|
|
#1 (permalink) |
|
|
Sanal Alemde Bilginin Efendisi Google - Bir Yazı
Hürriyet gazetesinde gördüğüm bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Google'ın macerasını kısa ve öz bir şekilde sunan yazıyı scan edip OCR'dan geçirdim. Ufak tefek düzeltmeler yaptım ama hatalar varsa da affola. Google'ın hikayesini hemen hepimiz biliyoruz belki ama benim yazıdan etkilendiğim noktalar oldu. Yazı bunları bir araya topladığı için de hoşuma gitti. Bir kere en önemlisi genç yaşlarına rağmen kuruculardaki profesyonellik. Biz bu projenin altından kalkamayız diyerek yardım arıyorlar. İkincisi yardım arayabiliyorlar. Bizde olsa suratınıza "işe yaramaz" derler arkanızdan hayata geçirirler. Daha sonra yazılan bir çek ile bu işin ticari değeri olduğunu iyice anlayarak ailelerden, tanıdıklardan para toplama faslı. 1 Milyon doları toplamak inanılmaz birşey bence. Böyle bir proje ile çıkan bizden biri bırakın ahmeti mehmeti, ana babasından bile kolay kolay yardım görmez. Ne de olsa çoğunluk için bilgisayarlar oyun oynanan şeyler ve bilgisayardan para kazanmak düşünülmesi zor bir şey. Universitenin yardımlarına ne diyeceksiniz ? Büyük bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenci iken, öğrencilere ayrılan 1 mb disk alanının ufak bulmuş ve öğrenciler arasında para toplayarak sadece bizim sınıfa ait bir disk alma fikri ile bir hocamızın karşısına çıkmıştım. "O diski hibe edersiniz oradan da ancak yarısını size veririz" demişti. Ben kulaklarıma inanamamıştım bizim paramızla alınacak şey daha alınmadan vatandaş bu lafları edecek cüreti buluyordu kendisinde. Biraz karamsarlık olacak ama bu yazıyı okuyunca ben neden Türkiye'den bir amazon.com bir ebay.com çıkmıyor daha doğrusu neden gruplar, holdingler değilde bireyler kolay kolay bir başarı öyküsü oluşturamıyor onu anladım. İyimser açıdan bakınca da 2 beynin bile koskoca şirketlerle boy ölçüşen ve hatta onları alteden bir proje hayata geçirebileceklerini görüyorum. Sizler ne görüyorsunuz? Tartışmak güzel olacaktır. Sistemim NAV koruması altında ama siz yine de zip'i de doc'u da virus taramasından geçirin. Mesuliyet kabul edilmez
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Re: Sanal Alemde Bilginin Efendisi Google - Bir Yazı
sağol Punisher999. bende Google ın arkasında kimler olduğunu merak ederdim hep.
Sergey ve Larry, Google yayına geçerken telaştan bir web tasarımcısı bulmayı İhmal etmişler, bu nedenle beyaz bir sayfada basit bir logo ve ARA tuşuyla işe başlamışlardı. Bu sadelik o kadar tuttu ki, sonra da hiç değiştirmediler. burası çok ilginç. böyle sade bir tasarımla çıkmamış olsalardı bu büyük başarıyı elde edebileceklerini sanmıyorum. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Yazı için teşekkürler, oldukça keyifli bir hikayeymiş gerçekten.
Karamsar da olsa yaklaşımın doğru, ama bence bunun öncesinde başka bir şey var. Adamlar bunu ilk yaptıklarında okul projesi olarak yapmışlar, sonra da ücretsiz kullanıma sunmuşlar. Şimdi bunda Türkiye'nin ekonomik şartları ve haliyle herkesin tez sürede para kazanmak istemesi de geçerli ama, pek çok başarı öyküsüne baktığımızda, hobi olarak başlanan birşeylerin gelişip işe dönüştüğünü görüyoruz. Halbuki Türkiye'de ciddi anlamda güzel bir proje yapıp ücretsiz kullanıma sunan çok çok az örnek görüyorum, okullardaki bilgisayar Mühendislik'lerinde de gördüğüm kadarıyla projeler hep okulu bitirmek için yapılıyor. Kısaca ileride çok büyük bir patlama yaratabilecek sıradışı projeler yerine, pek çok kişi sıradan ama sonuçta para getirisi olabilecek işlerde çalışmayı tercih ediyor. Tabi dediğim gibi burada ekonomi anlamında bakınca bir çıkmazda kalmaktayız. Sonuçta Google gibi mesai saatlerinin %25'ini özel projelere ayırmış şirketlerin de her yerde olmadığını kabul etmeliyiz. Son olarak, bu hikayeyi sevenlere şiddetle Amazon.com kitabını öneriyorum (Türkçe çevirisi var, yazarı Robert Spector'dı sanırım). Yani internetle ilgili, yaptığınız en büyük işten, hobi olarak başladığınız en küçük işe kadar insana büyük bir ilham veriyor. Kurgusu da kitap Jeff Bezos'un çocukluğundan başladığı için tek kelimeyle bir başarı öyküsünü anlatan film gibi, çok akıcı bir kitap, ısrarla tavsiye etmekteyim. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) | |||
|
Yer: istanbul, eskişehir
|
@Punisher999 karamsarlık konusunda bende senin gibiyim. ama birgün Türkiye den de bu tür işlere imza atacak kişilerin çıkacağına inanıyorum. çünküz bizler henüz genciz
ve önümüzde alacağımız çok uzun bir yol ve kafamızda yapmak istediğimiz başarılı projeler var. ama ne yazık ki devletinde bu tür bilişim projelerine yatırım yapması, en azından belirli bir bütçe ayırması gerekli. ben makaleyi gazeteden okudum ve dikkatimi çeken bi kaç nokta var. Alıntı:
Alıntı:
elbette vardır içlerinde bikaç firma. ama bunlar bana göre yetersiz. bence Türkiye bundan sonra amele gücüne değil, beyin gücüne ve bilgiye para harcamalı diy edüşünüyorum ben. son bir alıntıda şirketin kuruluşluna dair ; Alıntı:
umarım bir gün bizlerde böyle büyük projelere imza atarız ve bugünleri hatırladığımızda yüzümüzde bir tebessüm oluşur. hepinize çalışmalarınızda başlarılar
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Izmir
|
Aynı yazıyı bende okudum. Hatta bunun muhabbeti geçer forumda diye de düşünmüştüm. Büyük internet şirketlerine dikkat edin hepsi aynı kökene sahip. Bill Gates microsoftu ilk büyük bir hangarda kuruyor. Yahoo, iki kafadarın önce sefil bir evde çalışmaları ile başlıyor. Amazon.com keza yine garaj kültürünün bir diğer örneği iki veled köşedeki eski kitapçının kitaplarını DB yapıp internetten satıyoruz diyor ve bunun gibi daha bir çok örnek var. Demek ki tek bir gerçek var : BİR PROJENİZ OLACAK.
