|
|
#31 (permalink) |
|
Re: Web sitesi olmayan şirket yöneticisine hapis
gameover'ın desing espirisi gerçekten hoşuma gitti ve bende uzun zamandır bu konuda çok komik örnekler görmekteyim. Konuyla birinci dereceden alakası yok ama kalkıp "protest müzik" yapan birisi kalkıp "protez müzikte gerçekten işi bilmeyenler var ve bizim gibi ustalar eziliyor..." derse işte "profesyonial web desing"'de aynı şeydir. Berbattır. Ayrıca dilimiz kelime üretkenliği ve kavram karşılamada müthiş bir yeteneğe sahip. Mesela tasarı, tasarım, tasarlamak, üretmek, ürün, üretim, yaratmak, yaratım, yaratıcı, yaratık gibi... Avrupa dillerine, İngilizce'ye, Latince'ye bakarsak bizde karşılığı okunduğu gibi olan "dizayn" veya "tasarım" olarak kelime aslında tam olarak tasarım'ı karşılamıyor. Bizde ki tasarım yaratıcı bir fikrin sonucudur yani yaratılmış birşeydir. Yoktan var edilmiştir. Fakat kelime kökeni itibariyle design "de-sign" yani var olan birşeyi yeniden belirlemeyi, vurgulamayı, yenilemeyi simgeler, işaret eder. Tabi bu benim düşüncem ve kesin böyledir diye savunamam, ama kendi düşüncemi savunuyorum. Bunu şu yüzden söyledim, web tasarımı kavramı çok güzel, yeterli, dolgundur. Bunu es geçip yerine özenti designlarla uğraşmak hatta yazılışını doğru bilemediğimiz işi profesyonelce yaptığımızı söylemek veletliktir işte. Ayrıca veletlik yaşta değildir derim. Bunu yaşımdan ötürü söylemiyorum fakat bir göz gezdirelim işi donanım, bilgisayar ve bilgisayar ürünleri pazarlama olan kişiler işi profesyonelce yaptığını iddia edip frontpage, Dreamweaver gibi programlarda hazır ürünleri kullanmaktalar. Asla kimsenin hayatını nasıl kazandığına karışamayız, yargılamayalım ama şu var ki yaptığımız işi ve bizden çok daha iyi olanların yaptığı işleri ve sıfatlarını zedeleyecek bildirimlere karşı olmalıyız. Bir firma warez template ile, çalıntı siteyle, hazır flash butonlarla vs. iş yapıp satabilir. Fakat bunu ben yaptım, profesyonelce yaptım, web tasarım budur diye söylemesine karşı çıkmamak rüzgara karşı işemektir. Bana Bursa piyasasında sözüm ona öğüt veren küçük-orta çapta bir bilgisayar teknik servisinin yöneticisi şöyle dedi; "Türkiye piyasasında güzel bir site en fazla 250$'dır. 250$'dan fazlası (ben 500-600$ rakamlarının ortalama, alt seviye olduğundan bahsetmiştim) olsa olsa çok süper uçmuş 3D ve flash'tan herşeyin koyulduğu siteler olmalıdır..." Şimdi bu at gözlüğü ile bakan adama neyi anlatacaksın? Böyle bir kanun çıkartıp işi ehlinin olmayan kişilere teslim eden insanların öncesinde konuyla ilgili, sektörle ilgili yenileme çalışmalarına girmemelerini nasıl karşılayacaksınız? Bunlara para verenlerden bahsetmiyorum, milli gelire yazık. Önemli olan belli bir kalitede iş yapılması, ihtiyaçları gerçekten belirleyebilen ve ihtiyaçlara doğru çözümler üretebilen kişi ve firmaların seçilmesi. Bu konuda tabi ki yapılması gereken bu kanun ile A.Ş'lere web tasarım ve web sitesi konusunda tavsiyeler bulunan bildirilerin yayınlanması. "Bir web sitesini yaptıracağınız firmanın size sunması gerekenler, iletişim çözümünüzde ihtiyacınız çözümleri nelerdir bunları açıkça belirtebilen, işi tasarım veya internet olan firmaları nasıl bulmalısınız..." gibi konularda bildiriler dağıtılmalı ki anlamı olsun. Kısaca bakarsak; metin tabanlı bile olsa siteler kaliteli ve bir tipografik düzene sahip olmalı derim. Şu ağır flashlı templateler yerine tamamen metin tabanlı, tipografik düzenlemesi yapılmış iki renkten oluşan (siyah-beyaz) bir site daha mükemmeldir. En azından amaca hizmet eder o da içeriği vermektir. Ve tabi ki daha özgündür.
