Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Web sitesi olmayan şirket yöneticisine hapis

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 08.03.2005   #51 (permalink)
Miolnir

Miolnir's Avatar

Yer: İzmir
Re: Web sitesi olmayan şirket yöneticisine hapis

Bu konuya daha önce de bir yazı yazmıştım. Fikirlerim; aslında bu uygulamanın ülkemizdeki internet kullanımı alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik (istediğininz şirketi, evinizden kolayca inceleyebilecek, belkide pazarda fiyat araştırmasını kapı kapı gezmek yerine internet üzerinden yapabileceksiniz vs...) olduğu yönündeydi., hala da öyle. Ama uygulamaya her zamanki gibi yanlış yerlerden başlamışız.

Sitesi olacak adamın tamam çok güzel orada onunla ilgili bütün bilgilerini görebileceğiz, fakat hala bilgiye ulaşmak için ayırdığımz miktar(bknz aynı hızdaki internet bağlantısı için Avrupaya göre ödediğimiz 2 misli fiyat, internet hizmetindeki aksaklıklar, vs...) bilgi toplumunu hedefleyen Türkiye için handikap.

Yaptığımız yatırımlar bazen çok iyi planlanmadığı için ya hedefine çok dolaşarak gidiyor, ya da yarım kalıyor sonra sil baştan... Benim sinirlendiğim nokta da burada, boşa harcanan milli servet, işgücü, havaya savrulan paralar...

Son zamanlarda güzel oluşumlar olduğunu hepimiz görüyoruz; internet üzerinden üniversite eğitimi, e-devlet atılımları gibi. Ama bunun yanında sanki doğru yolu bulurken hep gereğinden fazla zaman, para harcıyomuşuz gibime geliyor.

Son sözüm; belirli bir bilinç düzeyine erişmemiş adam web sitesini n'apsın kardeşim! Koyar iki tane fotoğrafl, 3-5 tane de yazı al sana web sitesi en ucuzundan...
Miolnir şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 10.03.2005   #52 (permalink)
Jawussjan

Jawussjan's Avatar

Yer: istanbul samsun
şirketlere Web Sitesi Zorunluluğunda Asil Amaç

Uygulama sadece görsel amaçla, süs olsun diye firmalara dayatılmıyor;

Her sermaye şirketi bir web sitesi oluşturarak, sitede pay sahipleri ve ortaklara sunulması gereken belgeleri açıklayacak. Bu çerçevede finansal tablolar, dipnotları, yıllık raporlar, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyduğuna ilişkin yıllık değerleme açıklaması ve denetim raporları üç yıl bu web sitesinde yayınlanacak, asıl amaç bu...

Denetim mekanizmalarınca yapılan her türlü uyarılar ile erken uyarı sistemi kurulacak şirketlerde, iki ayda bir hazırlanacak raporlar da sitede duyurulacak. Piyasa otoritelerinin istediği bilgiler de sitede yer alacak. Örneğin dünyada dolar faizi yüzde 3 iken, yüzde 15 faiz veren banka, bunun gerekçesini sitede açıklayacak.

Uygulamaya sebep olan asıl olay, Uzanların şirket bilgilerine ulaşılması gerektiğinde hiçbir kayda, belgeye ulaşılamaması.

"Türk işi" de olaylardan ders çıkarıp, tekrar olmasını önlemek için akılcı tedbirler almakmış demek ki...

