Zoque.Forum
»
proje adı / alan adı - domain name
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
|
proje adı / alan adı - domain name
çalışmaları incelerken sık tekrarlanan alan adlarının/proje adlarının yanlış seçimi dikkatimi çekti:
kafamdakileri dökeyim, ajandanızda bulunsun: * kurumsal olmayan projelerde türkçe karakter içeren proje ve alan adı seçmeyin. (xmagaza.com, sanalalisveris.com gibi). * "sade" akılda daha uzun süre kalır ve çabuk algılanır. kısa isimler arayın. gebeliktestleri.com yerine gebeyim.com. * unutmayın, Google,yahoo,arabam, gibi birbiri ardında bulunan veya sık kullanılan harfleri "tek harf" sayın. yani aslında Google 4 harf. yazımı dolayısıyla çağırımı da çok basit. * ic piyasaya yonelik projelerinizde ingilizce adlardan sakının. şartsa mynet gibi kısa olmalı. * dil sürçmesine sebep olan, iki sessiz harfin yan yana geldiği yazımı şöylemiydi gibi (kutupane, kutuphane yada elektrik, elektirik) düşünceleri akla getirmeyen adlar bulun. * ceşitli yaş ve kültür guruplarına yabancı (agora,feminist) kelimelerden kaçının * uluslararası düşünüyorsanız birçok ülkede bilinen kelimeler seçin. örneğin hotel ve catalog kelimeleri birçok ülkenin resmi lisanında vardır. hatırlayın alibaba.com'un sahibi Jackie Chan bir açıklamasında çin,türkiye ve araplar gibi ortadoğuda birçok ülkede alibaba biliniyor bu yüzden seçtim demişti. bunun çok basit sağlamasını yapabilirsiniz. düşündüğünüz kelimeleri Google'da arayın, kaç sonuç geliyor, kaç ülke de kullanılıyor ölçün. bu arada düşündüğünüz kelimenin diğer dillerde müstehcen yada siyasi vs bir anlam ifade etmediğinden emin olun. Benzer fiyaskolar çok oldu. * hedef sektörünüze göre jenerik adları "alınmıştır o" demeyin, araştırın. kuraldır, birazda kaliteli yaparsanız jenerik ad tutar. kariyer,arabam,itiraf,turkticaret vs * bu maddedeki hata çok yapılıyor: insanlar doğal ihtiyaçlarına yönelik tekliflere göz ucuylada olsa bakarlar. sektörünüz iş/para veya eş ise bu duyguları harekete geçiren ve sömüren adlar arayın. (ttn.com.tr yerine turkticaret.com, zina.com yerine opucuk.com gibi) * yine sık yapılan bir hata: servisiniz yada ürününüz neyse ve hangi sektör/sektörleri hedefliyorsanız ilgili adlandırmalar bulun. Beynin algı kuralıdır. şekere ihtiyacım varsa markette üzerinde şeker yazanları ararım. * modern adlar kullanın. unutmayın, insanlar daha lüks bir hayat için uğraşırlar, siz birinci basamak olmayın. örneğin ben evim için birşeyler arıyorum. aramaya başladım ve bir tarafta ismetmobilya.com ve ozburhanzuccaciye.com'u görüyorum, diğer taraftan edekor.com ve evtasarim.com. belki ismetmobilya'nın ürünleri daha kaliteli ama insanlar edekor.com'dan kazık yemeyi tercih eder. yani çocuğun adını mırtaza koymayın. * mutlaka ama mutlaka benzer projeler hangi adı almış, ne yapmış, rağbet görmüşmü yü araştırın. * beklentiniz olan projeler için free servisler subdaminler falan kullanmayın. farklı kategoride değilse ".com" u tercih edin. * "-" karakterli domain eğer mecbur değilseniz almayın. Bu karakteri klavyede arıyorlar daha vardır ama vaktim kalmadı, bu konuya ek maddeler varsa kafanızda, iliştirin lütfen, faydalanılsın. |
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Re: proje adı / alan adı - domain name
Çok süper olmuş.
Benim ki basit ama bir ekleme yapmak istiyorum. *Ziyaretçi alan adını duyduğu zaman içeriğin ne olduğunu tahmin etmesini sağlayacak isimler seçin. (arabam.com, mail.com, muzikkutusu.com, biletix.com, basgaza.com, sanalmagaza.com, macsonucu.com gibi...) (Bunun tam tersi ideefixe.com, baskuda.com, garaj.org, birikinti.com, amedya.com gibi isimler ne olabileceği konusunda ilk başta bir fikir vermiyor.) Ayrıca Türkçe konusunda bir ekleme, çünkü bu hatayı ben çok kullanmama rağmen hala yapıyorum; *Alan adlarını Türkçe kelimelerden türetmeye çalışın veya yabancı kelimeler kullanıyorsanız yazılış ve okunuşunda akılda kalabilecek ve tereddüte düşürülmeyecek isimler seçilmeli. (ideefixe.com örneğinde olduğu gibi e'lerin nerede çift olduğu unutulabilir çünkü hatırlatıcı bir bilgimiz yok, clubeer.com burada iki kelimenin bileşimi var fakat çift b'mi yoksa tek b'mi var hatırlamak güçleşir, carstylingonline.com tam olarak ne olduğunu hatırlayamıyoruz, bigglook.com da çok bilinmesine rağmen çift g olup olmadığını bilemeyiz hatta biglook.com'u açarak kullanıcıyı yanlış yönlendirmiş oluruz.)
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Hakikaten hoş olmuş bir de bende bir tane şey ekleyeyim,
- Potansiyel arama motorunda aranacak kelimelerden kullanabiliyorsaniz kullanin, domain isimlerindeki, bu jenerik isimler hem arama motoru sonuçlarında tıklanmaya sebep olacaktır hem de daha yukarılarda çıkmanıza. Bu isimleri bulmak genelde çok zor oluyor ama bulunabilirse çok güzel olacaktır. Mesela ASP Scriptleri download yaptıracağınız bir site adında ASP / download / script / kelimelerinden en azından birinin geçmesi iyidir.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
büyük ihtimal biliyorsunuzdur ama bi dönem takip ettiğim ve burda yazdığınız tadda bilgiler veren
http://www.useit.com/alertbox/ gayet geniş olduğu için konu başlıklarından ilgi çekenleri inceleyebilirsiniz.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
bakın birçok insan ingilizceyi bilmez, yada bu derece kavramaz. o kadar metni okuyorsanız önemli gördüğünüz maddeleri yada aklınızda kalanları türkçe eklerseniz daha çok sevap. faydalınotlar'ın az önce makalelerini inceliyordum, ne kadar güzel olmuş. bu adamları çok takdir ediyorum.
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Alıntı:
Google'dan baktımda türkçe kaynak olarak bi altıüstü çıkıyor. ben bu siteye arada bir bakıyorum ama okuduğumu çevirecek kadar vaktim olmadığı için sadece paylaşayım dedim.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!