|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
a-z ye kitap yayım süreçleri
bu yakınlarda bir kitap basmak/bastırmak istiyoruz ancak konuyla ilgili pek bir bilgimiz yok, bunun dizgisini kim/nasıl yapar, karakalem çizimleri nasıl , baskı işlemi süreci nasıl hangi matbaa yapar, hangi program kullanılmalı vs. vs. ? portföyünde böyle bir işi tümden yapmış birileri varmıdır ? yardımcı olursanız sevinirim. Daha sonra eğer bizi aşacak birşey ise profosyönel bir şekilde yardım almakta istiyorum, teşekkürler.
#siberarena.com | tournament.online Mesaj mow tarafından 02.06.2005 (14:28) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: a-z ye kitap yayım süreçleri
Merhaba. Bu konuyu grafik forumunda acmis olsaydin belki katilim daha fazla olurdu. Dilim dondugunce aciklamaya calisayim;
- Oncelikle kitabin fiziksel ozelliklerine karar vermelisin. Hangi ebatta basilacak, asagi yukari kac sayfa olacak, ne tur kagit kullanacaksin, kac renk bastiracaksin, nasil bir cilt kullanacaksin, kac adet basacaksin vs.. Bu ozellikler kitabin sana maliyetinin buyuk kismini olusturacagindan bu karari verirken tercihlerini bir profesyonelle beraber yapmanda fayda var. - Dizgiyi kimin yapacagi kitabin mizanpajini yapan kisi icin cok onemli degil. Sen yapacaksan ve turkce karakterlerde sorun yasamak istemiyorsan yaygin kullanilan bir text editoru ile yazman yeterli. Fakat kim yaparsa yapsin defalarca tashih edilmesinde fayda var. - Sayfa tasariminin son hali genelde Quark Xpress ve Adobe In-Design gibi bu is icin gelistirilmis programlar tercih edilir. Master sayfa olusturma, sayfalari birbirine baglama, satir sonu tireleme vb. ozellikleri ile diger vektor bazli programlardan ayrilirlar. Kitap icinde kullanilacak bitmap imajlar ve vektor grafikler icin Photoshop, Freehand gibi daha fonksiyonel programlardan faydalanmak yerinde olur. - Sayfa tasarimi bittikten sonra, kullanacagin kagit turu, renk sayisi ve istedigin kaliteye gore film veya aydinger cikisi alman gerekecek. Aydinger cikisini bir post-script lazer yazicidan kendin alabilirsin. Film cikisi gerekiyor ise bir servis buroya ihtiyacin olacak. - Ilk asamada verdigin karara gore kitabin fiziksel ozelliklerine uygun bir matbaada kitabi bastirabilirsin. Karar vermeden once matbaanin ornek islerini incelemende fayda var. Senin ustesinden gelebilecegin kismi bu asamalarin hangisidir bilmiyorum ama isleyis su sekillerde olabilir. - Daha ilk asamada bir ajansa gidersin ve kitabin basilip sana teslim edilmesine kadar olan tum bu surecler ile ilgili sorumlulugu uzerinden atarsin. Bu durumda ajans; dizgideki hatadan, kotu tasarimdan, renk ayrimindaki muhtemel hatalardan, kotu baskidan sorumludur. - Ajansa sadece tasarimi yaptirirsin ve ajans sana filmleri teslim eder. - Tasarimi da sen yaparsin ve sadece uygun matbaayi bulmak kalir. Bunlar disinda tum bu surecler burada kabaca bahsedildiginden biraz daha karisiktir. Sadece gorsel tasarim yapabiliyor olmak veya sadece programlara hakim olmak guzel bir is cikarmak icin yeterli olmayabilir.
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
çok teşekkürler sağolasın, iş bölümüne açtım çünkü gerçekten bu işi önceden yapmış birinden ücreti mukabili yardım alabileceğimi düşündüm, grafik bölümüde olabilirdi tabi
ben konuyla iligli biraz gezip göreyim gene sorucam
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
Benim içinde çok faydalı oldu bu bilgiler.
Peki ortalama bir fiyat biçebilirmisin. Örn: 150 yaprak tek renk orta kalite bir kağıt iiçin yaklaşık ne olur? |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!