Mesaj jawussjan tarafından 10.03.2005 (16:55) yeniden düzenlendi..
Jawussjan şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 10.03.2005   #53 (permalink)
Karanlık

Karanlık's Avatar

Yer: Neptün

Bana şimdiden konuyla ilgili spam mailler gelmeye başladı. Hemde gazetelerin web sitesindeki haberleri örnek göstererek, web sitesi yaptırmanın zorunlu olduğunu belirtiyorlar spam maillerde.
Karanlık şu an çevrimdışı  
Old 11.03.2005   #54 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
Re: şirketlere Web Sitesi Zorunluluğunda Asil Amaç

Alıntı:
jawussjan tarafından gönderilen mesaj:
Uygulama sadece görsel amaçla, süs olsun diye firmalara dayatılmıyor;

Her sermaye şirketi bir web sitesi oluşturarak, sitede pay sahipleri ve ortaklara sunulması gereken belgeleri açıklayacak. Bu çerçevede finansal tablolar, dipnotları, yıllık raporlar, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyduğuna ilişkin yıllık değerleme açıklaması ve denetim raporları üç yıl bu web sitesinde yayınlanacak, asıl amaç bu...

Denetim mekanizmalarınca yapılan her türlü uyarılar ile erken uyarı sistemi kurulacak şirketlerde, iki ayda bir hazırlanacak raporlar da sitede duyurulacak. Piyasa otoritelerinin istediği bilgiler de sitede yer alacak. Örneğin dünyada dolar faizi yüzde 3 iken, yüzde 15 faiz veren banka, bunun gerekçesini sitede açıklayacak.

Uygulamaya sebep olan asıl olay, Uzanların şirket bilgilerine ulaşılması gerektiğinde hiçbir kayda, belgeye ulaşılamaması.

"Türk işi" de olaylardan ders çıkarıp, tekrar olmasını önlemek için akılcı tedbirler almakmış demek ki...
Belki ben yanlis anlamis olabilirim ama, bahsettiginiz olaylar ilgili metinlerde "ozellikle halka acik sirketlerde" diye devam ediyor.Yani, yukarida bahsedilenler (yanlis bilmiyorsam) duzenli olarak SPK'ya bildiriliyor. Dolayisiyla, araci kurumlar ile bu sitelerin her turlu portfoliolarina ulasilabiliniyor. Zaten, siz halka acik bir sirket olarak gelir, gider, yatirim, kar, zarar gibi bilgileri bildirmezseniz veya yanlis bildirirseniz bunun bir cezasi var.

Fakat, asil problem AS veya LTD olan ama halka acik olmayan sirketler. Birincisi, bu sirketler bilgilerini herhangi bir kurum ile(maliye haric) paylasmak durumunda degiller. Isterseniz, ticaret odasina gidip bir sorun, size verecekleri cevap "Olmaz" olacaktir. Ayni sekilde, bazi universiteler icin, sadece cok ufak bilgilere ulasilabilme izni veriliyor sanirim Maliye tarafindan.

Yanlis devam ediyor olabilirim, fakat @heady bilgisi ve konumu itibariyle daha iyi aciklayabilir ama ben devam edeyim.

Mesela, alim/satim/ticari iliski gibi durumlarda, sirket bilancolarini isteyip, herhangi birsey sozkonusumu degil mi diye bakabiliyorsunuz(yasal bir hak olmali bu) Yani, batmis bir sirket(AS) size bir is yaptirabilir ve, birden iflas gosterirse sizin yanmamaniz icin. Yada, kisisel teminatlar aliniyor boyle durumlarda. Dolayisiyla, B2B icin gerekli seyler bu. Hatta, madem boyle verilerin ellerine kolay ulasmasini istiyor devlet, kendine wide area birseyler tasarlasin ve her sirkete bunu kullandirmayi mecbur kilsin, vesaire... e-devlet'lik mevzu degil mi bu?

Yukaridakilar yanlissa, tekrar ediyorum umarim @heady duzeltir.

Asil onemli tarafa tekrar donuyorum. Bu bilgiler olsun yada olmasin, "web sitesi olacak. Varsa ve acik degilse tahsis edecek. Etmezse, 6aya kadar hapis" gibi bir madde, bence kotu ve igrenc. Isterseniz bunu "Turk isi" lafimdan tutarak elestirin, isterseniz daha objektif yaklasarak elestirin. Onemli degil.