Ülkemizde nasıl peki ? üniversite birde (18) Osmanlı Bankası genel müdürü ile görüştüm. Osmanlı Bankası bilgi işlem müdürü ile görüştüm. Aynı proje ile ilgili, Garanti bankası bilgi işlem müdürlüğü ile görüştüm, Worldbank tan (özellikle isim vermiyorum) ankaraya çağrıldım. arada küçük firmalarda var superonline, ixir vs onlara hiç girmiyorum. Ama ne oldu. Yok işte yok yok yok.... adamlar biliyor işi. Bir sene sonra Microsoft Koç sistemle bizim projenin 10/1 servisi ile piyasaya çıktı. (2000) yılında. Bu arada 99 yılında Osmanlı bankasına online döviz kurlarını ve çapraz kurlarını internet üzerinden rahatlıkla gösterebileceğimizi söylemiştim. Gelen maili size okutmak isterim ama kısaca bahsedeyim Bilgi işlem müdürü o dönem teknik alt yapımız yeterli değil demişti. Tam 1 yıl sonra 15 yaşında arkadaşlarımız bile döviz kurlarını hava durumlarını sayfalarına koymaya başladılar ( patlama olduğu dönem) Böyle işte. TR de bi s*****im olmaz. Ama öyle ama böyle olacak.... YAPACAM .... :P
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Alıntı:
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
hatırlıyorumda Google a ilk girdiğimde beni cezbeden böyle sade bir tasarımı olmasıydı. o zamanlar dial-up zamanıydı ve yahoo yu yada altavista yı açmak bile işkence olabiliyordu. normal bir kullanıcı işin teknolojik-mühendislik kısmını pek farkedemez ama bu kolay ve hızlı erişimi hemen farkedip Google a yöneldi bence. yani tamamı değilsede büyük bir katkısı var bu sade tasarımın. böyle olmasaydı gene tutulurdu tabiki ama biraz daha fazla zaman alırdı.
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Bodrum - İstanbul, Türkiye
|
Türkiye'de bu tür olaylara yatırım yapmak istemiyor firmalar, problem biraz burada, reklam dahi vermekten çekinip gereksiz buluyorlar, böylece projeler de bunlardan payını alıyor. Artık insanlar sadece kişisel zevleri uğruna birşeyler yapmayabaşlıyor ve bunlarda bir süre sonra ya site üçretini ödememek yada iş hayatının daha ağır basmasıyla kapanıyor. Projeler de güme gidiyor. Kötü...
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
mobil bir proje geldi aklıma. çalınan cep telefonlarıyla birlikte kaybolan bilgilerin geri kurtarılması için. bir web sitesi hazırlanacak, mobil alt yapı oluşturulacaktı. İnsanlar, sitye üye olup, sim kartlarındaki bilgileri sisteme gireceklerdi. telefon çalındığında ise sisteme girip, istedikleri bilgileri SMS ile alabileceklerdi. maalesef ozamanlar böyle bir sistem yoktu. daha sonraları Turkcell sim+ çıktı galiba. ben projenin tutacağına inanıyordum (tutmasa bile, bir girişmde bulunacaktık), ama çevremdekiler onaylamadı (çevremdeki bilgisayar uzmanları ve işletmeciler) ikici yatan projem ise mobil oyunlar ile ilgili. 2001 sonu gibiydi sanırım (tam olarak hatırlamıyorum), JAVA programcısı bi arkadaşım ile konuşuyordum. oğlum dedim, "bi makalede okudum, mobil oyunlar manyak bi şekilde patlama yapacakmış..!" . arkadaşım bana güldü, "len oğlum sen cep telefonunu playstation mu sandın?" dedi bana. neymiş kim cep telefonunda oyun oynamak için para ödermiş... daha sonra birkaç kişiyle daha görüştüm, onlarda aynı tepkiyi verdiler. maalesef JAVA bilmediğim ve öğrenecek vaktim olmadığı için proje hiç başlamadan sona erdi. o günden beri lanet ediyorum JAVA bilmediğime. @kemalyilmaz, bizim projeye değil, ileriyi görebilen (Atatürk, Bill Gates....) kişilere ve yatırımcılara ihtiyacımız var. benim hala beklemede olan ve Türkiye 'de henüz yapılmamış olan 2 mobil, 1 normal web projem var. elbette birgün finansman ve harbiden etkili ve bilgili bir ekip toplayıp bu projeleri yapacam.
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
bu arada yazmayı unutmuşum, hiç Google STORE 'yi gezdiniz mi?
http://www.google-store.com/ gerçkten ilginç şyler var.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa |