Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Sanal Alemde Bilginin Efendisi Google - Bir Yazı

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 14.10.2004   #11 (permalink)

kindarmarti's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Sanal Alemde Bilginin Efendisi Google - Bir Yazı

Bir bakış açısı ; Turkiyede de sağlam başlangıçlar oldu aslında..
Milliyet Gazetesinde Business ekinin son sayfasında Böyle bir makale dizisi vardı "Türkiyedeki Basarılı Siteler Ve Kurucuları diye"
www.bebek.com sahibi sabancı holding'de (yanlış hatırlamıyorsam pazarlama müdürü) işden istifa edip "düşünün arabasını satıp" www.bebek.com domain i sahibinden 18,000 $ satın alıyor.. ve bu işe atılıyor..
ve gayet de basarılı bir grafik izliyor..

Şu an piyasa'daki en buyuk alışveriş sitesi www.ideefixe.com amator bir webmaster projesi idi. sonradan özelleşti ( hatırladığım kadarıyla ufak bir portal iken kardeşim artık beni bu adresden bulabilirsiniz yazmıştı sitesine ) v.s...vs..

yukarıda bahsedildiği gibi baba oğluna vermiyor bu fırsatları (turkcell repliği) tanımadığı sadece güzel bir oneriyle gelen bir elemana para bağlamakdansa kendi ar-ge elemanlarına nasıl olsa maaş veriyorlar, elemanın projesininle oynarlar nasıl olsa sadece "sabit olduğu tek yer elemanın beynidir". Sonra da cıkartılar piyasaya...
Ama o projeji üreten insan'ın içindeki amatör ruhu ve şevki hiç bir zaman yakalayamazlar...
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 14.10.2004   #12 (permalink)

Punisher999's Avatar

Alıntı:
yukarıda bahsedildiği gibi baba oğluna vermiyor bu fırsatları (turkcell repliği) tanımadığı sadece güzel bir oneriyle gelen bir elemana para bağlamakdansa kendi ar-ge elemanlarına nasıl olsa maaş veriyorlar, elemanın projesininle oynarlar nasıl olsa sadece "sabit olduğu tek yer elemanın beynidir". Sonra da cıkartılar piyasaya...
Ama o projeji üreten insan'ın içindeki amatör ruhu ve şevki hiç bir zaman yakalayamazlar...
Çok güzel bir tespit.

İşte son cümlendeki gerçeği elin oğlu görmüş. Bu sebeple özellikle ABD'de venture capitalist diye bir kavram var. Götürüyorsun projeni ve adamlar inceliyor, ışık görürse sana para yatırıyor. Eğer tutmazsa sorun değil sonuçta bu bir risktir ve adamlar da aynı sigorta işi gibi bir işin içinde olduklarının bilincindeler. (sanırım bu sermayelerin genel adı Risk Sermayesi)
Ama eğer tutarsa kazancının ciddi bir kısmını alıyorlar. Alsın diyor zaten insanlar da. Sonuçta tek başına yada kısıtlı çevresel imkanlarla asla doğmayacak bir bebek, dışardan bir müdahale ile doğru dürüst doğuyor. Aslında ilginç bir benzetme olacak; sizin kendi imkanlarınızla çabalamanız Köy Ebesi'ne doğum yaptırmak ta risk sermayesi kullanmak International Hospital'de doğum yapmak gibi birşey diyebiliriz

Biz de de sanırım bir iki böyle şirket var. Ama ben güvenmiyorum açıkçası.

Bir de İsrail örneği anlatılır. Hatta Discovery'de idi sanırım bu ilginç sermaye tarzı ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Orada israil'den de örnek veriyorlar. Devlete gidip benim bir projem var dediğinizde inceleyip büyük bir olasılıkla size ciddi bir rakam sunuyorlar. (sanırım minimum 250.000 USD idi) Eğer tutarsa sizden hiçbir şey istemiyor ama ihracat yapmanızı şart koşuyor yani dünyaya satacak bir proje olmalı. Yada local anlamda ciddi bir ihtiyacın karşılanması...
Ama olmazsa da canın sağolsun diyorlar.
Orada bizdeki şark kurnazlığı da yok Yani adama yedirmezler o parayı. Her aşamada devlet sizi takip ediyor.

Bizde de kobiler, teknoloji geliştirme vakfı gibi çeşitli organlarda hesapta böyle teşvikler var. Ama ahbap-çavuş ilişkileri, siyaseten yakın kişi olmalar falan doğal olarak oralarda da var duyuyoruz.
Kısaca bizde teşvik çok ama çok zor.

Peki çözüm ne diye düşünüyorum. Çözüm çok ama çok bakir bir alanda proje geliştirmeniz. Sadece Türkiye'de değil dünyada örneği olmayacak. İşte belki o zaman bir şansınız var.

ideefixe.com ve EBI bence Türkiye'nin en ciddi başarı öykülerinden biri. Çok detaylı bilmiyoruz malesef ama benim okuduğum kadarıyla büyük uğraşıların sonucu bu günlere geldiler. Ve kıt noktaları görme başarıları var. Bence siberalem.com çok önemli ve akıllı bir projedir.
Hatta sanırım girişimci arkadaş bu forumdan da geçmiş biri. sitesahibi nicki ile. (ki şu anda sitesahibi.com diye bir banner exchange girişimleri de var)

Yani aslında aramızda cevherler çok. Ama bu cevherleri ortaya çıkarmak göreceli olarak biraz daha zor. Ama bu da bizleri hırslandırmalı belki. Sevdiğim bir söz var : "En yüksek dağların tepelerinde kuşlarla yılanlar bulunur" diye. Kuş kalkar gider her tepe onundur ama yılan oranın değerini bilir sürünerek gelmiştir geldiği yere. Bize yılan olmak düşüyor ama aslına bakarsanız kolayı başarmanın da hiç bir keyifli yanı yoktur bence.
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 14.10.2004   #13 (permalink)

Ya tamam herkes Türkiye'de belli konularda çok sıkıntı olduğu konusunda hemfikir ve ben de hem projelerin hem de ileri görüşlülüğün önemine katılıyorum ancak başkalarının desteği konusuna biraz fazla önem verildiğini düşünüyorum. Yani siz gerçekten yeni ve patlama yaratabilecek birşey yaratmışsanız zaten normal olan etrafınızdaki insanlara söylediğinizde bunun garip gelecek olmasıdır. Çünkü bu insanların alışkanlıklarını bir kademe üste atlatacak bir şey değil doğrudan yeni bir kademe yaratacak bir olaydır. Yani Bill Gates'in kafasında ilk OS fikirleri uçuşup okulu bırakmaya karar verdiğinde etrafındaki insanlar "tabi OS iyidir bence de okulu bırak" dememiştir. Daha profesyonel kademelerde de, Jeff Bezos online kitapçı fikrini o zamanlar oldukça iyi para kazandığı mevcut şirketinin CEO'suna anlattığında kendisi bunun girilecek bir pazar olmadığını net olarak söylemiştir. Bunun üzerine Jeff Bezos o zamanlar için çok iyi olan 5 sıfırlı maaşını bırakıp Amazon.com'u kurmaya yola çıkmıştır. Kısaca söyleyeceğim şu ki, projelerin bilgiye dayalı olduğu bu zamanlarda maliyetler olabildiğince düşükken, etraftan pek destek gelmemesi standart bir anlayış olarak görülmeli ve kişisel heyecanla projeler devam ettirilmeli. Özellikle Türkiye'de bir projede para akışı sağlanmaya başlamadan maddi destek almak çok zor, ancak bu projelerin sonuna kadar gidilmeden rafa kaldırılmasına yol açmamalı.
maestro şu an çevrimdışı  
Old 17.10.2004   #14 (permalink)

scriptMan's Avatar

Görsel: 19

@maestro,

doğrudur, kimse yeni ve patlama yaratacak (diyelim) bir projeye ilk etapta tabi tabi hadi yapalım demez, ancak ülkemizde bunun dışında böyle bir proje ile birilerine gittiğinizde alay konusu bile oluyorsunuz.

Bilmiyorum forumda kaç kişi ilgileniyor ama ben bir süredir yapay zeka ile ilgileniyorum (hayır i, robot' tan beri değil ) yabancı grupların toplanıp bilgi birikimi ile ufak çaplı projeler geliştirmesine hayran kalıyorum. Bende bu gruplara katılıyorum ancak insan aynı gelişmeleri kendi ülkesinde de görmek istiyor.

Yapay zeka ile ilgili şu anda bir projem var, 2 kişi çalışıyoruz ve bu projeyi ilk yakınımdaki "geliştiricilere" söylediğimde, "hadi len ordan sen kendini film yönetmeni mi sandın", "sen çok fazla bilim kurgu izlemişsin" gibisinden ABSÜRD! ve SAÇMA! tepkiler aldım.

Henüz emekleme evresinde olan projem(iz) biraz daha geliştiğinde bir takım yerlere daha başvuracağım ama eğer oralardan da aynı tepkileri alırsam bu genç yaşta (yazan yaş doğrudur ) Türkiye' yi kalkındıracak hiçbir projede evet evet, kendi ülkem için hiçbir projede yer almamaya karar vereceğim..

Çarpıcı bir örnek, yabancı forumlarda aklınıza gelebilecek en uçuk fikri "böyle bişey yapsak nasıl olur" diye sorduğunuzda ilgilenip, ciddi anlamda ekip kurmak isteyenler oluyor.

Yazık ki ülkemizde halen daha burada tekrar tekrar yazmak istemediğim belirli konular tartışılıp gündem yaratılıyor. Televizyonlarda halen daha Çağla Şikeller, Ebru Şallı' lar ve onların yeni versiyonlar (!) boy gösteriyor...
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

yazi , google , efendisi , bilginin , alemde , sanal

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 05:34.