Herseyi bir kenara birakin, bir onceki yorumda goruluyor, firmalar spamlara baslamis "Ucuz yapilir" diye. Konu basligida belli "Isler patlayacak, yasasin" gibi birsey. Dolayisiyla, nereden yaklastigimizda onemli birazda. Ajanslar is patlamasi yasayacak diye gobek atmak, isin ikinci planda kalan kismi.

Ben boyle konulara girmek istemiyorum ama, ajanslarin neredeyse tamami sadece "web sitesi yapmak" icin kurulmus. Tabi, ozel durumda olanlari ayiriyorum ama, proje gelistirmek adina ajanslarda yapilan hicbirsey yok. Bu sekilde olamaz zaten...

Ve, olaya biraz daha farkli taraftan bakarsak. Bazilarinin comez diya tabir ettigi ama, muthis bir sekilde kendini gelistiren bugunun teenageleri, muhtemelen babalarinin, amcalarinin, teyzelerinin sirketlerin, ortagi oldugu sirketlerin yada yoneticisi olduklari sirketlerin sitelerini yapacaklar. Hemde, bizim kulagimiza yer ettigi gibi berbat olmaktan cok daha ote yapacaklar. Belkide, bircok ajansi kiskandiracaklar bile.

Peki, soyle birkac kanun ciksa nasil olur? Tepki ne olur merak ediyorum.

+ Ajans sahipleri yanlarinda sadece bilgisayar ve Ilgili bolumlerin sertifikalari olan kisileri calistiracak. Ilgili diploma ve sertifikasi olmadan calistiran ajans sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ Ajans sahipleri ve is yaptiklari firmalar, yaptiklari islerin tutar faturalarini maliyeye bildirecek. Hatali, eksik yada yanlis bildiren ilgili is sahibi ve firma yoneticilerine 6aya kadar hapis.
+ Fiyatlar, teknolojilere gore belirlenmis fiyatlardan farkli birsey icermeyecek. Uymayan firma sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ vesaire...

Tepkiler ne olacak peki?
"Boyle kanunmu olurmus?"
"Turkiye'den adam olmaz..."
veya benzerleri cumleler...

Bilgiye inaniyoruz, cok guzel.
Kaliteli isler yapmak istiyoruz, cok guzel.
Diploma veya sertifika onemli degil, onemli olan bilgi seviyesi, cok guzel.

Ama, girmeye calistigimiz avrupa birliginde eger elinde sertifikan, diploman yoksa, seni tercih edebilecek insan sayisi cok cok az. Hatta, imkansiz. Ise alinirsan bile, belirli sertifikasyon programlarina girmeni istiyorlar. Sertifikan yoksa bile, emsallerin 2000-4000eu arasi maas alirken, sen sadece 1200-1500 arasi aliyorsun.

Tamam, biz boyle birsey icin "hayir, olamaz" demeyiz. Gider sertifikamizi aliriz ama, ajans sahiplerinin bagirislari ne olacaktir, kimbilir...

Dolayisiyla, yaptirimlarin ne derece mantikli oldugunu dusunmek gerekiyor belki birazda.
Hani, "Koyun muamelesi goruyoruz" diye yakiniyoruz ya,
Iste bu onlardan birtanesi.

bilgisayar ve, etrafindaki teknolojileri kullanmak yaptirimlarla olmamali.
Getirilerinin ne oldugunu anlatan programlar, makaleler, haberler ulusal medyada cok daha fazla haber konusu olursa sayet, zaten insanlar zihinlerini bu isin "mecburiyetine" daha kolay adapte edebilirler.

