiyat politikalarında biriki önceki mesajımda belirttiğim gibi, kimse standart bir fiyata bir işi yapmak zorunda değil, bu konuda yaptırım da yok zaten, ama işin gerçek ederinden aşağıya hazırlanıp kazanan paralarla aslında hem kendinizi hem diğerlerini baltalamış olursunuz fikrini savunuyorum ben. |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Bir arkadaşım sizin dediğiniz uygulamaya benzer (ve hatta aşmış
) bir yazılım yaptı . Adı PCSUITE web . PCSUITE normalde bir PC uygulaması . yani bildiğimiz bir program . Arkadaşım bunun web kısmını yazdı . 4 4'lük (hatta 5 5'lik bile denebilir) bir kaliteyte sahip . Tam anlamıyla bir ticari modül . Bir bilgisayar firmasının kullandığı bütün programların (Cari modüller , ürün takip modülleri v.s) tek bir platformda toplanması gibi . Şu an programın kendini ve web kısmını ayrı ayrı 7000$ civarından satıyorlar . bir demosunu http://www.artwin.net sitesinde bulabilirsiniz .
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
fiyatı aşağıya çeken kişiler daha yüksek beklentisi olmadığı için aşağıya çekmiştir. yoksa bu kişilere 5000$ verdiler de onlar mı kabul etmedi
burada "piyasayı düşürüyorlar" diye bir suçlama yapamayız bence. işini iyi yapan sıyrılıyor zaten ve harcadığı emeğinin karşılığını istiyor. düşük bir fiyat önerildiğinde "ben bu projeye harcadığım zaman aralığında emeğimin karşılığını alabileceğim daha başka bir iş bulabilirim" diyerek geri çevirebiliyor. işte bunu diyemeyenler düşük ücrete razı geliyor. yani sistem kendi döngüsünde tecrübe ve yapılan işle doğru orantılı olarak işliyor bence.ancak verilen ücretler ve bunların telaffuz şekli o kadar düşündürücü ki; 5000$ olsun, yok yok ozaman 10000$ olsun. böyle birşey olabilir mi gerçekten? bu bağlamda ben forumda fiyat önerisi getirilmesini de doğru bulmuyorum. bakın size bir örnek vereyim; hıncal uluç'un 'bir yudum insan' programında hayatını izliyorum. eskiden başlarda gazetede kabaca hamal gibi çalışırmış ve bu epey bir süre böyle gitmiş. şimdi aldığı ücretle bakıcak olursak verdiği emek şimdikinin yüz misli fazla. ama aldığı ücret ozaman için komik bir seviyede.. bu sadece hıncal uluç değil herkes için geçerli. başlarda tabii ki emeğinizin karşılığını alamayacaksınız. aynı işi yaptığınız halde bir çok önemli referansa sahip freelancer kişi ile aynı ücreti isteyemeyeceksiniz. ancak demin bahsettiğim döngü içerisinde zamanla oluşacak birşey bu. kişi yaptığı işin ücretini kendisi belirlemeli, eğer piyasa yaptığı işi 90000$'a götürüyorsa istesin. ama karşımızdakini kıstas alarak fiyat belirlemeyelim. kişisel kanaatim bu yönde. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!