|
|
|
|
#32 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Alıntı:
bahsettiğin türden bir bildirinin de devlet eliyle yayımlanması pek mümkün değil. zira bu alanda ne bir yasamız, ne bilişim stratejilerimiz ne de dernek/oda'larımız mevcut. kaldı ki bu gibi etkenler aslında devleti bağlamaz. gelelim esas tartışmanın problemli noktasına. dayatmak, her zaman yanlış bir tutumduır, faşitçedir ve dogmatik bir yapının varlığını ispat eder. oysa yasalar pozitif bilimlerdir ve düşünmeye ve sonuç çıkarmaya, iyiyi TERCİH etmeye teşvik etmelidir. düşünülen yasa tasarısının bu yönü TABİİ Kİ yanlış; lakin türkiye şartlarında ancak böyle bir yasa batmakta olan piyasamızı biraz canlandırabilir. olumlu bakmayı tercih ediyorum, veletlerin ve template tırtıkcılarının yapacağı siteler, ciddi bir çalıntı siteler enflasyonuna yol açacak. bunu göz ardı edemem. lakin bu alana yatırım yapmamayı, teknolojiyi takip etmemeyi övünerek başka kapıya diyen iş sahiplerinin artık teknolojiyi takip etmesi zorunlu hale getirmek, onlara işlerinin muhasebesini yapabilmek için muhasebeciyi ya da yazar kasaları zorunlu kullandırtmak gibi birşey. konumlandırılmamız hoş değil belki... ama bir karışıklık sürecinden sonra durulma olacak ve kaliteli olana ihtiyaç artacaktır. bundan önce böyle bir ihtiyaç bile yoktu, bunun da unutulmaması lazım. NTV'de şu anda bu konu ile Açık Hat programında konuşma var... |
|
|
|
|
|
|
#33 (permalink) | ||
|
Evet mükemmeldir diye yanlış söylemişim, bunu düzelteyim. Demek istediğim şey şuydu, template ve yüklenmesi uzun süren bir site yapılacağı yerde salt metin tabanlı bir site içeriği göstermek, bilgiyi vermek amacıyla daha uygundur.
Ayrıca Açık Hat'tı sayende izledim, bu komisyonun başkanı sitenin dinamik ve etkileşimli yapıda olması gerekliliğini, olacağını belirtti. Bu konuda sadece tasarımcılara değil programcılara da çok ekmek düşecek. web sitesi ile ilgili çok soru kaynadı, sunucu bayan söyledi bunu, bende iki soru sormuştum. Sorular şunlardı; Alıntı:
Alıntı:
Kısacası birinci soru bu işi kimler yapacak, işin ehli mi yapacak yoksa önüne gelen yapacakmıydı ve bu amaçta bir soru soruldu orada şöyle dedi: "sitenin hazırlanma süreci şirketsel konudur, tam olarak ne sorduğunuzu anlayamadım..." İkinci sorum ise siteler çöplük mü olacak yoksa içerik güncellendikçe takip edilmesi kolaylaşacak mı, tasarım nasıl olmalı, altyapı nasıl olmalı gibi konular hakkında bilgi edinme amaçlıydı. Yani en basitinden bir RSS beslemesi yapmak. |
|||
|
|
|
|
|
#34 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
![]() not: şu cümlemde de anlatım bozukluğu var ya, neyse artık.
|
|
|
|
#35 (permalink) |
|
|
akredite olayına katılıyorum. yani böylelikle hem ciddi bir piyasa hareketi sağlanır hemde işin çapı aşağı yukarı tanımlanabilirdi. cgencer lakin akredite tr de yapılırken kimbilir ne tuhaflıklar olurdu.
amcası akredit olanlar :P amcasından aldığı fazladan yeterlilik belgesini kadıköyde satanlar. |
|
|
|
|
|
#36 (permalink) |
|
Yer: Kanada
|
Bu konuyla ilgili birkac gun once bir yazi yazmistim. Kopyala/yapistir yapmak istemiyorum. Ilgilenen varsa iste surada okuyabilir .
Bence bu kanun Turkiye'ye web tasarim sektorune hicbir yarari olmayacak hatta zarari bile olacaktir. Bir sayginlik kazandirmaya calistigimiz sektore, sirketler daha da onyargi ile yani "bu is kolay bir istir" gozuyle bakacak. Ornegin bir kanun tasarisi ile herkesin sanal saati olsun denirse, size garanti verebilirim ki sirketlerin yuzde 90'i su sekilde bir saat cikaracaktir ki bu kanun bu ve bunun gibi saatlerin kredibilitesini dusurecektir.