Dedigim gibi, girdigim tum yorumlar benim sahsi goruslerimdir.
Hickimsenin desteklemesini bekledigim seyler degil.
Yanlis anlasildigim konularda da elimden geldigince, anlatmak istedigim seyleri biraz daha acarak anlatmaya calisiyorum.Bu kadar uzun yaziyorsam sebebi ne dusundugumu daha iyi anlatabilmeye calismamdan ibarettir. Eksiktir, hatalidir, yanlistir, yetersizdir, gereksizdir. Bunlara birsey diyemem. Dedigim gibi, sadece daha iyi anlatabilmek icin uzun yaziyorum. Her ne kadar cok fazla mesajim olmasada, harf harf sayilsa belkide en cok mesaj atanlardan olurdum

Iyi aksamlar.
Old 12.03.2005   #55 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul

Alıntı:
enemy tarafından gönderilen mesaj:
Belki ben yanlis anlamis olabilirim ama, bahsettiginiz olaylar ilgili metinlerde "ozellikle halka acik sirketlerde" diye devam ediyor.Yani, yukarida bahsedilenler (yanlis bilmiyorsam) duzenli olarak SPK'ya bildiriliyor. Dolayisiyla, araci kurumlar ile bu sitelerin her turlu portfoliolarina ulasilabiliniyor. Zaten, siz halka acik bir sirket olarak gelir, gider, yatirim, kar, zarar gibi bilgileri bildirmezseniz veya yanlis bildirirseniz bunun bir cezasi var.

Fakat, asil problem AS veya LTD olan ama halka acik olmayan sirketler. Birincisi, bu sirketler bilgilerini herhangi bir kurum ile(maliye haric) paylasmak durumunda degiller. Isterseniz, ticaret odasina gidip bir sorun, size verecekleri cevap "Olmaz" olacaktir. Ayni sekilde, bazi universiteler icin, sadece cok ufak bilgilere ulasilabilme izni veriliyor sanirim Maliye tarafindan.

Yanlis devam ediyor olabilirim, fakat @heady bilgisi ve konumu itibariyle daha iyi aciklayabilir ama ben devam edeyim.

Mesela, alim/satim/ticari iliski gibi durumlarda, sirket bilancolarini isteyip, herhangi birsey sozkonusumu degil mi diye bakabiliyorsunuz(yasal bir hak olmali bu) Yani, batmis bir sirket(AS) size bir is yaptirabilir ve, birden iflas gosterirse sizin yanmamaniz icin. Yada, kisisel teminatlar aliniyor boyle durumlarda. Dolayisiyla, B2B icin gerekli seyler bu. Hatta, madem boyle verilerin ellerine kolay ulasmasini istiyor devlet, kendine wide area birseyler tasarlasin ve her sirkete bunu kullandirmayi mecbur kilsin, vesaire... e-devlet'lik mevzu degil mi bu?

Yukaridakilar yanlissa, tekrar ediyorum umarim @heady duzeltir.
Bu kanunun şirketlerin bilgilerine rahat ulaşılması açısından yapıldığı düşüncesi doğru değil. Senaryo yazmaya gerek yok. Halka açık bir şirket @enemy'nin de dediği gibi borsaya kayıtlıdır ve zaten şeffaftır. İnternet sitesini zorunlu kılarak bir şirketi kontrol altına almayı düşünmek komik, o kadar. Uzanların durumu her zaman görülebilecek bir örnek değildir. Kendilerinin gözü gereğinden fazla karardığı için gözümüzde büyütüyoruz. Bu olayda öncelikle devletin zaafları söz konusudur. Bunun dışında gözü dönmüşlükten ve insalık dışı düşünce yapısından kaynaklanan bir eylem sonucunda çalıp çırpma olayı meydana gelmiştir -ki konumuz bu değil.

Benim görüşüme göre bu kanun AB'ye girmek için çırpınan bir ülkenin yapması gerken bir takım teknolojik hamleleri abartarak topluma empoze etmeye çalışmasıdır. Bu hamle -Avrupa'da buna benzer bir kanun olmadığına göre- TC Hükümeti'nin kendi inisiyatifiyle aldığı bir karar sonucu kanunlaştırılma yolundadır. Şirketlerin web sitesi yaptırma zorunluluğunun, içinde bulunduğumuz sektör için dişe dokunur bir faydası olmayacak bence. Bu ülkenin alfabesi bütün dünyadaki bilimadamlarının gözleri önünde çok kısa bir sürede değiştirildi ve öğretildi. Bu hamle zorla kabul ettirilmedi. Yeni Türkçeyi öğrenmeyenler hapse girecek gibi bir zorlama yapılmadı. Atılım ve değişim aba altından sopa gösterme yoluyla olmaz.

