Zoque.Forum
»
yurt dışına yönelik faturalandırma nasıl olmalı?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
yurt dışına yönelik faturalandırma nasıl olmalı?
Geçtiğimiz aylar içinde bir iş yaptım yurt dışına (Almanya) herşeyi tamamladım, işi çıkardım ve teslim ettim. İş ödeme konusuna gelince karşı taraf benden fatura talep etti ödeme yapmak için. Türkiye içinde kullandığımız faturalardan mı kesip göndereyim yoksa özel bir şey gerektiriyor mu, mesela bu elimizdeki faturanın tamamı türkçe, hadi ben meblağı euro üzerinden de yazdım gönderdim. Bir sorun çıkar mı, karşı taraf bu kestiğimiz faturayı kullanabilir mi, bana ödeme yapar mı ?
Nasıl hareket etmeliyim, bilgisi olan var mı? Teşekkürler
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ege'nin en büyük köyü
|
Re: yurt dışına yönelik faturalandırma nasıl olmalı?
Bildiğim tek şey faturayı ancak YTL değeri olarak kesebilirsin.
Euro, USD fatura kesilmez. Karşılığı fatura kesilir.
|
|
|
#3 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Re: yurt dışına yönelik faturalandırma nasıl olmalı?
Alıntı:
Hatta TL fatura koçanınızı bile kullanmayabilirdiniz ki bu vergiden kaçınmak olacaktı. Meblağ 50.000$ ın altında ise ; - firma size 49.999 $ ödeme yaptığında,Türk Kambiyo Mevzuatı açısından bir sıkıntı doğmayacaktır. Bu paranın kaynağını ve Yurda girip girmediğinin takibi yapılmayacaktır. Normal TL faturanızı kesmiş dahi olsanız,bu para kontrol dışıdır. - Siz karşıdaki firmaya dediğim gibi bir Fatura hazırladığınızda, onlar bunu esas alarak,anlaşmanız üzere ödeme yapacaklardır. - Mal&hizmet ihracında tutar 50.000$ üzerinde olması durumunda bu kambiyo mevzuatına tabi olacağından,mecburen TL faturanızı kesersiniz ve Gümrük İşlemlerinde bu fatura esas alınır.Çünkü bu faturaya göre mal hazırlanır ve müşaviriniz aracılığıyla fatura tekrar elinize gelir ve muhasebe kaydını yaparsınız. Bunu yapmanızın sebebi ; ilerde adınıza 60.000$ geldiğinde bunun sebebini devlete açıklayabilmek ve Faturaya konu olan 60.000$ gelmediğinde de neden gelmediğini açıklamak zorunda olmanızdır. Yani faturaya konu olan tutar size sorulduğunda işte şu ticaretin konusudur dersiniz. Commercial Invoice dediğimiz İngilizce veya başka dilde faturanın TR de hiçbir resmi makamla işi yoktur. Bunu doğrudan ithalatçıya-alıcıya gönderirsiniz. - Burada dikkat edimesi gereken nokta ; Faturaların birbiri ile benzer olmasıdır. Çünkü Akreditifli satışlarda bankaya bu Commercial Invoice verilir. Hesabınıza para geldiğinde, bu miktar 50.000$ altıysa sorun yok zaten dediğim gibi. Ancak diyelim TL faturanız 51.000$ a tekabül ediyor ve Commercial faturanız 49.000$ . Bu durumda kendinize çalım atmış olursunuz çünkü devlet er geç bu dövizin yurda girip girmediğini soracaktır.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!