“I’ve been amazed at how often those outside the discipline of design assume that what designers do is decoration. Good design is problem solving.” —Jeffery Veen ________________________________ Altı Üstü Tasarım |
|
|
|
|
|
#37 (permalink) | ||
|
|
konu web sitesi hazırlamanın kanunen zorunlu hale gelmesi iken
Alıntı:
bu referansı verme sebebim absconder'ın Alıntı:
özel bir insan değilim ve olmadım hiç. sadece gelen geçen insanlar gibi bilgisayarı ilk gördüğünde hemen oyun oynamaya değil, nasıl işlediğine merak sardım. 15 senelik bilgisayar geçmişimde de oyuna ayırdığım toplam vakit 2-3 ayı geçmez herhalde. eğer sen oyun dolayısıyla bilgisayara ilgi duyduysan bu seni nasıl oyun oynayan çocuk yapmazsa, benim de assembler'a ilgi duymam beni özel bir insan yapmaz. sadece yoğun bir merak... kaldı ki böyle bir merakın da dezavantajı olduğunu söyleyemem, hele hele bu sayede çok keyifli arkadaşlıklar kurup, 15 sene sonra senede bir defa dahi olsun bu insanlarla toplanıp hala c64 ve amiga'larda kod yazıp eğleniyorsak. ama dediğim gibi bu bir özellik ya da üstünlük mertebesi değil. aramıza merak ederek öğrenmek isteyen çok da insan katıldı ve öğrendi de. demek ki her insanın da isterse yapabileceği bir beceriden bahsediyoruz. tabii oyun oynamayı tercih edenler, vakitlerini oyun ile harcadığı için bunu öğrenmekte güçlük çekebilir, orası ayrı. lütfen ezikliğini daha tutarlı sataşarak gidermeye çalış da kimsenin vaktini boş yere harcama, insanları da sinir etme böylece. hayatta başarılar dilerim sana... |
||
|
|
|
|
|
#38 (permalink) |
|
|
bu ve diğer konularda boyle hal tarzlarına defalarca karşılaşılmıştır daha önceleride. fakat iyi incelenirse benim, onun, bunun ve bu yazıyı okuyan forum üye, editör vs.lerinin aynı türden "eziklik" "garibanlık" "veletlik" felan filan yaşayıp sevgili @yaramazkedicik kardeşimiz gibi gayet kişisel tutumlara kısmende yönelmişliğimiz mevcuttur.
peki bu durumlar tekrar üstüne tekrar etmekte iken, neden tekrar ettiren er kişiler "ya bu ortamda olmaz böyle şeyler, adamın bir bildiği veya bir kalitesi vardır ki etmiştir o kelamı" diye düşünmeyip, sanki kendisine "aptalsın işte, heuehehee ekeike nanik" denmiş gibi tepki gösterir anlamak güçtür. kaçımız bir insan hakkında (kendisiyle ilgili iddia ettikleri ile ilgili) bir iki laf etmek istediğimizde "dur bi bakayım tevellütüne nedir ne değildir, ne yapmış, neyi anlar neyi anlamaz?" amacıyla şöyle bir bakıyor tüm postlarına adamın? doğrusunu ben bilmem, ama yanlışını ben dahil herkes görüyor bu gibi atışmalarda. bir kaliteyi paylaşmak için hala bu forumu okuduğumu/zu herkes bilmekte. bu kalitenin yaratılması ne kadar zorsa (kendimi içinde saymıyorum haşa) elde tutulması da bir o kadar zor ve yaptırımları ise sert olmalıdır. |
|
|
|
#39 (permalink) |
|
Yer: Kanada
|
Benim soylediklerimi lutfen "tasarim"'i teyze cocugu yapar diyenler ile karistirmayin. Teyze cocugunun tasarim yapmasi ya da profesyonel bir sirketin tasarim yapmasi degil sorun.
sorun, nedensiz amacsiz bir website ortaya konmasi. Bilmiyorum tasarim yaparken ne gibi sureclerden geciyorsunuz ama sirket amacinin belirlenmesi, kullanici profili olusturulmasi bir websitesinin basarisini belirleyen seylerdir. Bunu yakalayan sirketlerin orjinaligi, bircok profesyonel sirket ya da teyze cocuklari tarafindan tasarlanmis ve sirf kanunun dedigi "kartvizit" bilgilerinin iceren siteler tarafindan yok edilecektir. Su an ben tasarim sirketi olarak bu kekden nasil pay alirim dusuncesi yerine biraz daha gelecege yonelik dusunme tarzini tavsiye ederim.
“I’ve been amazed at how often those outside the discipline of design assume that what designers do is decoration. Good design is problem solving.” —Jeffery Veen ________________________________ Altı Üstü Tasarım |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!