Merakla bekliyorum altından ne çıkacak diye. Artık "birilerinin" tanıdığı veya yakini "birileri" durduk yerde sektör içinde hortlayıp bir anda tasarım ve yazılımın yıldızı oluverir mi bilmem. Olsun varsın. Ben şu sözü kendime ışık edindim: "geldikleri gibi giderler" (umarım herkes biliyordur bu sözün kime ait olduğunu ve ne şartlar altında söylendiğini)...

Valla kimin ne yaptığı umurumda değil açıkçası... Adam çıkmış 99 dolara herşey dahil anahtar teslim site yapıyorum diye yırtınıyor. O seviyeye inip de bu konuyu irdelemem kendime alenen hakaret etmem anlamına gelir. Dolayısıyla bu konu ve bu kanun kendi hedeflerim açısından önemli bir değere sahip değil gözümde.

Bir de ben bu "Türk işi" tanımlamasına tepki gösteren arkadaşları anlamıyorum. Gelişmiş ülkelerde buna benzer bir şeyler mi gördünüz de alınıyorsunuz? Türk işi tanımlaması hoş değil belki ve hatta telaffuz etmek yerine kendimizden başlayarak bunu değiştirmeliyiz bile ama aynı zamanda bir gerçek. Bu kadar tepki vermek zaten haklı bulduğunuzu gösteriyor kusura bakmayın.

Alıntı:
Peki, soyle birkac kanun ciksa nasil olur? Tepki ne olur merak ediyorum.

+ Ajans sahipleri yanlarinda sadece bilgisayar ve Ilgili bolumlerin sertifikalari olan kisileri calistiracak. Ilgili diploma ve sertifikasi olmadan calistiran ajans sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ Ajans sahipleri ve is yaptiklari firmalar, yaptiklari islerin tutar faturalarini maliyeye bildirecek. Hatali, eksik yada yanlis bildiren ilgili is sahibi ve firma yoneticilerine 6aya kadar hapis.
+ Fiyatlar, teknolojilere gore belirlenmis fiyatlardan farkli birsey icermeyecek. Uymayan firma sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ vesaire...
İroniyi görüyorum... Ama sertifika alanları da gördük. (bknz: ben)... hikaye bunlar. Herşeyden önce sigortasız çalıştırdıklarının hesabını versin firmalar. Önce hatalar düzeltilsin. Kaygan zemin üstüne sağlam bina dikemezsiniz.

Alıntı:
Bilgiye inaniyoruz, cok guzel.
Kaliteli isler yapmak istiyoruz, cok guzel.
Diploma veya sertifika onemli degil, onemli olan bilgi seviyesi, cok guzel. ...
Bilgiye inanan, kaliteli iş yapmak isteyenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Türkiye'de geçerli bir yaklaşım değil bir süredir. Hatta bunu direterek iş yapanlara gülenler bile vardır. Bu ülkede senaryo yazmak, ahkam kesmek ve kısa yoldan parayı bulmak gibi "ulvi" kavramlar mevcut. "Başarı için fırsat" değerlendirmesi yerine "köşeyi dönmek için fırsatçılık" avında olanların çoğunluğu oluşturduğu bir ortamda kendimi rahatsız hissettiğimi söylemem herhalde abesle iştigal etmek olmaz.

@enemy'nin mesajını baz alarak yazdım ama düşüncelerine katılıyorum ve biraz da ben eklemek istedim.

Aslında olay şu: Üzerinde bu kadar spekülasyon yapılacak bir şey yok. 50 dolarlarla zengin olunmaz. Müşteri de kazanılmaz. İş de kurulmaz. E ne yapılır? Herkesin kendi işini yapabildiği en iyi şekilde yapması gerekir. Bu konuda geyik dönüyor. Okuyorum ve hatta arada keyifli ve güzel saptamaları gördükçe seviniyorum. İş bilenin, kılıç kuşanananın. Ucuza iş yapıp sürümden kazanmaya gözünü dikmiş olanlara şunu söyleyebilirim: "buyur kardeş, hodri meydan. ben her 6 ayda bir katma değer yaratacak bir iş yapıp fiyatımı arttırıyorum. kimse de nooluyo kardeşim demiyor. hakettiğimi düşündüğüm baz fiyata henüz ulaşmadım ama yakındır. isteyen istediği fiyatı çekebilir ve çekiyor da... bundan bana ne... ben kendimi ve müşterilerimin hakkımda düşündüklerini bilirim; gerisi vız gelir tırıs gider..." Kendinize hedef belirleyin derim naçizane... başkalarının güdük hedefleri üzerinde konuşmak vakit kaybıdır. Bu kanuna gelince; e çıkardı adamlar ne diyeceksiniz? Önce bir hapse atmayı denesinler de o zaman görürüz hapse atmak o kadar kolay mıdır... bu ülkede daha önce de çıktı mantık dışı kanunlar ve "game over" olunca geri çekildi... Türkiye'de yaşıyorsunuz; "bekleyip görmeyi" öğrenin lütfen.

Mesaj heady tarafından 12.03.2005 (00:24) yeniden düzenlendi..
heady şu an çevrimdışı  
Old 12.03.2005   #56 (permalink)
Jawussjan

Jawussjan's Avatar

Yer: istanbul samsun

Alıntı:
heady tarafından gönderilen mesaj:
Bu kanunun şirketlerin bilgilerine rahat ulaşılması açısından yapıldığı düşüncesi doğru değil. Senaryo yazmaya gerek yok. Halka açık bir şirket @enemy'nin de dediği gibi borsaya kayıtlıdır ve zaten şeffaftır. İnternet sitesini zorunlu kılarak bir şirketi kontrol altına almayı düşünmek komik, o kadar. Uzanların durumu her zaman görülebilecek bir örnek değildir. Kendilerinin gözü gereğinden fazla karardığı için gözümüzde büyütüyoruz. Bu olayda öncelikle devletin zaafları söz konusudur. Bunun dışında gözü dönmüşlükten ve insalık dışı düşünce yapısından kaynaklanan bir eylem sonucunda çalıp çırpma olayı meydana gelmiştir -ki konumuz bu değil.

Benim görüşüme göre bu kanun AB'ye girmek için çırpınan bir ülkenin yapması gerken bir takım teknolojik hamleleri abartarak topluma empoze etmeye çalışmasıdır. Bu hamle -Avrupa'da buna benzer bir kanun olmadığına göre- TC Hükümeti'nin kendi inisiyatifiyle aldığı bir karar sonucu kanunlaştırılma yolundadır. Şirketlerin web sitesi yaptırma zorunluluğunun, içinde bulunduğumuz sektör için dişe dokunur bir faydası olmayacak bence. Bu ülkenin alfabesi bütün dünyadaki bilimadamlarının gözleri önünde çok kısa bir sürede değiştirildi ve öğretildi. Bu hamle zorla kabul ettirilmedi. Yeni Türkçeyi öğrenmeyenler hapse girecek gibi bir zorlama yapılmadı. Atılım ve değişim aba altından sopa gösterme yoluyla olmaz
Bu bir kanun taslağı. Diyor ki haberde:"ADALET Bakanlığı, yarım asırdır yürürlükte bulunan Türk Ticaret Kanunu’nu çağın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenliyor. 1514 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarı taslağı şeffalığa büyük önem veriyor. Bu kapsamda taslağın en ilginç maddesi web sitesi olmayan anonim şirketlerle ilgili. Buna göre; web sitesini kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan, web sitesi varsa içine gerekli tahsisi yapmayan anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve öteki yetkililere altı aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para (günlüğü 15 milyon liradan) cezası verilecek. web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koyulmaması halinde de bu kişilere üç aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası verilecek."

Aslında, burada cezalandırma sadece baskı uygulamak içindir; web sitesi yaptırmamak diğer kişilere veya topluma karşı bir suç değil, bir kabahat de değildir. Diyor ki; anonim şirketler ve limited şirketler için böyle bir uygulama yapılacak. Bunlar sermaye şirketleridir. "halka acik sirketlerde" diye devam eden bir metin göremedim. Varsa linkini verin, ona da bir göz atalım.

Senaryo yazmaya gerek yok demişsiniz. Senaryo değil! Sermaye şirketlerinin kısmen şeffaflaşması ve devletin bu şirketleri kontrol etmesi esas noktadır. Anonim şirketlerdeki saman ortaklar nasıl bulunur? Ortaklığın niteliği nedir? vb. sorular nasıl çözümlenir?

Olan hukukla olması gereken hukuk arasındaki farkın azaltılması amaçlanır yeni yapılan bir kanunda. Bu bir kanun taslağıdır ve bugün medyaya taşınmıştır. Görmediniz mi TCK tartışmalarını (ör:zina)? Kanun taslak halindeyken medyadaki tartışmalar sonucu değişebilir. Kamuoyu yoklanır. TTK taslağında web siteleri hakkında öngörülen metin böyledir. Amaçlanan da şeffaflık ve kısmen de e-devlet'e yardım edebilmektir. İlla ki birileri bir şeyler yapsın, Türkiye de onlardan kopya çeksin diye mi düşünelim? Çıkarmamışlar, evet. Elektronik imza olayını geçen yıl yasalaştıran ve de hala uygulayamayan bir devletiz. Teknolojideki her konuda treni kaçıran Türkiye'nin bu konuya önem vermesi , iyi bir gelişme.
Jawussjan şu an çevrimdışı  
Old 12.03.2005   #57 (permalink)
Karanlık

Karanlık's Avatar

Yer: Neptün

Kanun taslağı olmasına rağmen bir çok kişiden konuyla ilgili spam mailler gelmeye başladı. Bunu fırsat bilip reklam amacı ile kullanmaya başladılar bile. mail kirliliğine birde bunlar eklendi. Her geçen gün farklı yerlerden konuyla ilgili spam mail alıyorum. Sanırım sizlerinde başınıza benzer sorunlar çıkmaya başlamıştır.

Bende bu konunu gerçekten gereksiz buluyorum. Teknolojik hamleler bunlar olmamalı bence. Teknolojik hamleler yapılmak isteniyorsa gerçek anlamda teknolojik konulara önem verilmeli. Herşeyden önce Türkiye'nin gerçekten alanında dünya'da tek olan insanlarına gereken önemi vermekle başlanabilir.
Karanlık şu an çevrimdışı  
Old 12.03.2005   #58 (permalink)
omerbalyali

omerbalyali's Avatar

Görsel: 24

UnreaL'a katılıyorum. Bu önemli bir tasarı olsa da, gereksiz olmasa da öncelikle yapılması gereken diğer bilişim hizmetleri varken bu erken. Ya da diğerleri fazlaca geç kalmış.
Old 13.03.2005   #59 (permalink)
heady

heady's Avatar

Alıntı:
jawussjan tarafından gönderilen mesaj:
Bu bir kanun taslağı. Diyor ki haberde:"ADALET Bakanlığı, yarım asırdır yürürlükte bulunan Türk Ticaret Kanunu’nu çağın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenliyor. 1514 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarı taslağı şeffalığa büyük önem veriyor. Bu kapsamda taslağın en ilginç maddesi web sitesi olmayan anonim şirketlerle ilgili. Buna göre; web sitesini kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan, web sitesi varsa içine gerekli tahsisi yapmayan anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve öteki yetkililere altı aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para (günlüğü 15 milyon liradan) cezası verilecek. web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koyulmaması halinde de bu kişilere üç aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası verilecek."

Aslında, burada cezalandırma sadece baskı uygulamak içindir; web sitesi yaptırmamak diğer kişilere veya topluma karşı bir suç değil, bir kabahat de değildir. Diyor ki; anonim şirketler ve limited şirketler için böyle bir uygulama yapılacak. Bunlar sermaye şirketleridir. "halka acik sirketlerde" diye devam eden bir metin göremedim. Varsa linkini verin, ona da bir göz atalım.

Senaryo yazmaya gerek yok demişsiniz. Senaryo değil! Sermaye şirketlerinin kısmen şeffaflaşması ve devletin bu şirketleri kontrol etmesi esas noktadır. Anonim şirketlerdeki saman ortaklar nasıl bulunur? Ortaklığın niteliği nedir? vb. sorular nasıl çözümlenir?

Olan hukukla olması gereken hukuk arasındaki farkın azaltılması amaçlanır yeni yapılan bir kanunda. Bu bir kanun taslağıdır ve bugün medyaya taşınmıştır. Görmediniz mi TCK tartışmalarını (ör:zina)? Kanun taslak halindeyken medyadaki tartışmalar sonucu değişebilir. Kamuoyu yoklanır. TTK taslağında web siteleri hakkında öngörülen metin böyledir. Amaçlanan da şeffaflık ve kısmen de e-devlet'e yardım edebilmektir. İlla ki birileri bir şeyler yapsın, Türkiye de onlardan kopya çeksin diye mi düşünelim? Çıkarmamışlar, evet. Elektronik imza olayını geçen yıl yasalaştıran ve de hala uygulayamayan bir devletiz. Teknolojideki her konuda treni kaçıran Türkiye'nin bu konuya önem vermesi , iyi bir gelişme.
Herneyse... ben yıllarca denetim işi yapmamın getirdiği bir bilgi birikimini aktarmaya çalıştım. O yüzden senaryo yazmaya gerek yok diyorum. Bir firmanın halka açık olmasıyla A.Ş veya Ltd olmasının bir alakası yok. Halka açık şirketler A.Ş.dir. Ayrıca bu kanunun bununla ilgisi yok. Ne alakası var yok halka açıktır, yok değildir, yok öyle olsaydı öyle denirdi. Nereden çıkıyor bu tür ayrımlar ki? Ben mesleğime bu yüzden gıcık oluyorum artık. Herkes de bir şeyler biliyor. İyi de bildikleriniz buzdağının sadece üstündeki kısım... yapmayın rica ederim. Tam bir bilgi sahibi olmadığınız veya yetkin olmadığınız konularda bu kadar fikir yürütmeyin.
Old 30.03.2005   #60 (permalink)
Visual

Visual's Avatar

ben yakın bir zamanda öğrenip bu konuya açıklık getireyim. herkes farklı bişey demiş benim içeriği hakkında fazla bilgim yok ama tasarı aşamasında 2007 senesinde yürürlüğe girecek diye duymuştum. (babamdan) ve ayrıca bu boyle yararları ve zararları konusmak ile olmuyor 15 gün once tüm illerden yeminli mali müşavirler ( bu benim bildigim fakat diger dallarla ilgili kişilerde toplanıyordur. ) toplanıp bu konu hakkında görüşlerini, yapılmasının yararlarını gerekli veya gereksiz olduğunu tartışıyorlar.

He boyle bişey varmış deyip içeriğini tam bilmeden 2 dakkada yorum yapıp yararlı veya boş bişey olduğunu soylemek biraz mantıksız gibime geliyor.
Visual şu an çevrimdışı  
Yanıt